Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Vine Moș Crăciun și pentru copiii instituționalizați?

Suntem în preajma Sărbătorilor de iarnă când copiii primesc daruri de la părinții lor și sunt răsfățați de toți membrii familiei. Există însă câteva zeci de mii de copii care nu au parte de cel mai mare dar pe care l-ar putea primi și anume, o familie care să-i iubească și să-i îngrijească.

De câțiva ani buni, numărul copiilor care se află în grija statului este aproximativ constant, în jurul a 60.000, iar legislația în domeniul plasamentului și a adopției nu a suferit îmbunătățiri, ci dimpotrivă, îngrădiri. Familiile care doresc să ofere copiilor instituționalizați căldura și dragostea de care au nevoie ca să se dezvolte armonios, se plâng de lipsa unui dialog real, de legislația stufoasă și de timpii de așteptare nepermis de mari, care îi fac pe copii să acumuleze întârzâieri greu de recuperat.
Unul dintre efectele pe care prevederile acestui Ordin le vor produce sunt de restricționare a categoriilor de persoane/familii ce pot lua copii în plasament, limitând posibilele persoane și familii de plasament la acelea 'din rețeaua socială a copilului', respectiv cunoscute sau prietene cu familia biologică. Să găsești o familie în anturajul direct al unor familii care își abandonează copilul iar rudele până la gradul IV nu îl doresc, este total nerealist.
Mai mult, se limitează dreptul familiilor cu un copil luat în adopție, de a prelua și alți copii în plasament. O simplă cerere depusă pentru atestatul de familie adoptatoare te face incompatibil pentru a lua un copil în plasament, lucru care contravine altor legi în vigoare. Ca principiu, e inadmisibil ca legile în România să fie modificate printr-un ordin de ministru!
Din datele furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție reiese că din totalul de 58.149 de copii aflați în sistemul de protecție specială ca urmare a separării temporare de părinți, doar 7%, respectiv 4.106 de copii, se află în plasament și atunci nu înțeleg de ce se mai restricționează plasamentul.
Solicit de urgență Doamnei Ministru Claudia Ana Costea, să revoce Ordinul 1733, și să ia măsuri în vederea sprijinirii plasamentului și nu îngrădirii lui.
În materie de adopție, împreună cu un grup de deputați PNL, am depus în urmă cu un an și jumătate un proiect de modificare a legii adopției, pentru a urgenta procesul greoi de care se plâng familiile care adoptă și a îmbunătăți cadrul legislativ în domeniu. Acest proiect este de câteva luni pe lista de proiecte cu raport de respingere dar între timp, Guvernul a inițiat un proiect similar, care preia majoritatea articolelor propuse de noi spre modificare, chiar dacă articolul 61 din Constituția României prevede că „Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”.
Dacă Guvernul dorea într-adevăr să îmbunătățească situația celor 60.000 de copii abandonați, putea să susțină și să avizeze cu amendamente propunerea noastră legislativă, pentru a asigura cu celeritate intervenția în acest domeniu, deoarece fiecare zi în plus în sistem reprezintă o șansă în minus pentru un copil abandonat. Sper ca această situație să fi fost caracteristică doar Guvernului Ponta și situația să se schimbe în bine în viitorul apropiat pentru că din cei aproximativ 60.000 de copii din sistem, doar 700-800 au fost adoptați într-un an, în ultimii ani. Stimați colegi,
În curând va ajunge la votul nostru propunerea inițiată de Guvern, la care am depus amendamente prin care să venim în sprijinul copiilor, prin reducerea unor termene, prelungirea atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, acordarea unui concediu și a unei indemnizații pe o perioadă de un an persoanei adoptatoare, indiferent de vârsta copilului adoptat, deschiderea mai rapidă a oportunității de a fi adoptați de cãtre cetãțeni români cu reședința obișnuitã în strãinãtate.
Vă rog să dați dovadă de responsabilitate și să susțineți amendamentele noastre, atât în comisiile de specialitate cât și la votul în plen, conștientizând importanța proiectului atât pentru copiii năpăstuiți de soartă, cât și pentru statul român care, prin asigurarea unui proces de adopție mai facil și rapid, va avea parte de cetățeni mult mai sănătoși, independenți și fără dificultăți în a se integra în societate.
Împreună, putem face ca Moș Crăciun să vină cu adevărat și pentru copiii instituționalizați!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 23:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro