Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
O victorie, după trei ani de insistențe: finanțarea de bază se acordă și elevilor din învățământul privat și confesional

Guvernul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, normele metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază de la bugetul de stat, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional.


Mai exact, unitățile de învățământ preuniversitar privat și confesional acreditat vor primi finanțare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar cu cel acordat în învățământul preuniversitar de stat.
Potrivit prevederilor Legii educației naționale 1/2011, statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat. Această prevedere a fost însă prorogată în fiecare an, încălcându-se astfel Constituția care prevede obligația statului de a asigura educația de bază pentru toți copiii din România.
În iunie 2015, amendamentele PNL care înlăturau această discriminare, au fost votate de Camera Deputaților, Legea 220/2015 fiind promulgată apoi de președinte și bugetul fiind rectificat corespunzător. Guvernul Ponta nu a pus în aplicare prevederile legii și nu a elaborat normele metodologice, astfel încât acestea au fost elaborate de guvernul tehnocrat de-abia în decembrie 2015. Este de neînțeles atât amânarea elaborării normelor cât și a adoptării hotărârii de guvern care să aprobe normele, în condițiile în care părinții acestor elevi contribuie cu taxele și impozitele plătite la bugetul de stat.
Astăzi, după 6 luni de când trebuia aplicată legea, s-au aprobat normele, făcându-se în sfârșit dreptate tuturor copiilor din România, și nediscriminându-i în raport de tipul instituției de învățământ pe care o aleg: de stat, privată sau confesională.
Pentru mine personal, e o mare realizare, fiind încununarea unui efort personal de trei ani, deoarece îmi începeam mandatul de parlamentar, în februarie 2013, cu o întrebare exact pe această temă!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 22:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro