Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Modificări importante ale Legii adopției, propuse de PNL și votate de Camera Deputaților

La doi ani de la depunerea propriei inițiative de modificare a Legii adopției, grupul deputaților PNL a votat proiectul Guvernului PSD, care a preluat majoritatea propunerilor din inițiativa noastră, sfidând încă o dată Parlamentul, „unica autoritate legiuitoare din România”, conform Constituției.

Înțelegând importanța modificărilor, parlamentarii PNL au ales să fie constructivi și să vină cu amendamente pentru a îmbunătăți propunerea Guvernului PSD, care contribuie la creșterea numărului de copii adoptați și le sporește șansele de a crește în siguranța și dragostea unei familii, singurul loc în care se pot dezvolta armonios.
În România, de mai mulți ani, numărul copiilor instituționalizați rămâne constant în jurul a 60.000. În fiecare an, peste 1000 de copii sunt abandonați în spitalele din România. Dintre aceștia, doar 3809 au fost declarați adoptabili până la 30 septembrie anul trecut și un număr de 1700 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptați național și 11 internațional până la 30 sept 2015.
În esență, modificările vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopție, asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil, revizuirea procedurilor de potrivire a copilului cu familia adoptatoare prin faptul că inițierea potrivirii teroretice se va putea realiza și la nivel local, prin DGASPC, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor cum ar fi prelungirea valabilității atestatului de familie sau persoana aptă să adopte de la 1 an la 2 ani, sancționarea părinților indiferenți care și-au abandonat copiii și nu colaborează nici în vederea adoptării lor. Alte modificări vizează introducerea unor dispoziții care să grăbească dobândirea statutului de copil adoptabil prin eliminarea termenului de 2 ani de valabilitate a atestatului de copil adoptabil care rămâne valabil până la adoptarea copilului sau până la împlinirea vârstei de 14 ani de către copil și prin faptul că instanța de judecată poate considera refuz abuziv de a consimți la adopție dacă părinții nu se prezintă pentru exprimarea consimțământului la două termene consecutive fixate. De asemenea, demararea procedurii de adopție pentru copiii aflați în plasament la rude se va face înainte de trecerea termenului de 1 an de la stabilirea măsurii de plasament.
O prevedere importantă, regăsită pentru prima dată în inițiativa PNL din 2014, este introducerea concediului de acomodare de maxim 12 luni, cu plata unei indemnizații, pentru mamele care adoptă copii peste 2 ani. Amendamentele PNL, prin care acest concediu este prelungit de la 3 luni, cum era inițial în propunerea legislativă, la 12 luni, cum era în propunerea noastră inițială, au fost însușite de Guvern. Beneficiari vor fi copiii adoptați care au nevoie de timp să se integreze în familia adoptivă și să recupereze întârzierile în dezvoltare acumulate în anii în care au trăit în diverse instituții sau plasament.
În ceea ce privește adopția internațională, singura permisă fiind cea în care cel puțin un părinte e român, s-a aprobat reducerea termenului în care un copil poate deveni eligibil pentru adopția internațională de la 2 ani la 1 an, propunere venită de la parlamentarii PNL. Termenul e calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care copilului i s-a deschis procedura adopției și în care se încearcă identificarea unei familii adoptatoare din România.
PNL a inițiat și a susținut acest proiect de lege și are în lucru alte proiecte legislative în domeniul protecției copilului, precum și altele care vor duce la sprijinirea familiilor care doresc să aducă pe lume copii și apoi se dedică creșterii și educării lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 13:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro