Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
E timpul să trecem de la vorbe la fapte!

În ultimul timp, se vorbește de necesitatea și oportunitatea dezvoltării învățământului profesional, mai ales a celui în sistem dual , dar, practic, nici Guvernul PSD și nici Guvernul actual nu a luat măsuri concrete în acest sens.

Mai mult, în necunoștință de cauză, se încearcă acum aplicarea unei ordonanțe de urgență emisă în decembrie 2014 de către ministrul Sorin Cîmpeanu, act normativ elaborat în pripă, fără consultarea agenților economici. OUG nr. 94/2014 dă o interpretare denaturată conceptului de învățământ dual, punând doar o etichetă falsă pe un produs fără nicio legătură cu originalul. Am cerut de mai multe ori adoptarea cu amendamente a ordonanței sau abrogarea ei de urgență, deoarece aduce doar confuzie și birocrație inutilă și împiedică deprinderea unei meserii pentru tineri.
Învățământul profesional de tip dual constituie formare profesională inițială și nu trebuie să fie limitat doar la un invățământ de tip „a doua șansă”, așa cum, din nefericire, îl consideră și ministrul Adrian Curaj. Conform declarațiilor sale la o emisiune televizată recentă, elevii care merg la liceu și realizează în clasele terminale că nu au șanse să ia bacalaureatul pot să opteze pentru a-și continua studiile în învățământul profesional. Nu s-ar ajunge aici dacă elevii ar fi consiliați și orientați profesional încă din gimnaziu, pentru că nu e obligatoriu să facă toți liceul și elevilor ar trebui să li se prezinte opțiunile în clasa a opta.
Este timpul să trecem de la declarații la fapte concrete și să dăm o șansă acelor elevi care nu au un nivel ridicat academic dar ar putea face performanță în învățământul profesional, cu posibilitatea continuării studiilor în viitor.
Este esențial să oferim elevilor de gimnaziu o consiliere profesională de calitate, pentru a-i ajuta să își descopere abilitățile naturale și pentru a lua o decizie rațională în ceea ce privește viitorul lor profesional.
De asemenea, trebuie ca Ministerul Educației să aloce resurse pentru promovarea intensivă a învățământului profesional, pentru că de specialiști calificați într-un domeniu căutat pe piața muncii va fi întotdeauna nevoie și astfel, copiii noștri ar avea un viitor în România și nu ar fi nevoiți să plece din țară ca să-și facă un rost.
Îi rog pe stimații membri ai Guvernului să se consulte cu agenții economici pe tema organizării cât mai adecvate a sistemului de formare profesională în România, pentru a înțelege ce anume se caută pe piața muncii și cum pot colabora pentru a asigura forța de muncă pe care aceștia și-o doresc. Există nenumărate exemple de bună practică în țările europene, pe care România le poate adapta realităților noastre și le poate transforma în modele de succes dar e esențială colaborarea permanentă dintre sistemul de învățământ și mediul economic. Am remarcat în răspunsurile exhaustive pe care le-am primit la întrebările mele parlamentare legate de acest subiect că ministerele implicate (al Economiei și al Educației) înțeleg importanța învățământului profesional în sistem dual, și că “între prioritățile strategice pentru 2016 ale Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, în calitate de coordonator național pentru elaborarea și implementarea strategiilor unitare și coerente în domeniul educației și cercetării, se înscrie și reglementarea și implementarea la scara națională a învățământului profesional dual”. Din păcate, ceea ce s-a transpus în actul normativ din decembrie 2014 nu ajută deloc învățământul profesional și nu are nicio legătură cu ceea ce au dorit reprezentanții angajatorilor consultați în martie 2014 pe această temă.
Între timp, aștept cu nerăbdare apariția, la jumătatea lunii mai, a documentului pe care ministrul Curaj l-a anunțat recent cu privire la ce „înseamnă formarea post clasa a VIII-a.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 13:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro