Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
To be or not to be

În urmă cu câteva zile, 17 milioane de britanici au votat la referendum pentru părăsirea Uniunii Europene, în vreme ce 16 milioane au optat pentru rămânerea în blocul comunitar. Începând cu a doua zi, când mulți britanici care votaseră ieșirea din Uniune și-au dat seama de unele consecințe negative care se vor răsfrânge asupra lor, s-a demarat o acțiune de strângere de semnături prin care se solicită un nou referendum. Aproape 3 milioane de britanici au semnat petiția prin care cer repetarea scrutinului, iar Scoția și Irlanda de Nord amenință cu referendumuri care să le asigure locul în UE, în condițiile în care cetățenii lor au votat rămânerea în uniune.

Rezultatul referendumului a stârnit imediat tensiuni în societatea britanică, și a ieșit la iveală o mare prăpastie care există între generații: În general, tinerii au votat pentru rămânerea în UE, conștientizând importanța acestei uniuni dar oamenii mai în vârstă s-au lăsat mai ușor convinși de extremiștii care au militat pentru exit. Mulți tineri britanici au fost șocați, au exprimat furie sau disperare că părinții și bunicii lor au decis limitarea libertății de circulație, interacțiunile cu alte culturi și oportunitățile de lucru și studii în străinătate oferite de Uniunea Europeană, notează ziarul The New York Times, citat de Mediafax. "Noi suntem cei care ar trebui să trăim cu situația aceasta mult timp, dar un grup de pensionari a luat decizia pentru noi", afirmă Lewis Phillips, în vârstă de 27 de ani, referindu-se la decizia majorității britanicilor privind ieșirea țării din UE. Un alt tânăr britanic, pe nume Dan Boden, a afirmat "Suntem cu adevărat dezamăgiți că bunicii noștri au decis pur și simplu că îi urăsc pe străini mai mult decât ne iubesc pe noi și viitorul nostru". Închei citatul din Mediafax.
Toate acele discursuri populiste rostite în ultimii ani de extremiștii naționaliști au adus în prim plan problematica muncitorilor din țările est europene, care vin și iau locurile de muncă ale britanicilor, conform spuselor lor, astfel încât străinii au fost făcuți responsabili de problemele economice și sociale existente. Românii au fost adesea ținta acestor atacuri naționaliste, anti-europene și continuă să fie și acum, după Brexit, alături de polonezi.
Din nefericire, în ultimele zile s-au înmulțit incidentele xenofobe, și un sentiment de rasism postreferendum este din ce în ce mai acut, primii vizați de atacurile verbale și chiar fizice fiind, din nou, românii și polonezii.
Rezultatul referendumului a determinat un cutremur pe piețele financiare, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel în ultimii 31 de ani și continuă să scadă, blocajele unor instituții, nesiguranța investitorilor care nu știu când și cum va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, multe companii din domeniul IT și nu numai, care angajează est-europeni în mare măsură, se pregătesc să-și mute birourile și lista consecințelor negative ar putea continua. În ceea ce ne privește, imediat după aflarea rezultatului, se înregistrează pierderi de 1,2 miliarde euro pe zi pentru exportatorii români, în special pentru producătorii de mașini și echipamente, confecții, componente auto.
Ca parlamentar român și membru al Comisiei parlamentare de prietenie cu Regatul Unit al marii Britanii și Irlandei de Nord, îmi exprim speranța ca șefii de stat din cele 27 de state membre ale UE, care se vor reuni azi la Consiliul Europei, printre care și președintele Klaus Iohannis, vor avea înțelepciunea de a găsi metodele cele mai potrivite pentru punerea în practică a Brexit-ului, deși politicienii britanici refuză să depună cererea de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără de care nu se poate începe nimic. Politicienii se contrazic între ei, unii considerând referendumul doar un act consultativ, Parlamentul fiind cel care ia astfel de decizii majore legat de viitorul Regatului Unit iar Scoția dorește să rămână în Uniunea Europeană. Devine din ce în ce mai evident că politicienii englezi nu s-au pregătit corespunzător pentru acest demers atât de important și nu au anticipat consecințele dezastruoase pe care le are asupra propriului popor dar și a Europei și lumii întregi. În prima zi după aflarea rezultatului, Marea Britanie a pierdut 45 miliarde de euro.
Avem cu toții de învățat din această experiență și de conștientizat că unitatea și solidaritatea între membrii Uniunii Europene este condiția primordială ca tuturor să le meargă bine. Avem de învățat că discursurile populiste și lipsa informațiilor complete duc la manipulare și la efecte nefaste pe termen lung. Având în vedere faptul că au apărut și alți extremiști, vezi cazul Franței și al Olandei, care au cerut deja referendum pentru ca și țările lor să iasă din uniune, devine importantă și urgentă necesitatea regândirii proiectului european și eliminarea tratamentului favorizant aplicat unor state membre. În Uniunea Europeană trebuie să existe membri egali, nu de primă categorie și de categoria a doua.
Avem de asemenea nevoie să elaborăm urgent o strategie pentru a atrage în România firmele care se pregătesc să plece din Marea Britanie, astfel încât, această situație să devină o oportunitate economică pentru țara noastră, prin crearea de locuri de muncă și consolidarea dezvoltării economice. Cer Guvernului condus de premierul Cioloș să elaboreze rapid un plan de acțiune pentru ca această oportunitate nou apărută, să fie fructificată la maxim. Și le mai cer, atât Premierului cât și Președintelui, să apere cetățenii români care locuiesc și muncesc în Marea Britanie și să le reprezinte interesele. Chiar dacă, pentru o vreme, au ales să trăiască acolo, ei sunt și vor rămâne cetățeni români și e datoria noastră sfântă să-i apărăm și să le căutăm binele.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 23:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro