Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Legea pentru combaterea ambroziei

Am depus în această săptămână un Proiect de Lege privind combaterea răspândirii plantei puternic alergene, pericol pentru sănătatea publică, Ambrosia artemisiifolia, o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină.

Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii - începutul toamnei. Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente fiind mâncărime nas/ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii.
Legea prevede că proprietarii sau deținătorii de terenuri vor desfășura periodic, cel puțin o dată pe an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii și prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la 200 lei la 1000 lei pentru persoane fizice și de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.
Verificarea, constatarea și sesizarea nerespectării de către deținătorii de teren a dispozițiilor legale se face de către specialiștii din următoarele instituții: autoritățile publice locale, Direcțiile pentru Agricultură Județene, Comisariatele județene ale Gărzii naționale de Mediu, Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Legea are și o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate feri de ea. Atribuțiile în acest sens le are Ministerul Mediului, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care este obligată să desfășoare anual campanii de informare și conștientizare împreună cu autoritățile publice locale, direcțiile agricole și de sănătate publică, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante.
Anticipăm că adoptarea acestei legi ar duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la creșterea capacității de muncă a populației active, la scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale și la îmbunătățirea aspectului terenurilor virane necultivate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 14:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro