Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (GrupPNL)
Noi pe cine reprezentăm?

Parlamentul este o instituție fundamentală a democrației, iar parlamentarii sunt, în primul rând, reprezentanții cetățenilor în forul guvernării. Drept urmare, aceștia trebuie să reprezinte în mod responsabil și transparent cetățenii care i-au delegat în funcția pe care o exercită.

Dreptul de a avea imunitate parlamentară nu trebuie să se transforme însă într-un privilegiu de care noi să abuzăm. Este necesar ca Justiția să fie lăsată să își facă datoria atunci când ne-o cere, întrucât noi, cei din Parlament, nu avem responsabilitatea de a face acest lucru și nici nu e de dorit să preluăm din atribuțiile ei. De asemenea, având în vedere că s-au folosit sume considerabile pentru înlocuirea sistemului de vot electronic cu unul nou, este inadmisibil ca acesta să nu funcționeze din 17 februarie, când domnul deputat Liviu Dragnea a decis că nu e funcțional pentru că nu i-au ieșit socotelile cu Legea defăimării. În consecință, cetățenii care ne urmăresc activitatea parlamentară și sunt interesați de modul în care am votat anumite proiecte, nu pot afla aceste detalii pentru că ele nu se înregistrează, votul fiind dat prin ridicare de mână. Conducerea PSD a Camerei Deputaților nu a dorit încă să rezolve problema aceasta.
Încă din 2014, Partidul Național Liberal a depus un proiect de lege care prevede o procedură de simplificare a imunităților, potrivit căreia, din momentul în care a venit cererea de la DNA sau Parchet către Parlament, legislativul are la dispoziție 24 de ore pentru elaborarea raportului și încă 24 de ore pentru a da votul, în plen, un vot care trebuie să fie deschis, la vedere: fie electronic, fie prin ridicare de mână sau nominal. Pentru că s-a tot amânat dezbaterea și aprobarea acestui proiect, săptămâna trecută PNL a depus un nou proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, asemănător cu primul, potrivit căruia, cererile privind încuviințarea urmăririi penale vor ajunge în maximum 24 de ore în plenul Camerei spre dezbatere și vot, iar votul va fi deschis.
Stimați colegi, trebuie să înțelegem că încrederea românilor în Parlament este oricum la un nivel extrem de scăzut și că trebuie să luăm măsuri concrete pentru a restabili credibilitatea acestei instituții fundamentale a Statului. Legea trebuie să se aplice în egală măsură tuturor cetățenilor. Din păcate, mulți dintre ei nu se mai simt reprezentați de noi.
A venit momentul ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să dăm dovadă de demnitate față de oamenii care au avut încredere în noi și ne-au dat votul. Să avem curajul să fim onești cu cei pe care îi reprezentăm. A venit momentul să dăm un semnal că în România se poate face politică în mod transparent, cinstit și onest. Iar Parlamentul României, forul prin care cetățenii sunt reprezentați în actul guvernării, trebuie să facă acest pas.
De aceea, este imperativ necesar ca Parlamentul să voteze transparent atât proiectele curente cât și cererile de ridicare a imunității venite din partea Justiției și sper astfel ca proiectul PNL să găsească sprijinul necesar pentru a fi dezbătut și aprobat în regim de urgență. Pentru că se pune întrebarea: noi pe cine reprezentăm?
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 22:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro