Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Economia socială și serviciile sociale în România

În data de 3 iulie, la sediul Institutului de Economie Socială București, am participat la Conferința "Economia socială și serviciile sociale în România".

Principalele obiective ale conferinței au fost prezentarea raportului de cercetare asupra economiei sociale și a serviciilor sociale în România, al rolului pe care îl ocupă organizațiile cu profil religios în furnizarea de servicii sociale, perspectivele asupra reglementării serviciilor sociale și prezentarea unor studii de caz de către mai multe organizații prezente.
Participanții au reliefat încă o dată rolul pe care organizațiile neguvernamentale îl au în oferirea serviciilor sociale și a dezvoltării comunităților locale, problemele cu care se confruntă și în general, aportul acestui sector în domeniul organizării sociale, precum și în proiectarea politicilor și strategiilor de guvernare la nivel local și național.
Organizațiile celui de-al treilea sector, cum mai este numit, contribuie într-o proporție considerabilă la dezvoltarea economiei naționale având în vedere aportul lor la produsul național brut sau la multiplicarea oportunităților de angajare a forței de muncă. În ultimii ani în special s-a constatat nevoia tot mai acută ca organizațiile neguvernamentale să desfășoare activități aducătoare de venituri pentru a-și asigura sustenabilitatea și a-și reduce dependența de finanțatori externi, dar cadrul legislativ nu este suficient dezvoltat în acest sens. Pe de altă parte, economia socială și întreprinderile sociale sunt concepte relativ noi în România, insuficient cunoscute și înțelese.
Având în vedere experiența de 13 ani pe care o am în acest sector, am menționat demersurile întreprinse până acum în legiferarea economiei sociale în România, în prezent, proiectul de lege fiind în faza de avizare la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Pentru o mai bună cunoaștere și susținere a dezvoltării economiei sociale, dar și pentru a facilita comunicarea și colaborarea între Parlamentul României și societatea civilă, la cererea participanților, am acceptat să încep demersurile pentru constituirea unui grup de lucru pe economie socială format din parlamentari din toate partidele politice care activează în diferite comisii de specialitate, dar care doresc să înțeleagă mai bine acest sector și să-l susțină atât pe plan legislativ, cât și în localitățile de unde provin. Vom prelua modelul existent la nivelul Parlamentului European unde funcționează un intergrup pe economie socială care desfășoară activități diverse de cunoaștere, promovare și susținere a economiei sociale.
Intenția noastră este să sprijinim și să promovăm al treilea sector, un partener important al autorităților publice pentru furnizarea de servicii de calitate cu costuri mai reduse, creșterea incluziunii sociale și dezvoltarea comunităților locale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 23:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro