Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)

Doamna deputat Florica Cherecheș a depus miercuri, 20 noiembrie, o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr.263/2007 care asigură în prezent cadrul legal desfășurării serviciilor cu caracter social, medical, educațional pentru creșterea, îngrijirea și educarea timpurie a copiilor. Între modificările pe care le propune parlamentarul bihorean se numără și desființarea creșelor săptămânale.

"Având în vedere faptul că părinții care-și înscriu copilașii la creșa săptămânală petrec doar 25% din săptămână cu aceștia, nu se pot asigura că le e bine copiilor, nu le pot urmări starea de sănătate și nu pot observa la timp eventuale semne de întârzâiere în dezvoltarea lor. Ei nu pot desfășura activități obișnuite cu copiii lor cum ar fi să-i scoată la aer, să cunoască natura, să-și însușească deprinderi de viață. Copiii sunt traumatizați și se simt abandonați atunci când părinții altora vin să își ia micuții acasă, iar ai lor nu apar. Totodată, funcționarea creșelor cu program săptămânal, contravine principiilor reformei din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, asumate prin ratificarea Convenției ONU privind protecția și promovarea drepturilor copilului, respectiv menținerea copilului în familie", a declarat deputatul Florica Cherecheș într-o confeință de presă susținută la Camera Deputaților.
Inițiatorul modificării legislative a subliniat că desființare creșelor săptămânale nu va crea o problemă socială. "La 30 iunie 2013, cele 302 creșe funcționale în sistemul public erau frecventate de 16.587 copii. Dintre acestea, 26 de creșe aflate în 17 județe sunt săptămânale, 17 creșe fiind exclusiv săptămânale și având în îngrijire 785 de copii iar 9 fiind mixte, în regim atât de zi și săptămânal, numărul copiilor cuprinși în regim săptămânal nefiind precizat. Un simplu calcul ne arată că procentul copiilor care frecventează creșa săptămânală din totalul copiilor care frecventează creșa este de aproximativ 6%", se arată în expunerea de motive depusă de parlamentarul liberal la Camera Deputaților.
O altă modificare propusă de doamna deputat Cherecheș se referă la momentul înscrierii copiilor la creșele din sistemul public, propunerea fiind ca această înscriere să se facă, de regulă, la începutul anului școlar și nu pe tot parcursul anului ca până în prezent, ceea ce conduce la o mai bună planificare și alocare de spații și personal. "Acest lucru va contribui și la o mai bună colaborare între creșă și grădiniță și la realizarea unui sistem integrat de educație și îngrijire a copilului preșcolar, de la naștere până la intrarea în sistemul de educație obligatorie, recomandare a Consiliului European", explică parlamentarul.
Valoarea contribuției lunare de întreținere datorată de părinții/reprezentanții legali ai copiilor înscriși la creșa organizată în sistem public stabilită în prezent prin Hotărâre a Guvernului, nu acoperă în multe cazuri nici măcar valoarea alocației zilnice de hrană, ceea ce exercită o mare presiune asupra bugetelor locale. Acestea, pe lângă acoperirea cheltuielilor legate de investiții, echipamente, personal, utilități, etc, sunt nevoite uneori să contribuie și la hrana copiilor. "Conform metodologiei curente, în prezent părinții copiilor plătesc sume diferite pentru același serviciu, în funcție de salariul pe care îl au. Având în vedere faptul că serviciul de îngijire și educare timpurie a copiilor mici cade în responsabilitatea și administrarea consiliilor locale, este necesar ca acestea, în funcție de realitățile și posibilitățile locale, să poată stabili cuantumul valorii contribuției lunare de întreținere datorată de părinții/reprezentanții legali ai copiilor înscriși la creșa organizată în sistem public", a mai solicitat parlamentarul de Bihor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 14:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro