Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului la sân

Având în vedere că în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de noi paciente cu cancer de sân avansat sau metastazic și pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra importanței prevenției și depistării la timp a cancerului la sân, la inițiativa și sub coordonarea doamnei deputat Florica Cherecheș, organizațiile de femei ale PNL și PDL, în colaborare cu Centrul de radiologie și diagnostic „Transilvania Imagistică” Oradea, au desfășurat miercuri, 1 octombrie, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân, în Oradea și Salonta,o campanie de informare cu privire la această maladie.

Au fost împărțiți 1.000 de fluturași informativi, pe baza cărora femeile vor beneficia de consultație gratuită și o reducere de 25% din costul mamografiei sau ecografiei mamare în cadrul Centrului medical Transilvania Imagistica Oradea.
Doamna deputat Florica Cherecheș, a participat în mod activ la distribuirea fluturașilor, atât pe stradă, în diverse locații, cât și la o fabrică de încălțăminte unde lucrează 180 de femei, rugându-le să își facă timp pentru sănătatea lor, să meargă să își facă control pentru depistarea precoce a cancerului la sân. Doamna Cherecheș a informat femeile și cu privire la Campania Ministerului sănătății de prevenire a cancerului de col, care se desfășoară deja de doi ani dar cu prea puține rezultate, și datorită faptului că unii medici de familie nu le informează pe pacientele lor despre această oportunitate.
Acțiunea s-a finalizat seara, când clădirea Primăriei Oradea a fost iluminată în culoarea roz, ca simbol al luptei împotriva acestei maladii care afectează un număr din ce în ce mai mare de femei.
Alături de doamna deputat Florica Cherecheș, la evenimentul din fața Primăriei au mai fost prezente doamnele doctor Simona Mihuțiu, medic oncolog și șef secție oncologie-medicală și Morvay Szabo Edina, medic oncolog și șef sectie laborator – radioterapie și doamna deputat Lucia Varga, învingătoare în lupta cu cancerul la sân.
Doamna doctor Simona Mihuțiu a atras atenția asupra importanței monitorizării stării de sănătate, deoarece „dacă o femeie se prezintă la medic în stadiul 4, supraviețuirea la 5 ani este de sub 15%, iar dacă acestea se prezintăîn stadiul 1, supraviețuirea este de peste 90%”.
Doamna doctor Morvay Szabo Edina a susținut importanța efectuării unei mamografii din doi în doi ani, în mod obligatoriu, exprimându-și speranța ca acest lucru să fie legiferat în cadrul unui program de sănătate, astfel încât femeile să beneficieze tot la doi ani de mamografii gratuite.
Doamna deputat Lucia Varga a povestit femeilor prezente experiența dânsei în lupta cu această boală și a îndemnat femeile să își înfrângă teama și să facă controlul care le poate salva viața și care le ajută să fie cât mai mult timp sănătoase alături de familiile lor.
Femeile trebuie să conștientizeze că aceste tipuri de cancer au o incidență mare, dar depistate la timp ele se pot trata. „Depinde doar de noi să ne asigurăm că suntem sănătoase”, a fost mesajul transmis de doamna deputat.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 14:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro