Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Emiterea pripită a OUG 94/2014 – aduce doar derută în învățământul profesional

Așa cum ne-au obișnuit deja, guvernanții actuali au emis, în mare grabă și în secret, în penultima zi a anului 2014, încă o Ordonanță de Urgență care aduce modificări Legii Educației Naționale nr. 1/2011, fără consultări, în prealabil. Mai mult, Guvernul iar nu a dat prilejul dezbaterilor asupra acestor modificări aduse asupra LEN în Parlament, care este „unica autoritate legiuitoare a țării”, conform Constituției României.

OUG 94/2014 care legiferează introducerea unei forme suplimentare de învățământ profesional după o perioadă de doar doi ani si jumătate de la reinstituirea învățământului profesional ca atare, va produce confuzie atât in rândul agenților economici, cât și în rândul elevilor si al părinților. În ultimii ani, invățământul profesional a inceput să devină atractiv si să trezeasca tot mai mult interes atât in rândul tinerilor cât și al companiilor. Introducându-se prin Ordonanța sus amintită, învățământul dual ca o formă de învățământ profesional care, la prima vedere, nu se deosebește foarte mult de cel introdus la începutul anului 2012, tuturor părților implicate le va fi greu să deosebească cele doua forme de învățământ, să facă diferența si să aleagă forma cea mai potrivită.
Consider că eforturile factorilor decizionali din Ministerul Educației Naționale, ar trebui concentrate in direcția promovării acestei forme de invățământ si nu înspre introducerea unei noi forme de învățămant, care produce derută, redundanță si nesiguranță în rândul celor implicați:, companii, părinți, elevi. In învățământul profesional mai sunt multe lucruri de făcut: adaptarea standardelor si programelor de pregătire la nivelul si nevoile pieții muncii, stabilirea cifrelor de școlarizare in functie de cererea agentilor economici, dotarea școlilor pentru a asigura un transferul de cunoștințe cât mai practic.
S-a sustinut cu tărie introducerea unui sistem de învățământ profesional care să asigure pe termen lung forța de muncă bine calificată necesară pe piața muncii. Dar prin emiterea OUG 94/2014 care introduce învățământul dual, nu se realizează decât încetinirea dezvoltării de până acum a unui învățământ profesional calitativ si sustenabil. Din aceste motive, fac un apel Ministrului Educației Naționale pentru menținerea învățământului profesional introdus în anul 2012, care să rămână unica forma de formare profesională în cadrul acestui tip de învățământ și să se preocupe în găsirea soluțiilor la adevăratele probleme cu care se confruntă domeniul educației.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 26 ianuarie 2022, 23:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro