Plen
Ședința Camerei Deputaților din 23 septembrie 1997
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1997 > 23-09-1997 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 23 septembrie 1997

6. Dezbaterea proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.26/1994 privind organizarea și funcționarea Poliției Române (Amânarea votului final.)
 
consultă fișa PL nr. 237/1997

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Trecem la următorul proiect de Lege pentru completarea Legii nr. 26/1994 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Deci, rog biroul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională să-și ocupe locurile aici.

În momentul în care vine cineva de la minister, revin la legea respectivă. Deci, n-o amân pe joi. Am lăsat-o în așteptare, ca să vină cineva. Dar n-are rost să stăm. Continuăm cu următorul punct de pe ordinea de zi.

Rog Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Deci, din partea comisiei? Atrag atenția că astăzi nu este zi de comisii, este zi de plen și că activitatea în plen se desfășoară în această sală, și nu în alte părți din această clădire.

Vă rog foarte mult ca reprezentanții comisiilor permanente ale Camerei să fie prezenți când se dezbat proiectele de lege care-i privesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Buzatu are o intervenție pe procedură. Vă rog.

Domnul Dumitru Buzatu:

Domnule președinte,

Cred că s-a creat un moment de derută în Parlament o dată cu prezentarea acestui raport și eu cred că ar putea fi înlăturat momentul acesta dacă dumneavoastră, observând că ședințele nu sunt pregătite așa cum trebuie, ați dispune sistarea lucrărilor și în acest fel ați face posibilă plecarea noastră acasă pentru a nu mai sta să pierdem timpul aici, în sala aceasta. Vă rog, dacă este posibil să supuneți la vot această propunere.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat Buzatu, îmi permit să nu supun la vot această propunere de plecare acasă pe care o faceți dumneavoastră, pentru că efortul pe care îl face eu aici este să trecem legi, nu să plecăm acasă. Deci, nici măcar nu o voi supune la vot, cu toată insistența dumneavoastră. Pentru că nu cred că acesta este rolul Parlamentului, să plecăm acasă.

Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 26/1994, privind organizarea și funcționarea Poliției Române. În 8 sept.1997, la solicitarea inițiatorului, plenul Camerei a aprobat dezbaterea acestui proiect de lege în procedură de urgență. Rog biroul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională să facă propunerile de timp pentru intervenții și pentru durata afectată dezbaterii acestui proiect de lege.

Domnul Mihail Nică:

Pentru intervenții, biroul propune 3 minute, iar pentru toată durata 20.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Trei minute și 20 de minute. Vi le supun spre aprobare.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Trecem la dezbaterea propunerii legislative, direct pe articole.

Vom începe cu titlul. Au fost amendamente respinse? Nu.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articol unic - preambul. Au fost la preambul amendaemnte respinse? Nu.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Trecem la textul articolului, unde comisia a propus un amendament.

Domnule deputat Acsinte Gaspar, vă rog.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Eu am examinat foarte atent acest proiect de lege, am văzut și textul Senatului și amendamentul propus de comisie, am discutat înainte de dezbaterea în plen și cu unii dintre membri comisiei și cu inițiatorul și trebuie să fim foarte atenți în legătură cu modul în care vom redacta acest articol, în sensul că este necesar să se precizeze foarte clar prin lege categoriile de misiuni care pot fi aprobate, pentru a exclude orice posibilitate teoretică de interpretare a participării la unele misiuni de intervenție directă. Adică, altfel spus, aici este chestiune de opțiune politică, dacă trimitem poliția noastră să facă ordine, să prindă infractorii nu știu cărui stat sau trimitem poliția noastră la niște misiuni foarte bine circumscrise.

În acest sens, eu am propus un amendament, l-am prezentat și comisiei și inițiatorului și îl supun atenției și plenului.

Articolul 50 ar urma să aibă următorul conținut:

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vorbiți de articolul 50? Vorbiți pe amendamentul comisiei, la Capitolul VI, pentru că era o problemă unde să se introducă textul respectiv.

Domnul Acsinte Gaspar:

Deci suntem de acord ca textul respectiv să fie introdus la Capitolul VI - "Dispoziții finale" - motivarea comisiei este serioasă în sensul că nu intră în Capitolul III, acolo unde se vorbește despre atribuțiile poliției, textul să rămână la Capitolul VI, cu următorul conținut: "În interesul asigurării ordinii publice și a securității colective, la solicitarea președintelui României, Parlamentul poate aproba participarea Poliției Române în afara teritoriului național cu specialiști și tehnică din dotare la constituirea forțelor internaționale de poliție destinate unor misiuni de instruire, asistență în domeniile specifice și pentru acțiuni umanitare".

Alin. 2 ar urma să aibă următorul cuprins: "Pe timpul îndeplinirii misiunilor prevăzute la alin.1, polițiștii au regimul militarilor din trupele Ministerului Apărării Naționale care execută misiuni în străinătate".

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Având în vedere importanța acestei modificări...

Inițiatorul? Ați primit textul amendamentului, da?

Domnul Ovidiu Păun (general de brigadă în cadrul Ministerului de Interne):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Suntem integral de acord cu textul propus de domnul deputat Gaspar, în sensul că este mai apropiat de cel deja adoptat de Senat și, într-adevăr, este necesară precizarea categoriilor de misiuni pe care le poate desfășura poliția în străinătate.

Aș adăuga acestor argumente și argumentul că în Legea apărării naționale a României, articolul 5 are o redactare extrem de asemănătoare. Deci, este vorba și acolo de precizarea limitativă a misiunilor pe care le pot desfășura trupele MAp.N în străinătate și cred că se impune această precizare și în cazul misiunilor desfășurate de polițiști.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Din partea comisiei? Domnul deputat Nică?

Domnul Mihail Nică:

Îmi manifest în primul rând dezamăgirea că în cadrul comisiei au fost reprzentanții Ministerului de Interne și au agreat soluția propusă de comisie. Discutând cu membrii comisiei art.50 are două alineate, de fapt. Suntem de acord cu modificarea făcută la primul alineat, însă pentru alineatul al doilea comisia își păstrează punctul de vedere. Domnul Gaspar, în propunerea făcută, spune că "polițiștii au regimul militarilor din trupele Ministerului Apărării Naționale." Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, ținând cont de faptul că aici avem de-a face cu polițiști, și în majoritatea statelor europene polițiștii sunt civili, am găsit această formulare că: "beneficiază de aceleași drepturi ca și militarii din trupele Ministerului Apărării Naționale", și comisia își susține varianta din partea a doua a acestui articol.

De aceea, am rugămintea din partea comisiei ca art. 50 să fie supus la vot alineat cu alineat. Deci, comisia este de acord cu primul alineat, însă își menține punctul de vedere la cel de-al doilea.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, domnul general Ovidiu Păun, din partea inițiatorului.

Domnul Ovidiu Păun:

Cu îngăduința domnului deputat Nica aș vrea să precizez că aceste texte, alineatele 1 și 2, fac trimitere la niște tratate internaționale. Acele tratate care reglementează regimul forțelor militare sau civile care acționează pe teritoriul altor state, conțin atât drepturi, cât și obligații.

De aceea, considerăm că sintagma "regim" este mai cuprinzătoare și include ambele categorii, și drepturile și obligațiile. De altfel, juriștii știu că la orice drept există o obligație corelativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Eu insist ca alineatul 2 să aibă redactarea pe care o prezintă acum: "Pe timpul îndeplinirii misiunilor prevăzute la alin.1, polițiștii au regimul militarilor din trupele Ministerului Apărării Naționale care execută misiuni în străinătate", pentru că, așa cum spunea și reprezentantul inițiatorului, nu putem vorbi că beneficiază numai de drepturi, pentru că fiecărui drept îi corespunde și o obligație corelativă. Mai ales având în vedere că aceste misiuni se desfășoară în afara teritoriului țării și ele sunt guvernate de anumite tratate, acorduri, convenții internaționale. L-aș ruga pe domnul deputa Nica, vicepreședintele comisiei, să înțeleagă că este o chestiune pur de tehnică legislativă, dar, în același timp, și îi dă conținutul exact acestei sintagme, cu privire la regimul pe care ar urma să-l aibă poliștiții care participă la aceste misiuni.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Domnul deputat Nica.

Domnul Mihail Nica:

Să ajungem la o soluție de compromis. Să nu introducem noțiunea de "regim." "Au aceleași drepturi și obligații..." și am rezolvat-o. De acord?

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

De acord este și domnul Gaspar.

Inițiatorul? De acord cu "drepturi și obligații," da?

Atunci articolul 50l va avea următorul text: "În interesul asigurării ordinii publice și a securității colective, la solicitarea președintelui României, Parlamentul poate aproba participarea Poliției Române în afara teritoriului național, cu specialiști și tehnică din dotare, la constituirea forțelor internaționale de poliție destinate unor misiuni de instruire și asistență în domeniile specifice și pentru acțiuni umanitare". Iar alin.2 : "Pe timpul îndeplinirii misiunilor prevăzute la alin.1, efectivele de poliție participante beneficiază de aceleași drepturi și obligații...", fără "efective", numai "polițiștii", da?

Domnul Acsinte Gaspar:

Deci, "Pe timpul îndeplinirii misiunilor prevăzute la alin.1, polițiștii au drepturile și obligațiile ...."

Din sală:

Beneficiază!

Domnul Acsinte Gaspar:

Sau "beneficiază". "...beneficiază de drepturile și obligațiile ..." Nu se poate spune că beneficiază de obligații, "...au drepturile și obligațiile prevăzute pentru trupele Ministerului Apărării Naționale care execută misiuni în străinătate".

Domnule președinte,

Haideți să spunem: "...beneficiază de aceleași drepturi și au obligațiile militarilor din trupele Ministerului Apărării Naționale care execută misiuni în străinătate." Sunteți de acord?

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Este de acord toată lumea. Domnule deputat Gaspar, vă rog să citiți întregul alineat încă o dată pentru stenogramă, ca să rămână ca atare textul.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte, citesc art.50l .

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Nu, citiți numai alineatul 2.

Domnul Acsinte Gaspar:

Alineatul 2: "Pe timpul îndeplinirii misiunilor prevăzute la alin.1 polițiștii beneficiază de drepturile și au obligațiile militarilor din trupele Ministerului Apărării Naționale care execută misiuni în străinătate".

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Inițiatorul este de acord? De acord.

Comisia? Și comisia este de acord.

Vă supun spre aprobare textul acestui art.501, în ansamblul său.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

A fost adoptat acest text în unanimitate.

În continuare, vă supun spre aprobare această lege care este o lege organică și nu avem cvorumul necesar pentru a o trece în momentul de față. O vom supune joi, în cursul dimineții în cazul în care vom reuși să avem cvorum necesar. Este o lege care nu creează probleme.

Din sală:

La ce oră?

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Eu propun ora 10.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 august 2019, 17:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro