Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 6, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
20-04-2021
19-04-2021
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 06-11-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 6, 1997

5. Dezbateri asupra propunerii legislative privind sistemul național de decorații al României.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Acum intrăm în ordinea de zi și reluăm dezbaterile la propunerea legislativă privind sistemul național de decorații al României de acolo de unde am întrerupt lucrările în ziua de marți, și anume suntem la art. 6. Am votat, la art. 6, preambulul articolului și ne-am oprit la literele A și B, unde există un amendament.

Deci, aici există un amendament făcut de domnul deputat Acsinte Gaspar privind introducerea în cadrul acestor ordine a "Ordinului Meritul Judiciar". Au fost o serie de discuții.

Domnule deputat Gaspar,

Ce rugăminte am... (Discuții la masa prezidiului).

Comisia tocmai dezbate acest amendament și o să vă rog să nu părăsiți sala, o să vă rog să vă ocupați locurile, ca să găsim o soluție, și pe urmă să vedem cum vă supun la vot ceea ce decide comisia.

Rog comisia să spună dacă a găsit o soluție sau mai dezbate.

Eu constat că acest articol suscită o dezbatere a comisiei, care se desfășoară chiar în plen, ceea ce nu este foarte în ordine, și din această cauză o să-i dau cuvântul domnului deputat Acsinte Gaspar, care a cerut cuvântul.

Ne continuăm lucrările. Vă rog să vă ocupați locurile în sală.

Îi rog pe colegii care se află în diverse locuri, prin această clădire, să vină la lucru în sală și rog pe liderii de grupuri și secretariatele grupurilor să facă acest demers. Există și mijloacele tehnice, vorbesc de acele telefoane mobile, cu care pot să-i cheme pe colegi aici, în sală.

Vă rog.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Având în vedere că amendamentul pe care l-am făcut, în sensul ca în categoria ordinelor și medaliilor pe domenii de activitate, să fie incluse Ordinul "Meritul Judiciar" și Medialia "Meritul Judiciar", au apărut discuții legate și de Ordinul "Meritul pentru Învățământ", ca atare, propun să dăm posibilitate comisiei, împreună și cu inițiatorii, ca acest articol să fie discutat într-o ședință viitoare.

Totodată, propun ca în cadrul ordinelor pe domenii de activitate, pentru a răsplăti eforturile oamenilor de știință, cei care aduc rezultate deosebite în domeniul cercetării, să fie inclus și Ordinul "Meritul Științific". Acest ordin a existat și în legislația anterioară și, ca atare, nu văd de ce nu l-am include. De asemenea, propun să se facă o grupare a ordinelor pe domenii pentru că gruparea care este dată acum este destul de neconvingătoare sub aspectul unei așezări a acestor ordine.

Observați: se începe Ordinul "Meritul Agricol", după aceea "Meritul Cultural", pe urmă "Meritul industrial", "Meritul pentru învățământ". Adică, să fie grupate pe domenii: "Meritul Agricol", "Meritul Industrial", "Meritul Științific", "Meritul pentru Învățământ" - ca să existe o coerență în așezarea lor în textul respectiv de lege.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat Rizescu,

S-a făcut propunerea ca acest articol să fie retrimis la comisie..., articolul acesta, deci, zona aceasta, lit. A și B să fie retrimise la comisie, în așa fel încât comisia să vină cu o..., nu, s-a zis și de învățământ, domnul deputat Acsinte Gaspar a propus introducerea "Meritului științific" și așa mai departe.

Deci, ca atare, eu vă propun să reluați la comisie acest articol, să-l dezbateți, să încercați să-l analizați...

Imediat. Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Evident că observați și dumneavoastră ca și mine o oarecare agitație la această masă, și ea este îndreptățită, deoarece au început să se împartă ordinele și medaliile. Fiecare vrea să prindă câte ceva.

Iată că și noi, cei de la Comisia pentru învățământ dorim să ne luăm partea, pentru că această lege, care este absolut necesară, trebuie să reflecte într-un fel această dispersie, să zicem, a activității și respectiv a meritelor pe fiecare sector; și deoarece sunt niște influențe asupra unei legi organice, cum este Legea învățământului, noi susținem propunerea domnului deputat Gaspar, completată cu cererea Comisiei noastre de învățământ, ca aceste articole, cu subpunctele respective, să le discutăm, fiecare pe zona lor, în ședințe comune, spre a nu ajunge, așa cum este o celebră vorbă în Iași, la Socola, adică "doi încarcă și trei descarcă".

Noi făcurăm ce făcurăm cu Statutul și-l votatăm, da? Acum vin dânșii și anulează o parte, vin alți colegi și anulează altă parte și rămânem numai cu coperțile.

De aceea propun, domnule președinte, să aveți amabilitatea să supuneți votului o completare la ceea ce a spus domnul Gaspar, ca discuția acestor chestiuni să fie făcută împreună și cu Comisia de învățământ. Stăm la dispoziție, oricând doresc dânșii.

Altfel, cred că se va ajunge ca, în final, să nu putem vota această lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, domnul deputat Acsinte Gaspar. Vă rog.

Și, după aceasta, o să-i dau cuvântul domnului ministru Valeriu Stoica.

Da. Domnul ministru Stoica.

Domnul Valeriu Stoica:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Această chestiune, care a stârnit atât de multe controverse, riscă să aprindă prea mult spiritele, motiv pentru care propunerea pe care v-o fac este următoarea: să se amâne dezbaterea acestui articol, urmând ca în cadrul comisiei de specialitate, împreună cu reprezentanții Ministerului Justiției, să existe o dezbatere pe această temă și să găsim o soluție de compromis.

Ca urmare, vă propun amânarea acestei dezbateri până în momentul în care, în cadrul comisiei de specialitate, se va ajunge la această soluție de compromis.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Având în vedere și cererea făcută de la Comisia de învățământ, voi supune, sigur, spre dezbatere acest lucru.

Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Pe urmă, domnul deputat Țurlea și domnul deputat Cristea.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Nu știu dacă membrii comisiei au reținut și cel de-al doilea amendament pe care l-am făcut, în sensul de a se introduce în categoria ordinelor pe domenii și Ordinul "Meritul Științific".

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Domnul deputat Țurlea.

V-am văzut, domnule deputat Cristea...

Domnul Petre Țurlea:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Vin pentru a face o atenționare și comisiei, care bănuiesc că o să lucreze și după ce se va finaliza, aici în plen, dezbaterea.

Legea de astăzi este o lege-cadru. Va urma, cum este normal, o detaliere, în sensul prezentării grafice a felului cum vor arăta aceste decorații.

Data trecută, în 1993 și 1994 ni s-au prezentat aceste forme și de aceea vin să fac această atenționare în fața domniilor voastre. Atunci, ne-am trezit în fața unei situații de-a dreptul ilariante: venind după o perioadă comunistă, deci ateistă, să zicem, de stat, comisia de atunci a găsit necesar să lupte împotriva comunismului și să menționeze numai cruci pentru absolut toate medaliile, decorațiile, orice. Până și "Meritul Științific" era reprezentat de o cruce, ceea ce mi se pare cu totul curios.

Deci, cu toată politețea necesară, aș vrea să fac o atenționare comisiei, ca atunci când va lucra la forma grafică a acestor decorații, să aibă în vedere și această experiență istorică din legislatura trecută.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Forma grafică a decorațiilor se stabilește prin niște legi speciale, a fiecărui ordin, medalie și așa mai departe, a fiecărui însemn - toate sunt stabilite prin legi speciale, care, evident, sunt făcute cu ajutorul unor specialiști în heraldică, în fine...

Domnul deputat Cristea. Vă rog...

Domnul Gheorghe Cristea:

Domnule președinte,

Sigur că niciodată nu-i rău să mai discuți sau să mai revezi ceva, dar aș vrea să spun un lucru, care se pare că nu s-a înțeles. Îmi pare rău că ne întoarcem exact în 1995, când onor majoritatea de atunci a blocat aceeași lege.

Principiul pe care este construită această lege este că medalia pe care o primește, sau ordinul, este recompensa și nu banii. Din păcate, cererile care se fac aici deturnează legea de la acest principiu fundamental. Răsplata este medalia, răsplata este ordinul pe care-l primești pentru activitate, nu banii. Legea aceasta nu este făcută și noi n-am gândit-o să creeze privilegii de vreun fel oarecare. Din păcate, se pare că nu ne putem desprinde, pur și simplu, de așa ceva.

Păi, ce nevoie avem de această lege, care să instituie un sistem național, bazat pe un principiu, dacă ducem toate lucrurile la bani? N-avem nevoie de așa ceva! Fiecare domeniu de activitate, prin legea lui de organizare își instituie premii, sume, bani și așa mai departe. Ce ne trebuie un sistem național de ordine și medalii, în care recompensa să se bazeze pe altceva, decât pe bani?

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Cine v-a spus de bani, domnule? Dumneavoastră vorbiți pe din afară...

Domnul Gheorghe Cristea:

Păi, cine mi-a spus de bani? Dumneavoastră mi-ați spus de bani.

Nu vorbesc deloc în afară, domnule Gaspar, și aș vrea să nu intrăm într-o discuție de...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Am o rugăminte: nu discutați între dumneavoastră.

Expuneți-vă punctul de vedere...

Domnul Gheorghe Cristea:

Sigur că da...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

... pentru că, acest punct de vedere va fi reluat, probabil, cu votul dumneavoastră.

Domnul Gheorghe Cristea:

Și acest lucru pleacă de la o chestiune pe care o știți și dumneavoastră și am mai repetat-o o dată ieri sau alaltăieri: de la situația din armată. Acesta este motivul pentru care, în 1995, și domnul Gaspar știe treaba aceasta, Biroul Permanent de atunci nici n-a acceptat să introducă această lege pe ordinea de zi măcar. Acesta este motivul exact.

Atunci nu mai facem legea și lăsăm lucrurile să meargă de maniera aceasta: fiecare domeniu își reglementează singur ce vrea și cum vrea și am încheiat.

Deci, "Steaua României", care este cel mai înalt ordin național, nu-i legată de nici un fel de recompensă materială. Și nici unul din cele trei ordine naționale. Pentru că-i vorba de un principiu.

O să venim cu ordinul nu știu care..., cu meritul nu știu care, pentru merite deosebite într-o activitate, sau într-o profesiune, pe care să le legăm de bani..., iar "Steaua României", nu.

Deci, "Steaua României" devine o recompensă morală, este un ordin excepțional, care se va da foarte rar și numai pentru lucruri absolut excepționale și nu este legat de nici un fel de recompensă materială. În schimb, pe celelalte le legăm de această recompensă materială și transformăm o lege, de fapt, într-o competiție de primit ordine și medalii, care nu se bazează pe valoare, ci se bazează pe recompensele pe care ordinele și medaliile respective le au. Ceea ce nu este normal să se întâmple și ceea ce nu trebuie să se întâmple. Dar noi, invocând fiecare un anume sector, trimitem lucrurile către așa ceva. Am avut așa ceva începând din 1945 încoace, tot felul de ordine, și medalii, și merite legate de plăți de diverse feluri, care au făcut ca acordarea acestora să însemne cu totul altceva decât ceea ce trebuia să fie.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Vă rog. Domnul deputat Matei Lucian.

Apoi urmează domnul deputat Stanciu.

Domnul Lucian Matei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am impresia că am ajuns deja să judecăm o serie de aspecte cantitative, sărind un pic peste aspectele calitative ale acestei probleme.

Vedeți dumneavoastră? Dacă încercăm acum să judecăm necesitatea unor medalii, care să fie departajate pe meserii, pe preocupări - cum vreți să spuneți dumneavoastră - vom ajunge, în această manieră, la un număr suficient de mare, în așa fel încât calitatea unei asemenea medalii să se diminueze în felul acesta.

V-aș ruga să vă gândiți... Vă dau un singur exemplu: luați un cercetător, să spunem, care lucrează într-un institut de cercetări agricole. Poate să primească această medalie, pentru agricultură, poate să primească o medalie pentru activitatea lui științifică, iar dacă întâmplător mai este și cadru didactic la o universitate, undeva, poate să primească și pentru știință.

Or, în maniera în care avem atâtea, credeți-mă, vom ajunge precum generalii, știți dumneavoastră..., din zona aceea estică a Europei, care veneau aici cu o placardă din aceea, plină de medalii, și nu știu dacă în maniera aceasta așezăm aceste decorații, într-adevăr, la calitatea pe care o merită.

Cred că propunerea domnului ministru Stoica, de a se mai umbla puțin la această lege, ar fi binevenită.

Să nu avem acum o infuzie de medalii, care să le scadă, prin numărul lor, calitatea.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Stanciu. După care, președintele comisiei, și, pe urmă, vă supun la vot propunerile făcute, de trimitere la comisie, pentru a rediscuta această chestiune. Vă rog...

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu aș dori să-l las pe colegul meu, președintele Comisiei de agricultură, silvicultură și industrie alimentară într-o perfectă confuzie. Nu de alta, dar domnia sa a afirmat că " ...aceste medalii, ordine sunt însoțite de recompense de diferite naturi".

Eu vreau să vă precizez că în ceea ce privește Statutul personalului didactic, care prevede ordine, nu include la aceste ordine, recompense. Deci, afirmația colegului nostru nu a fost fundamentată pe o realitate.

Însă, tocmai discuțiile contradictorii care sunt și pe care le purtăm, fie de la acest pupitru, fie din sală, demonstrează că mai trebuie lucrat și vă rog, domnule președinte, dincolo de o expediere rapidă, care ar fi, aș spune eu, nebenefică pentru lege, ca atare, să acceptăm toți, tocmai din cauza importanței deosebite, să o discutăm în plenul reunit al Comisiei de învățământ, pentru ceea ce ne privește, cu Comisia de medalii, alți colegi de la agricultură, care vor avea, eu știu..., "Știuletul de aur", ca premiu, nu? e treaba dânșilor, o vor discuta acolo... pentru că, altfel, vă spun foarte clar, din semnalele care le am, colegii de la Comisia de învățământ, care sunt din toate formațiunile politice, nu vor vota această lege.

Deci, vă rugăm găsiți o soluție înțeleaptă.

Noi v-am propus, prin domnul Gaspar, chiar și domnul ministru, haideți să ne așezăm puțin și să spargem barierele și poate iese chiar mai bună. Poate noi propunem la învățământ să renunțăm la mai multe, dacă cele care se propun ne favorizează cel puțin în plan ideatic.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Rizescu, președintele comisiei.

Domnul Sergiu George Rizescu:

Domnule președinte de ședință și

Stimate colege și colegi,

Suntem de acord ca acest articol, în legătură cu ordinele și medaliile pe domenii de activitate, să fie rediscutat în comisie și, la rugămintea domnului ministru al justiției, Stoica, pe data de 19 noiembrie, în prezența domniei sale, în cadrul acestei comisii speciale, se va găsi o modalitate de a ieși din acest impas.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Vă supun spre aprobare retrimiterea acestui articol, precum și a articolelor legate de acest articol, mi se pare la "Dispoziții finale tranzitorii" mai este un articol legat de..., parcă art. 83, dar să vedem, poate în text mai apar, să trimitem acest articol, împreună cu cele conexe, la comisie și să nu le dezbatem decât după ce comisia va veni cu un punct de vedere precis asupra lor și să continuăm cu dezbaterea la celelalte articole.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

În unanimitate, s-a adoptat această cerere.

Fac o precizare: comisia aceasta este o comisie specială. Și, fiind o comisie specială, toate celelalte comisii, și mă refer și la Comisia pentru învățământ, știu și eu, Comisia juridică, de disciplină și imunități, mai sunt poate altele care doresc să-și spună punctul de vedere, trebuie să facă acest lucru și să discute împreună cu comisia, dar nu se poate institui o comisie mixtă, care să analizeze... Comisiile respective trebuie să lucreze pe domeniul care le interesează, să aducă argumentele în așa fel încât comisia specială să ia deciziile împreună cu ele.

Continuăm cu art. 7.

Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Bănuiesc că vreți să scoatem "ordine și medalii" din preambul aici și la toate articolele care urmează, unde apare acest lucru.

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Exact.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, comisia sunteți de acord cu...?

Domnule deputat Rizescu!

Vă rog frumos să fiți atenți, am trecut la art. 7.

Deci, ca și la art. 6, s-a propus ca la art. 7, în preambul, să fie "Decorațiile militare de pace..." și să se scoată "ordine și medalii". "...Decorațiile militare de pace sunt următoarele: ...", deci, să se simplifice textul, este un text care s-a aprobat. Deci, s-a aprobat pentru articolul anterior.

Domnul Sergiu George Rizescu:

De acord.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Comisia este de acord.

Dacă sunt intervenții la lit. A și B, de la acest articol? Nu sunt. Vă supun spre aprobare art. 7, în ansamblul lui, cu eliminarea din preambul.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 8. Același amendament făcut de domnul deputat Acsinte Gaspar, eliminarea din preambul a sintagmei "ordine și medalii" și ar rămâne: "... Decorațiile militare de război sunt următoarele..." Comisia?

Domnul Sergiu George Rizescu:

Suntem de acord.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. O să vă rog să fiți atent la toate aceste mici detalii, ca să putem să mergem repede.

Dacă sunt intervenții la art. 8 la lit. A și B ? Nu sunt. Vă supun spre aprobare art. 8, cu amendamentul din preambul.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 9.

Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

La art. 9, liniuța a treia, vă rog să vedeți că redactarea este total improprie: "Semnul onorific pentru ofițeri de 15, 20 și respectiv 25...", deci, avem ofițeri de " ... 15, ofițeri de 20 și respectiv de 25 de ani de activitate în armată".

V-aș propune reformularea în felul următor: "Semnul onorific pentru ofițerii care au activitate în armată de 15, 20 și respectiv 25 de ani...", pentru că, în redactarea pe care a propus-o comisia, ar reieși că avem "ofițeri de 15, de 20 și de 25 de ani".

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Sigur că voi consulta comisia imediat.

Îl rog pe domnul deputat Cristea să vină un pic până la mine.

Domnul deputat Kovacs. Vă rog.

Domnul Carol Emil Kovacs:

Domnule președinte,

Având în vedere că cele două semne onorifice, mă refer la refer la semnul onorific pentru parlamentari și la semnul onorific pentru funcționarii publici, au un nume, mi se pare corect ca și semnele onorifice pentru militari să poarte un nume. De exemplu: "Meritul Militar", sau eu știu ce alt nume se poate găsi..., pentru că văd aici, la alin. 3 și 4, că nu există un nume pentru semnul onorific.

... "Meritul Militar", de exemplu, sau alt nume pe care comisia poate să-l stabilească.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Comisia!

Domnul deputat Zoner, vă rog...

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Vă mulțumesc.

La dezbaterile generale, noi am arătat, și domnul președinte și eu, care am vorbit în numele grupului parlamentar, că noi introducem, de fapt, sistemul tradițional de decorații, adaptându-l, evident, Constituției actuale.

Deci, în sistemul de decorații și, nu vreau să politizez lucrurile, creat însă în guvernările liberale, că așa a fost istoria, place sau nu place unora, așa a fost. Dar, dacă găsim o soluție... Dar, repet, în sistemul tradițional, aceasta a fost denumirea. Eventual, putem să lăsăm în suspensie, că tot avem..., mai sunt și alte articole, care nu vor putea fi discutate în plen, și eventual, ne mai gândim. Însă, repet: asta este tradiția noastră.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Zoner, în continuare, din partea comisiei. Vă rog... Deci, reglați microfoanele.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Preluând acel amendament al domnului deputat Gaspar, vorbesc sub aspectul redactării, sigur că și aici trebuie să spunem că "semnul onorific "Vulturul României", pentru parlamentari, care se acordă" și atunci să nu mai repetăm cuvântul parlamentar, "se acordă senatorilor și deputaților". La fel și în celelalte, introducem exact ceea ce ați propus, de la bun început, "care se acordă". Nu? Sunteți de acord, domnule...?

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat Zoner,

Problema acolo, la primul alineat, pe care am ridicat-o eu, am pus o întrebare: ghilimelele care vin acolo după "parlamentari", nu trebuiau puse după "României"? Eu așa cred. Că nu cred că semnul acela se chema "Vulturul României pentru parlamentari"...

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Da. Aveți dreptate și punem ghilimelele la "Vulturul României"...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Și atunci chestiunea este rezolvată, adică sunt mici detalii, din acestea, de redactare a textului, care pot să creeze confuzii.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Da. Aveți dreptate. Da, da. Atunci rămâne "Vulturul României", dar nu "pentru parlamentari"..., ci "care se acordă parlamentarilor", după cum ne-am... Poftiți?

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Care se conferă.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

... "care se conferă", evident. Care se conferă parlamentarilor. Și această sintagmă o punem la fiecare semn onorific.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, ce propuneți? Să vă retrimitem articolul ca să-l...? Bun, atunci votăm acum, pe liniuțe.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Semnul onorific "Vulturul României", care se acordă parlamentarilor. Se conferă, evident.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Bun. Atunci, art. 9, preambul. Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Prima liniuță: "Semnul onorific "Vulturul României", care se conferă parlamentarilor". Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

A doua liniuță: "Semnul onorific "Răsplata muncii în serviciul public". În acest caz, evident, alte intervenții dacă sunt? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

A treia liniuță. Există acest amendament care s-a făcut și textul să sune așa: "pentru ofițeri care au activitate în armată de 15, 20 și respectiv 25 de ani". "... care au o activitate în armată de..."

Domnul deputat Cristea, din partea comisiei. Vă rog...

Domnul Gheorghe Cristea:

Deci, cred că am putea să rezolvăm chestiunea aceasta, exprimarea, evident, de următoarea manieră: "Semnul onorific pentru ofițeri: ...", cu liniuță, "15 ani de activitate în armată"; cu liniuță, "20 de ani activitate în armată"...

Să spunem: a), b) și c),atunci, ca să nu mai punem tot liniuță și ca să fie foarte clar formulată, că semnul este pentru ofițeri și că el va însemna 15 ani de activitate în armată, al doilea 20 de ani de activitate în armată, al treilea 25 de ani activitate în armată. Și, că, acesta va fi clar semnul...

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

A fost deja o liniuță!

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Atunci, ar trebui...

Domnul Gheorghe Cristea:

Deci, îmbinăm, de fapt, formularea pe care a făcut-o domnul...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule deputat Cristea,

Sunteți amabil să veniți până la mine?

Dacă sunt alte intervenții la propunerea făcută de comisie la acest amendament, ca să apară "semnul onorific pentru ofițeri: a) 15 ani de activitate în armată; b) 20; c)..."

Domnule deputat Gaspar, sunteți de acord cu această formulare?

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Nu am...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Nu aveți. Dumneavoastră ați făcut amendamentul celălalt.

Domnul deputat Kovács ... Deci vi-l retrageți.

Vă supun spre aprobare propunerea comisiei pentru liniuța a treia.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

La fel, la liniuța 4, nu, prin analogie, "semnul onorific pentru maiștri militari și subofițeri:" și, tot așa, a), b) și c), 15, 20, respectiv 25 de ani de activitate în armată.

Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Art.9, în ansamblul său.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Cap.II, în ansamblu, îl vom vota după ce comisia va veni cu formularea pentru art.6.

Titlul Cap.III. Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Art.10 - dacă sunt intervenții.

Art.10, în ansamblul său, este un articol destul de lung.

Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Vă rog. Și îmi spuneți unde aveți, ca, până unde aveți, să supun la vot.

Vă rog.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Este un amendament general. Deci care, dacă este însușit, urmează să opereze pe toate textele. Și anume propun: cuvântul "cuprinde"... În redactarea comisiei se spune așa: "Ordinul "Steaua României" cuprinde 6 grade". "Ordinul "Steaua României", care are 6 grade" și cuvântul "cuprinde" să fie înlocuit cu "care are", și în felul acesta ar urma să se opereze peste tot.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Cristea, din partea comisiei.

Vă rog.

Domnul Gheorghe Cristea:

Domnule președinte, cred că formularea comisiei este mai corectă: "Ordinul "Steaua României" cuprinde 6 grade". De ce să nu spun "are 6 grade"? Acesta este conținutul ordinului, cele 6 grade care sunt cuprinse în acest ordin. Deci mi se pare că formularea este corectă și noi o menținem.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Renunțați la amendament?

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Nu.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci eu vă supun spre aprobare amendamentul pe care l-a făcut domnul deputat Acsinte Gaspar, ca, în loc de "cuprinde", să fie "care are".

Voturi pentru? Vă mulțumesc. Vă rog să numărați. 10 voturi pentru, insuficient pentru a trece.

Mai sunt alte amendamente la art.10?

Da, vă rog. Domnul deputat Acsinte Gaspar.

Domnul Acsinte Gaspar:

Deci, ca să fie mai ușor de urmărit, la pag.11, pct.III" Crucea comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial", să se elimine "fără clase".

Nu văd care este rostul acestei sintagme "fără clase". Să rămână: "Crucea comemorativă"...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Cristea.

Domnul Gheorghe Cristea:

Domnule Gaspar, trebuie menținută, pentru că această cruce nu are clase și pentru că, mai jos, Crucea "Serviciul credincios" cuprinde 3 clase, și celelalte la fel. Dacă elimin acest lucru, o să se creadă că și "Crucea comemorativă"... merge după aceeași regulă, de a avea 3 clase, așa cum ele sunt prezentate aici.

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Dar...

Domnul Gheorghe Cristea:

Dar nu contează, ea nu are. Deci "Crucea comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial" este fără clase. Deci, domnule deputat, pentru că toate celelalte, dacă ne uităm la ele, sunt definite în ceea ce ele cuprind, de ce să creăm confuzia ca și această cruce să fie asimilată celorlalte și toată lumea să se întrebe ce clasă este, ce clasă mi se conferă, clasa întâi, clasa a doua sau clasa a treia? Ea nu are așa ceva și, atunci, trebuie spus foarte clar. Aceasta nu cuprinde ierarhizarea pe clase. Este corect ceea ce este cuprins aici.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Mențineți amendamentul?

Domnul deputat Zoner, tot din partea comisiei.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

Problema este următoarea: pct.II..., noi am trecut foarte repede peste el. Tocmai aici sunt problemele. L-am votat, eu sunt de acord și rămâne așa, sau îl rediscutăm la comisie? Deci nu se poate rediscuta numai un articol, iar aici, la pct.II "Ordine civile pe domenii de activitate", să rămână așa, că nu ne-am hotărât încă. Prin urmare, noi nu putem, la acest capitol, discuta doar ordinele. Am discutat ordinele naționale și doar ordinele militare în timp de pace și în timp de război.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat Gaspar, vă mențineți amendamentul cu eliminarea lui "fără grade" de la ... Poftim?

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

"Fără clase". Îl mențin.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, bun.

Domnul Gheorghe Cristea:

Da, întâi nu eram foarte convins că așa sunt lucrurile și a trebuit să întreb.

Domnule Gaspar, această cruce este instituită printr-o lege specială. Eu nu eram foarte sigur adineauri și, prin legea specială, ea este fără clase. Deci nu am făcut decât s-o preluăm, pentru că ea face parte din sistem și trebuia să menționăm, în mod expres, acest lucru.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul Acsinte Gaspar.

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte, vă rog ca domnul deputat Cristea să citească art.83, unde se spune că toate dispozițiile din legi, referitoare la decorații, se abrogă. Deci ceea ce am avut în legea anterioară, în care vorbește dânsul, se va abroga, iar aici, când vin cu o nouă lege, eu pot să modific și să-i dau denumirea corectă a acestei decorații: "Crucea comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial".

Domnul Gheorghe Cristea:

Legea privește veteranii de război.

Domnul Acsinte Gaspar:

Și vreau să mai spun un lucru, pentru că tot suntem la art.10, aș ruga comisia să precizeze dacă alin.6 din art.10, raportat la art.83, își găsește locul sau nu aici. Alin.6, pag.15.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Alin.6, da, pag.15. Deci vorbiți de corelarea lui cu articolul ultim din această lege.

Rog comisia să-și spună punctul de vedere.

Domnul deputat Cristea.

Domnul Gheorghe Cristea:

Domnule președinte, la pct.6, pentru a se evita orice fel de confuzii față de ce se întâmplă cu "Meritul Militar" actual ș.a.m.d., s-a făcut această precizare. Deci pct.5 face precizarea, iar pct.6 vine și spune că prevederile Legii nr.80/1995 rămân în vigoare. Acest lucru este reluat în art.83, unde, la "Excepții", este menținută și menționată Legea nr.80/1995. Deci eu cred că este chiar o corelare, și în nici un caz o necorelare. Art.83 menține excepția de la abrogare a Legii nr.80/1995, deci este vorba de lege, în ansamblu. Pct.6 se referă strict la partea materială, cuprinsă în statutul cadrelor, despre care se spune că rămâne în vigoare. "Meritul Militar", care este definit și se spune că va fi înlocuit, deci semnul onorific pentru militari se instituie în locul vechiului ordin "Meritul Militar", se precizează că dispozițiile din Legea nr.80/1995 rămân în vigoare, corelate cu conținutul a ceea ce era "Meritul Militar", iar la final se spune că Legea nr.80/1995 nu se abrogă. Domnule Gaspar, deci nu se abrogă. Evident că ea face trimitere strict la reglementările care au contingență cu domeniul pe care noi îl reglementăm aici. Nu facem dublă reglementare.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Aici sunt mai multe chestiuni și va trebui să le supun pe rând la vot, în acest articol.

Deci să luăm primul alineat, preambul.

Dacă sunt intervenții? Deci suntem pe pag.6, la art.10, primul alineat din preambul. Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

La I, a fost un amendament respins, privind înlocuirea lui "cuprinde" cu altă sintagmă. A fost respins. În momentul de față, dacă mai există alte amendamente la I? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Deci ordinele naționale s-au aprobat.

Trecem la II, "Ordine civile pe domenii de activitate".

Eu propun ca acest capitol să fie trimis la comisie și să fie rediscutat, deci II, odată cu restul, odată cu art.6.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Deci, în unanimitate, a fost retrimis II "Ordine civile pe domenii de activitate" la comisie.

Domnul Gheorghe Cristea (din loja comisiei):

Era...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Nu contează, o trimitem acolo și le discutăm împreună, când sunt atunci, pentru că s-ar putea să fie unele în plus, care apar. Deci, dacă apar unele în plus, dacă sunt unele în minus, trebuie să fie revotate atunci. Le revotăm toate, după ce se pune de acord comisia cu toți cei care au probleme în acest domeniu.

La III, "Ordine militare de pace", pag.9, dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Pct.IV "Ordine militare de război", dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Adoptat.

Nu pot să adopt tot alin.1, din cauza faptului că II de la alin.1 lipsește.

Deci trecem la alin.2 "Ordinele și medaliile militare" etc. Dacă la acest text, preambul, sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

V "Cruci și medalii naționale". Dacă sunt intervenții?

Deci, la pct.I și II, nu sunt. La III există un amendament făcut de domnul deputat Acsinte Gaspar, eliminarea sintagmei "fără clase".

Vi-l supun spre aprobare. Comisia nu este de acord, nu acceptă această eliminare.

Voturi pentru eliminare? 3 voturi pentru, insuficient pentru a trece.

Deci, dacă la acest cap.V de la alin.2, mai sunt alte intervenții? Nu sunt.

Vă supun spre aprobare cap.V, în ansamblu.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

VI "Medalii civile, pe domenii de activitate", este același lucru. Vă propun să-l trimitem la comisie, din același motiv, că s-ar putea să apară unele în plus sau, poate, în minus, după ce comisia va dezbate art.VI.

Voturi pentru trimiterea la comisie? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Trecem mai departe, la VII "Medalii militare de pace".

Dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

VIII "Medalii militare de război". Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

IX "Semne onorifice".

La IX, la prima liniuță, vom introduce corectura de la art.9, și la celelalte, lucrurile sunt în ordine, la cele pentru ofițeri și subofițeri. Rămân în ordine.

Deci, cu corectura aceea, ca "Vulturul României" să se afle la prima liniuță în ghilimele și textul cum este, la art.IX.

Dacă mai sunt alte intervenții la acest IX "Semne onorifice". Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Aici, după pct.VIII, "Medalii militare de război", apar două alineate 4 și aș dori să știu dacă aceste două alineate 4, pe care nu le-am supus la vot... Este o greșeală de tipar, da?

Domnul Gheorghe Cristea (din loja comisiei):

Este o greșeală.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci la alin.4, dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Cel de al doilea alin.4 devine 5.

Dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Acum, am terminat cap.IX și suntem la alin.5, care, de fapt, devine 6, pentru că a fost acea eroare de dactilografiere.

Dacă aici sunt intervenții? Suntem pe pag.15.

Domnul Acsinte Gaspar:

Deci noi, acum, suntem la cap.IX, "Semne onorifice", și, în cadrul acestui capitol, apar două alineate, 5 și 6, care sunt, însă, specifice numai acestui capitol. Și atunci, în mod normal, ar trebui să fie 1 și 2.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, în acest art.10, toate alineatele acestea distincte au fost numerotate, nu legat de numerele romane...

Domnul Acsinte Gaspar:

Domnule președinte,

Vă rog să vadă comisia, atunci când va trece la redactare. Este o chestiune simplă, dacă vreți, de pură tehnică legislativă, sub aspectul numerotării alineatelor, așa încât nu este o chestiune pentru care să ținem pe loc dezbaterile.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci rog Departamentul legislativ de la noi, împreună cu comisia specială, să vadă exact cum trebuie numerotate aceste alineate.

Eu vă supun dumneavoastră votului să lăsăm această chestiune de tehnică legislativă pentru dânșii.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Deci, totuși, revenim la ceea ce este la ora actuală alin.5, care, de fapt, devine 6, în actuala numerotare.

Dacă sunt intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

La alin.6, care, în fine, va fi 7 și vedem cum va fi, ulterior, renumerotat...

Domnul Acsinte Gaspar (din sală):

Nu este amendament, a fost o chestiune de clarificat.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci sunteți lămurit.

Dacă mai sunt alte intervenții, aici, la acest alineat? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Deci au fost adoptate, nu integral, punctele de la acest articol. Art.10, în ansamblul său, va rămâne să îl votăm după ce votăm și punctul II și mai era încă un punct acolo, deci nu putem încheia nici punctul III, în ansamblul său.

Continuăm cu titlul cap.IV. Intervenții? Nu sunt.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Art.11. Intervenții?

Da, domnul deputat Elek Barna.

Domnul Elek Barna:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Art.3 al prezentei legi sună în felul următor, alin.1: "Decorațiile se conferă prin decret de către președintele României". Foarte corect.

În art.11, se reia ideea, articolul sunând în felul următor: "Conferirea ordinelor naționale de către președintele României cetățenilor" ș.a.m.d., textul curge.

Eu propun să scoatem sintagma "de către președintele României", pentru că textul este superfluu, și vă propun ca art.11 să sune în felul următor: "Conferirea ordinelor naționale cetățenilor români se face începând cu gradul de cavaler, ceea ce determină admiterea în ordinul național respectiv". Repet, pentru că se expune ideea cu președintele la art.3.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Comisia?

Domnul Gheorghe Cristea (din loja comisiei):

De acord.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Comisia este de acord.

Voturi pentru acest amendament? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Art.11, cu acest amendament.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 20 avril 2021, 19:26
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro