Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 14, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 14-03-1996 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 14, 1996

6. Aprobarea programului de lucru pentru săptămâna 17-21 martie 1996.  

Domnul Ioan Gavra:

................................................

Programul de activitate pe săptămâna viitoare, după câte observați și dumneavoastră, ca proiect, are modificări structurale esențiale în raport cu ceea ce s-a întâmplat până acum la Camera Deputaților, deci, urmează ședințele comune ale celor două Camere.

După ședința de luni a birourilor permanente ale celor două Camere, vom ști exact care va fi derulajul legislativ pe care-l vom supune celor două Camere, dacă vom începe efectiv cu dezbaterea proiectului de buget sau cu legile care au rămas în divergență la cele două Camere, dar acest lucru probabil că luni îl vom ști exact după ședința celor două birouri permanente ale Camerei și Senatului. Deocamdată structura de program este cea pe care o aveți în proiect.

Deci, ar urma ca: marți, miercuri și joi să fie ședințe în plen ale celor două Camere și luni, conform programului obișnuit, adoptat de către noi, ședință în plen a Camerei Deputaților cu ordinea de zi pe care dumneavoastră o aveți la pct.1 din ordinea de zi.

Dar rămânem la program. Dacă sunt observații în legătură cu structura de program de activitate pentru săptămâna viitoare? Nu sunt.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă? 1 vot împotrivă.

Abțineri? 3 abțineri.

Deci, cu 1 vot împotrivă și 3 abțineri s-a adoptat structura programului de activitate al Camerei Deputaților pe săptămâna viitoare.

În legătură cu ordinea de zi dacă sunt observații?

Domnul deputat Ana, după care urmează domnul deputat Dobrescu. Aveți cuvântul domnule deputat.

Domnul Gheorghe Ana:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă propun ca pe locul 7 să fie inclus ceea ce în proiectul ordinii de zi se află la locul 10, adică proiectul de Lege privind schimbarea denumirii unor localități. De ce? Am finalizat Legea 69, Legea 70 și găsesc că este absolut firesc să definitivăm și ceea ce trebuie definitivat în legătură cu modificarea Legii 2, pe locul 8 urmând să fiți de acord să se plaseze punctul 7.

Domnul Ioan Gavra:

Punctul 7 actual. Mulțumesc domnule deputat.

Domnul deputat Dobrescu.

Domnul Răsvan Dobrescu:

Domnilor colegi, luni este singura zi din săptămâna viitoare în care Camera are program singură, program de legiferare, pentru că, începând de marți, vom lucra în ședințe comune. Față de această situație eu consider că nu este justificat ca ordinea de zi să fie împărțită pe două capitole, notate cu I și II și propunerea concretă pe care doresc să v-o fac este ca luni să continuăm, să înceapă ședința prin continuarea dezbaterilor la legea unde am întrerupt dezbaterile astăzi și în continuare să se meargă pe dezbaterea celeilalte legi, care este legată de aceasta, deci, cele două legi sunt: proiectul de Lege privind salarizarea și alte drepturi ale personalului din organele autorității judecătorești și proiectul de Lege pentru salarizarea membrilor Curții Supreme de Justiție a magistraților asistenți și a celorlalte categorii de personal.

Deci, să se înceapă programul de luni cu aceasta și deci, să fie pus în capul listei, bineînțeles la pct.2, pentru că la pct.1 este informarea uzuală.

Domnul Ioan Gavra:

Da. Mulțumesc domnule deputat.

Dacă mai sunt și alte observații în legătură cu proiectul ordinii de zi? Domnul deputat Nica aveți cuvântul.

Domnul Ilie Nica:

Domnule vicepreședinte, în primul rând vă rog să transmiteți rugămintea noastră către Biroul permanent al Camerei Deputaților, ca atunci când întocmește proiectele de ordine de zi să facă aceste propuneri în limitele strict regulamentare.

Pe ordinea de zi, în afară de acele informări pe care trebuie să le prezinte președintele Camerei Deputaților trebuie să figureze proiecte de legi, propuneri legislative sau rapoarte ale unor instituții care sunt ...

Domnul Ioan Gavra:

... comisii de mediere... și comisii de mediere...

Domnul Ilie Nica:

...rapoarte ale unor instituții care sunt obligate prin lege sau Constituție să le prezinte în fața Camerei Deputaților sau în fața Parlamentului.

Propunerea pe care o aveți înscrisă aici la pct.8 ține probabil de interpelări sau ține de moțiuni. În consecință, ea să fie expediată la locul care i se cuvine prin regulament. De aceea, astăzi, vă rog domnule vicepreședinte, să supuneți aprobării Camerei, să fie eliminat pct.8 de pe ordinea de zi și el să fie îndrumat către locul pe care i-l permite regulamentul.

Domnul Ioan Gavra:

Mulțumesc domnule deputat.

Ca să rămânem la acest caz punctual, domnul deputat Nica are dreptate perfectă, după modificările Regulamentului Camerei Deputaților, pe care noi le-am adoptat săptămâna ,aceasta, este adevărat, deci, primul-ministru poate să fie prezent prin Regulamentul Camerei Deputaților de două ori pe lună la Camera Deputaților pentru asemenea chestiuni și pentru orice alte probleme de politică internă sau internațională.

Deci, propunerea domnului deputat este perfect regulamentară, de eliminare a unor asemenea propuneri din ordinea de zi a Camerei Deputaților, întrucât se regăsesc la capitolul, la segmentul: întrebări, interpelări, inclusiv pentru primul-ministru, așa cum s-a modificat Regulamentul de către plenul Camerei Deputaților.

Cine este de acord cu această eliminare? ca să terminăm. Vă mulțumesc.

Împotrivă? 2 voturi împotrivă.

Abțineri? 2 abțineri.

Deci, s-a acceptat eliminarea și trecem la segmentul cuvenit prin Regulamentul Camerei Deputaților.

Dacă mai sunt alte observații la ordinea de zi? Domnul deputat Știrbu.

Domnul Aurel Știrbu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

La pct.9 pentru luni este trecut din nou, modificarea Codului de Procedură Civilă, art.330,331. Dacă vă amintiți, când a fost lecturat la comisie, s-a spus că la prima ședință a comisiei să fie rediscutat cu reprezentanții Ministerului Justiției, Parchet, Curte Supremă. Până acum nu am avut ședință programată, nu avem nici săptămâna aceasta. Inutil s-a pus aici, pentru că n-am avut timp să discutăm.

Domnul Marțian Dan (din bancă):

Pct. 1 să fie.

Domnul Aurel Știrbu:

Pentru aceasta propun ca pct.9 de luni să treacă marți în locul punctului 1 și pct.1 să treacă în locul punctului 9, adică cu salarizarea personalului din justiție. 1 și 2. Inutil să-l treci aici că până nu avem ședință programată nu putem să discutăm, să...

Domnul Marțian Dan (din bancă):

Nu domnule, discutăm fără ei. Altceva nu-i interesează decât salariile, nu-i interesează cum funcționează justiția?

Domnul Aurel Știrbu:

Domnule președinte, s-a trimis la comisie să se...

Domnul Ioan Gavra:

Deci, comisia încă nu are raport la acest proiect de lege?

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Nu a făcut comisia ședința.

Domnul Ioan Gavra:

Da, am înțeles.

Domnul Aurel Știrbu:

A fost returnat la comisie ca să fie rediscutat la prima ședință. Când o să avem prima ședință programată o să-l discutăm, până acuma nu am avut.

Domnul Ioan Gavra:

Da, am înțeles. Deocamdată nici nu ar trebui inclus pe ordinea de zi. E clară chestiunea. Am înțeles.

Eu atunci, domnule deputat, vă propun, așa cum ați spus dumneavoastră, la capitolul II, da, să facem înlocuirea cu pct.1 de la capitolul II, deci, ceea ce am discutat astăzi și pct.1 și 2 de la capitolul II să treacă deci, la 9 și 10 la ...

Domnul Răsvan Dobrescu:

Nu,nu.

Domnul Ioan Gavra:

Nu, nu, stați puțin. Eu am propunerea domniei sale, dar vreau să leg cele două, adică amândouă să treacă acolo, sigur, da, de acord?

Bun. Domnul deputat Dan Marțian aveți cuvântul.

Domnul Marțian Dan:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

După câte știți, ordinea aceasta de zi în legătură cu dezbaterile de luni după amiază este practicată de noi de mai mult de un an și ceva și ea a pornit de la ideea că acele lucruri care comportă o anumită urgență să figureze aici.

Eu nu sunt de acord de exemplu ca pct.9 să fie trecut la capitolul II. Eu vă propun să rămână acolo unde este. Sigur că așa cum se vede, Ministerul Justiției, Parchetul General și alte chestiuni sunt interesate numai de salarizarea lor, de alte probleme ș.a.m.d...

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Cum este posibil?!

Domnul Ioan Gavra:

Vă rog, vă rog.

Domnul Marțian Dan:

De alte probleme nu sunt interesați, pentru că iată, obstrucționează acest lucru de foarte mult timp și de aceea nu sunt de acord cu propunerea domnului Știrbu ca să o trecem de la pct.9 la capitolul II și anume acolo unde sunt diferite propuneri sau proiecte de lege referitoare la zilele de marți, miercuri, joi ș.a.m.d. Să rămână aici. Dacă nu vor fi condiții, atunci vom trece peste acest punct al ordinii de zi și să cerem Comisiei juridice să discute această chestiune săptămâna viitoare în una din pauzele de mese sau după încheierea programului, să-și definitiveze punctul de vedere și noi să luăm în discuție aceste chestiuni, pentru că așa cum se tratează lucrurile de către conducerile unor instituții care sunt implicate în funcționarea justiției în România, este clar că anumite chestiuni sunt în mod deliberat tergiversate.

Domnul Ioan Gavra:

Mulțumesc domnule deputat.

Domnul deputat Știrbu, în legătură cu problemele dumneavoastră, ca să găsim o incidență la propunerea domnului deputat Dan Marțian, ce ne spuneți?

Domnul Aurel Știrbu:

Domnule președinte, nu am nimic împotrivă. Vă rog să aprobați ca marți dimineața la 8,30, comisia juridică să poată ține ședință și să discutăm, să dăm forma definitivă. Până nu ținem ședință, eu nu pot să prezint nimic.

Domnul Ioan Gavra:

Excelent.

Domnilor colegi, cu plenul Camerei Deputaților de acord?

Domnul Marțian Dan (din bancă):

Luni seara, în timpul audierilor să se întâlnească comisia.

Domnul Aurel Știrbu:

Domnule președinte, aceasta nu este o problemă care să o expediem pentru o oră, o oră și jumătate, pentru că vor fi discuții mari, vă dați seama. ( Vociferări)

Domnul Ioan Gavra:

Deci, domnilor colegi, numai puțin! Domnilor colegi, vă rog să vă păstrați încă puțin paciența!

Noi am aprobat de foarte multe ori ca unele comisii să lucreze în paralel cu plenul Camerei Deputaților. Deci, se poate ca și marți să se lucreze în sala 29 și dacă este nevoie pentru cvorum și pentru vot sunt chemați colegii noștri.

Dar, haideți să finalizăm ceea ce este de finalizat în raport în legătură cu acest proiect de lege.

Deci, de acord plenul, marți dimineața comisia să se reunească în paralel cu plenul Camerei? Și dacă este nevoie participă și la lucrări în plen atunci când este nevoie?

Domnul Marțian Dan (din bancă):

Nu putem încuviința. Marți este ședință comună. Absenți de la o ședință comună?

Domnul Ioan Gavra:

Nu este nici o problemă. (Vociferări)

Deci, noi, segmentul nostru, putem să facem acest lucru. O să cerem, dacă este nevoie și acordul plenului celor două Camere, dar cred că nu este nevoie.

Noi știm că se lucrează, dacă este nevoie de cvorum invităm pe colegii noștri, dar realizăm și acest segment care văd că întârzie, ca prezență a unui raport în plenul Camerei.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Da, vă mulțumesc, s-a adoptat cu majoritate.

Domnilor colegi, mai sunt și alte propuneri? (vociferări) de modificare a ordinii de zi, nu de altceva. Nu sunt.

Atunci să le parcurgem pe cele pe care dumneavoastră le-ați auzit aici, cu o singură precizare.

Deci, Biroul permanent al Camerei Deputaților vă propune această structură a ordinii de zi pe cele două capitole, nu din motive și rațiuni diferite de cele ale dumneavoastră, din motive pentru care există acest program de foarte mult timp pentru ziua de luni. Deci, noi nu putem să evităm ca ziua de luni să nu cuprindă următoarele puncte:

l.- Proiectul de hotărâre privind adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli al Camerei Deputaților pe 1996, ne interesează direct, pentru că marți intră în discuție bugetul și noi încă nu avem hotărârea, conform Regulamentului, din acest punct de vedere. Obligatoriu trebuie să fie primul punct al ordinii de zi, obligatoriu.

De asemenea, nu putem evita medierile, pentru că așa am stabilit și prin Regulament, că luni, - prin Regulament și prin consensul Camerei Deputaților, a grupurilor parlamentare - luni se dezbat toate rapoartele comisiilor de mediere.

După aceasta, sigur că putem lua în discuție celelalte puncte, dacă avem suficient timp, pentru că, vedeți de la l8.00 sunt întrebările și interpelările.

Da, vă rog.

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Modific propunerea în sensul că cele două legi să intre după medieri și după buget, deci pe poziția 6.

Domnul Aurel Știrbu (din bancă):

Intră marți după amiază.

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Nu se poate, că avem ședință comună.

Domnul Aurel Știrbu (din bancă):

Până la 18.00.

Domnul Ioan Gavra:

Deci, domnule deputat Dobrescu, până la punctul să zicem 6 inclusiv, nu avem ce discuta.

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Imediat după aceea.

Domnul Ioan Gavra:

Bun. Deci, domnul deputat Dobrescu își modifică propunerea inițială și vine cu următoarea alternativă: după punctul 6 să intre în continuare în dezbatere proiectul de lege, pe care astăzi l-am început, în legătură cu salarizarea autorităților judecătorești.

Dar înainte de aceasta, domnul deputat Ana făcea o propunere identică pentru acel punct, ca punctul 10 să fie de fapt punctul 7 și în ordinea în care s-au făcut propunerile, că a dumneavoastră a fost a doua propunere acuma, supun votului propunerea domnului deputat Ana, ca proiectul de lege de la punctul 10 să treacă la punctul 7, urmând ca punctul 7 să devină punct 8.

Cine este pentru această propunere? Majoritatea. Vă mulțumesc.

Acuma, domnule deputat mai este o singură alternativă: după punctul 7.

Bun. Deci, la punctul 8 să intre, în continuare, dezbaterea acestui proiect de Lege privind salarizarea autoritătilor judecătorești, inclusiv punctul 2, deci, următorul, da? Deci, proiectul de Lege pentru salarizarea membrilor Curții Supreme de Justiție, deci, 8 și 9, da?

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă? Aoleo...

Abțineri? Ei, na... că am întrunit. (Vociferări) Este un echilibru aproape perfect între pentru, abțineri și impotrivă.

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Numărați voturile contra.

Domnul Ioan Gavra:

Nici o problemă. A întrunit majoritatea, pentru că...

Domnul Răsvan Dobrescu (din bancă):

Cu bunăvoință.

Domnul Ioan Gavra:

Cu bunovoință, cred că se poate face orice. (vociferări)

De acord. Haideți să fim de acord, că am fost de acord cu toate propunerile colegilor noștri, haideți să nu eliminăm una dintre ele. De acord?

Vă mulțumesc. Drum bun, poftă bună și zăpadă cât mai puțină.

Ședința s-a încheiat la ora 12,32.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 15 avril 2021, 12:01
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro