You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1999 > 23-02-1999

Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.13 Radu Liviu Bara - despre necesitatea preîntâmpinării accidentelor la rețeaua de gaze prin implicarea instituțiilor competente ale statului;

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Radu Liviu Bara. Se pregătește domnul deputat Károly Kerekes.

Domnul Radu Liviu Bara:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Aproape zilnic mass-media ne relatează scene tulburătoare produse de exploziile rețelei de alimentare cu gaze. Sar în aer locuințe, este pulverizată agoniseala de o viață a unor familii, mor unii oameni, sunt răniți și mutilați alții, pe viață. Toate aceste nenorociri au drept cauze defecțiuni, de regulă, minore ale instalațiilor de distribuție a gazelor sau ale instalațiilor interioare, ale banalelor racorduri și mai banalelor aragaze pe care ne fierbem zilnic cafeaua. Situația durează de ani de zile, se pare, însă, că s-a amplificat în ultima perioadă.

Stau și mă întreb: să fie, oare, fatalitate pentru localitățile românești aceste explozii? Trebuie să le contemplăm cu neputință și nepăsare? Chiar nu putem face nimic pentru a le evita? Sau nu avem, oare, soluții? Să nu dispunem de forțele umane și materialele necesare? Nu le pot accepta și nici unul dintre noi nu ar trebui să o facă.

Cred, mai degrabă, că instituțiile competente ale statului, Ministerului Industriei și Romgazul, nu își fac cum trebuie datoria.

Aceste organisme au obligația legală și morală să elaboreze și să aplice de îndată măsuri concrete, special gândite pentru preîntâmpinarea producerii unor asemenea evenimente. Nu intervenția ulterioară, așa cum se procedează în prezent, este soluția. Evenimentul nu trebuie să se producă. Pe morți nu-i mai putem învia, iar suferința nu poate fi înlăturată cu bani sau cu acțiuni de solidaritate umană.

Mă gândesc, domnilor colegi, la unele măsuri extrem de puțin costisitoare din punct de vedere material și financiar, măsuri pentru a căror elaborare și aplicare este solicitată, în primul rând, inteligența, spiritul organizatoric și ingeniozitatea factorilor de răspundere.

Din câte s-a putut constata, cea mai mare parte a evenimentelor, fie că acestea s-au produs în București sau în alte localități din țară, au avut la origine defecțiuni, de cele mai multe ori minore, ale instalațiilor de gaze din bucătării, scurgeri de gaze independente, nedepistate la timp, mici fisuri sau racorduri la duzele nemontate cum trebuie.

Este vorba, stimați colegi, de lipsa unui sistem de control periodic al instalațiilor interioare, de lipsa unui sistem eficient de service, la care să se poată apela pentru efectuarea unor reparații mărunte sau pentru înlocuirea unor piese, a unor racorduri îmbătrânite, pe punct de fisurare.

Are, oare, Romgazul, în gândirea sa, și în localitățile interesate, grupe de lucru specializate, la care chiar dacă nu îi sunt subordonate decât metodologic, să se poată apela cu ușurință, la nevoie, cu costuri accesibile? Experiența noastră, a tuturor, demonstrează că nu există asemenea structuri sau, dacă există, ele nu sunt cunoscute de marele public, deoarece nu se face nimic în acest sens.

Este, oare, greu să înființeze asemenea servicii? Fără îndoială că nu.

Să nu avem, oare, oameni calificați? Nici vorbă. Se poate apela fără nici o greutate la șomeri sau, în ultimă instanță, la pensionari proveniți de la Romgaz, care reprezintă marele avantaj că sunt deja calificați. Ar fi și ei mulțumiți cu un câștig în plus și am dormi și noi liniștiți, fără teama că vom sări în aer, la o simplă scăpărare de chibrit sau apăsare pe întrerupător. Sau poate ne este frică să nu se îmbogățească pensionarii?

Zău, domnilor de la conducere, mai multă grijă față de sănătatea și viața semenilor noștri, credem că nu ar dăuna nimănui. Dimpotrivă, un mic efort de gândire nu strică nimănui, nici măcar miniștrilor.

Nu în ultimul rând, domnilor diriguitori ai Romgazului, cred că ar trebui să mai introduceți pe conducte acel gaz cu miros specific, miros pe care-l știm din copilărie, dar pe care începem să-l uităm și care avea darul de a ne avertiza că ceva nu este în regulă.

O singură viața salvată, domnilor colegi, cred că ar necesita o cheltuială în plus.

În încheiere vă doresc, domnule ministru al industriei și domnilor șefi de la Romgaz, să aveți o bună inspirație pentru a vă gândi la viața și sănătatea clienților dumneavoastră și pentru a găsi cele mai eficiente mijloace, în scopul evitării "focurilor de artificii" produse în lungul și latul țării de instalațiile pe care le păstoriți.

Vă mulțumim.