You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1999 > 23-02-1999

Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.14 Kerekes Karoly - critici la adresa "intervenienților notorii în tema pericolului maghiar";

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Kerekes Károly, după care urmează domnul deputat Petre Bejinariu, care este ultimul înscris pe listă.

Vă rog.

Domnul Kerekes Károly:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pentru unii din colegii noștri, intervenienți notorii în tema pericolului maghiar, vacanța parlamentară și programul special de lucru din ultimele săptămâni au însemnat o adevărată tragedie, neavând, astfel, la dispoziție timpul afectat pentru intervenții de la această tribună, neavând posibilitatea să deplângă pericolul imaginar ce amenință mereu statul român din partea U.D.M.R.-ului.

Acești îngrijorați de serviciu, la prima ocazie ce le-a oferit această zi mult așteptată, reacționează cu vehemența obișnuită la orice eveniment, mai mult sau mai puțin important, ce este legat de comunitatea maghiară din țară, propunând atenției Parlamentului un întreg set de probleme.

Bineînțeles, din acest set de probleme al domnului deputat Lazăr Lădariu, deputat de Mureș, nu poate lipsi forumul cetățenesc din Miercurea Nirajului, care, în opinia P.U.N.R. Mureș, reprezintă un pericol mai mare decât acțiunile lui Miron Cozma.

Este regretabil că nici după 9 ani de democrație, unii nu reușesc să observe că minoritatea maghiară din România își revendică drepturile exclusiv cu mijloace democratice. Din arsenalul U.D.M.R.-ului nu fac parte bâta, toporul sau lanțul! Mișcările noastre revendicative cu caracter de masă se epuizează în demonstrații cu lumânări și cărți, strângeri de semnături pentru petiții colective și forumuri cetățenești. Este o mare deosebire, doamnelor și domnilor.

De altfel, Forumul cetățenesc de la Miercurea Nirajului, ca și cele anterioare de acest gen, este o problemă internă a comunității maghiare, acesta nefiind altceva decât una dintre formele de exercitare a dreptului constituțional, ce se numește libertatea de exprimare.

A exprima nemulțumiri, a căuta căi noi, într-un cadru democratic, cu participarea largă a presei, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea maghiară din România nu înseamnă sub nici o formă acțiuni antistatale și antiromânești.

Pe domnul deputat Lazăr Lădariu îl deranjează și alegerea recentă în funcția de președinte a U.D.M.R. Mureș a avocatului Kinkses Elod. Și aceasta este tot o problemă, ce ne privește exclusiv pe noi. În astfel de chestiuni nu dorim să ne consultăm cu alții, mai puțin cu P.U.N.R. Mureș.

Așadar, îngrijorările manifestate azi de domnul Lădariu nu reprezintă altceva decât eforturi disperate de a reface cu orice preț imaginea șifonată a P.U.N.R.-ului în fața electoratului său, micșorat la număr, în ultima vreme.

Un partid serios de opoziție nu așa procedează! Mai degrabă este preocupat de problemele reale ale țării, cum sunt cele economice și sociale, care din păcate există cu grămada.

Vă mulțumesc pentru atenție.