You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1999 > 29-04-1999

Sittings of the Chamber of Deputies of April 29, 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.4 Traian Rânja - despre realizări și nerealizări ale actualei Puteri și nevoia unui dialog continuu cu Opoziția;

Domnul Ion Diaconescu:

În continuare are cuvântul domnul Traian Rânja, PNȚCD.

Domnul Traian Rânja:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Am traversat în ultimul timp o perioadă extrem de agitată, atât pe plan intern, cât și din perspectiva responsabilităților și aspirațiilor țării noastre în regiune și în Europa. Am ieșit deocamdată cu bine, însă greutățile nu au trecut. Am încheiat acordurile cu FMI și Banca Monidală, eliminând riscul intrării României în incapacitate de plată, însă presiunea asupra economiei naționale se menține la cote ridicate. Am făcut primii pași în restabilirea unui dialog între Guvern și sindicate, dar mai sunt destui pași de făcut până la restabilirea păcii sociale. Am adoptat o poziție principială, onestă și tranșantă în chestiunea Balcanilor, am obținut asigurări din partea Occidentului în ceea ce privește securitatea națională, însă conflictul din proximitatea teritoriului nostru continuă să ne aducă deservicii economice și să ne solicite vigilența militară. În fine, am obținut o reconfirmare a poziției noastre în procesul de integare euroatlantică, dar și aici ne aflăm doar la început de drum.

Nu pot fi contestate restanțele, am enumerat aici doar câteva dintre ele, nu cred însă că cineva de bună credință poate contesta faptul că lucrurile evoluează către normalitate. Din această perspectivă, regret atitudinea ambiguă a unor dintre colegii noștri din Opoziție. Nu este normal să se încerce specularea politică a unor conflicte sindicale, pentru că aceasta este o dovadă de cinism. Repet o afirmație pe care am mai făcut-o în trecut, pentru a testa buna credință a fostei majorități. Ajunge să ne amintim care a fost atitudinea PDSR și a Guvernului său față de sindicate, vorbesc față de cele veritabile, nu de cele galbene, curele de transmisie dintre partid-guvern-directori și muncitori. Nu este normal să afirm sus și tare importanța unui acord cu finanțatorii internaționali, dar să critici absolut toate ideile sale centrale și să te bați cu pumnul în piept că dacă ai fi fost tu la guvernare ai fi obținut toate avantajele de pe lume... Cine încearcă să acrediteze astfel de idei, dă dovadă de ignoranță, de lipsă de respect față de cultura economică a electoratului. Electoratul știe foarte bine de ce sunt necesare aceste acorduri și știe la fel de bine ce costuri implică ele. Nici una dintre guvernările trecute nu a reușit să ducă la bun sfârșit vreun astfel de acord. Și am toate motivele să cred că actualul cabinet va fi primul care va reuși să o facă.

În altă ordine de idei, ca o paranteză, colegii din PDSR ar trebui să-și amintească nu doar datoriile pe care domniile lor le-au contractat, ci și ineficiența crasă cu care au fost folosite aceste fonduri. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu au fost folosite finanțări considerabile din incapacitatea de a face progame, adică din incompetență menegerială. Așa că nu cred că avem de ce să primim lecții de la domniile lor în această privință.

În fine, încerc să înțeleg ce dorește Opoziția de stânga în domeniul politicii externe. Aici, ambiguitatea a atins cotele ridicolului. Ne amintim iarăși cât de frumos ajunseseră domniile lor să lege retorica integării europene și euroatlantice în anii 1995-1996. Acum, pe de o parte, sunt supărați că România nu a devenit încă membră a NATO și merg până într-acolo încât să ne facă pe noi responsabili de această întârziere, iar pe de altă parte, îi trimit bezele lui Miloșevici. Sunt de-a dreptul ofuscați că România se află în plutonul II, dacă nu III, în cursa pentru Uniunea Europeană, dar cât timp s-au aflat la guvernare nu au fost în stare nici măcar să consume fondurile PHARE, puse la dispoziția României, iar accesul legislativ comunitar era la cote minime. Despre reforma economică nici nu are rost să mai vorbim.

Poate că nu ar fi rău să coborâm cu toții pe pământ și să lăsăm la o parte demagogia. Noi am spus clar ce dorim și electoratul ne va judeca la momentul potrivit. Pentru scopurile noastre, ca și pentru realizările și neîmplinirile noastre, așteptăm și din partea fostei Puteri o linie clară, iar dacă ea va coincide fie și parțial cu a noastră, suntem deschiși dialogului, așa cum de altfel am și demonstrat-o.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Ion Diaconescu:

Vă mulțumesc.