You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1999 > 04-05-1999

Sittings of the Chamber of Deputies of May 4, 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.11 Dumitru Bălăeț - apel către politicienii români de a evita erorile în abordarea crizei iugoslave;

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Dumitru Bălăeț. Se pregătește domnul deputat Petre Țurlea.

Domnul Dumitru Bălăeț:

Domnule președinte,

Stimați colegi deputați,

Se împlinesc 40 de zile, de când au început bombardamentele NATO în Jugoslavia. Departe de a contribui la reducerea dramei umanitare din Kosovo, - motiv pentru care au pornit aceste bombardamente -, ele, dimpotrivă, se vede că au amplificat-o, i-au dat proporții apocaliptice. Sute de mii de oameni sunt nevoiți să-și părăsească locuințele, să ia drumul pribegiei, să se supună unor vicisitudini de nedescris, datorită teatrului de război care a devenit Kosovo. și nu numai Kosovo, ci întreaga Jugoslavie, cu tendința evidentă de a transforma Balcanii într-un uriaș butoi de pulbere al Europei și al lumii, așa cum au mai fost ei cunoscuți în istorie.

Dacă unii politicieni de peste mări și țări se vede că nu văd acest lucru, politicienii români nu au voie să facă această eroare. Nu poți stinge un foc, turnând peste el benzină. acesta este un principiu pe cât de simplu, pe atât de necesar să-l urmăm cu perseverență. Voința noastră de a intra în NATO nu se schimbă cu nimic, ci doar se nuanțează. Vrem să intrăm în NATO cu fruntea sus, și nu în mod laș și obedient, cum procedăm în prezent.

România a contribuit, totdeauna, la instaurarea păcii. acolo unde a fost nevoie, a căutat soluții, pe această linie și le-a găsit, la modul concret, chemând părțile intrate în conflict la masa tratativelor. Astfel trebuie să procedăm și astăzi, păstrând toată deferența necesară, având grijă ca orgoliile care inflamează acest război stupid - nici măcar declarat, ca atare -, să nu inflameze și mai mult și să nu degenereze din rău în mai rău, cum se întâmplă din ce în ce mai mult, cu fiecare zi care trece.

Errare humanum est, perseverare diabolicum! Pe această linie, ne întrebăm: de ce șeful diplomației române, ministrul nostru de externe, domnul Andrei Pleșu și alți diplomați români nu-și revăd procedurile, nu fac drumuri la Belgrad, să vadă concret care e situația, la Washington și în alte puncte de decizie, pentru a duce mesajul adevărului și al păcii, al bunei vecinătăți și al toleranței?!

Respectul între popoare trebuie să domine politica noastră externă. Un vecin bun poate fi mai bine crezut pretutindeni, prin mai buna înțelegere de către el a situației. Mai mult decât o pot face alții, din depărtare, vecinul adevărat poate ajuta lumea să-și intre în albii, să fie ea însăși, mai bună și mai adevărată.

Vă chemăm, domnilor politicieni români de azi, să fim, cu toții, mai la înălțimea situației în care ne aflăm, altfel -, vorba unui observator -, mai târziu, va trebui să ne fie rușine de noi înșine.

Vă mulțumesc.