Petru Bejinariu
Petru Bejinariu
Sittings of the Chamber of Deputies of November 9, 1999
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
28-07-2020
27-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1999 > 09-11-1999 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 9, 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.16 Petru Bejinariu - solicitare pentru susținerea finanțării ziarului "Plai românesc", publicație a Societății pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți;

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Petru Bejinariu.

Se pregătește domnul deputat Carol Kovacs.

Domnul Petru Bejinariu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În luna octombrie am adresat o întrebare Departamentului românilor de peste hotare la care am primit în termen, în Camera Deputaților, răspuns.

Întrebarea se referea la sistarea din 1999 a finanțării ziarului românesc "Plai românesc", ziar al Societății pentru Cultură românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, precum și alte forme de comunicare. Despre acest ziar, domniile voastre știți foarte multe, pentru că v-a fost pus la dispoziție aproape lunar, timp de 2 ani.

În răspunsul dat de către departament, prin persoana domnului secretar de stat Viorel Badea, sunt aduse o serie de argumente, o serie de cauze ale întreruperii ajutorului financiar, cu care nici eu și nici redactorul șef, și respectiv colectivul de redacție nu suntem de acord, mai ales că acest colectiv de redacție a luat contact și a luat la cunoștință conținutul răspunsului.

Noi cerem din nou departamentului să revină și să decidă sprijinul financiar pentru apariția acestui ziar românesc, într-o regiune româneasă, cu nume semnificativ, "Plai românesc", și să susțină și alte demersuri care sunt inițiate de către Societatea pentru cultura și literatura română în Bucovina.

Eu mă opresc și nu vorbesc deloc despre aceste cauze care nu sunt reale pentru a opri finanțarea, și vă rog, domnule președinte, să fiți de acord ca textul scrisorii pe care o avem de la redactorul șef al ziarului "Plai românesc", domnul Ștefan Broască, să fie încorporat în stenograma ședinței de astăzi.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Sunt de acord cu acest lucru.

Domnul Petru Bejinariu:

"Stimate domnule deputat Petru Bejinariu,

Mă adresez către dumneavoastră cu rugămintea să dați citire în Camera Deputaților această scrisoare care constituie un răspuns la afirmațiile voit părtinitoare ale domnului secretar de stat Viorel Badea, pe care le-a exprimat oficial în legătură cu intervenția dumneavoastră privind publicația Societății pentru Cultură românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, "Plai românesc", al cărei redactor-șef sunt. În totalitatea lor, aceste afirmații ale demnitarului în cauză al Guvernului României nu țin nici de adevăr, nici de moralitate.

Însă, înainte de a-mi exprima nedumeririle și dezaprobarea mea totală față de incriminările ce mi se aduc fără nici o probă, doresc totuși să mulțumesc mult Guvernului României, statului român și tuturor românilor pentru ajutorul important pe care l-a primit "Plaiul românesc" în anii 1996 – 1998. În ce măsură a reușit acest ziar independent al românilor nord-bucovineni să oglindească opinia comunității noastre din zonă este o problemă asupra căreia nu ar fi cazul să mă pronunț personal, însă pe parcursul acestor ani, considerații pozitive, deseori chiar elogioase, au fost exprimate în mai multe publicații din țară, dar și în cele aparținând comunităților românești din alte state. Totodată, membrii Parlamentului României au avut ei înșiși posibilitatea să-și facă o părere proprie, fiindcă "Plaiul românesc" s-a difuzat în ultimii doi ani atât în Camera Deputaților, cât și în Senat.

Pentru ceea ce s-a întâmplat cu susținerea publicației "Plai românesc" de către Departamentul pentru relațiile cu românii de peste hotare în anul în curs nu am nici o explicație. Condițiile contractului pe anul 1998 au fost respectate întocmai, fără să mi se impute cândva ceva. Solicitarea pe anul în curs a fost trimisă prin poștă la 15 aprilie, dar expediată și prin fax, pentru ca să fie apoi înmânată personal, în data de 1 mai, cu prilejul sfințirii bisericii din Sinăuți, doamnei expert Eugenia Vatcu la propria inițiativă, și nici într-un caz nefiind vorba de oarecare sugestii din afară.

Nu sunt deloc în cunoștință de faptul vreunei "analize mai detaliate" sau vreunui "sondaj pe teren" că tirajul "Plaiului românesc" ar fi fost mai mic decât cel prevăzut în contract. Într-adevăr, tirajul publicației a fost mic: de 1200 exemplare, el fiind stabilit însă nu de redactorul șef, ci de experții guvernamentali care mi-au propus acest contract pentru a fi semnat. În luna octombrie 1998 a apărut într-un tiraj mai mare cu 300 de exemplare decât cel prevăzut contractual, fără să solicit cheltuieli suplimentare, din care cauză am fost avertizat că nu se vor face decontările, deoarece am încălcat (!) prevederile contractului, și subliniez: nu pentru că ar fi fost mai mic, ci mai mare! Pentru fiecare lună am depus toate procesele-verbale de predare a tirajului de tipografie către redacție, precum și strategia difuzării, cu confirmarea numărului de exemplare primit de către asociațiile naționale românești din regiune, școli, biserici și alți beneficiari. În ce privește o altă acuzație, potrivit căreia "Plai românesc" nu ar avea o "difuzare adecvată în regiunea Cernăuți", înțeleg că este vorba despre cele 200 de exemplare care sunt expediate lunar Parlamentului României.

Declar, cu toată răspunderea, că redactorul șef al "Plaiului românesc" nu a făcut niciodată și nicăieri "presiuni și insinuări", după cum nu a dat public nici un fel de "explicații" - nici "contradicatorii" și nici "în dependență de auditoriu", iar dacă asemenea cazuri cunoaște domnul secretar de stat, ele urmau să fie invocate cu probe.

Nu corespunde realității nici afirmația că "Plai românesc" nu ar fi oficiosul Societății pentru Cultură Românească "Mihai Eminescu" și, pentru ca cineva să se convingă de acest lucru, ar trebui doar să ia cunoștință de datele indicate în caseta tehnică a publicației. Mai mult, Societatea "Mihai Eminescu", împreună cu alte asociații românește din Cernăuți, a făcut în repetate rânduri demersuri către foruri de stat din România, inclusiv către domnul prim-ministru Radu Vasile, în favoarea susținerii acestei publicații, în care se preciza că este <<ziarul Societății "Mihai Eminescu">>. Un demers de acest gen a fost expediat, bunăoară, în luna mai a.c.

Și ultima: redactorul șef al "Plaiului românesc" nu a "evitat" nici o "întâlnire directă" cu domnul secretar de stat, ci, dimpotrivă, a căutat-o de mult timp și a găsit o asemenea ocazie tocmai la Vidin, în Bulgaria, în data de 7 august a.c., unde am discutat toate problemele legate de sprijinirea "Plaiului românesc", promițându-mi-se că vor fi rezolvate pozitiv, urmând ca mai în detaliu discuțiile să fie continuate la București, după revenirea domniei sale din concediu, la începutul lunii septembrie. Spre regret, domnul secretar de stat și-a revocat decizia inițială și n-a dorit să stea de vorbă cu redactorul șef al "Plaiului românesc" nici măcar la telefon, deși a fost sunat zi de zi timp de două săptămâni, pentru ca, într-un sfârșit, să-mi comunice un expert guvernamental că nu mai am ce căuta la București…

Doresc să-i asigur pe parlamentarii români că, în pofida tuturor rezistențelor care sunt înfruntate la Cernăuți, dar și la… București, "Plaiul românesc" va apărea și fără sprijinul Guvernului României, atâta timp cât vor fi români în Nordul Bucovinei, iar opinia lor va fi reflectată și mai deschis, deoarece redactorul șef nu va mai fi stânjenit de condiționări politice!

Cu profundă considerație, redactor șef, Ștefan Broască."

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 12 ao?t 2020, 1:16
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro