Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2000 > 20-06-2000

Ședința Camerei Deputaților din 20 iunie 2000

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.5 Becsek-Garda Dezideriu Coloman - reliefarea unor aspecte privind aplicarea Legii nr.1/2000;

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Domnul Garda Dezideriu Coloman.

Domnul Becsek-Garda Dezideriu Coloman:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul unei legislaturi ale cărei rezultate nu se pot măsura cu numărul legilor votate în Parlament, mai puțin cu numărul ordonanțelor de urgență. E foarte greu să apreciem consecințele privatizării, urmările unor legi de sacrificiu, care aveau ca scop relansarea vieții economice și integrarea reală a țării noastre în circuitul valorilor europene.

Inițiativa cea mai importantă, care ar putea schimba regimul politic din România, este Legea nr.1/2000. Reprezentanții neocomunismului, susținătorii totalitarismului de tip răsăritean se folosesc însă de toate posibilitățile reale și ireale pentru a obstrucționa punerea în aplicare a acestei legi. Cei mai înverșunați adversari ai aplicării Legii nr.1, pe lângă forțele politice neocomuniste, sunt silvicultorii, care nu vor să renunțe la privilegiile lor în administrarea și gospodărirea pădurilor, la statutul lor special privind valorificarea bogățiilor pădurii.

Sindicatele din silvicultură, mergând pe tradițiile anilor anteriori, chiar după promulgarea Legii nr.1/2000 au pichetat de două ori pentru a păstra statutul lor de privilegiați. Mai mult chiar, liderul confederației COMSILVA, Marian Stoicescu, cu ocazia zilei silvicultorilor, a avertizat Parlamentul țării și Guvernul României: "Dacă nu se obține modificarea Legii nr.141/1999, prin care se constituie structuri normale de administrare silvică, indiferent de forma de proprietate asupra pădurilor, vom începe pichetările începând cu data de 29 iunie."

Stimați silvicultori,

În orice țară democratică, legile sunt adoptate în Parlament, și nu de organizații profesionale. Mai mult chiar, dumneavoastră, împreună cu domnul ministru Romică Tomescu, ați încercat să modificați prin ordonanțe guvernamentale două legi organice: Legea domnului Lupu și Legea nr.141 privind administrarea fondului forestier, cu toate că în cadrul discuțiilor în Parlament cu ocazia adoptării celor două legi de către organul legislativ, s-a luat în considerare punctul dumneavoastră de vedere. Se vorbește tot mai mult de către cei care au o grijă deosebită ca Legea nr.1 să nu fie aplicată, despre amestecul tot mai accentuat al politicului în problemele silviculturii. Ei susțin că pădurile sunt sacrificate pe altarul politicii. Tot ei vorbesc de "zodia rumegușului", fără să scoată în evidență faptul că marea parte a pădurilor României au fost și sunt distruse cu concursul lor, adică al acelor silvicultori care doresc menținerea vechilor structuri silvice care obstrucționează aplicarea Legii nr.1/2000.

Mai mult chiar, unii doresc să dea o tentă naționalistă Legii retrocedării pădurilor. Ura lor față de maghiari, față de limba maghiară este atât de accentuată încât unele dintre direcțiile silvice, cum ar fi cea de la Alba, refuză să reîmproprietărească pe moții din Munții Apuseni numai pentru faptul că documentele care atestă dreptul lor de proprietate sunt scrise în limba maghiară.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Vasile Lupu:

Da. Vă mulțumesc.