Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2000 > 24-10-2000

Ședința Camerei Deputaților din 24 octombrie 2000

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.8 Becsek-Garda Dezideriu Coloman - evocarea Revoluției maghiare din 1956;

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Are cuvântul domnul Garda Dezideriu Coloman.

Se pregătește domnul Anghel Stanciu.

Domnul Becsek-Garda Dezideriu Coloman:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

La data de 23 octombrie, s-au împlinit 44 de ani de la începutul Revoluției maghiare din 1956.

Manifestarea de solidaritate cu poporul polonez a studenților de la Budapesta, dărâmarea statuii lui Stalin au reprezentat începutul Revoluției anticomuniste în spațiul central est-european. Ca replică, oamenii serviciului securității statului din Ungaria au deschis focul, atât asupra demonstranților, cât și asupra celor care au încercat să ocupe Radioul.

Deși în ziua de 24 octombrie, puterea comunistă a folosit tancurile împotriva insurgenților, cu toate acestea, nu a putut reprima răscoala populației. Mai mult chiar, după măcelul din 25 octombrie, din fața Parlamentului, și luptele din celelalte orașe din Ungaria, s-a format guvernul condus de Nagy Imre, la data de 27 octombrie, guvern care a susținut revendicările anticomuniste ale poporului maghiar și care, în ziua de 1 noiembrie 1956, a hotărât ieșirea Ungariei din Tratatul de la Varșovia și neutralitatea țării.

Comuniștii de la Moscova, prin intervenția armatei sovietice, la data de 4 noiembrie, au instalat guvernul comunist contrarevoluționar condus de Janos Kadar. Cu toate că insurgenții au luptat cu un eroism ieșit din comun, până la începutul anului 1957, datorită superiorității numerice a armatei sovietice, revoluția maghiară eșuase.

Revoluția din 1956 a influențat gândirea intelectuală din România. Profesorii universitari și studenții de la Cluj au susținut, pentru prima dată, necesitatea introducerii autonomiei universitare, însă mișcarea intelectualilor români și maghiari din centrele urbane din România a fost înăbușită cu cruzime. La Universitatea de la Cluj, 22 de studenți erau exmatriculați și întemnițați, iar numeroși scriitori, savanți erau deportați și obligați la muncă silnică.

Puterea comunistă din România s-a folosit de evenimentele Revoluției maghiare și de mișcările de solidaritate cu evenimentele revoluționare din Ungaria pentru a restrânge drepturile minorității maghiare, dintre care măsura cea mai dură o reprezenta desființarea Universității "Bolyai" din Cluj.

Evenimentele din 1956, în viziunea Grupului parlamentar al UDMR, reprezintă prima manifestare anticomunistă care a contribuit la slăbirea regimului totalitar în spațiul central est-european.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Voci din partea stângă a sălii:

La Budapesta!

Domnul Vasile Lupu:

Vă mulțumesc.