Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 3, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 03-06-1996 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 3, 1996

6. Supunerea spre adoptare a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.17/1996 privind compensarea creanțelor și angajamentelor la Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic - amânare

Domnul Ion Rațiu:

................................................

Declar ședința ridicată. O secundă, o secundă... Scuzați-mă, scuzați-mă! (Comentarii) Uitați-vă la pct.8 de pe ordinea de zi.... (Comentarii)

Regret foarte mult, dar nu putem sări peste celelalte puncte de pe ordinea de zi acceptată. Regret foarte mult. (Comentarii) Deci nu putem face treaba aceasta. Vă rog, arătați-mi în Regulament, unde scrie că putem s-o facem ... (Rumoare)

Vă rog. Doamna secretar a Camerei.

Doamna Viorica Afrăsinei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi putem amâna punctul următor, pentru că nu avem cvorumul necesar pentru dezbaterea Statutului, dar putem trece la următoarele puncte, la care sunt deja reprezentanții Guvernului aici. Deci, nu înțeleg de ce totuși nu îngăduim câteva minute, ca să mai putem parcurge un punct de pe ordinea de zi. Conform Regulamentului, am trecut de punctul care prevede Statutul, într-adevăr, nu avem cvorum pentru discutarea lui, dar, la punctele următoare, avem reprezentanții...

De aceea, rugămintea este de a mai rămâne câteva minute în sală, ca să nu amânăm și reprezentanții Guvernului, ai ministerelor, care au venit aici, ca, dintr-o grabă a noastră, să îi chemăm altă dată. (Rumoare;comentarii)

Domnul Ion Rațiu:

Avem o propunere și supun votului dumneavoastră această propunere. Sunteți de acord, sau nu?

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă? Un vot împotrivă.

Abțineri ?

Continuăm dezbaterea și luăm punctul la care este vorba de hotărârea privind supunerea spre adoptare a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.17/1996 privind compensarea creanțelor și angajamentelor la Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic.

Din partea inițiatorului, dacă doriți să luați cuvântul?

Domnul Ioan Vifor-Ioniță:

Mă numesc Ioan Vifor-Ioniță, sunt secretar de stat în cadrul Ministerului Industriilor și am onoarea să susțin în fața dumneavoastră transformarea acestei ordonanțe în lege.

Practic, această ordonanță nu schimbă decât un termen din Ordonanța nr.29. Respectiv, în Ordonanța nr.29 se prevedea că toate compensările se făceau la nivelul "încasat". Având în vedere blocajul financiar de la RENEL, acest nivel de "încasat" nu mai putea fi corespunzător pentru aceste compensări. Și, de acord cu RENEL și cu toate societățile, trusturile, companiile de construcții care lucrează pentru RENEL, am propus, prin Ordonanța nr.17, ca aceste compensări să se facă la nivelul de "datorat", în loc de "încasat", adică până la limita maximă a datoriilor, tocmai pentru a sprijini această fluiditate financiară în interiorul celor care construiesc pentru RENEL.

Deci, aceasta ar fi motivația de bază, când s-a emis această Ordonanță nr.17.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion Rațiu:

Din partea comisiei. Vă rog.

Domnul Gheorghe Brânzei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia noastră nu a avut amendamente la această ordonanță și, prin raportul pe care l-a întocmit, vă propune să fie dezbătută această ordonanță și adoptată în forma prezentată.

Domnul Ion Rațiu:

Dacă dorește cineva să ia cuvântul? Nu dorește nimeni?

Domnule Catarig, vă rog. Domnule deputat Catarig, aveți cuvântul.

Domnul Ioan Catarig:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Apreciez că propunerea care ni se face este obiectivă, binevenită și dă posibilitatea unor operări rapide în ceea ce trebuie făcut în țara aceasta, dar aș dori o explicație, dacă această atitudine pe care, așa cum am spus, o apreciez pozitivă, este corelată cu stabilirea Fondului pentru sistemul energetic național, căci am o nedumerire care pornește de la faptul că - și v-am prezententat-o în una din săptămânile precedente - suma de 375 de miliarde de lei pentru anul trecut a fost egală cu cea pentru anul acesta pentru dezvoltarea sistemului energetic, pornind de la aceste realități pe care ni le-a prezentat domnul secretar de stat, dar fără a ține cont de celelalte elemente necesare și, în felul acesta, s-au pierdut vreo 110 miliarde de lei necesare care, în loc să fie transferate spre Centrala Nucleară de laCernavodă, s-au luat bani de la RENEL pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, ceea ce nu este în regulă.

Sper că m-am exprimat bine pentru a primi o explicație ca atare. Dacă nu, mă repet.

Domnul Ion Rațiu:

Dacă mai dorește cineva să ia cuvântul? Vă rog.

Domnul Ioan Vifor-Ioniță:

Eu am înțeles unde a bătut domnul deputat Catarig, am mai avut discuții pe tema aceasta cu dânsul. Necazul este următorul. Într-adevăr, suma constituită pentru Fondul de dezvoltare de anul acesta prin bugetul de stat, așa cum s-a prezentat și la aprobarea Legii bugetului de stat, deci este aprobată, este la nivelul la care s-a gândit să fie constituit și anul trecut. Însă nivelul încasat, efectiv încasat, a fost cu puțin peste jumătate. Deci, noi avem pretenția ca în execuția anului ‘96 să reușim să adunăm acești bani la nivelul prevăzut în buget, bineînțeles indexat în momentul în care va fi din nou bugetul rediscutat, cu eventualele modificări de prețuri sau tarife care vor veni în cursul anului. Și, la nivelul prevăzut prin Legea bugetului pe 1996, noi sperăm ca cel puțin în sectoarele unde ne-am întins deja și unde sunt foarte multe rămâneri în urmă, să activizăm, să fluidizăm aceste fluxuri financiare. Acesta a fost și sensul acestei ordonanțe.

Domnul Ion Rațiu:

Mai dorește cineva să ia cuvântul? Nu.

Este o lege ordinară, care se adoptă cu votul majorității deputaților, în condițiile în care avem cvorumul legal. Să-i numărăm! Eu cred că nu-i avem.

În consecință, amânăm votul? Nu se poate lucra în condițiile acestea. Îmi pare foarte rău, pentru că facem așa ... o glumă. Nu mai este serioasă procedura. (Rumoare)

Cred că, în condițiile în care lucrăm, singurul lucru regulamentar este să suspend ședința. Ne întâlnim la ora 18.00 și facem interpelările, așa cum sunt programate.

Vă mulțumesc.

Vă rog. Aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Brânzei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Haideți să mai înaintăm, să dezbatem în condițiile în care suntem numeric în această aulă, și, dacă tot am propus și alte proiecte de lege sau materiale care erau pe ordinea de zi să le supunem votului în ziua de mâine, rămâne și această ordonanță a fi votată mâine sau când se va considera necesar, urmând să trecem și să dezbatem și celelalte ordonanțe pe care le avem pe ordinea de zi. Deci, până la ora la care avem interpelările și celălalt program pentru ziua de astăzi. Dacă considerați acest ...? (Rumoare)

Domnul Ion Rațiu:

Domnule președinte Brânzei, am dat cuvântul inițiatorului, v-am dat dumneavoastră cuvântul, n-ați avut nici o contribuție de făcut, dar ...

Domnul Gheorghe Brânzei:

Domnule președinte,

Eu nu am făcut nici un fel de contribuție acum, ca și amendament la ordonanța respectivă. Este o chestiune de procedură pe care v-o supun dumneavoastră, dacă sunteți sau nu sunteți de acord cu această variantă. Am repetat: nu am avut nici un amendament din partea comisiei la această ordonanță. Deci, am supus o dezbaterii în forma prezentată. Am înțeles că s-au terminat aceste dezbateri, fiindcă alți colegi nu au dorit să intervină pe marginea acestei ordonanțe, dar, procedural, nu se poate vota, am înțeles, în situația în care ne aflăm noi numeric în această sală, și s-a propus chiar de către dumneavoastră să amânăm votul acestei ordonanțe. Perfect de acord, îl facem mâine. Dar asta nu înseamnă că nu putem să dezbatem și să discutăm celelalte puncte de pe ordinea de zi. (Rumoare)

Domnul Ion Rațiu:

V-am ascultat cu multă atenție, domnule președinte Brânzei. În condițiile în care ne găsim, eu socotesc că este regulamentar ceea ce fac și ridic ședința în momentul de față și amânăm dezbaterile pe ziua de mâine.

Ne înâlnim la ora 18,00, pentru interpelări.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 15 avril 2021, 10:13
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro