Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of September 11, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
25-11-2021
25-11-2021 (joint)
24-11-2021 (joint)
23-11-2021
22-11-2021
15-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 11-09-1996 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of September 11, 1996

4. Texte în divergență: proiectul de Lege privind statutul deputaților și senatorilor

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

................................................

Stimați colegi,

Trecem la punctul 3 de pe ordinea de zi, și anume, la soluționarea textelor aflate în divergență între cele două Camere, referitoare la proiectul de Lege privind statutul deputaților și senatorilor.

Mai exact, este vorba de art. 42, alin. 1. După cum bine știți, într-o ședință anterioară, propunerea Camerei Deputaților a fost respinsă.

Dumneavoastră aveți textele adoptate de cele două Camere.

Dacă există colegi care doresc să se înscrie la cuvânt? Nu există.

Dacă există propuneri vizavi de modalitatea de vot?

Domnul deputat Știrbu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Aurel Știrbu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Cunoașteți cu toții că în ședința precedentă a fost respinsă varianta adoptată de Camera Deputaților.

Rămâne în discuție dacă aprobăm sau nu, adoptăm sau nu varianta Senatului.

Potrivit art. 76 din Constituție, alin. 2, cele două Camere întrunite sunt chemate să admită una din variante sau să dea o formă definitivă textului. Respectiv, poate să facă un alt text, să dea o formă definitivă textului. Aceasta potrivit Constituției.

Acum, părerea mea personală cu privire la acest text, care rămâne în discuție, care a fost adoptat de Senat.

Paremi-se că el nu este constituțional, pentru că ...

Din sală:

Oooo!

Domnul Aurel Știrbu:

Nu, dați-mi voie, că îmi spun părerea hotărâtă! Pentru că, potrivit Constituției, cetățenii sunt egali în fața legii. Prin această lege noi creăm o discriminare între cetățenii României ...(Gălăgie în sală)

Domnilor colegi,

Nu vă supărați, am dreptul să-mi spun punctul de vedere. Vă rog, și dumneavoastră la fel aici. Nu, că dacă mă întrerupeți mă emoționez și pe urmă ...

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Domnilor colegi,

Vă rog să păstrați liniște și să-l ascultăm pe domnul deputat Știrbu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Aurel Știrbu:

Deci, nu este normal să creăm deosebiri între cetățenii țării; toți sunt egali în fața legii. Aceasta din punct de vedere legal, părerea mea.

Din punct de vedere moral, ar fi inadmisibil ca să ne cream o situație atât de privilegiată, adică să ne stabilim cei care urmează să ne pensionăm... Mi-ar conveni personal. Mi-ar conveni formidabil! Sunt în aceeași situație.

Dar, nu este moral să ne creăm o situație atât de privilegiată, să ne stabilim pensia după venitul realizat în ultimile 12 luni, când cunoaștem care este situația economică a României și care este nivelul pensiilor a celorlalți cetățeni. (Aplauze din spatele sălii - P.D.)

Pentru aceasta propun ca să fie respins și această formă adoptată de Senat și acest art. 40 alin. 1 să nu se găsească în lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

Vă mulțumesc domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor,

Acest text, evident favorizează pe cei mai vârstnici decât mine sau pe cei de aceeași vârstă cu mine.

Iarăși fac o referire, însă, la ceea ce noi am votat astăzi de dimineață. Și anume - aduc la cunoștință domnilor senatori - a fost o discuție prelungită, privind controlul averii președintelui țării. Și o seamă de colegi au venit cu argumente și au spus: "președintele nu poate să fie deasupra legii, nu poate fi privilegiat și să i se aplice alt regim, decât parlamentarilor sau funcționarilor publici". Și până la urmă s-a găsit o formulă de compromis din partea domnului ministru, la care majoritatea au fost de acord, de fapt datorită intervențiilor noastre - și când spun noastre, de astă dată sunt foarte obiectiv și mă îndrept spre partea aceasta a sălii - dar, în același timp, a fost datorită unei înțelegeri și cu partea majoritară, ca să se ajungă la un compromis, încât sa triumfe un principiu, un principiu constituțional, un principiu de drept, că toată lumea este egală în fața legii, inclusiv președintele.

Prin urmare, dacă de această dată mă adresez deputaților, dacă astăzi dimineață am invocat Constituția și egalitatea în fața legii a cetățenilor, inclusiv punând pe președinte alături de ultimul funcționar, desigu, într-o procedură ceva mai corespunzătoare, nu-i așa, adică să i se ceară verificarea averii de către Parlament, nu de către cetățean.

De aceea, în ciuda vârstei pe care eu o am, eu sunt de părere că nu putem să facem o deosebire între noi și între ceilalți cetățeni. Sunt unii care spun: "Da, dar cât are un fost parlamentar din Statele Unite sau din Germania?" Așa este, într-adevăr! Dar altul este standardul de viață, alta este viața în aceste țări și alta este viața amărâtă pe care majoritatea cetățenilor o au în acest moment.

Eu am pledat aici - și cu aceasta am terminat - pentru suplimentarea bugetului sănătății. Mi s-a răspuns de către domnul ministru: "Nu sunt bani!"; pentru învățământ: "Nu sunt bani!". Păi, acum, noi ne votăm pensii speciale? Vă rog, eu, cel puțin, deși sunt de vârsta acelora și aș fi interesat, eu sunt de părere, așa cum a sugerat domnul președinte Știrbu să se găsească și de această dată o formulă de compromis și sa fie benefică pentru toată lumea și să nu se mai spună pe ici pe colo și de către cetățenii de rând că parlamentarii își votează pensii speciale.

Într-adevăr, s-a creat un precedent și pe acesta l-am subliniat și îl subliniez și acum: rău am făcut! Rău! Și de această dată au dreptate domnii care cer baza de calcul ultimul an. Noi am votat ca pentru militari, noi, tot noi parlamentarii, ca pentru militari, baza de calcul să fie ultima lună, nici măcar ultimul an.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Vă rog să păstrați liniște.

Domnilor colegi,

Nu putem continua în vacarmul acesta!

Are cuvântul domnul senator Verestóy Attila.

Domnul Verestóy Attila:

Domnule președinte,

Onorată Cameră,

În primul rând, aș vrea să subliniez că nu sunt și nu doresc să fiu foarte curând interesat de a beneficia de aceste prevederi pe care doresc și vreau să vă conving că este bine să le avem în vedere, și anume, să optăm pentru varianta adoptată de Senat.

Am urmatoarele argumente: noi, toți, care suntem în această muncă a legiuitorului, suntem conștienți că există un risc, într-adevăr, că putem să fim acuzați, așa cum s-a spus, de electoratul nostru, că am fi sfinții cărora mâinile se întorc spre ei.

În primul rând, vreau să spun că electoratul nu judecă după astfel de exemple și după astfel de prevederi pe care noi le-am instaura pentru câțiva dintre noi. Electoratul este foarte atent și este conștient, așa cred eu, de efortul pe care îl depun parlamentarii, de toate privațiunile, vă rog să mă credeți, ale acestei vieți pe care noi am îmbrățișat-o.

Sunt conștient că nu electoratul va penaliza, ci într-adevăr, oamenii care judecă ne-ar penaliza, că nu am fost consecvenți atunci când după judecata logică a unui legiuitor am avut în vedere diferite soluții pentru diferite cazuri, categorii sociale.

Acest lucru s-a întâmplat deja, deci nu trebuie să vă spun că sunt foarte multe categorii care pe justa apreciere a legiuitorilor beneficiază de anumite facilități sau de anumite înlesniri, în vederea pensionării.

Nu este prima și probabil nu va fi ultima categorie căruia legiuitorul îi creează un regim special, ca să spunem foarte drept și ca să ne exprimăm exact așa cum sugerează și acest text.

Nu cred că bugetul ar suferi din cauza acestei prevederi.

Toți cunoaștem că rezervele la care apelăm, minore, nesemnificative, de fapt și mai mult este, de fapt, o recunoaștere simbolică al efortului pe care mulți colegi dintre noi, mai în vârstă au depus ani de zile și probabil că vor depune și în anii viitori.

Termin prin a spune că, într-adevăr, s-ar putea să existe voci care să spună că s-a făcut o mică nedreptate, dar eu cred că majoritatea cetățenilor acestei țări vor înțelege că este bine să avem grijă de acei colegi de-ai noștri care după acest efort sau după anii pe care îi avem în față și unde vor îndeplini funcția de senator sau de deputat, mulți oameni apropiați de vârsta pensionării, merită și trebuie să avem grijă de ei, așa cum am avut această grijă față de alte categorii, nu vreau să enumăr aici, dar este bine să vă aduceți aminte și de militari, și de veterani si de revoluționari și așa mai departe.

Cred și doresc să aveți în vedere acest lucru, pentru colegii noștri, în primul rând, pentru că dacă nu suntem cinstiți față de noi si nu recunoaștem față de noi că, de fapt, am privat pe dânșii de un drept pe care îl au, atunci, credeți-mă că într-adevăr am putea să fim penalizați de electorat.

Vă mulțumesc.

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Are cuvântul domnul deputat Rotaru Constantin, se pregătește domnul deputat Vintilescu.

Domnul Constantin Rotaru:

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Parlamentarii Partidului Socialist al Muncii consideră că în cei patru ani din actuala legislatură, în Parlamentul României s-a muncit mult și de cele mai multe ori s-a munci bine, chiar dacă nu am avut cele mai bune condiții întotdeauna.

Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu unele inițiative care să creeze privilegii unor categorii socio-profesionale, care să facă diferențieri, așa cum este cazul legislației privind modul de calcul al pensiilor.

Socotim că s-a produs o eroare atunci când am creat un regim favorizant pentru magistrați și militari, la care nu putem reveni, deoarece legile respective au fost promulgate și de președintele României, domnul Ion Iliescu.

În această situație, soluția este nu de a insista pentru soluții privilegiate și în ceea ce privește pensia parlamentară, ci de a transforma sistemul favorizant al pensiilor militarilor și magistraților într-unul normal, generalizându-l și aplicându-l pentru toți pensionarii.

Aceasta este poziția noastră și de aceea nu putem fi de acord cu un regim favorizant pentru pensionarii parlamentari.

Sperăm că în legislativul viitor va fi aprobat un cadru legislativ unitar, pentru toate categoriile de pensionari.

Propunem să fie votat, pentru că așa ni s-a prezentat astăzi, textul Camerei Deputaților.

Dacă se consideră că acesta nu a fost aprobat, atunci să respingem și textul Senatului.

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Stimați colegi,

Mai sunt înscriși la cuvânt încă 5 deputați și senatori. Propun dumneavoastră să închidem lista cu cei 5 colegi.

Cine este pentru sistarea înscrierilor la cuvânt? Vă mulțumesc. (Rumoare în sală)

Abțineri?

Împotrivă?

Cu majoritate de voturi a fost sistată înscrierea la cuvânt.

Dau cuvântul domnului deputat Vintilescu, se pregătește domnul deputat Dobrescu Ion.

Domnul Teodor Vintilescu:

Din nou în fața dumneavoastră. Am următoarea întrebare și încep cu: "Hicrodos hicsalt". De ce? Pentru că în fața dumneavoastră a fost domnul președinte al Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, care mi-a spus clar: legea stă deasupra tuturor.

Dar, dumnealui este sigur că stă chiar deasupra tuturor? Nu cumva există o categorie aprobată de noi și care beneficiază de aceste pensii după activitatea întreruptă cu o lună în urmă? Aceasta este întrebarea.

Păi, dacă toți suntem egali în fața legii, s-ar putea ca această categorie să nu fie chiar ca celelalte. Vă rog să gândiți foarte bine, domnilor, pentru că, ori pentru toți, ori pentru nici unul.

Mulțumesc.

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Dobrescu Ion, se pregătește domnul deputat Alexandru Athanasiu.

Domnul Ion Dobrescu:

Doamnelor și domnilor,

Argumente de ambele părți s-ar putea găsi și putem să vorbim toți și nu epuizăm subiectul.

Adevărul este că, așa cum s-a spus aici, se creează, aparent o deosebire între cetățeanul de rând și câțiva oameni. Aceasta a pornit mai demult și s-a făcut cu un grup masiv. Câți militari, câți magistrați ies la pensie anual și câți parlamentari din patru în patru ani?

Noi vrem să echilibrăm, să coborâm, să nu avem oameni bogați, ne întoarcem în socialism, toți săraci, mâncăm salam cu soia.

Nu uitați că nu toți au candidat, nu toți au avut condiții să reușească, unii s-au zbătut aici, tocmai ca să nu fie acest echilibru în sărăcie, ci ca țara să prospere și au datoria să se bată în continuare în plan politic.

Un om sărac nu se poate bate, un om care se gândește la felia lui de pâine nu trebuie să aibă mult prea mult, dar un parlamentar trebuie să aibă, cât de cât, să ducă o viață decentă.

Mai mult decât atât, s-au făcut aici niște pledoarii ale unor oameni care au vârsta de pensionare și nu vreau să atac pe nimeni, dar știe la cine mă refer, dar care disperat a prins un loc pe listă încă patru ani și acum i se pare că poate să-și schimbe părerea de la o luna la alta. Nu este cinstit! Acești oameni și-au văzut toate lucrurile aranjate și acum vin să-și facă o acțiune politică. Se știe că, eventual, președintele țării nu o să ne dea voie să facem această modificare. Dar am să le spun colegilor mei că dacă prin asta, prin "sărac și curat", o deviză pe care o aud mereu, gândesc că-și fac o platformă politică, se înșeală. Oamenii vor aprecia munca fiecăruia nu după cum a țipat acum, ci după cum au muncit în urmă cu 4 ani de zile.

Eu susțin textul Senatului. (Rumoare)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Alexandru Athanasiu, se pregătește domnul deputat Otto Weber.

Aveți cuvântul domnule deputat.

Domnul Alexandru Athanasiu:

Vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

N-aș fi intervenit atâta vreme cât s-au pus aceste probleme, pentru că eu consider că legea trebuie să fie înainte de toate dreaptă și să nu creeze inegalități.

Sigur, s-a spus aici, pe bună dreptate, că este nevoie ca toți să respectăm spiritul Constituției și al legilor românești. Deci, să aplicăm legea pentru toți la fel. Tot aici, la acest microfon, s-a susținut, cu diverse argumente, că nu putem aplica aceeași reglementare la lucruri care se deosebesc, aducându-se drept exemplu situația militarilor, sau a magistraților. Și acest lucru este adevărat.

Problema pe care însă vreau să v-o pun în discuție are o argumentație ceva mai diferită de tot ceea ce s-a spus aici, și anume: fondul asigurărilor sociale de stat, care ar urma să fie grevat de o altă soluție în privința bazei de calcul a pensiilor parlamentarilor este un fond pe care continui să-l susțin de câțiva ani, un fond de sorginte privat. El este rezultatul contribuțiilor, nu ale statului, ci ale celor care angajează și ale celor care lucrează.

Deci, primul lucru care deosebește acest fond de asigurări de ceea ce se întâmplă în cazul militarilor, lucru pe care probabil îl știți, este că dacă în cazul pensiilor militare, acestea sunt suportate de la bugetul statului, pensiile din sistemul asigurărilor sociale de stat sunt suportate din contribuțiile, din cotizațiile adunate de la cei care lucrează și de la cei care angajează. Această problemă care pare poate la prima vedere tehnică, este o problemă de fond. Prin acest nou mod de calcul, noi am greva, cu o cheltuială suplimentară, un fond care rezultă din contribuțiile salariaților și din contribuțiile angajatorilor.

Acest lucru nu este corect. Și nu este corect dovadă faptul că în toate țările pe care unii dintre dumneavoastră le-ați amintit că permit o pensionare în regim diferențiat a parlamentarilor, pensiile acestora nu sunt în sistemul caselor de asigurări ale salariaților.

Vreau, deci, să vă subliniez faptul că a greva cu o cheltuială suplimentară, utilizând o altă bază de calcul a pensiilor, un fond care, prin modul de constituire a lui, este un fond privat, dincolo de nedreptatea de principiu privind aplicarea în mod egal și corect a legii, este o servitute pe care am induce-o în gestionarea unui fond care are o sorginte privată.

În al doilea rând, și sunt cu totul de acord că efortul parlamentar și onoarea acestei demnități trebuie într-un fel recompensată, dar nu în acest mod. Gândiți-vă că este în lucru și trebuie odată și odată să se desăvârșească o nouă Lege a pensiilor. Este normal ca demnitarul parlamentar să nu fie asimilat, cum se face în prezent, cu un simplu salariat. De unde și aceste încercări de modificare a unei legislații care, prin vocația ei, nu se aplică în mod normal demnitarilor, funcționarilor publici. În toate țările civilizate, funcționarii publici au drepturile guvernate de o reglementare proprie, inclusiv drepturile de asigurări sociale. Numai că, în cazul lor, contribuțiile la fond se plătesc de către stat pentru faptul că statul înțelege să contribuie pentru serviciul ce i se dă de cel care s-a pus în slujba lui. Or, această lipsă a legislației românești - cu justificări și de cele mai multe ori fără justificarea, și mă refer în primul rând la regimul funcționarilor publici - ne pune astăzi în situația de a încerca să creăm un regim diferențiat acolo unde fondul de asigurări sociale nu s-a constituit în condiții diferențiate. Pentru că dacă acest fond ar fi fost constituit pentru funcționarii publici și pentru parlamentari, am în vedere aici din contribuții exclusive ale statului, atunci demersul dumneavoastră era perfect legitim. Dar atâta vreme cât la acest fond contribuie și cel cu salariile cele mai mizere din această țară, este nedrept și imoral ca astăzi să grevăm un fond, și așa sărăcit prin împrumuturi la bugetul public național, neraționale, nejustificate, și păgubitoare, cu o cheltuială suplimentară.

Față de aceste considerente, care sunt nu numai de ordin tehnic, dar care au în vedere și justețea unei legislații, consider că drepturi suplimentare pentru foștii parlamentari se pot reglementa, dar în nici un caz pe seama covârșirii și mai mult a traiului mizer a unei populații care trăiește din pensii care nu le asigură unora nici măcar valoarea unui ajutor social.

Gândiți-vă că de la acest microfon, în repetate rânduri, reprezentanți ai Guvernului au susținut că, dacă s-ar mai opera cheltuieli suplimentare la acest fond, nu ar exista posibilitatea plății lunare a fondului. Nu discut. Am spus-o de nenumărate ori. Este vina lor, în cea mai mare parte, pentru că au permis funcționarea aceasta defectuoasă a sistemului, dar nu este de ignorat faptul că este o realitate. Nu împovărați suplimentar cheltuielile acestui buget prin acordarea unor drepturi care sunt legitime, dar nu pe seama unui fond care se constituie prin contribuții private.

Am o rugăminte în final, pe care o fac în numele Grupului parlamentar PAC și PL’93: să fie supusă la vot această propunere, votului nominal.

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Mulțumesc, domnule deputat. Are cuvântul domnul deputat Otto Weber. Se pregătește domnul senator Dumitrașcu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Otto-Ernest Weber:

Doamnelor și domnilor deputați, (Rumoare)

Aș vrea să fiu foarte scurt. În primul rând, aș dori să vă arăt că în ziare apare "ce bine trăiesc deputații, ce salariu mare au deputații!" În orice caz, cunosc foarte multă lume care, cu studii medii, au salarii ... (Rumoare; clopoțel)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Vă rog să păstrăm puțin liniște.

Domnul Otto-Ernest Weber:

În orice caz, sunt foarte mulți oameni cu studii medii care primesc mult mai mulți bani decât un deputat. Văd că un senator a și demisionat, din cauză că nu vrea să trăiască din salariul de senator. Este foarte logic.

În alte țări, - am fost și în America, și în Germania, și în Franța, pe la Parlamente - de exemplu, în Germania un parlamentar are 15.200 de mărci. Nici nu aș vrea să vă spun. Asta înseamnă 30 și ceva de milioane de lei. Bine, altele sunt cazurile acolo. La noi, un subofițer primește acum circa 450 de mii de lei pensie - un sergent major, un plutonier; un maior, m-am informat, primește circa 700 de mii de lei. Dacă ies deputații la pensie, o să primească circa până în 500 de mii de lei, sau, poate, 600 de mii de lei. Unii se leagă în ziare și lumea începe să ne critice, dar văd că nimeni nu s-a legat de magistrați, de ofițeri, care și-au calculat pensia după o lună de muncă, deci și-au majorat pensiile cu câte 50-60 de mii de lei.

În orice caz, eu îl rog pe domnul președinte un vot secret în legătură cu acest lucru.

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Am reținut, domnule deputat.

Are cuvântul domnul senator Dumitrașcu și se pregătește ultimul vorbitor, domnul deputat Dejeu.

Domnul Gheorghe Dumitrașcu:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Am citit cu atenție materialul pregătit de Alianța Civică pentru viitorii parlamentari ai Convenției Democratice. Vai, de sufletul lor! Fără a avea aproximativ un sfert din ceea ce se plângea cu câteva secunde înaintea mea domnul Weber.

O voce din sală:

Și pe acelea le donează!

Domnul Gheorghe Dumitrașcu:

Și pe acelea le donează! Așaaa .... (Râsete)

Așadar, eu, de data aceasta nu sunt de acord. Și de data aceasta nu sunt de acord cu Alianța Civică. Nu am fost de acord niciodată. Vreau să știu, însă, ce gândește despre această problemă acel procentaj dintre oamenii care sunt aici, care sunt în pragul pensiei sau chiar l-au trecut, l-au trecut dincolo și se uită în urmă.

Problema nu este economică și nici financiară. Dacă o judecăm din punct de vedere financiar, noi am creat niște privilegii, pe care, după părerea mea, Legislativul viitor va trebui să le ia din nou în considerație. Nu trec mai departe în aceste considerente. Dar suma care ar greva bugetul asigurărilor sociale nu ar fi enormă. Dar nu despre bani este vorba. Problema este exclusiv morală. Din punct de vedere moral nimeni nu ne îngăduie nouă, cei care facem legile - și eu sunt aproape de pensie, nu vă faceți probleme - nimeni nu ne îngăduie nouă, cei care facem legile, să ne fixăm pensia anume, după un criteriu pe care l-am fixat unora, și nu neapărat și nouă.

Domnilor, nu sunt pentru textul Senatului. Adevărul este că textul Senatului nu a avut nici măcar audiența întregului Senat. (Rumoare; vociferări)

Sunt de părere, și voi susține punctul acesta și prin vot, un vot pe care-l doresc nominal. Este bine ca să știe lumea. Nu este nimic electoral în această problemă. Problema este în discuție de 3 ani de zile. Nu am avut niciodată o altă părere și deci nu aș putea veni acum, să mă votați dumneavoastră?! Fiți cuminți! Nu mă veți vota niciodată!

Așadar, în nici un caz nu am să fac o asemenea cedare, numai pentru că aș voi voturile cuiva. (Vociferări)

Elementul esențial este moral. Suntem, sau nu, morali? Suntem în stare să ne uităm în ochii pensionarului cu 110 mii - 120 de mii de lei pe lună, sau nu? Cine este în stare de la înălțimea a 600 de mii de lei pensie să se uite în ochii ăluia care a muncit o viață și a țăranului? (Rumoare; vociferări) Și a țăranului, căruia Convenția Democratică (vociferări) vrea să-i .... mărească .... (vociferări)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Domnule senator, vă rog să vă opriți din cuvânt. (Vociferări)

Domnul Gheorghe Dumitrașcu:

Concluzia ... (Vociferări)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Domnule senator, nu v-am dat încă cuvântul. (Vociferări; clopoțel)

Domnilor colegi, am rugămintea la dumneavoastră să păstrăm limita bunului simț.

Voci din sală:

Să se refere la subiect!

Domnul Gheorghe Dumitrașcu:

Și, domnule senator Dumitrașcu, vă rog să vă referiți numai la subiect.

Domnul Gheorghe Dumitrașcu:

Respectuos îi rog pe domnii deputați și senatori să nu voteze varianta Senatului.

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Vă mulțumesc. Are cuvântul domnul deputat Dejeu. (Rumoare; clopoțel)

Stimați colegi, vă rog să-i dăm posibilitatea domnului deputat Dejeu să-și expună punctul de vedere. Vă mulțumesc.

Domnul Gavril Dejeu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mai întâi, voi ataca o problemă de procedură. (Rumoare)

Dar, într-adevăr, numai să ne putem înțelege puțin ...

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Numai o clipă, domnule deputat.

Domnii chestori, îi rog să poftească în sală și să ia măsuri pentru a disciplina situația. (Vociferări; rumoare)

Domnilor colegi, vă rog să luați loc în sală. Vă rog să luați loc în sală. (Se mai solicită înscrieri la cuvânt)

Domnule senator, s-a supus votului plenului celor două Camere sistarea înscrierilor la cuvânt. Vă rog să luați loc. (Rumoare)

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Gavril Dejeu:

Voi examina puțin problema procedurală a chestiunii pe care o discutăm acum și care poate avea importanță și pe substanța pe fondul problemei.

Avem în fața două texte care au făcut obiectul medierii. Unul dintre ele, cel al Camerei Deputaților, a fost deja respins de plen și acum se pune în discuție cel de-al doilea.

Există părerea că Parlamentul, în plenul său, în plenul celor două Camere, ar fi ținut numai de aceste două texte. Ori le adoptă, ori le respinge, altă soluție nu ar exista. O părere și o concepție, după părerea mea greșită, la lumina art.76, pct.2, din Constituție, care arată că, în cazul în care comisia nu va ajunge la un acord, sau dacă una din Camere nu aprobă raportul Comisiei de mediere, textele aflate în divergență se supun dezbaterii, nu numai votării, dezbaterii Camerei Deputaților și Senatului, în ședință comună, care vor adopta nu unul din cele două texte supuse dezbaterii, ci textul definitiv.

Interpretarea corectă a acestei dispoziții constituționale duce la concuzia că dezbătând această problemă în prezența a două texte care au făcut obiectul medierii, plenul Parlamentului în cele două Camere are dreptul să adopte un text definitiv care poate fi diferit de oricare dintre variantele care au fost supuse medierii. De ce spun acest lucru? Pentru că dacă dumneavoastră veți găsi că textul de la Senat este prea personalizat pe ideea Parlamentului, aducând o reglementare specială, mă gândesc că, poate, ar fi cazul să apreciem să nu soluționăm pe loc această problemă, eventual să ne gândim la un text de compromis, cum s-a spus aici, care nu e musai să fie unul dintre cele două; un text care, poate, ar deveni acceptabil și nouă și, hai să zicem, celor care ne judecă. Textul pe care-l avem în față și asupra căruia ni se cere să ne pronunțăm acum, este de natură a stârni controverse, a stârni discuții. Aceasta este problema procedurală.

Deci, afirm cu toată răspunderea, că nu greșim dacă încercăm să găsim noi, plenul Parlamentului , în aceste două Camere, un alt text de compromis, cu un alt conținut, și pe care îl putem adopta.

În legătură cu textul ce se discută, pe fond deci, se pot face judecăți diferite. Nimeni nu poate condamna un parlamentar român pentru salariul pe care-l primește acum, sau pentru o posibilă pensie, în comparație cu veniturile pe care le primesc nu parlamentarii din Occident, ci parlamentarii din țările vecine. Dar, raportată problema la realitatea vieții noastre interne, sigur că altminteri se pune problema, fiindcă omul de rând nu ne compară nici salariul nostru, nici pensia, cu a acelui din Ungaria, sau din Polonia, sau din Cehia, ci ne compară cu pensia și salariul dumnealor. Și aici, în afară de argumentele de fond, de etică, există și argumentele aduse de către domnul deputat Athanasiu, care sunt perfect pertinente.

Iată de ce, eu socot că ar fi oportun, după părerea mea, în loc să ne grăbim să vă dăm o soluție pe care s-o regretăm, ori pe stânga ori pe deapta, mai bine să medităm dacă nu ar fi cazul să încercăm - nu astăzi, că astăzi nu se poate, aici - să găsim un text de compromis, care să fie, eventual, mai, dacă nu perfect acceptabil, mai acceptabil decât textul care ne este în față.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Stimați colegi,

Nimeni nu a împiedicat ca un coleg parlamentar să vină cu un text care să-l supună atenției dumneavoastră. Dar eu mă văd obligat de a supune votului propunerea domnului deputat Dejeu.

Deci, stimați colegi, au fost trei propuneri: de vot secret, de vot nominal și de amânare a dezbaterii acestui articol ... (Rumoare)

Domnul Aurel Știrbu:

Vă rog, am o problemă pe procedură ....

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

... pe procedură. Vă rog. Și domnul Iuliu Vida, parcă, a solicitat cuvântul, pe procedură.

Domnul Aurel Știrbu:

Domnule președinte, vă rog să-mi dați cuvântul.

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Vă rog.

Domnul Aurel Știrbu:

Eu am propus, în încheiere, să fie eliminată această variantă adoptată de Senat, și art.42 să rămână fără alin.1.

Vă rog să supuneți la vot, pentru că a fost propunere de eliminare. Și după aceea, căutați un alt text, dacă ...

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Numai o clipă: eliminarea ...

Domnul Aurel Știrbu:

.... textului adoptat de Senat. Alin.1 adoptat de Senat, care, la ora actuală, este în discuție. (Rumoare)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Mulțumesc, domnule deputat. Am înțeles.

Are cuvântul domnul deputat Iuliu Vida, tot pe procedură. A solicitat cuvântul.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Iuliu Vida:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Discuțiile au primit un caracter electoral accentuat, fapt pentru care doresc ca această problemă să fie tratată la nivelul onoarei Parlamentului și solicit ca toate amendamentele prezentate să fie soluționate și tranșate prin vot secret, ca să nu fie procedura de vot folosită pentru o campanie electorală ieftină și necorectă. (Aplauze)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Stimați colegi, dacă sunteți de acord ca să supun votului amânarea dezbaterii art.42 din Statutul senatorilor și deputaților? (Rumoare)

Îl supun votului dumneavoastră. Dumneavoastră o să decideți prin vot.

Cine este pentru amânarea dezbaterii? Vă rog să numărați. (Rumoare)

Doar 34 de voturi au fost pentru amânarea dezbaterii acestui articol.

Cine este pentru a fi vot secret? Mai este cazul să numărăm, stimați colegi? Nu.

Deci, s-a stabilit forma de vot.

Ce vom vota? Varianta Senatului, întrucât la ultima ședință a fost supusă votului dumneavoastră varianta Camerei Deputaților.

Deci, domnilor colegi ... (Rumoare; vociferări)

Domnul Aurel Știrbu:

Eu am propus eliminarea!

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Nu se poate. Eliminarea ... (Rumoare; vociferări)

Domnul Aurel Știrbu:

Este propunerea mea, domnule președinte.

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Îmi pare foarte rău, domnule deputat. (Rumoare; vociferări; clopoțel)

Vot secret cu bile. Deci, am rugămintea să fie aduse urnele și bilele, pentru a trece la votul secret.

Domnul Aurel Știrbu:

Domnule președinte, ...

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Domnule deputat, nu v-am dat cuvântul. Vă rog să poftiți în sală.

Domnul Aurel Știrbu:

Ați încălcat Regulamentul, domnule președinte.

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Domnule deputat, vă rog să luați loc în sală.

Domnul Aurel Știrbu:

Rog să se menționeze în stenogramă că nu s-a pus la vot propunerea mea. (Rumoare; vociferări)

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Să fie aduse cataloagele celor două Camere. Vă rog foarte mult. (Rumoare)

Îl rog pe domnul secretar de la Camera Deputaților să citească catalogul.

Stimați colegi,

Vreau să vă aduc la cunoștință următoarele: în cazul în care art.42, varianta Senatului va fi respinsă prin vot, atunci se va proceda conform reglementărilor în vigoare, privind modul de acordare a pensiilor, întrucât și varianta Camerei Deputaților a căzut. Deci, art.42 va fi eliminat din actualul text de lege.

O voce din sală:

Cu decorații ...

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Cu decorații ....

Începem cu colegii din Camera Deputaților. (Rumoare)

Îi rog și pe domnii chestori să poftească în sală.

Deci: bilă albă în urnă albă înseamnă vot pentru Senat. Nu are sens să mai spun ce înseamnă bilă neagră în urnă albă și așa mai departe. Vă rog, domnule secretar.

Stimați colegi, să nu uităm că este vorba despre o lege organică.

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Județul ALBA

Berciu Ion

prezent

Crișan Eugen

prezent

Dărămuș Nicolae Octavian

prezent

Gavaliugov Corneliu Dorin

prezent

Maier Ioan

absent

Popa Mircea-Ioan

prezent

Domnul Constantin-Dan Vasiliu:

Am rugămintea, din partea Camerei Deputaților să mai poftească un domn secretar sau un domn chestor.

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Județul ARAD

Bold Ion

prezent

Hui Ion

prezent

Jurca Teodor

prezent

Putin Emil-Livius-Nicolae

prezent

Roman Emil

prezent

Tokay Gheorghe

prezent

Țărnea Marta Nora

absentă

Județul ARGEȘ

Drăguț Dumitru

prezent

Duță Adrian

absent

Jugravu Marin

prezent

Leonăchescu Nicolae

prezent

Nistor Iulian

absent

Pițigoi Barbu

prezent

Rizescu Sergiu-George

prezent

Stan Vasile

prezent

Ursu Doru-Viorel

absent

Zgondea Gheorghe

prezent

Județul BACĂU

Bălan Corneliu

absent

Bibire Ovidiu Genaru

prezent

Brăneanu Dumitru

prezent

Corniță Ion

prezent

Dan Matei-Agathon

absent

Moldoveanu Marcel

absent

Nistor Vasile

prezent

Popa Aron Ioan

prezent

Postolache Mihăiță

absent

Protopopescu Cornel

prezent

Roșca Nicolae

Județul BIHOR

Bot Octavian

absent

Feric Emeric

prezent

Floruța Crăciun

prezent

Moldovan Teodor

prezent

Rákóczi Ludovic

prezent

Serac Florian

prezent

Székely Ervin Zoltán

prezent

Szilágyi Zsolt

prezent

Șuta Vasile

prezent

Țepelea Gabriel

prezent

Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD

Catarig Ioan

prezent

Coc Dorel Alexandru

prezent

Sîntu Ioan Teodor

absent

Sonea Ioan

absent

Szilágyi Zoltan

prezent

Județul BOTOȘANI

Afrăsinei Viorica

prezentă

Clocotici Toader

prezent

Manolescu Tudor

prezent

Ota Alexandru

absent

Pintilie Octav

prezent

Simionovici Alexandru

absent

Teodorescu Mihai

absent

Județul BRAȘOV

Bran Vasile

absent

Danciu Florea

prezent

Iuliano Valentin

prezent

Lepșa Sorin Victor

prezent

Pica Ioan Victor

absent

Pop Horia

prezent

Stoica Emil

absent

Tănasie Petru

prezent

Török Ernest

prezent

Zavici Nicolae

absent

Județul BRĂILA

Băteanu Nicolae

prezent

Ionescu Smaranda

prezentă

Negoiță Florin

prezent

Petre Petrică

absent

Sassu Alexandru

prezent

Județul BUZĂU

Albu Alexandru

prezent

Angelo Ion-Florian

absent

Mladin Liviu

prezent

Mohora Tudor

absent

Partal Petre

absent

Petrescu Ovidiu Cameliu

prezent

Pîslaru Dumitru

prezent

Județul CARAȘ-SEVERIN

Enache Dragoș

absent

Mănescu Miron

prezent

Popescu Mircea

prezent

Sturza Popovici Cornel

absent

Vilău Ioan Adrian

absent

Județul CĂLĂRAȘI

Alecu Aurelian Paul

absent

Gurău Ion

absent

Naidin Petre

absent

Nicolae-Văleanu Ivanciu

prezent

Voicu Vasile

prezent

Județul CLUJ

Bitaly Levente Ladislau

prezent

Ciurtin Costică

prezent

Crețu Mircea

prezent

Gavra Ioan

prezent

Kónya-Hamar Alexandru

prezent

Lițiu Petru

absent

Matei Vasile

absent

Mátis Eugen

prezent

Rațiu Ion

absent

Roman Ionel

absent

Tănasă Ioan

absent

Județul CONSTANȚA

Ciumara Mircea

prezent

Dumitrescu Ioan

absent

Gemil Tasin

absent

Hristu Ion

absent

Ionescu Vasile

prezent

Joca Romulus Ioan

prezent

Liță Mihai

prezent

Mangiurea Anton-Marin

prezent

Marinescu Ioan-Sorin

absent

Moinescu Dumitru

prezent

Niculescu-Duvăz Bogdan Nicolae

absent

Radu Alexandru Dumitru

prezent

Rușid Feuzia

prezentă

Județul COVASNA

Birtalan Ákos

prezent

Dragomir Aurel

prezent

Márton Árpád-Francisc

prezent

Zsigmond László

absent

Județul DÎMBOVIȚA

Boștinaru Victor

absent

Constantin Constantin

prezent

Diaconescu Sorin-Constantin

absent

Ghiță Constantin

absent

Patriciu Dan Costache

prezent

Popa Daniela

prezentă

Rădulescu-Zoner Constantin Șerban

prezent

Vrabie Corneliu-Dan

absent

Județul DOLJ

Baniță Petre

prezent

Berceanu Radu Mircea

absent

Brezniceanu Alexandru

absent

Dobrescu Doru Mihai

absent

Dragomir Constantin-Romeo

absent

Grigoraș Neculai

prezent

Lungu Marin

prezent

Nicu Vintilă

prezent

Panait Mihail

absent

Popescu Emil-Teodor

absent

Șomîcu Simion Silviu

prezent

Județul GALAȚI

Arhire Constantin

prezent

Călin Nestor

absent

Chirilă Trifu

prezent

Chivu Neculai

prezent

Danilescu Ion

prezent

Iamandi Ioan-Cătălin

prezent

Iorga Leonida Lari

prezentă

Leonte Mircea

prezent

Lixăndroiu Viorel

prezent

Județul GIURGIU

Iușut Mihail

absent

Pavel Viorel

prezent

Priceputu Laurențiu

absent

Sârbu Chiriaca

prezentă

Județul GORJ

Bălăeț Mitică

absent

Gheorghe Constantin

prezent

Golu Mihail

prezent

Gorun Gheorghe

prezent

Hoară Constantin Emil

prezent

Tomescu Ion

prezent

Județul HARGHITA

András Imre

absent

Antal István

absent

Asztalos Ferenc

absent

Borbély Emeric Dumitru

absent

Nagy Benedek

absent

Județul HUNEDOARA

Ana Gheorghe

absent

Bucur Mihail

prezent

Fekete Jolt Zoltan

prezent

Hortopan Ion

prezent

Ifrim Dumitru

absent

Șteolea Petru

absent

Știrbu Aurel

prezent

Timiș Ioan

absent

Județul IALOMIȚA

Cristea Gheorghe

prezent

Dumitrescu Ion

prezent

Galin-Corini Vlad-Vladimir

absent

Tarna Gheorghe

prezent

Județul IAȘI

Bondariu Ionel

absent

Calance Dumitru

absent

Dănilă Fănică

prezent

Ioan Petru

prezent

Ionescu Ion

prezent

Lupu Vasile

prezent

Roman Gheorghe

prezent

Soroceanu Valentin

prezent

Stanciu Anghel

prezent

Străchinaru Ioan

prezent

Trepcea Dan Florin

prezent

Vitcu Dionisie

prezent

Județul MARAMUREȘ

Bertzi Theodora

prezentă

Brânzei Gheorghe

absent

Bud Nicolae

prezent

Dunca Tudor Gavril

absent

Filip Niculae

prezent

Lupuțiu Teodor

absent

Mazalik Iosif Alfréd

prezent

Popa Gheorghe

absent

Tcaciuc Ștefan

absent

Județul MEHEDINȚI

Drăghiea Nicolae

absent

Nică Mihail

prezent

Nicolicea Eugen

prezent

Penescu Victor

prezent

Tânjală Mihai

prezent

Județul MUREȘ

Borbély Ladislau

absent

Bucur Coriolan

absent

Burcă Petru

absent

Elek Barna

prezent

Iosif Ovidiu-Valeriu

absent

Kerekes Károly

prezent

Lădariu Lazăr

prezent

Mureșan Ioan

absent

Németh Ioan

prezent

Județul NEAMȚ

Bivolaru Ioan

prezent

Burlacu Viorel

prezent

Dobrescu Smaranda

prezentă

Mardare Constantin

absent

Rădulescu Cristian

absent

Seniuc Corneliu

prezent

Stancov George-Iulian

prezent

Vasilescu Valentin

prezent

Județul OLT

Argeșanu Valentin

absent

Bagdasar Simion

prezent

Chioștec Mircea

prezent

Cojocaru Anișoara

prezentă

Gâtan Ilie

prezent

Ilie Ștefan

absent

Popescu Costel-Eugen

prezent

Județul PRAHOVA

Alexandru Nicolae

prezent

Dobre Gheorghe

prezent

Dobrescu Ion

prezent

Ivănescu Paula Maria

prezentă

Munteanu Mircea Mihai

prezent

Mureșan Ioan

prezent

Nica Ilie

prezent

Nicolau Anton

prezent

Opriș Constantin Remus

absent

Pitca Adrian Constantin

absent

Ruse Corneliu Constantin

absent

Silvaș Mircea-Anton

absent

Țurlea Petre

prezent

Județul SATU-MARE

Pécsi Ferenc

absent

Pop Ioan

prezent

Pop Viorel

prezent

Sălăjean Gheorghe

prezent

Toduț Gheorghe

absent

Varga Attila

prezent

Județul SĂLAJ

Bara Radu-Liviu

prezent

Jecan Aurel

prezent

Pop Vasile-Gheorghe-Victor

prezent

Vida Iuliu

prezent

Județul SIBIU

Dejeu Gavril

prezent

Frunzescu Daniel

prezent

Luca Raymond

prezent

Radu Tudor

prezent

Teodoriu Bujor-Bogdan

prezent

Tobă Francisc

prezent

Wittstock Eberhard-Wolfgang

prezent

Județul SUCEAVA

Babiaș Iohan-Peter

prezent

Bratu Emilian

prezent

Chiriac Mihai

absent

Constantinescu Toader

prezent

Costin Anatolie

prezent

Ghilea Sabin

prezent

Fodor Mihai

Lazar Nicolai

prezent

Mândroviceanu Vasile

prezent

Monoranu Corneliu

prezent

Munteanu Viorel

absent

Potolincă Vasile

prezent

Județul TELEORMAN

Berechet Constantin

absent

Calotă Floarea

prezentă

Cristea Vasile

prezent

Dumitriu Marian

prezent

Olteanu Mihail

prezent

Pantiș Sorin

absent

Videanu Adriean

prezent

Județul TIMIȘ

Bárányi Francisc

absent

Boroș Emil

prezent

Dabu Romulus

absent

Dugulescu Petru

prezent

Gvozdenovici Slavomir

absent

Ivanciov Carol Matei

absent

Munteanu Vasile Dorin

absent

Popovici Vasile

absent

Rusu Horia Mircea

prezent

Stănescu George

prezent

Tabără Valeriu

absent

Vintilescu Teodor

prezent

Județul TULCEA

Antonescu George Crin Laurențiu

prezent

Lazia Ion

absent

Nicola Ilie

absent

Suhov Petru

absent

Verbina Dan

prezent

Județul VASLUI

Alexandrache Georgică

prezent

Grădinaru Marcel

prezent

Buzatu Dumitru

absent

Știrbu Georgeta

prezentă

Dan Marțian

prezent

Ioniță Mihnea-Tudor

absent

Marcu Grigore

prezent

Județul VÎLCEA

Baciu Severin

prezent

Câutiș Gheorghe

absent

Diaconescu Daniel Mircea

prezent

Istrate Rada

absentă

Răban Grigore

absent

Rotaru Constantin

prezent

Județul VRANCEA

Anastasiu Călin-Emil

prezent

Popescu Aurelian-Octavian

prezent

Severin Adrian

absent

Tudorachi Spiridon

prezent

Udrea Florian

absent

Veber Laurențiu Felician Doru

prezent

Municipiul BUCUREȘTI

Athanasiu Alexandru

prezent

Avramescu Constantin Gheorghe

prezent

Babiuc Victor

absent

Brahaș (Vițu Ionel) Cornel

absent

Cazimir Ștefan

prezent

Cerveni Niculae

absent

Costache Daniel George

prezent

Cunescu Sergiu

absent

Diaconescu Ion

absent

Dinu Ion

prezent

Dobrescu Răsvan

prezent

Duțu Ion

absent

Furo Iuliu Ioan

prezent

Iliescu Agata Maria (Nicolau)

prezentă

Ionescu Constantin

absent

Ionescu-Galbeni Niculae-Vasile-Constantin

prezent

Marinescu Bogdan

prezent

Marinescu Ioan

prezent

Mușetescu Ovidiu Tiberiu

prezent

Năstase Adrian

absent

Pascu Horia-Radu

prezent

Pavlu Mircea

prezent

Părăluță Mihail

prezent

Porojan Mircea

prezent

Răducanu Gheorghe

absent

Roman Petre

absent

Sălcudeanu Petre

prezent

Tănase Stelian

absent

Teculescu Constantin

absent

Vosganian Varujan

absent

Weber Otto-Ernest

prezent

SECTORUL AGRICOL ILFOV

Comănescu Gheorghe

prezent

Fițion Gheorghe

absent

Ivanovici Constantin

prezent

Păunescu Costel

prezent

Județul Alba:

Maier Ioan - absent

Județul Arad:

Țărnea Martha Nora - absentă

Județul Argeș:

Duță Adrian - absent

Nistor Iulian - absent

Ursu Doru Viorel - absent

Judetul Bacău:

Bălan Corneliu - absent

Dan Matei Agathon - absent

Moldoveanu Marcel - absent

Postolache Mihăiță - absent

Județul Bihor:

Bot Octavian - absent

Județul Bistrița - Năsăud:

Sântu Ioan Teodor - absent

Sonea Ioan - absent

Judetul Botoșani:

Ota Alexandru - absent

Simionovici Alexandru - absent

Teodorescu Mihai - absent

Județul Brașov:

Bran Vasile - absent

Pica Ioan - absent

Stoica Emil - absent

Zavici Nicolae - absent

Judetul Brăila:

Petre Petrică - absent

Județul Buzău:

Angelo Ioan Florian - absent

Mohora Tudor - absent

Partal Petre - absent

Județul Caraș Severin:

Enache Dragoș - absent

Sturza Popovici - prezent

Vilău Adrian - absent

Județul Călărași:

Alecu Aurelian - Paul - absent

Gurău Ion - absent

Naidin Petre - absent

Județul Cluj:

Lițiu Petru - absent

Matei Vasile - absent

Rațiu Ion - absent

Roman Ionel - absent

Tănase Ioan - absent

Județul Constanța :

Dumitrescu Ioan - absent

Gemil Tasin - absent

Hristu Ion - absent

Marinescu Ioan - absent

Niculescu Duvăz - absent

Județul Covasna:

Zsigmond Ladislau - prezent

Județul Dâmbovița:

Boștinaru Victor - absent

Diaconescu Sorin - absent

Ghiță Constantin - absent

Vrabie Corneliu Dan - absent

Județul Dolj:

Berceanu Radu - absent

Brezniceanu Alexandru - absent

Dobrescu Doru - absent

Dragomir Constantin Romeo - prezent

Panait Mihail - absent

Popescu Emil Teodor - absent

Judetul Galați :

Călin Nestor - absent

Județul Giurgiu :

Iușut Mihail - absent

Priceputu Laurențiu - absent

Județul Gorj:

Bălăeț Mitică - absent

Județul Harghita

- Andras Imre - absent

- Antal Istvan - absent

- Asztalos Ferenc - absent

- Borbely Emeric Dumitru - absent

- Nagy Benedek - absent

Județul Hunedoara

- Ana Gheorghe - absent

- Ifrim Dumitru - prezent

- Steolea Petru - absent

- Timiș Ioan - absent

Județul Ialomița

- Galin Corini Vlad - prezent

Județul Iași

- Bondariu Ionel - absent

- Calance Dumitru - absent

- Străchinaru Ioan - prezent

Județul Maramureș

- Bertzi Teodora - prezentă

- Brânzei Gheorghe - absent

- Dunca Tudor Gavril - absent

- Man Mircea - absent

- Popa Gheorghe - absent

- Tcaciuc Stefan - absent

Județul Mehedinți

- Drăghiea Nicolae - absent

Județul Mureș

- Borbrely Ladislau - absent

- Bucur Coriolan - absent

- Burcă Petru - absent

- Iosif Ovidiu Valeriu - absent

- Mureșan Ioan - absent

Județul Neamț

- Mardare Constantin - absent

- Rădulescu Cristian - absent

Județul Olt

- Argeșanu Valentin - absent

- Ilie Ștefan - absent

Județul Prahova

- Ruse Corneliu Constantin - absent

Județul Satu Mare

- Pecsi Francisc - absent

- Toduț Gheorghe - absent

Județul Suceava

- Potolincă Vasile - absent

Județul Teoeorman

- Berechet Constantin - absent

- Pantiș Sorin - absent

Județul Timiș

- Dabu Romulus - absent

- Gvozdenovici Slavomir - absent

- Ivanciov Carol Matei - absent

- Munteanu Vasile Dorin - absent

- Popovici Vasile - absent

- Tabără Valeriu - absent

Județul Tulcea

- Antonescu George Crin

Laurențiu - absent

- Nicola Ilie - absent

- Suhov Petru - absent

Județul Vaslui

- Buzatu Dumitru - absent

- Ioniță Mihnea Tudor - absent

Județul Vâlcea

- Căutiș Gheorghe - absent

- Istrate Rada - absentă

- Răban Grigore - absent

Județul Vrancea

- Severin Adrian - absent

- Udrea Florian - absent

Municipiul București

- Babiuc Victor - absent

- Cerveni Niculae - absent

- Cunescu Sergiu - absent

- Diaconescu Ion - absent

- Duțu Ion - absent

- Ionescu Constantin - absent

- Năstase Adrian - prezent

- Răducanu Gheorghe - absent

- Roman Petre - absent

- Tănase Stelian - absent

- Teculescu Constantin - absent

- Vosganian Varujan - absent

Județul Ilfov

- Fițion Gheorghe - absent

Domnul Koszokar Gabor:

Permiteți să încep, domnule președinte?

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Vă rog, domnule senator, să începeți.

Domnul Koszokar Gabor:

Județul ALBA

Incze Tiberiu Ștefan

prezent

Pustai Dumitru

absent

Simescu Nicolae

prezent

Județul ARAD

Alexandru Ioan

absent

Crețu Ioan

prezent

Hosszu Zoltan

absent

Județul ARGEȘ

Baltazar Constantin - Radu

prezent

Paleologu Alexandru

absent

Rizescu Gheorghe

prezent

Simionescu Constantin

absent

Județul BACĂU

Aichimoaie Ionel

absent

Darie Simion

prezent

Moiceanu Constantin

prezent

Opriș Octavian

prezent

Vasile Radu

prezent

Județul BIHOR

Bădiceanu Nistor

prezent

Csapó Iosif

prezent

Ignat Doina Florica

prezentă

Mancia Mircea

prezent

Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ilișiu Viorel

absent

Scurtu Emil

absent

Județul BOTOȘANI

Mocanu Dumitru

absent

Lungu Constantin

prezent

Zăiceanu Constantin

prezent

Județul BRAȘOV

Câncescu Aristotel Adrian

absent

Gabrielescu Valentin Corneliu

absent

Lupu Ioan

prezent

Secară Gheorghe

prezent

Județul BRĂILA

Broscățeanu Ioan

prezent

Matetovici Mihai

absent

Județul BUZĂU

Petrescu Mihai

prezent

Pop Ioan Constantin

prezent

Tulpan Dan

absent

Județul CARAȘ-SEVERIN

David Ștefan

absent

Popescu - Necșești Adrian

absent

Județul CĂLĂRAȘI

Tărăcilă Doru - Ioan

absent

Velicu Florin

absent

Județul CLUJ

Boilă Matei

prezent

Buchwald Petre - Constantin

prezent

Moțiu Adrian Ovidiu

prezent

Suian Valer

prezent

Todea Ioan

prezent

Județul CONSTANȚA

Coja Ion

absent

Cârciumaru Ion

prezent

Dumitrașcu Gheorghe

prezent

Ivan Sabin

prezent

Turlacu Ion

absent

Județul COVASNA

Kozsokór Gábor

prezent

Gazda Istvan

absent

Județul DÂMBOVIȚA

Popescu Irineu

absent

Dima Emil

prezent

Iurcu Mihail

absent

Județul DOLJ

Gherman Oliviu

absent

Ionescu Gheorghe

prezent

Potcoavă Andrei

prezent

Predescu Ion

prezent

Păunescu Adrian

absent

Județul GALAȚI

Călueanu Dumitru

prezent

Gheorghiu Costel

prezent

Plătică - Vidovici Ilie

absent

Secară Florică

prezent

Județul GIURGIU

Popescu Dragomir

prezent

Predilă Marin

absent

Județul GORJ

Bică Ion

prezent

Mocioi Ion

prezent

Văcaru Vasile

prezent

Județul HARGHITA

Hajdu Menhyhért - Gábor

absent

Verestóy Attila

prezent

Județul HUNEDOARA

Diniș Ion

absent

Muntean Octavian

absent

Vladislav Tiberiu

prezent

Județul IALOMIȚA

Sava Constantin

absent

Stoicescu Victor

prezent

Județul IAȘI

Manea Ioan

prezent

Solcanu Ioan

absent

Strâmbu Vasile

absent

Vasiliu Constantin - Dan

prezent

Județul MARAMUREȘ

Ardelean Teodor

absent

Botiș Griguță Augustin

absent

Glodean Voicu Valentin

absent

Județul MEHEDINȚI

Burlacu Mihail

prezent

Dedu Stelian

prezent

Județul MUREȘ

Ceontea Radu

absent

Frunda Gheorghe

absent

Joarză Ioan

absent

Markó Béla

absent

Județul NEAMȚ

Buruiană Florin

absent

Momanu Valeriu

absent

Timofte Alexandru - Radu

absent

Vornicu - Nichifor Sorin

prezent

Județul OLT

Popescu Ioan - Paul

prezent

Păunescu Teiu

absent

Județul PRAHOVA

Apostolache Victor

prezent

Mocuța Traian - Ștefan

absent

Popa Dimitrie

prezent

Popescu - Dan Mircea

absent

Popovici Alexandru

absent

Județul SATU-MARE

Szabó Károly Ferenc

absent

Sălăgean Viorel

prezent

Vetișeanu Vasile

prezent

Județul SĂLAJ

Crecan Augustin

prezent

Sereș Deneș

prezent

Județul SIBIU

Manolescu Apolzan Nicolae

absent

Vâlcu Mircea

prezent

Țugulea Andrei

prezent

Județul SUCEAVA

Dumitrescu Cristian Sorin

absent

Nistor Iulian

prezent

Senciuc Niculai

prezent

Țețu Maria Matilda

prezent

Județul TELEORMAN

Culcea Ion

prezent

Sîrbu Adrian

prezent

Vasile Dumitru

absent

Județul TIMIȘ

Marcu Ion

absent

Otiman Păun Ion

absent

Rădulescu Botică - Florin

absent

Tăvală Tănase - Petre

prezent

Județul TULCEA

Preda Elena

prezentă

Județul VASLUI

Grigore Gigel

absent

Pipa Vasile

absent

Popa Virgil

absent

Județul VÂLCEA

Marin Dan Stelian

prezent

Răboacă Gheorghe

prezent

Săndulescu Șerban

prezent

Județul VRANCEA

Cătuneanu Gheorghe

prezent

Nicolaescu Sergiu Florin

absent

Municipiul BUCUREȘTI

Boulescu Mircea

prezent

Bărbuș Ioan

absent

Cerăceanu Dumitru Mugurel

prezent

Dumitrescu Constantin Ticu

prezent

Lazăr Dan Petru

prezent

Lup Ioan

prezent

Mincu Iulian

prezent

Ninosu Petre

absent

Popa Ștefan

prezent

Popescu Ovidiu - Corneliu

absent

Tatu Neculai Simeon

prezent

Tocaci Emil

prezent

Vadim Tudor Corneliu

absent

SECTORUL AGRICOL ILFOV

Neagu Victor

absent

Radof Ștefan

prezent

Permiteți-mi să reiau pe cei care nu au răspuns la apel.

Județul Alba

- Pustai Dumitru absent

Județul Arad

- Alexandru Ioan absent - Hosszu Zoltan absent

Județul Argeș

- Paleologu Alexandru absent

- Simionescu Constantin absent

Județul Bacău

- Aichimoaie Ionel absent

Județul Bistrița-Năsăud

- Ilișiu Viorel absent

- Scurtu Emil absent

Județul Botoșani

- Mocanu Dumitru absent

Județul Brașov

- Căncescu Aristotel Adrian absent

- Gabrielescu Valentin absent

Județul Brăila

- Matetovici Mihai absent

Județul Buzău

- Tulpan Dan absent

Județul Caraș-Severin

- David Ștefan absent

- Popescu Necșești Adrian absent

Județul Călărași

- Tărăcilă Doru Ioan absent

- Velicu Florin absent

Județul Constanța

- Coja Ioan absent

- Turlacu Ioan absent

Județul Covasna

- Gazda Istvan absent

Județul Dâmbovița

- Popescu Irineu absent

- Iurcu Mihail absent

Județul Dolj

- Gherman Oliviu absent

- Păunescu Adrian absent

Județul Galați

- Plătică Vidovici Ilie absent

Județul Giurgiu

- Predilă Marin absent

Județul Harghita

- Hajdu Gabor absent

Județul Hunedoara

- Timiș Ioan absent

- Munteanu Octavian absent

Județul Ialomița

- Săva Constantin absent

Județul Iași

- Solcanu Ion absent

- Strâmbu Vasile absent

Județul Maramureș

- Ardelean Teodor absent

- Botiș Griguță Augustin absent

- Glodean Voicu Valentin absent

Județul Mureș

- Ceontea Radu absent

- Frunda Gheorghe absent

- Joarză Ioan absent

- Marko Bella absent

Județul Neamț

- Buruiană Florin absent

- Momanu Valeriu absent

- Timofte Alexandru Radu absent

Județul Olt

- Păunescu Teiu absent

Județul Prahova

- Mocuța Traian Stefan absent

- Popescu Dan Mircea absent

- Popovici Alexandru absent

Județul Satu Mare

- Szabo Karoly absent

Județul Sibiu

- Manolescu Nicolae absent

Județul Suceava

- Dumitrescu Cristian absent

Județul Teleorman

- Vasile Dumitru absent

Județul Timiș

- Marcu Ion absent

- Otiman Păun Ion absent

- Rădulescu Botică Florin absent

Județul Vaslui

- Grigore Gigel absent

- Pipa Vasile absent

- Popa Virgil absent

Județul Vrancea

- Nicolaescu Sergiu Florin absent

Municipiul București

- Bărbuș Ion absent

- Ninosu Petre absent

- Popescu Ovidiu Corneliu absent

- Vadim Tudor Corneliu absent

Județul Ilfov

- Neagu Victor absent

Domnul Dan Constantin Vasiliu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Stimați colegi,

Până când membrii birourilor permanente vor număra , vor inventaria votul, vor număra bilele, trecem la următorul punct de pe ordinea de zi.

Invit colegii din Biroul permanent la bibliotecă, pentru a putea număra voturile exprimate. În formulă restrânsă, măcar doi să fie.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 30 novembre 2021, 15:17
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro