Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 05-04-2004

Ședința Camerei Deputaților din 5 aprilie 2004

24. Prezentarea pe scurt a interpelărilor adresate membrilor Guvernului de către deputații:  
  24.4 Iulian Mincu
 
consultă:

 

Domnul Constantin Niță:

  ................................................
Domnul Iulian Mincu. Vă rog, domnule deputat.

Domnul Iulian Mincu:

Domnule președinte, interpelarea mea se adresează ministrului educației și cercetării, domnului Alexandru Athanasiu.

La ultimele alegeri de consilii profesorale și de senate universitare, o serie de nereguli care frizează legalitatea au dus la mari nemulțumiri atât în rândul profesorilor, cât și al studenților, manifestate prin proteste vehemente.

Având în vedere că, în ultima analiză, autonomia universitară nu este sinonimă cu ilegalitatea și haosul demonstrat, ce poziție va adopta ministrul învățământului și cercetării, care de fapt este responsabil pe întregul proces de învățământ din România, inclusiv cel universitar, față de neregulile flagrante și iresponsabilitatea celor care le-au patronat, motivația nefiind alta decât setea de putere sau avantajele materiale.

În Legea pentru statutul cadrelor didactice art.72, alin.3 se afirmă clar: o persoană nu poate ocupa funcția de rector mai mult de două mandate succesive. Aceeași prevedere se aplică și pentru funcția de decan. Aceasta nu înseamnă ca rectorul să se autoproclame decan în locul postului de rector în cadrul aceleiași facultăți și universități, propunând ca înlocuitor o persoană necorespunzătoare sau atașată lui din punct de vedere personal.

Vă mulțumesc.

Domnul Constantin Niță:

Și eu vă mulțumesc.