Plen
Ședința Senatului din 10 mai 2004
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.68/20-05-2004

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 10-05-2004 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 10 mai 2004

14. Numirea domnului senator Ion Predescu în funcția de judecător la Curtea Constituțională

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Deci, la punctul 2 în ordinea de zi avem numirea unui judecător la Curtea Constituțională. Conform procedurii prevăzute în regulament, comisia învestită pentru a face un raport este Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Îl invit pe domnul președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări să prezinte raportul privind audierea candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Are cuvântul domnul senator Roibu.

Domnul Aristide Roibu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Biroul permanent al Senatului, în ședința din 10 martie 2004, ca urmare a informării primite de la Curtea Constituțională privind încetarea mandatului domnului judecător Costică Bulai, a hotărât ca grupurile parlamentare să facă propuneri nominale de candidați pe care să le transmită Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări spre examinare și audiere a candidaților, potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată.

În ședința din 4 mai 2004, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a audiat candidații propuși.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare, doamna Verginia Vedinaș, conferențiar universitar la Facultatea de Drept - București.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, domnul senator Ion Predescu.

Din dosarele prezentate de cei doi candidați, rezultă că aceștia îndeplinesc condițiile legale pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională, prevăzute de art. 143 din Constituția României, republicată, precum și de art. 37 și art. 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată.

Având în vedere că votul pentru desemnarea candidaților este secret, s-a procedat la votul pe buletine.

Rezultatul votului a fost:

 • doamna Verginia Vedinaș, 4 voturi pentru și 5 voturi împotrivă;
 • domnul senator Ion Predescu, 8 voturi pentru și un vot împotrivă.

Drept urmare, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări recomandă plenului Senatului numirea în calitatea de judecător la Curtea Constituțională a domnului Ion Predescu, din partea Senatului, potrivit art. 7 alin. (2) și (4) din Legea nr. 47/1992, republicată, întrucât acesta a întrunit cel mai mare număr de voturi.

Toți membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, cunoscând activitatea domnului Ion Predescu, senator în Senatul României din anul 1990 până în prezent, precum și înalta sa competență profesională, îl recomandă pentru a fi numit în calitate de judecător la Curtea Constituțională.

Potrivit art. 7 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicată, Senatul numește - cu votul majorității membrilor săi și pe baza recomandării Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări în calitate de judecător al Curții Constituționale - persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituțională, care se desfășoară în baza art. 132 alin. (1), (2), (3) din Regulamentul Senatului, prevede următoarele: "Numirile, confirmările sau avizele pentru numiri în funcții care, potrivit legii, se fac de către Senat se supun dezbaterii Senatului pe baza raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

În vederea întocmirii raportului, comisia va examina propunerile de numiri, având dreptul de a chema pentru audiere candidații. (Sigur că în Comisia juridică cei doi candidați au fost audiați.) Candidații vor fi invitați și la dezbaterea în plen a raportului, iar Senatul poate hotărî audierea lor și în plen".

Colegul nostru, domnul senator Predescu, pe care îl felicit, cel puțin în această perioadă, pentru poziția de candidat, este prezent. Dacă dumneavoastră doriți să-i adresați o întrebare, aveți posibilitatea, în conformitate cu prevederile Regulamentului Senatului și ale Legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Domnul Dumitru Badea (din sală):

Nu era mai bine să rămână senator?

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnule senator Badea, ce spuneți?

Domnul Dumitru Badea (din sală):

Nu. Dacă nu era mai bine să rămână senator... (Rumoare, discuții, râsete.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

În mod cert, foarte mulți dintre noi, așa cum am discutat noi la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, vom regreta absența domnului senator Predescu din Senat, dar, cu siguranță, prezența Domniei sale acolo întărește Curtea Constituțională. (Discuții.)

Domnul senator Bichineț.

Domnul Corneliu Bichineț:

Stimați colegi,

Nu-l voi cita pe domnul Mitică Dragomir, într-adevăr, oamenii sunt muritori. Domnul Predescu, colegul nostru, face parte din categoria oamenilor care înfrumusețează relațiile interumane.

Vreau să vă spun că în acești 3 ani și jumătate cât am lucrat împreună și eu vreau ca astăzi, din partea P.R.M., să vorbească un senator tânăr și cu un viitor de excepție, cred... (Discuții, râsete.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Fiind dumneavoastră, sigur.

Domnul Corneliu Bichineț:

Da. Eu fiind acela. (Discuții, râsete.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da...

Domnul Corneliu Bichineț:

Mă bucur că v-ați prins. Eu vin de la Auschwitz acum și sunt în formă. (Discuții, râsete.)

Vreau să spun că, într-adevăr, colegul nostru Predescu a reușit să facă ședințele noastre eficiente, un om care știe carte, are eleganța exprimării, dialectica frazei și o seriozitate foarte accentuată. Eu nu am putut fi tovarăș cu el în anumite împrejurări, dar am simțit că este bine cotat și în grupul dumneavoastră și mărturisirea mea este o luare de poziție față de ceea ce înseamnă valoare umană. Eu cred că și acolo va face o treabă de excepție, iar aici va fi mai trist.

Vă mulțumesc. (Aplauze; discuții.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Dacă și colegi din alte grupuri parlamentare doresc să intervină.

Domnul senator Ion Solcanu, liderul Grupului P.S.D.

Domnul Ion Solcanu:

Vreau să vă mărturisesc că, atunci când mi s-a cerut opinia în legătură cu această propunere, am fost pus într-o mare dilemă, într-o mare dificultate. Pe de o parte, pentru faptul că domnul senator Ion Predescu, după cei 14 ani de prezență în Legislativul României, este una dintre cele mai autorizate personalități în domeniul legislației postrevoluționare.

În același timp, sunt convins că demnitatea în care, probabil, îl vom vota - sunt convins că îl vom vota cu toții - este una de mare răspundere, pe care, de asemenea, o va ilustra cu profesionalismul înalt de care a dat dovadă până acum.

Indiscutabil că ne va lipsi. Va lipsi Senatului logica impecabilă de jurist, ne va lipsi ironia acidă a domnului Predescu - poate, nouă, mai puțin, dar opoziției, în mod sigur - ne va lipsi prezența de bonom a unui senator senior, pentru că, dintre seniorii senatori prezenți, alături de ilustrul Ionescu-Quintus, se poate enumera și domnul senator Predescu.

Cu toate acestea, mi-am dat acordul, și întregul grup, cu gândurile pe care le-am exprimat aici, susținem candidatura domnului senator Ion Predescu pentru această înaltă demnitate de judecător la Curtea Constituțională. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Dacă mai sunt și alți colegi?

Din partea Grupului U.D.M.R., vă rog, domnule senator.

Domnul Eckstein-Kovács Péter:

Mulțumesc, domnule președinte.

De la bun început, trebuie să spun că Grupul parlamentar al U.D.M.R. susține această candidatură, și aici foarte mulți... mulți s-au întors în trecut și au evocat meritele incontestabile ale domnului senator. Eu, în schimb, cred că ar fi mai bine să ne uităm spre viitor.

Este o demnitate deosebit de importantă în statul român, este o demnitate care presupune imparțialitate, corectitudine, calități pe care eu cred că domnul senator Predescu le are, și faptul pentru care eu personal, și mulți dintre noi, l-am apreciat în mod deosebit pe domnul Predescu a fost respectul pentru principiile generale ale dreptului și ale democrației. Este un post, acesta pe care îl va ocupa, unde această calitate este cerută. De acum înainte nu va mai avea probleme cu influențele de partid, va fi independent, într-adevăr, și suntem conștienți și știm că va fi un judecător la Curtea Constituțională, așa cum puțini au fost și cum puțini vor fi.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Mircea Ionescu-Quintus.

Domnul Mircea Ionescu-Quintus:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Într-adevăr, sunt sentimente diferite, pe care le încerc nu numai eu. Nu ne interesează omul politic Predescu - și a fost un remarcabil om politic. Cred că trebuie să ne intereseze juristul și omul capabil, nu numai să cunoască, dar să înțeleagă legile. În timpul când am lucrat împreună, atât în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, cât și în plenul Senatului, ca umil jurist ce mă aflu, amândoi am fost, întâmplător, și miniștri ai justiției, mi-am dat seama că de foarte rare ori domnul Predescu a interpretat greșit sau a exprimat un punct de vedere greșit în legătură cu actele normative și mai ales cu procedura de urmat.

Îmi amintesc, cu ani în urmă, cu mare regret, că ne-am despărțit de un alt bun, deosebit de bun coleg al nostru, făcea parte din U.D.M.R., domnul Kozsokár Gábor, care este și acum membru al Curții Constituționale, și am făcut bine că am fost în stare să ne înfrângem această despărțire, care a adus o lipsă și atunci, și acum, fără îndoială.

Aș mulțumi distinsului nostru coleg, domnul președinte Solcanu, care m-a numit "personalitate ilustră". Acum, dacă într-adevăr așa am fost, rămân eu singur și nu mă simt neapărat bine că mă despart de domnul senator Predescu, viitorul judecător la Curtea Constituțională.

Grupul nostru, fără îndoială, va susține, cu părere de rău, această propunere, fiind siguri că și acolo, ca și aici, se va comporta în mod admirabil.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul senator Iorgovan.

Domnul Antonie Iorgovan:

Domnule președinte,

Onorat Senat,

Este, fără nici un fel de exagerare, un moment greu.

În ceea ce mă privește, cu un ochi, înainte de toate, plâng, și cu unul, sigur, râd, în sensul că - și vreau să explic acest aspect -, în sensul că la Curtea Constituțională a României, care își începe o altă istorie, noi, profesorii de drept public, vom marca în cărțile noastre două etape, cel puțin până în prezent, etapa de constituire a Curții Constituționale, ceea ce a însemnat o etapă de început, și etapa marcată de revizuirea Constituției.

Să nu uităm că ceea ce a însemnat Curtea Constituțională în 1991 nu este Curtea Constituțională din 2003. Mi-aș îngădui să amintesc numai două atribuții care sunt extraordinare. Curtea Constituțională se pronunță din oficiu asupra constituționalității tratatelor și acordurilor internaționale. Nu e puțin lucru. E toată bătălia pentru Europa aici, care stă în mintea și înțelepciunea a nouă oameni.

Al doilea aspect: Curtea Constituțională - și este una dintre puținele Curți din lume care are o asemenea atribuție - va soluționa conflictele de natură juridică dintre puteri, la sesizarea șefilor puterilor. Inclusiv președintele Consiliului Suprem al Magistraturii va chema în fața Curții Constituționale, dacă va considera de cuviință, Guvernul României sau Parlamentul României: "Ne-ați dat buget prea puțin."

Nouă oameni vor soluționa aceste conflicte. Aproape că ar fi fost imposibil ca această nouă istorie a Curții Constituționale să se așeze în matca firescului, în matca statului de drept, fără maître Predescu.

Să ne trăiești, maestre! (Aplauze.)

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Stimați...

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Din partea independenților, vă rog, domnule președinte, să-mi permiteți și mie câteva cuvinte.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă rog.

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Domnule președinte,

În calitate de senator independent, dar și în calitate de membru al Partidului România Mare, consider că este un moment pe care luarea mea de cuvânt poate să îl definească inedit, pentru că nu de puține ori se poate întâmpla să se întâlnească un ministru al justiției cu un judecător din acea perioadă, ca și colegi în Senatul României.

Eu aș fi mai optimist, cel puțin din punct de vedere al actualei apartenențe politice la România Mare, partid care are candidat propriu, aș fi mai optimist decât ceilalți colegi și v-aș asigura că, din câte îl cunosc eu pe domnul senator Predescu, activitatea pe care o va desfășura în noua funcție nu ne va da ocazia să-l simțim plecat dintre noi. Sunt convins că deciziile Curții Constituționale vor avea amprenta personalității Domniei sale și ne vor obliga să ne amintim de Domnia sa mult mai des decât ne închipuim astăzi.

Aș vrea să evidențiez și eu că dumnealui, în calitate de senator, în calitate de jurist senator, a avut o prestație impecabilă. Toate alunecările au venit de la apartenența politică, de la îngrădirea politică a Domniei sale, și nu de la calitatea de jurist excepțional.

De aceea, am vrut și eu să spun aceste câteva cuvinte și, în situația în care va fi ales în funcția de judecător, să-i doresc succes. În situația în care va fi ales reprezentantul susținut de Partidul România Mare, îi voi dori succes în continuare în calitate de senator.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Păunescu, apoi voi explica problemele de procedură, întrucât nici un grup parlamentar nu a solicitat audierea candidaților și, în mod deosebit, a domnului senator Predescu.

Domnul Adrian Păunescu:

Sigur, domnule președinte, că aș fi tentat să polemizez cu antevorbitorul Liviu-Doru Bindea în legătură cu "alunecările politice". Atât de multe alunecări politice sunt, încât singura formă recunoscută în lumea civilizată de supraviețuire a politicii este, totuși, partinitatea.

Sigur, ea are în ea însăși o hibă de fond, dar nu e valabilă numai pentru P.S.D. De exemplu, eu am criticat, de curând, aspru, într-un editorial din "Flacăra lui Adrian Păunescu", pe primul-ministru, Adrian Năstase, și Guvernul său, pentru niște fapte pe care le-am pus în relief acolo. Aș vrea să-l văd pe colegul care s-a plâns de alunecările politice ale domnului Predescu, când a criticat dumnealui un președinte de partid din partidul din care face parte în momentul acela. Pe fostul președinte este ușor să-l criticăm. Mai greu este cu cel prezent. Și întrebarea aceasta este valabilă pentru mai mulți, care sunt foarte curajoși, după ce Grivei nu mai e de față.

Da, am văzut și alte chestii, oameni care dădeau cu topoare într-un mormânt, prin București, pentru că acolo dormea dictatorul. Și dădeau aspru cu topoarele.

Așa că, decât statui dărâmate, mai bine să facem puțin, cu simț critic, în timpul în care ne aflăm într-o grupare, decât să ne plângem că, la 77 de ani, un om de calitatea morală și intelectuală a domnului Predescu a avut alunecări politice.

Mie mi se pare un semn foarte bun pentru fiabilitatea ființei Predescu să participe la alunecări politice, la vârsta asta. Tata a încercat la 70 și ceva și a murit. O alunecare, și a murit.

Așa că, să fim drepți, o mare personalitate a Senatului României pleacă din Senat, sigur, cu o destinație precisă și nobilă, dar nu mai puțin tristă.

Am avut polemici cu domnul Predescu, nu ne-am înțeles asupra unor lucruri, probabil că și ascendența noastră olteană presară o oarecare zâzanie între noi, probabil că nu avem puterea de a discerne întotdeauna ce e corect în ce ni se spune despre ce ar fi zis celălalt, dar asta este o chestiune minoră în raport cu marea prețuire pe care o acord acestui adevărat intelectual român, pentru că nu știu dacă știți dumneavoastră câtă carte știe nu în materie de drept, ci în materie de literatură, în cultura cea mare, acolo unde se fac, îndeobște, confuziile compromițătoare, acolo unde vine câte cineva și spune: "Du-te, tinere, la Atena, să vezi manuscrisele lui Socrate!" - care nu a scris niciodată.

Și așa mai departe. Sunt lucruri caraghioase... Domnul Predescu are un echilibru pe care și l-a păstrat mereu.

I-am fost, la un moment dat, pamfletar nedrept, îi cer iertare acum, eu recunosc, am fost nedrept, dar cel mai mult m-a bucurat, de-a lungul existenței noastre împreună, puterea sa de a se dedica muncii pentru care a venit aici.

Eu sunt, la rândul meu, un perfecționist. Dorm cu televizorul aprins și aud prin somn dezacordurile gramaticale.

Domnul Predescu este un mare perfecționist. El are puterea de a simți, și când nu-i atent direct la un fapt care se petrece, dezacordurile dintre strâmbătate și dreptate.

Sunt foarte emoționat că vorbesc despre un om aflat în puterea vârstei. De obicei, cuvintele acestea se spun la despărțirea de viață a unui om. Noi avem privilegiul de a vorbi despre un om viu, despre un om încă în măsură să facă multe făcute și nefăcute, și, prin nefăcute, înțeleg exact cele pe care domnul Predescu le face ca un nonconformist fundamental ce e și salut în persoana Domniei sale un... (Replică neinteligibilă din sală.)... Ce spuneați de Socrate?... L-a invocat cineva pe Socrate și m-am temut că a intrat pe ușă...

În domnul Predescu pierdem un mare specialist, pierdem un om cu simțul dreptății și al dreptului, dar am putea spune, parafrazând o formulă românească veche, și anume că este omul cu șapte ani de acasă, domnul Ion Predescu este omul cu 77 de ani de acasă. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc, domnilor senatori.

Stimați colegi, dați-mi voie să întrerup...

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Domnule președinte, un scurt drept la replică...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnule senator...

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Vă rog să-mi permiteți, domnule președinte, vă cer un drept la replică...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu, vă rog să luați loc întâi... Vă rog să luați loc...

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Vă rog să-mi permiteți, pentru că este nedreaptă interpretarea care s-a făcut, în funcție de ceea ce am vorbit eu, domnule președinte, și mă simt dator față de domnul Predescu.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da.

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Domnule președinte, un drept la replică. S-a făcut trimitere directă la persoana mea, vă rog frumos.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă rog.

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Vă mulțumesc frumos.

Vreau să precizez că eu am avut cuvinte, și am, de apreciere față de profesionistul senator Ion Predescu, iar chestiunile cu privire la acele alunecări politice au fost observații pur politice, care nu aveau nimic cu respectul pe care îl am față de profesionistul Ion Predescu, iar dacă cineva îmi poate imputa faptul că am făcut asemenea aprecieri, atunci eu îmi cer scuze, dar numai față de domnul Predescu.

Celelalte chestiuni, cu criticile șefilor, sunt chestiuni care... mulți dintre colegii prezenți aici știu că eu am criticat și când mi s-a permis și când nu mi s-a permis, când am crezut că am dreptate. Am avut sau nu am avut, este o altă chestiune.

Vă mulțumesc pentru acest drept la replică, domnule președinte.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Stimați colegi, sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră poate ați dori să luați cuvântul în acest moment deosebit, întrucât fie pe parcursul acestui mandat, fie pe parcursul mandatelor de după 1990 l-ați cunoscut pe senatorul Predescu, pe juristul Predescu, ați beneficiat de susținerea Domniei sale la diverse proiecte de lege și de aceea, exact ca și la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, sunt extrem de multe lucruri de spus.

Haideți, de data aceasta, să întrerupem discuțiile - nici un grup parlamentar nu a solicitat audierea domnului Predescu în plen - și să demonstrăm faptul că avem respectul pe care îl afiș.m în cuvânt în votul secret pe care trebuie să-l dăm, în conformitate cu prevederile art. 121 alin. 4 din Regulamentul Senatului.

Fiind vorba despre numirea unui judecător la Curtea Constituțională, votul se face prin buletine de vot, buletine de vot pe care, conform art. 125 alin. 1, se înscriu numele și prenumele candidatului, funcția pentru care acesta candidează și, după caz, grupul parlamentar din care face parte.

Senatorul votează "pentru", lăsând neatins pe buletinul de vot numele și prenumele persoanei propuse.

El votează "contra", ștergând numele și prenumele persoanei propuse.

Buletinele de vot se introduc în urne.

Vreau să reamintesc, de aceea nu doream să dau cuvântul senatorului Bindea, colegului nostru, că era neinformat în momentul în care a luat cuvântul pe o singură chestiune...

Pe buletinul de vot va fi înscris doar numele colegului nostru, domnul senator Ion Predescu, așa cum rezultă din raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

De altfel, doamna conferențiar universitar Verginia Vedinaș am înțeles că după audierea din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări și după raport a solicitat să nu fie înscrisă în buletinul de vot și să nu fie supusă votului plenului Senatului.

Acest lucru poate fi confirmat de liderul Grupului P.R.M. din Senat, domnul senator Badea Dumitru.

Îl voi ruga pe domnul senator Păcuraru să facă apelul.

Domnul Ion Predescu:

Domnule președinte, doresc și eu un cuvânt...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

După aceea vă ofer cuvântul... după vot... Cum să nu!?

Vreți înainte? Vă rog, dacă vreți înainte... am spus doar că nu s-a solicitat audierea...

Domnul Ion Predescu:

Domnule președinte, nu pentru a influența votul... E politicos din partea mea să mulțumesc tuturor colegilor care au exprimat aprecieri laudative, trebuie să recunosc, și le mulțumesc foarte mult pentru aceasta, le consider ca fiind adresate relațiilor noastre, colaborării noastre în perioada de până acum.

Cât privește relațiile mele cu colegul Bindea, cred că le exprimă foarte bine ordinul pe care l-am semnat eu când eram ministrul justiției, de a-l numi președintele tribunalului. Așa este?

Domnul Liviu-Doru Bindea:

Vicepreședinte... numai vicepreședinte...

Domnul Ion Predescu:

Erați... și eu v-am numit președinte. Îmi amintesc foarte bine...

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Stimați colegi, o să-l rog pe domnul secretar Paul Păcuraru să facă apelul.

Domnul secretar Iorgovan va înmâna colegilor buletinele de vot. Vă rog să vă manifestați în conformitate cu....

Biroul permanent va număra voturile... Bun... Deci, după vot, rog, Biroul permanent, în sala din spate, ca să numărăm voturile.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule secretar!

Vă adresez rugămintea să permiteți domnului ministru Răzvan Theodorescu să voteze și am înțeles că și domnul senator Novolan Traian a solicitat....

Domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru:

Da. Domnul senator Răzvan Theodorescu, domnul ministru, și domnul Novolan Traian, vă rog frumos, au solicitat să voteze înainte.

Acatrinei Gheorghe - prezent
Alexandru Ionel - prezent
Apostolache Victor - prezent
Athanasiu Alexandru - absent
Avram Dan - prezent
Badea Dumitru - prezent
Balcan Viorel - prezent
Bădulescu Doru-Laurian - absent
Bălan Angela Mihaela - prezentă
Bălălău Constantin - absent
Belașcu Aron - prezent
Belu Ioan - absent
Bichineț Corneliu - prezent
Bindea Liviu-Doru - prezent
Bîciu Constantin - prezent
Brădișteanu Șerban - absent
Bucur Dionisie - absent
Bunduc Gheorghe - prezent
Buzatu Gheorghe - prezent
Cârciumaru Ion - prezent
Ciocan Maria - prezentă
Ciocârlie Alin Theodor - absent
Codreanu Dumitru - prezent
Constantinescu Eugen Marius - prezent
Cozmâncă Octav - prezent
Crăciun Avram - prezent
Cristolovean Ioan - absent
Dina Carol - prezent
Dinescu Valentin - prezent
Dinu Marin - prezent
Dobrescu Maria Antoaneta - prezentă
Dumitrescu Viorel - prezent
Duță Vasile - prezent
Eckstein Kovács Péter - prezent
Fabini Hermann Armeniu - absent
Făniță Triță - prezent
Feldman Radu Alexandru - prezent
Filipaș Avram - absent
Filipescu Cornel - absent
Florescu Eugeniu Constantin - absent
Flutur Gheorghe - prezent
Frunda György - absent
Găucan Constantin - absent
Gogoi Ion - prezent
Guga Ioan - absent
Hanganu Romeo Octavian - prezent
Hârșu Ion - prezent
Hoha Gheorghe - prezent
Honcescu Ion - prezent
Horga Vasile - prezent
Hrițcu Florin - prezent
Ilașcu Ilie - prezent
Iliescu Ion - prezent
Ionescu-Quintus Mircea - prezent
Iorga Nicolae Marian - absent
Iorgovan Antonie - prezent
Iustian Mircea Teodor - absent
Kereskényi Alexandru - prezent
Leca Aureliu - prezent
Lupoi Mihail - absent
Maghiar Teodor - prezent
Marcu Ion - absent
Marinescu Simona - absentă
Markó Béla - prezent
Matei Vintilă - prezent
Matei Viorel - prezent
Mărgineanu Ștefan Gheorghe - prezent
Mihordea Mircea - prezent
Mocanu Vasile - prezent
Munteanu Tudor Marius - prezent
Nedelcu Mircea - absent
Németh Csaba - prezent
Nica Dumitru - prezent
Nicolaescu Ioan - prezent
Nicolaescu Sergiu Florin - prezent
Nicolai Norica - absentă
Nicolescu Constantin - prezent
Novolan Traian - prezent
Onaca Dorel-Constantin - absent
Oprescu Sorin Mircea - absent
Opriș Octavian - prezent
Otiman Păun-Ion - absent
Paleologu Alexandru - absent
Pană Aurel - absent
Pană Viorel Marian - prezent
Paștiu Ioan - prezent
Păcurariu Iuliu - prezent
Păcuraru Nicolae Paul Anton - prezent
Pătru Nicolae - prezent
Păunescu Adrian - prezent
Penciuc Corin - prezent
Pete Ștefan - prezent
Petre Maria - absentă
Petrescu Ilie - absent
Plătică-Vidovici Ilie - prezent
Pop Dumitru Petru - prezent
Pop de Popa Ioan - prezent
Popa Nicolae-Vlad - prezent
Popescu Dan-Mircea - prezent
Popescu Laurențiu-Mircea - absent
Predescu Ion - prezent
Prichici Emilian - prezent
Pricop Mihai-Radu - prezent
Prisăcaru Ghiorghi - prezent
Pruteanu George Mihail - prezent
Pujina Nelu - prezent
Puskás Valentin Zoltán - prezent
Radu Constantin - prezent
Rahău Dan Nicolae - absent
Rebreanu Nora Cecilia - prezentă
Rece Traian - absent
Roibu Aristide - prezent
Roman Petre - absent
Rotaru Florin - prezent
Rus Ioan Aurel - prezent
Sârbulescu Ion - absent
Seche Ion - absent
Seres Dénes - prezent
Sin Nicolae - prezent
Sógor Csaba - prezent
Solcanu Ion - prezent
Sporea Elena - absentă
Stoica Fevronia - prezentă
Szabó Károly Ferenc - absent
Șelaru Rodica - absentă
Ștefan Viorel - prezent
Tărăcilă Doru Ioan - prezent
Theodorescu Emil Răzvan - prezent
Toma Constantin - prezent
Tudor Corneliu Vadim - absent
Ungheanu Mihai - absent
Vajda Borbala - prezentă
Vasile Radu - absent
Văcăroiu Nicolae - prezent
Vela Ion - prezent
Verestóy Attila - absent
Voinea Melu - prezent
Vornicu Sorin Adrian - prezent
Zanc Grigore - prezent
Zlăvog Gheorghe - absent

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc domnului secretar Paul Păcuraru.

Vă rog, dacă mai sunt colegi senatori în sală care nu au votat?

Domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru:

Athanasiu Alexandru
Bădulescu Doru-Laurian
Bălălău Constantin
Belu Ioan
Brădișteanu Șerban Alexandru
Bucur Dionisie
Ciocârlie Alin Theodor
Cristolovean Ioan
Fabini Hermann Armeniu
Filipaș Avram
Filipescu Cornel
Florescu Eugeniu Constantin
Frunda György
Găucan Constantin
Guga Ioan
Iorga Nicolae
Marian Iustian
Mircea Teodor
Lupoi Mihail
Marcu Ion
Marinescu Simona Ana-Maria
Nedelcu Mircea
Nicolai Norica
Onaca Dorel-Constantin
Oprescu Sorin Mircea
Otiman Păun-Ion
Paleologu Alexandru
Pană Aurel
Petre Maria
Petrescu Ilie
Popescu Laurențiu-Mircea
Rahău Dan Nicolae
Rece Traian
Roman Petre
Sârbulescu Ion
Seche Ion
Szabó Károly Ferenc
Șelaru Rodica
Tudor Corneliu Vadim
Ungheanu Mihai
Vasile Radu
Verestóy Attila
Zlăvog Gheorghe

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Îi rog pe cei doi chestori să ridice urna.

Invit membrii Biroului permanent pentru a proceda la numărarea voturilor.

PAUZĂ
DUPĂ PAUZĂ

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Doamnelor și domnilor,

Vă invit în sală.

Îl invit pe domnul senator Antonie Iorgovan, secretar al Senatului, să prezinte procesul-verbal.

Aveți cuvântul, vă rog.

Domnul Antonie Iorgovan:

Domnule președinte,

Onorat Senat,

Proces-verbal referitor la rezultatul voturilor pentru o funcție de judecător la Curtea Constituțională Procedându-se la numărarea voturilor exprimate de Senat pentru o funcție de judecător la Curtea Constituțională, s-au constatat următoarele:

 • Numărul total al senatorilor - 140.
 • Numărul total al votanților - 95.
 • Voturi valabil exprimate - 95.
 • Voturi nule - nici unul.

Numele și prenumele candidatului - Ion Predescu.

 • Grupul parlamentar - P.S.D.
 • Voturi pentru - 94.
 • Voturi împotrivă - 1. (Aplauze.)

Având în vedere rezultatul votării, potrivit art. 7 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, Senatul, cu votul majorității membrilor săi, numește ca judecător la Curtea Constituțională pe domnul Ion Predescu. (Aplauze.)

Încheiat astăzi, 10 mai 2004.

Semnează comisia de numărare a voturilor:

 • Nicolae Văcăroiu - președintele Senatului;
 • Domnul Dan-Mircea Popescu - vicepreședintele Senatului;
 • Domnul Doru Ioan Tărăcilă - vicepreședintele Senatului;
 • Domnul Gheorghe Buzatu - vicepreședintele Senatului;
 • Domnul Valentin Zoltán Puskás - vicepreședinte al Senatului;
 • Subsemnatul, în calitate de secretar;
 • Domnul Paul Păcuraru - secretar al Senatului;
 • Domnul Sorin Adrian Vornicu - chestor al Senatului;
 • Domnul Dumitru Badea - chestor al Senatului.

Vă mulțumesc respectuos.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule secretar.

Stimați colegi,

Sunt convins că sunt în asentimentul dumneavoastră să adresăm felicitări domnului senator Ion Predescu, domnului judecător Ion Predescu la Curtea Constituțională și să ne exprimăm speranța că și pe viitor domnul Ion Predescu sau "Nea Ion", așa cum îi spunem noi, va fi alături de noi. (Aplauze.)

Să vă dea Dumnezeu multă sănătate!

Îl consult pe domnul senator dacă dorește să ia cuvântul.

Vă rog, aveți cuvântul!

Domnul Ion Predescu:

Sper că mă veți înțelege pe deplin că nu e ușor, după aproape 14 ani în această aulă, în acest pretoriu al puterii legislative, să te afli în situația de a-ți prezenta demisia.

Încă nu a venit momentul, voi face lucrul acesta după 7 iunie, adică după depunerea jurământului și intrarea în exercițiul funcțiunii.

Vă mulțumesc foarte mult pentru votul pe care mi l-ați acordat.

Vă mulțumesc foarte mult pentru creditarea mea în Instanța Supremă Constituțională a României.

Vă mulțumesc foarte mult pentru colegialitate, aprecierile exprimate, sentimentele calde pe care le-ați manifestat, înțelegerea, cred, a opțiunii mele la acest moment.

Vă mulțumesc pentru bunăvoința cu care ați întâmpinat unele dintre atitudinile depășite sau de exces pe care le-am avut de la acel pupitru, care să rețineți în continuare că este pupitrul rezistenței raportorilor la susținerea proiectelor de lege, în forma de care ei sunt întotdeauna convinși ca fiind cea bună, așa cum a rezultat din "laboratoarele", într-o expresie poate nu atât de adecvată, dar care sunt comisiile permanente ale Senatului, acelora care uneori, și vreau să-i asigur, mai mult în glumă, nu în serios - le-am adresat cuvinte nu tocmai potrivite și văzând ulterior că nu s-au supărat parcă m-au și încurajat.

Am vrut să exprim prin acestea și o mentalitate de spiritualitate în dezbaterile parlamentare, nu neapărat de îndârjire și de luptă, pe cât posibil, de a aduce în dezbaterile parlamentare nota de stil, de frumusețe acestuia, nota de cultură și de respect pentru cultură, nota de înțelegere și de promovare a ceea ce este superior pentru neam, țară și stat.

Cândva m-am exprimat că, oricărei formațiuni politice aș aparține, aceea reprezintă trinitatea crezului meu și cred că am demonstrat lucrul acesta în îndelungata activitate pe care am avut-o de la 20 mai și până astăzi, ea va continua până la începutul lunii iunie, pentru că nu devin incompatibil, lucrul acesta doresc să fie foarte clar, decât după depunerea jurământului la Curtea Constituțională.

Nu vreau să vă rețin mai mult, poate voi veni ceva mai fortificat de săptămânile care urmează, atunci când va trebui să-mi prezint și să-mi susțin demisia.

Deocamdată rămân colegul dumneavoastră, alături de dumneavoastră, și vă rog pe toți să continuăm activitatea într-o mai bună înțelegere, mai bună conlucrare către unul și același scop, comun tuturor, interesele țării, ale națiunii și ale statului nostru și de multe ori, în conștiința mea, voi păstra acest moment ca deosebit de important.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumim, domnule senator, pentru cuvintele pe care ni le-ați adresat. Vă dorim mult succes în noua demnitate.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 octombrie 2019, 2:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro