Plen
Ședința Senatului din 10 mai 2004
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.68/20-05-2004

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 10-05-2004 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 10 mai 2004

15. Continuarea dezbaterilor și adoptarea propunerii legislative privind recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și respingerea propunerii legislative privind eternizarea faptelor martirilor, eroilor, luptătorilor pentru libertate, combatanților remarcați și participanților în Revoluția din Decembrie 1989
 
consultă fișa PL nr. L115/2003 L458/2003

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Noi să revenim la dezbaterile legislative.

La punctul 11 în ordinea de zi avem înscrisă propunerea legislativă privind recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. De fapt, punctele 11, 12.

Stimați colegi, în ședința precedentă, atunci când am discutat propunerea legislativă și toate amendamentele care au fost formulate, v-am prezentat o serie de amendamente care au rezultat din corelarea unor texte sau a unor amendamente asupra cărora nu ne-am pronunțat și nu se regăseau, la acea dată, în raportul care v-a fost înaintat. Aceste amendamente se regăsesc, toate, în precizările care v-au fost înaintate. Eu am dispus să fie înaintate colegilor senatori. Sper că le-ați luat de la casete.

V-aș ruga să ne pronunțăm prin vot, în primul rând, asupra...

Domnul Vasile Duță:

Procedură!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă rog.

Domnul Vasile Duță:

Domnule președinte,

Eu am avut un set de amendamente vizând fiecare punct și articol din legea nr. 42/1990. Sigur că amendamentele mele nu au fost supuse votului comisiei, un lucru aprocedural. Mai mult, nu se regăsesc sub nici o formă la amendamentele respinse. Vreau să precizez faptul că sunt președintele unei uniuni destul de mari din țară care nu este de acord sub nici o formă cu această Lege a recunoștinței, ea devenind, până la urmă, o lege a milei, o milă de care sunt convins că revoluționarii nu au nevoie.

De la titlu, care este destul de generos, și până la inserția articolelor e distanță mare. Adică vreau să învederez faptul că multe articole sunt neconstituționale...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Numai puțin, domnule senator...

Domnul Vasile Duță:

Domnule președinte, am zis că e vorba de amendamentele mele și trebuie să-mi permiteți să discut...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog frumos, în primul rând, să răspundeți la următoarea întrebare.

Domnul Vasile Duță:

Vă rog.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Dezbaterile au avut loc în ședința de joi. Ați participat la dezbaterile generale și v-ați susținut amendamentele în plenul Senatului?

Domnul Vasile Duță:

Nu, domnule președinte, pentru că am fost chemat în altă parte de o instituție...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Deci ați lipsit...

Domnul Vasile Duță:

Nu. O instituție a unui... Nu stau să motivez acum de ce nu am fost în sală...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Numai puțin. Nu acuzați pe altcineva și nu-i acuzați pe senatorii prezenți...

Domnul Vasile Duță:

Dar nu am acuzat pe nimeni. Eu am spus că este o încălcare a procedurii.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog să mă iertați că nu v-am oferit cuvântul...

Domnul Vasile Duță:

Deci nu am făcut acuze. Haideți să... Eu zic să...

Pentru că eu nu am venit cu acuze.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Domnule senator, vă rog să vă ocupați locul. Vă reamintesc că sunteți în plenul Senatului și deci, dacă doriți să ridicați o excepție legată de regulament, să vă referiți strict la regulament. Nu ne acuzați pe noi de faptul că dumneavoastră nu ați participat la discuții.

Domnul Vasile Duță:

Domnule președinte, rugămintea mea este ca raportul să cuprindă respingerea amendamentelor pe care le-am depus în termen legal și bineînțeles să se dea posibilitatea ca ele să curgă la Camera de decizie, deci Camera Deputaților, pentru a le putea susține în plenul acestei Camere sau în comisia respectivă. Nu s-a putut aici, nu e nici un fel de problemă, dar cred că ulterior, se va ține cont de argumentele pe care le vom aduce.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, mulțumesc.

Dați-mi voie să precizez colegilor care nu au participat la dezbaterile din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări - de altfel, o să ofer cuvântul și domnului senator Predescu -, doar să informez colegii că la cele circa 5-6 dezbateri din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări au participat reprezentanții tuturor asociațiilor de revoluționari, cel puțin 15-20 la număr, că până la votul final dat în comisie toți reprezentanții organizațiilor, asociațiilor, ligilor, fundațiilor de revoluționari au fost de acord cu amendamentele care se găsesc în raportul pe care noi vi l-am prezentat. Iar forma aceasta este forma acceptată de către asociațiile de revoluționari prezente la dezbateri.

De altfel, în ședința precedentă au fost prezenți în sală circa 10 sau 13 reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari.

Vă rog, domnul senator Predescu.

Domnul Ion Predescu:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Nu este nici un secret în a vă preciza că la dezbaterile în comisie - 7 sau 8, domnule președinte, au fost ședințele - au participat, așa cum ați spus dumneavoastră, reprezentanții conducători ai organizațiilor.

Toți au venit cu amendamente și le-am reluat - pentru că vorbeau și 3-4-5 deodată - și vă rog să rețineți precizarea, toate amendamentele organizațiilor s-au contopit în amendamentele pe care le-am reținut în final și pe care le-am corectat, explicându-vă la ședința precedentă de ce s-au produs decorelările și inexactitățile, inclusiv erorile de redactare, din cauza dificultăților de purtare a ședințelor.

Potrivit regulamentului nostru, cine nu a participat la dezbaterile generale, la dezbaterile pe texte care au avut loc în ședința precedentă și pretinde că a avut amendamente respinse - deci nu a participat și nu le-a susținut - ele nu pot fi însușite, susținute de altă persoană, nu pot fi reluate după închiderea dezbaterilor pe texte, cum ne aflăm în situația aceasta. Această ședință este consacrată votului final. Ar însemna să reluăm dezbaterile și de fiecare dată să le reluăm, ceea ce regulamentul nu permite. Îmi pare rău pentru colegul Duță, nu-i cer explicații, dar nici dânsul nu ne poate cere nouă socoteală de ce am dezbătut în ședința precedentă complet și s-au încheiat inclusiv dezbaterile pe texte, amânându-se pentru votul final din lipsă de cvorum asigurator, nici dânsul deci nu ne poate face nouă imputări, împotriva regulamentului, așa încât nu avem ce discuta. Observația noastră, domnule președinte, este riguros regulamentară.

Vă rog să trecem la votul final.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Domnul senator Vasile Duță.

Domnul Vasile Duță:

Domnule președinte, sigur că așa este, dar eu am lipsit din Senat și trebuie să motivez plenului, pentru probleme deosebit de importante și independent de voința mea. Nu asta este problema. Problema este că vom da drumul unei legi care va nemulțumi în mod categoric toți revoluționarii României. Problema este alta. Avem două posibilități și vă rog să supuneți votului plenului, că noi suntem, de fapt, cei care hotărâm până la urmă.

Retrimiterea la comisie, să se ia în considerare amendamentele pe care eu le-am depus la comisie, pentru că niciodată... (Comentarii.) Trebuie să recunoaștem un singur lucru, și acum eu fac apel la domnul senator Predescu, care, sigur, trebuie să spun și eu câteva cuvinte, va fi o legendă a Senatului, dar în mod obligat trebuie să fie de acord și, dacă așa e, drept, cum tot l-am lăudat, trebuie să ia în considerație faptul că nu s-a discutat nici o singură dată vreunul dintre amendamentele pe care le-am depus în comisie. Mai mult, vreau să vă spun că cei care au fost la comisie nu erau cei mai îndrituiți, să spunem, autorizați...

Problema este puțin mistificată. Noi, revoluționarii, ne cunoaștem foarte bine între noi. Nu asta este problema.

Eu am atacat o problemă de fond. Sunt cel puțin 4 dintre articole care sunt neconstituționale. Legea prezintă un mare grad de discriminare.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Ionel Alexandru.

Domnul Ionel Alexandru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Solicitarea noastră este aceea de a se amâna această dezbatere sau în cel mai rău caz de a se retrimite la comisie. (Comentarii, vociferări.) De ce? Pentru că dacă citesc pe ordinea de zi apare aici votarea raportului suplimentar. Am căutat acest raport suplimentar până în momentul de față și nu l-am găsit. Deci în condițiile în care acest raport suplimentar nu a apărut - și am luat mapa primită de domnul senator Badea cu ultimele documente - noi nu avem practic cum să studiem ceea ce s-a discutat sau ceea ce susține acest raport suplimentar. În această conjunctură, vă rog ori să amânați dezbaterea, ori să retrimiteți la comisie acest proiect.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Stimați colegi, cele două intervenții nu pot fi acceptate de către plenul Senatului, pentru că ele sunt în contradicție cu prevederile regulamentului, în sensul că solicitarea de restituire a unui proiect de act normativ se poate face doar în situația în care acest lucru ar rezulta din dezbateri.

Vă reamintesc și reamintesc celor care nu au fost prezenți la ședința de joi că au avut loc dezbateri, au avut loc dezbateri generale, că legea a fost susținută de toate grupurile parlamentare și că nu se impune nici un raport suplimentar. Este din eroare trecut "votarea raportului suplimentar", că nu s-a votat raportul. Nu s-a votat raportul pe nici o lege, din cauza problemelor legate de cvorum. S-au făcut doar dezbateri generale, dezbateri pe amendamente.

Față de această situație, vă rog să vă pronunțați prin vot în primul rând în legătură cu amendamentele acceptate și care se găsesc în raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări și în acele precizări care v-au fost distribuite.

Vă rog să votați.

Raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a fost aprobat de plenul Senatului cu 59 voturi pentru, 15 voturi împotrivă și 10 abțineri.

Supun votului dumneavoastră propunerea legislativă privind recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Vot final, legea are caracter ordinar.

Vă rog să vă pronunțați prin vot.

Propunerea legislativă este adoptată de plenul Senatului cu 63 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 6 abțineri.

La punctul următor în ordinea de zi este a doua propunere legislativă, care are raport negativ, întrucât, așa cum preciza domnul senator Predescu, prevederile ei au fost contopite în prima și fiind două inițiative legislative sigur că în momentul în care admitem una, cealaltă are raport negativ și se cere a fi respins.

Supun votului dumneavoastră raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, raport negativ.

Vă rog să vă pronunțați prin vot. Vă rog să votați.

Raportul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări este adoptat de plenul Senatului cu 71 voturi pentru, 6 voturi împotrivă, nici o abținere și, pe cale de consecință, propunerea legislativă este respinsă.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 19:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro