Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 04-10-2004

Ședința Camerei Deputaților din 4 octombrie 2004

26. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului de către deputații:  
    26.1 Adrian Moisoiu
 
consultă:

 

Domnul Constantin Niță:

  ................................................

Domnule Adrian Moisoiu, aș dori să precizați dacă doriți să prezentați interpelarea, pe scurt, da? Un minut.

Domnul Adrian Moisoiu:

Da, da.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, înainte de acest minut, aș dori să vă aduc la cunoștință că n-am primit încă răspuns de la Ministerul Educației și Învățământului de la interpelările trecute, a trecut deja o lună de zile. Deci, cred că este timpul. săptămâna trecută era prevăzut acolo pe afișier cum că se străduiește Ministerul Învățământului să dea răspunsul. V-aș ruga frumos.

Domnul Constantin Niță:

Da, vă asigur că o să verificăm lucrul acesta.

Domnul Adrian Moisoiu:

Sperăm. Dar nu e prima oară când se aplică acest sistem la Ministerul Învățământului.

Domnul Constantin Niță:

Am înțeles.

Domnul Adrian Moisoiu:

Am patru interpelări, domnule președinte. Prima o adresez domnului prim-ministru Adrian Năstase.

Domnul Mera Vasile, domiciliat în Târgu-Mureș, strada Parângului nr.52/3, vi s-a adresat, prin intermediul telefonului 0800800300, înregistrând apelul nr.15.625 din 30 iulie 2004, în acest sens, dânsul punea patru întrebări.

  1. De ce nu beneficiază de prevederile Legii nr.189/2000 și persoanele de naționalitate română, din Transilvania, înrolate, cu forța, în armata ungară, în timpul ocupației ungare, persoane trimise pe front, ce au suferit toate consecințele războiului: răniți, mutilați, prizonieri în lagăre la armata română?
  2. Acestora nu li se cuvin reparații morale și materiale?
  3. Guvernul nu vrea să știe despre aceste victime ale ocupației ungare din Transilvania?
  4. Nu credeți că este o discriminare față de victime?

Deoarece nu ați răspuns în termen de 30 de zile, vă invit, domnule prim-ministru, să binevoiți ca de la microfonul Camerei Deputaților să dați răspuns domnului Mera Vasile.

Cea de-a doua este adresată domnului Eugen Bejenariu, secretar general al Guvernului României.

În temeiul art.1 alin.6, pct.a) din Legea 501/2002, comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, a dispus prin Decizia nr.378 din 20 septembrie 2004, retrocedarea nudei proprietăți a imobilului situat în municipiul Târgu-Mureș, strada Mihai Viteazu nr.16, parohiei romano-catolice Târgu-Mureș și arhiepiscopiei romano-catolice de Alba-Iulia.

În această clădire își desfășoară activitatea circa 50 de ani Colegiul Național "Unirea" din Târgu-Mureș, colegiu cu rezultate prestigioase în ceea ce privește educația și învățământul. dat fiind lovitura care se dă astfel învățământului în limba română din municipiul Târgu-Mureș, capitala județului Mureș, vă rog să binevoiți a explica:

  1. motivul pentru care nu s-au aplicat prevederile art.1 alin.6) pct.b) privind acordarea unor măsuri reparatorii prin echivalent, așa după cum este stipulat în Legea nr.10/2001.
  2. care sunt măsurile pe care le prevedeți a se lua peste 5 ani când expiră perioada de 5 ani privind menținerea destinației actuale.
  3. în ultimii 5 ani, statul român a investit o sumă de peste 10 miliarde de lei pentru întreținerea și dezvoltarea bazei materiale. Va restitui biserica romano-catolică suma investită de statul român?

A treia interpelare este adresată domnului Diaconescu, ministrul justiției. Domnul Kovács Ioan s-a prezentat la biroul meu parlamentar din municipiul Târgu-Mureș pentru a se plânge că deși este în posesia sentinței civile nr.892 din 19 februarie 2002, în dosarul 9919 din 2001 a Judecătoriei Târgu-Mureș, sentință definitivă și irevocabilă prin care are dreptul să intre în posesia și folosința unei suprafețe de pământ de 0,45 hectare, nici până astăzi, adică după mai bine de doi ani, n-a fost pus în posesie.

La data de 30 mai 2003, a înregistrat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș, plângere ce nu a fost soluționată. La 17 septembrie 2004, a înregistrat o cerere de urgență, iar când s-a interesat, a fost repezit de către procurorul Florin Georgescu.

Domnul Kovács Ioan are 83 de ani, este toamnă și nu poate să-și facă arătura și să beneficieze de subvenția pe care Guvernul a stabilit-o. Cât va mai continua bătaia de joc?

Și în sfârșit, a patra, este adresată domnului Marian Săniuță, ministrul administrației și internelor. Legea nr.96/2003 a aprobat Ordonanța nr.53/2002, prin care se stabilește statutul-cadru al unității administrativ-teritoriale. În acest fel, este definit statutul juridic al localităților care fac parte componentă a unui oraș sau municipiu.

În această situație se găsește localitatea Bobohalma, aparținătoare municipiului Târnăveni, județul Mureș.

Vă rog să interveniți împotriva măsurilor abuzive pe care primarul municipiul Târnăveni le-a inițiat împotriva locuitorilor din Bobohalma, ca urmare a faptului că aceștia nu i-au acordat într-o proporție convenabilă votul pentru a obține funcția de primar la alegerile din 6 și 20 iunie 2004. Fără a ține cont de dorința acestora, dânsul a inițiat procedura de transferare a localității Bobohalma de la Târnăveni la comuna Cucerdea din județul Mureș.

Vă mulțumesc.

Domnul Constantin Niță:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Metin Cerchez a depus în scris două interpelări.

Domnul deputat Dan Brudașcu a depus trei interpelări în scris.

Domnul deputat Ioan Onisei este absent.

Domnul deputat Valentin Vasilescu a depus în scris.

Domnul deputat Mircea Costache a depus două interpelări în scris.