Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 21, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.14/28-02-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
28-07-2020
27-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 21-02-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 21, 2005

10. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului de către deputații:  

   

Doamna Daniela Popa:

    ................................................
 

Și, cu voia dumneavoastră, aș începe al doilea tronson al acestei ședințe, este vorba de prezentarea interpelărilor pe scurt.

 
Lucian Augustin Bolcaș Îi dau cuvântul domnului Lucian Augustin Bolcaș, de la Grupul parlamentar al PRM. Vă rog, domnule deputat.
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Înțeleg să fixez numai obiectul interpelării, care este adresată domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu și are drept conținut sfidarea de către membrii cabinetului guvernamental a dispozițiilor constituționale și a Parlamentului României. O voi dezvolta în prezența domnului prim-ministru, o predau la secretariat.

 
 

Doamna Daniela Popa:

E în regulă, mulțumesc mult.

Domnul deputat Anghel Stanciu? Nu este prezent în sală.

 
Pantelimon Manta

Domnul deputat Pantelimon Manta.

 

Domnul Pantelimon Manta:

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Interpelarea mea se adresează actualului președinte Enache Jiru, al C.E.C.-ului, și privește o fraudă descoperită în urmă cu aproape doi ani de zile la C.E.C. Novaci. Gestinara, funcționara de la ghișeul C.E.C.-ului a fost arestată, este trimisă în judecată, problema spinoasă are în vedere faptul că C.E.C.-ul refuză să-i despăgubească pe cei care au depus bani la C.E.C., pretextând că acest lucru trebuie rezolvat de fiecare cetățean în parte, prin dosarul penal, recte, practic, prin acordarea unor despăgubiri de către infractoarea funcționară.

Evident că un asemenea punct de vedere nu are nici logică juridică, n-are nici logică morală. Și spun logică juridică, pentru că C.E.C.-ul, comitentul, trebuie să răspundă pentru prepusul, pentru funcționarul său și, ca atare, trebuie să despăgubească cetățenii de bună credință care au depus bani la C.E.C., urmând ca unitatea C.E.C. să recupereze eventual, dacă mai are ce, aproape cele 12 miliarde care au fost sustrase de funcționara sa.

Doresc să se prezinte președintele C.E.C., a fost și acolo, a promis cetățenilor acest lucru; a fost și fostul prim-ministru Adrian Năstase acolo. S-a vrut chiar o ușoară răzmeriță, și la nivel de județ, toată lumea a promis, dar problema rămâne în continuare nerezolvată. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Petru Călian

Domnul deputat Petru Călian.

 

Domnul Petru Călian:

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Mă numesc Petru Călian și aș avea două interpelări.

Prima este adresată domnului ministru Codruț Sereș, obiectul constând în intenția Autorității Naționale de Reglementare a Gazelor Naturale București privind constituirea abonamentelor la gazele naturale pentru persoanele fizice. În această situație, persoanele fizice urmează să plătească practic în avans, pe un trimestru sau pe un semestru, gazele naturale neconsumate (fiind vorba, așa cum am spus, de o plată în avans).

O a doua interpelare este adresată doamnei ministru Sulfina Barbu și, de asemenea, domnului ministru Teodor Atanasiu. Interpelarea constă în probleme legate de poluarea fonică și de impactul negativ al acesteia asupra comunității unei comune din județul Cluj, este vorba de comuna Luna. Și, de asemenea, de localitatea Călărași Gară, comuna Cășeiu, județul Cluj.

Avem, din fericire, într-un fel, în comuna Luna, un aeroport militar, de unde decolează și unde aterizează o serie de avioane, în special MIG-uri, care produc un zgomot fantastic, poluează enorm de mult și cetățenii au ajuns în pragul disperării.

Vă mulțumesc și am să depun aceste interpelări secretariatului.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat Petru Călian.

 
Anghel Stanciu

Domnul deputat Anghel Stanciu, care n-a depus interpelarea în scris. Vă rog să luați cuvântul.

 

Domnul Anghel Stanciu:

Mulțumesc, doamnă președintă.

Am să mă limitez numai la a preciza obiectul interpelării, respectiv, ne referim la modalitățile de respectare a orarului de zbor al curselor aeriene, informarea corectă a pasagerilor cu eventualele modificări ale orarului, precum și seriozitatea serviciilor tehnice, referitoare la asigurarea siguranței pasagerilor. Întrebarea noastră se adresează excelenței sale, domnului ministru Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, locuinței și turismului. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
    ................................................
   

Doamna Daniela Popa:

    ................................................
Ioan Cindrea

Vreau să vă anunț, stimați colegi, că mai sunt un număr de 26 de colegi care au depus interpelările în scris. O să dau citire acestei liste, cu cei 26 de colegi și, dacă cineva dintre dumneavoastră dorește să le și prezinte pe scurt, în momentul când vă citesc numele, chiar să se și anunțe.

Domnul deputat Ioan Cindrea are 3 interpelări, depuse în scris. Doriți să le și expuneți pe scurt? Poftiți.

 

Domnul Ioan Cindrea:

Mulțumesc frumos.

Domnilor colegi,

Aș vrea doar să mă refer la esența interpelărilor.

Prima se adresează ministrului finanțelor publice Ionuț Popescu și se referă la dublarea impozitului pentru microîntreprinderi, cu toate efectele pe care le are asupra acestora și a locurilor de muncă. Și aștept răspunsul verbal și scris.

A doua se adresează domnului ministru Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidarității sociale și familiei, are aceeași temă, dublarea impozitului la microîntreprinderi și efectele prognozate și măsurile care se iau pentru păstrarea locurilor de muncă în aceste microîntreprinderi.

Iar cea de a treia se referă la dublarea impozitului pe dividende, cu efecte asupra pieței de capital și stoparea atragerii fondurilor pentru dezvoltarea pieței de capital.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Florin Iordache

Domnul deputat Florin Iordache. Vă rog.

 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Subiectul interpelării mele este construcția unui penitenciar în Caracal. Am cerut mai multe lămuriri doamnei ministru Monica Macovei, ținând cont că vechea guvernare a pus la dispoziție 25 de ha pentru construcția unui penitenciar în Caracal, în parteneriat cu Guvernul austriac. Și solicit mai multe lămuriri vizavi de construcția și oportunitatea acestui penitenciar. Mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Becsek Garda Dezideriu are o interpelare, depusă în scris, dacă dorește să o prezinte? Nu este în sală.

Domnul deputat Constantin Tudor a depus o interpelare în scris.

Domnul Victor Ponta are două interpelări, depuse în scris. Nu este în sală.

Domnul deputat Ioan Puchianu are o interpelare, depusă în scris.

Domnul Mihai Stănișoară are o singură interpelare, depusă în scris.

 
Ștefan Baban

Domnul deputat Ștefan Baban are două interpelări. Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Ștefan Baban:

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Voi fi foarte scurt.

Prima interpelare se referă la Spitalul județean din Botoșani, care a fost rebotezat "de urgență", și mă adresez domnului Mircea Cinteză, ministrul sănătății și familiei, cu niște rugăminți legate de activitatea acestui spital.

Și a doua interpelare se adresează domnului Romeo Postelnicu, care este șeful Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și se referă la viața funcționarilor publici, chiar așa se intitulează: "Cât poate răbda un funcționar public?"

Vă mulțumesc. Și aștept și răspunsurile.

 
   

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Viorel Pupeză

Domnul deputat Viorel Pupeză are o interpelare, depusă în scris. Vă rog să luați cuvântul, pentru prezentarea pe scurt.

 

Domnul Viorel Pupeză:

Sigur că interpelarea se adresează domnului ministru Vasile Blaga și se referă la faptul că în administrația publică, în general, și, din acest punct de vedere, nu face excepție nici județul Bistrița Năsăud, se manifestă în această perioadă o serie de încălcări ale Constituției și legilor în materie.

În mod concret, mă refer la modul în care Alianța D.A. la nivelul Consiliului județean Bistrița Năsăud încearcă prin diferite metode de șantaj să atragă o serie de consilieri ai Partidului Social Democrat în această grupare și, sigur, se și pun o serie de hotărâri care încalcă prevederile legilor în vigoare.

Din acest punct de vedere, am și câteva exemple concrete. Într-o ședință a consiliului județean din 10 februarie a.c. au fost adoptate o serie de hotărâri sub acest aspect și mă refer în mod deosebit la o hotărâre privind organizarea comisiilor de specialitate pe domeniu al consiliului județean și cred că este unicat la nivelul țării, adoptându-se această hotărâre s-a înființat o comisie de analiză și verificare, eludând în acest sens autoritatea unei instituții speciale, create în vederea verificării modului în care s-a gestionat banul public, și aici mă refer la Curtea de Conturi, serviciile de audit din cadrul instituției, cât și alte autorități specializate din acest punct de vedere.

De asemenea, s-a adoptat o hotărâre care înlătură din consiliul de administrație toate persoanele din consiliul județean de la regia "Aqua-bis", de la casa de asigurări de sănătate și de la spitalul județean Bistrița, pe motivul că nu sunt reprezentanții partidelor politice aflate la guvernare.

Și, tot sub acest motiv, s-a luat măsura ca cei care sunt în componența AGA la Societatea Comercială "Lucrări de drumuri și poduri" de la Bistrița Năsăud să fie schimbați pe motivul că este nevoie de o creștere a performanței echipei de conducere la această societate și, sigur, toți cei care sunt în AGA să facă parte din partidele politice aflate în prezent la guvernare.

Sub acest aspect, sigur că sunt doar câteva din acțiunile care se desfășoară în această perioadă în județul Bistrița Năsăud, reprezentanții Partidului Democrat, ai Partidului Național Liberal, ai UDMR-ului încearcă prin toate mijloacele să oblige șefii de servicii publice deconcentrate, funcționarii publici, unii primari și consilieri locali actuali ai Opoziției să renunțe la funcție și să facă jocul clientelei actualei coaliții politice.

Din acest punct de vedere, solicit să se dispună un control, să se stabilească măsurile ce se impun, pentru respectarea legislației în vigoare.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc. Revin cu precizarea că în ședința de astăzi, interpelările se prezintă pe scurt.

Urmează domnul deputat Marius Iriza. Are o singură interpelare, depusă în scris, doamna deputat Mihaela Rusu.

Doamna deputat Monica Iacob Rizi are o singură interpelare depusă în scris.

 
Adrian Moisoiu

Domnul deputat Adrian Moisoiu are 3 interpelări depuse în scris. Vă rog, luați cuvântul.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

De fapt, sunt numai două. A treia este depusă în scris.

O primă interpelare este adresată domnului ministru Mircea Miclea, ministrul educației și cercetării, și se referă la faptul că programul intitulat "Ameliorarea activităților de învățământ prin crearea de facilități pentru transportul elevilor din mediul rural defavorizat", s-a încheiat încă din anul 2003. Totuși, prin faptul că nu s-au pus la dispoziție elevilor din diverse sate ca să poată să aibă posibilitatea de transport ca să meargă la unitatea de învățământ comasată la școala de centru, sunt o serie întreagă de comune în județul Mureș, și am dat în interpelare două, comuna Ogra și, respectiv, comuna Sălcut, unde copiii sunt obligați ca să meargă la școală străbătând peste 14 kilometri pe zi pe timpul pe care îl cunoaștem în această perioadă, deci pe timp de iarnă.

Rugămintea mea era ca Ministerul Educației și Cercetării să intervină imediat și concret, pentru că primăriile celor două comune nu au posibilitate să rezolve această problemă.

Cea de-a doua interpelare se adresează domnilor miniștri Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, și domnului ministru Gheorghe Fluture, ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale, și prin care doresc să-mi se aducă la cunoștință ce s-a ales cu activele pe care statul român le deținea la Societatea "Caromboa", localitatea Nola, în Republica Centrafricană, societate de exploatare și industrializare a lemnului exotic. Subliniez că România avea concesionată în acest scop câteva sute de mii de hectare pe 90 de ani încă din anii 1970.

Doamna președinte, mi-ați promis săptămâna trecută că veți depune diligențe pentru ca din partea Ministerului Justiției să vină aici doamna ministru, respectiv, sau poate un secretar de stat, pentru a da răspuns în cazul Barta Ioan pe care îi interpelasem în urmă cu două săptămâni. Din păcate, pentru că de fiecare dată am solicitat răspuns și scris și oral, nu am primit decât un răspuns în scris în cursul acestei săptămâni, văd că Ministerul Justiției nu a mai venit binevoit ca să dea și răspunsul oral, mai ales că răspunsul scris primit din partea Ministerului Justiției este un răspuns pur și simplu formal, un răspuns acoperitor de tipul în care victima moare după 9 zile, dar "au leziuni care au necesitat îngrijiri medicale de 50 până la 55 de zile".

Iertați-mă, dar eu nu pot pricepe, la timpul trecut spus acest lucru, adică victima moare în 9 zile, dar s-a știut, sau se afirmă că leziunile leziunile au fost 50-55 de zile. Și așa mai departe, îmi sunt mai multe lucruri neclare în acest răspuns. Deci, exprim, încă o dată, rugămintea ca dumneavoastră să depuneți diligențele pentru ca reprezentantul Ministerului Justiției să poftească și eu îl aștept cu mare plăcere săptămâna viitoare.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

Răspunsul la întrebarea dumneavoastră de data trecută ca ș la întrebarea domnului deputat Lucian Augustin Bolcaș sunt programate pentru săptămâna viitoare ca, de altfel, lista cu răspunsurile la întrebările și interpelările orale este afișată și probabil că ați văzut că nu ați figurat astăzi pe această ordine de zi.

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Minodora Cliveti a depus o interpelare în scris.

Domnul deputat Vasile Pușcaș are două interpelări depuse în scris.

 
Aurel Vlădoiu

Domnul Aurel Vlădoiu are o interpelare depusă în scris. Vă rog să o prezentați pe scurt, domnule deputat.

 

Domnul Aurel Vlădoiu:

Doamna președinte,

Intrebarea pentru domnul Adriean Videanu, ministru de stat, domnului Ioan Codruț Sereș, ministrul economiei și comerțului, și domnului Gabriel Zbârcea, se referă la faptul că frații Marius și Emil Cristescu patronii Uzinei Sodice Govora din județul Vâlcea sunt acuzați de peste 11 mii de sindicaliști vîlceni că blochează activitatea întregii platforme chimice din Vâlcea.

De fiecare dată când au fost invitați la negocieri, pentru găsirea unor soluții viabile, redresarea situației din platforma chimică, frații Cristescu au tratat cu indiferență și chiar cu rea voință situația tensionată din platforma chimică vîlceană, nici un protocol nu a fost respectat.

În acest sens, din 14.02.2005 la găsirea unei situații nefaste, Uzina sodică Govora este închisă și 11 mii de muncitori din întreaga platformă sunt în pericol să-și piardă locurile de muncă. Rog să se dea un răspuns în scris și să găsim o soluție pentru această situație foarte gravă din Platforma chimică din Vâlcea.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Iulian Iancu

Domnul deputat Iulian Iancu are o interpelare depusă în scris. Vă rog să o prezentați pe scurt.

 

Domnul Iulian Iancu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului prim-ministru și se referă la încălcarea legii, dar și a acordurilor pe care România și le-a asumat încă din 2001 în relația cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, precum și obligațiile și condiționalitățile pe care noi ni le-am asumat în procesul de aderare la Uniunea Europeană, respectiv încălcarea garantării autonomiei și independenței autorităților de reglementare. Respectiv, Autoritatea națională de reglementare pentru resurse minerale, Autoritatea națională de reglementare în gaze naturale, Autoritatea națională de reglementare pentru energie electrică și pentru energie termică, servicii comunale.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Cosmin Nicula

Domnul deputat Cosmin Nicula are o interpelare depusă în scris.

Vă rog, aveți cuvântul.

 

Domnul Vasile Cosmin Nicula:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului Bogdan Olteanu, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, și se referă la neprezentarea în mod sistematic la lucrările Comisiei de politică economică, reformă și privatizare a secretarilor de stat sau a miniștrilor sau, după caz, cazul AVAS, președintelui sau vicepreședintelui.

Solicit un răspuns scris și oral, iar obiectul interpelării îl voi face de față cu domnul ministru.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Da. Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Valeriu Zgonea a depus o interpelare în scris.

Domnul deputat Nicolae Popa, de asemenea, are o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Dan Iosif are două interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Costache Mircea are o interpelare depusă în scris.

 
Mircia Giurgiu

Domnul deputat Mircia Giurgiu are trei interpelări depuse în scris.

Vă rog să le prezentați pe scurt. Aveți cuvântul.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Prima interpelare este adresată domnului Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, și obiectul interpelării este problema cu care se confruntă producătorii de lapte din județul Cluj.

A doua interpelare este adresată domnului Mircea Miclea, ministrul educației și cercetării, și obiectul interpelării este Ordinul nr.3080 din 18 ianuarie 2005 care prevede modalitatea de reconstituire a foii matricole. Problema este că această modalitate este prevăzută să fie suportată de către asistenții medicali.

A treia interpelare este adresată domnului Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru al Guvernului României, și se referă la Autostrada Borș-Brașov.

Dorim un punct de vedere oficial din partea Guvernului referitor la construcția acestei autostrăzi.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Radu Podgorean

Urmează domnul deputat Radu Podgorean. Are o interpelare depusă în scris.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Radu Podgorean:

Stimată doamnă președinte,

Permiteți-mi întâi o chestiune, să zicem procedurală. Cred că ar fi necesar ca la această prezentare a interpelărilor noastre, măcar ministrul pentru relația cu Parlamentul să fie prezent.

Aș ruga să se facă demersuri pentru că, în ultimă instanță, este cel care face legătura între Guvern și Parlament, să avem în felul acesta, măcar formal, certitudinea că aceste interpelări ale noastre sunt tratate cu seriozitate de Guvern.

Nu am să dezvolt interpelarea mea, ea vizează același subiect al autostrăzii Transilvaniei, vedem că la sugestia imperativă a domnului președinte Traian Băsescu, Guvernul intenționează să suprime construcția acestei autostrăzi. În cazul județului Sibiu, impactul este extrem de grav pentru zona, în special zona de nord, orașele Dumbrăveni și Agnita suferind ca urmare a unei asemenea decizii. Sperăm că această decizie va fi reanalizată de Guvern, cerem motivația acestei bâlbâieli privind sistarea lucrărilor.

Vă mulțumesc frumos.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Domnul deputat Petru Gabriel Vlase, are o interpelare depusă în scris. Domnul deputat Ion Stan, de asemenea, are o interpelare depusă în scris.

 
Dragoș Petre Dumitriu

Domnul Dragoș Petre Dumitriu.

 

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Stimată doamnă președinte,

Obiectul interpelării de față este modul în care reprezentanții Guvernului în teritoriu înțeleg să colaboreze cu comisiile parlamentare.

În speță, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, din care fac parte, a trimis o cerere prefectului județului Brașov pentru a analiza o reclamație care îl viza pe primarul Municipiului Brașov. Domnul prefect a înțeles să respecte cererea comisiei trimițând spre cercetare chiar primarului această plângere care îl viza pe respectivul. Deci, iată cum chiar noi, comisia parlamentară de cercetare, suntem tratați cu superficialitate de reprezentanții Guvernului în teritoriu.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Cu aceasta, lista celor înscriși pentru interpelări a luat sfârșit, la fel ca și ședința noastră de astăzi. Declar închisă ședința.

Vă mulțumesc pentru participare și vă urez tuturor o seară bună.

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 19,30.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 6 august 2020, 13:48
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro