Petru Călian
Petru Călian
Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2005
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.19/07-03-2005

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
30-06-2020 (comună)
30-06-2020
24-06-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 28-02-2005 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2005

9. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor Guvernului adresate de deputații:  
  9.5 Petru Călian
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Urmează răspunsul la interpelarea domnului Petru Călian, din Grupul parlamentar al PRM. Răspunsul îl va da domnul Marius Bălu, secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale. Poftiți, domnule secretar de stat, aveți cuvântul.

Domnul Marius Bălu (secretar de stat, Ministerul Apărării Naționale):

Doamnă președintă de ședință,

Dragi colegi,

Doamnelor și domnilor,

Răspuns la interpelarea domnului deputat Petru Călian, referitoare la poluarea fonică și impactul negativ al acesteia asupra comunității comunei Luna și a satului Călărași Gară, comuna Călărași, din județul Cluj.

Unitatea militară aflată în vecinătatea comunei Luna și a satului Călărași Gară, comuna Călărași, județul Cluj, este Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, înființată în anul 1982 pentru apărarea spațiului aerian în zona centrală a teritoriului României. În prezent, unitatea de aviație în cauză reprezintă una din structurile de bază, în curs de operaționalizare, ale forțelor aeriene, destinată să execute misiuni în cadrul NATO, și este, totodată, notificată partenerilor din Alianță ca o unitate destinată să faciliteze executarea misiunilor de luptă de către Forțele Aeriene NATO.

La amplasarea aerodromului în acea zonă s-a ținut cont, în primul rând, de impactul pe care activitatea specifică îl va avea asupra localităților învecinate, stabilindu-se astfel o zonă de protecție dimensionată la 2,5 km față de localitatea Luna și, respectiv, 1,75 km, față de comuna Călărași. Dispunerea unităților în zona respectivă a avut la bază, pe de o parte, rațiuni de ordin militar-strategic, raportate la interesul național de apărare a României, iar, pe de altă parte, motive de ordin social-economic, respectiv asigurarea unui important număr de locuri de muncă pentru locuitorii din localitățile învecinate, în condițiile în care, din punct de vedere economic, zona nu oferă posibilități de ocupare a forței de muncă.

Trebuie menționat faptul că, până în prezent, nu au fost înregistrate reclamații referitoare la impactul zgomotului produs de aeronave asupra populației din zonele limitrofe și nici solicitări de despăgubire ca urmare a unor accidente aviatice. Totuși, dacă, din nefericire, asemenea evenimente tragice vor avea loc, Ministerul Apărării Naționale va despăgubi potrivit legii toate persoanele afectate, așa cum a făcut întotdeauna.

Referitor la nivel zgomotului produs de aeronave la decolare și aterizare, precizez că, pe baza măsurătorilor efectuate de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare și Ecologie în anul 2002, în zonele limitrofe s-a stabilit că nivelul zgomotului este de maxim 84 de decibeli - buletinul de analiză este anexat -, în timp ce valoarea admisibilă la nivelul zgomotului la limita zonei funcționale din mediul urban este de 90 de decibeli - conform standardelor.

În conformitate cu normele în vigoare și ordinului ministrului apărării naționale, axa de decolare și de aterizare a aeronavelor este orientată la 330 de grade pe direcția nord-sud, tocmai ca să nu deranjeze cele două localități, Luna și Călărași, și au fost interzise zboruri de antrenament deasupra localităților. Este însă necesară aplicarea cu strictețe a prevederilor legale referitoare la respectarea distanței minime de siguranță față de obiectivele militare, cu ocazia eliberării autorizațiilor pentru construirea de noi imobile.

Semnalăm și faptul că Guvernul se preocupă constant de ameliorarea condițiilor de trai ale cetățenilor, în această direcție înscriindu-se și inițiativa Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor de a promova o hotărâre a Guvernului privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental, al cărei proiect va fi supus în curând analizei Executivului. Prin acest act normativ se va reglementa abordarea unitară la nivel național a măsurilor ce se iau pentru evitarea, prevenirea și reducerea efectelor dăunătoare, inclusiv a disconfortului, provocate de zgomotul ambiental.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Înțeleg că domnul deputat Petru Călian vrea să intervină. Poftiți, aveți cuvântul.

Domnul Petru Călian:

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Mulțumesc, în primul rând, domnului secretar de stat, dar nu pot să spun că sunt mulțumit de răspunsul pe care l-am primit. Am să fiu foarte simplist, tocmai pentru a fi înțeles, că se pare că nu am fost înțeles.

Verificările pe care organele abilitate le-au efectuat în anul 2002, din câte am înțeles, acolo, referitor la poluarea fonică, spun eu că sunt fictive. Nu aveți sesizări în acest sens? Dacă doriți, o să vă pun la dispoziție două rapoarte, prezentate de către două consilii locale comunale: cel al comunei Călărași, respectiv, cel al comunei Luna.

Vreau să vă precizez faptul că zborurile, chiar și zboruri de antrenament, se efectuează fără nici o rezervă, puteți verifica, și eu vă garantez acest lucru. Mai mult decât atât, cea mai gravă problemă este că se efectuează zboruri inclusiv pe timp de seară, pe timp de noapte. Cetățenii din aceste zone nu pot dormi; copiii, bătrânii, cardiacii sunt în permanență agitați.

Și, de asemenea, vă dau un exemplu foarte clasic, foarte simplu. Dacă puneți dumneavoastră, dacă mergți acolo, sau persoanele abilitate, o farfurie cu supă sau cu lapte pe masă și trece un MIG, efectiv, tremură, zboară mâncare pe masă!

Iertați-mă, dar cetățenii din această zonă au ajuns în pragul disperării. Eu am promis și mă țin de cuvânt și aștept să fie reverificate, să fie reluate aceste analize. Ba, mai mult, dacă se pot face și analize suplimentare, chiar vă rog, în acest sens, să luați măsuri, astfel încât să se afle adevărul.

Pentru că, spun eu și spun cetățenii din acea zonă, adevărul este efectiv mușamalizat. Sunt oameni bolnavi, foarte mulți, datorită poluării fonice, sunt oameni, care, efectiv, datorită faptului că au fost și accidente, chiar dacă ei nu au reclamat aceste pagube care s-au produs în urma accidentelor, ele au existat totuși.

De aceea, rugămintea mea este să aprofundați și să se deplaseze la fața locului o comisie care să verifice toate aceste aspecte. Dacă doriți, vă pot pune la dispoziție rapoartele celor două consilii locale.

Mai mult de atât, puteți să verificați inclusiv situația imobilelor din acea zonă, majoritatea sunt crăpate. Mai mult de atât, vă spun că am fost personal acolo, am asistat la o decolare și la o aterizare în zonă și, efectiv, ceea ce spun cetățenii eu vă garantez că se confirmă.

În acest sens, vă rog respectuos să-mi acordați răspunsul cuvenit, dar numai după ce veți relua verificările de rigoare. Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Domnule secretar de stat, aveți drept la replică două minute.

Domnul Marius Bălu:

Și eu vă mulțumesc.

Am rugămintea să-mi trimiteți cele două rapoarte și în mod sigur se va deplasa o comisie. Să-mi dați rapoartele consiliilor locale de care vorbeați, ca să vedem exact ce... Mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc.

  ................................................
 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Domnul secretar de stat Demeter Attila are un răspuns dat domnului deputat Petru Călian, de la Grupul parlamentar al PRM. Dezvoltați interpelarea, da?

Domnul Aurel Vlădoiu:

Am primit răspunsul scris de la Ministerul Economiei și Comerțului care confirmă ceea ce eu am prezentat luni în interpelare, situația foarte grea din platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea, dar este numai o prezentare a situației de fapt. Eu cred că Ministerul Economiei nu este în măsură să dea un răspuns favorabil, de aceea rog pe domnul secretar de stat și pe domnul ministru Sereș să ia legătura rapid cu AVAS-ul, pentru că și AVAS-ul trebuia să vină să dea răspunsul astăzi, să găsim soluții urgente pentru platforma chimică vâlceană, pentru că răspunsul de astăzi nu mă satisface pentru că este exact ceea ce eu am prezentat luni.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule secretar de stat Demeter Attila, aveți replică la această interpelare sau trecem la următoarea interpelare? Replică aici.

Vă mulțumesc.

Domnul Demeter Attila:

Pot să spun replică, și AVAS-ul a promis că până în 10 martie o să vă dea răspunsul, asta mi-a promis.

Doamna Daniela Popa:

Dați și răspunsul domnului deputat Petru Călian de la Grupul parlamentar al PRM.

Domnul Demeter Attila (secretar de stat, Ministerul Economiei și Comerțului):

Referitor la interpelarea domnului deputat Petru Călian, privind intenția Autorității naționale de reglementare în domeniul gazelor naturale de a constitui abonamente la gaze naturale pentru persoane fizice.

Necesitatea implementării unui nou sistem de tarifare a gazelor naturale a fost prevăzută în toate acordurile încheiate de Guvernul român cu instituțiile financiare internaționale și a fost făcută publică încă din decembrie 2003. în acest sens, ANRGN a elaborat o nouă metodologie de calcul al prețurilor și tarifelor reglementate. Această metodologie a fost aprobată prin decizia ANRGN 1078/decembrie 2003 și publicat în Monitorul Oficial nr.40/2004.

În textul acestui document se prevede că abonamentul la gazele naturale acoperă exclusiv costurile fixe ale rețelei de distribuție, costul necesar pentru rezervarea de capacitate în sistemul de distribuție, continuitatea furnizării cu gaze naturale și asigurarea siguranței în exploatare.

Abonamentul este atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, se plătește lunar conform facturii la termenele prevăzute în contractele cadru de furnizare a gazelor naturale.

Valoarea abonamentului nu include contravaloarea vreunei cantități de gaze naturale și nu presupune nici o plată în avans.

Prețul final reglementat pentru fiecare categorie de consumatori este constituit astfel: abonamentul zilnic exprimat în lei pe zi, pe consumator și componenta volumetrică pentru consumul de gaze naturale exprimat în lei pe o mie de metri cubi.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnule deputat, dacă doriți să interveniți?

Domnul Petru Călian:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Domnule secretar de stat,

Răspunsul dumneavoastră nu mă mulțumește. Și vă spun de ce. Pentru că este total greșit.

Vreau să vă spun dumneavoastră că astăzi nu sunt abonamente nici pentru persoanele fizice, nici pentru persoanele juridice, așa cum încercați dumneavoastră să mă convingeți prin acest răspuns. De asemenea, prin ceea ce dumneavoastră ați spus că prevede un abonament și aici mă refer la costuri fixe, costuri necesare pentru rezervarea de capacitate, continuitatea furnizării, reprezintă prețul gazului, efectiv. Veniți mai jos în următorul alineat și spuneți că prețul efectiv al gazului nu este inclus în abonament.

Deci, nu există abonamente și nici nu dorim să existe, pentru că practic instituirea abonamentelor înseamnă plata în avans a gazelor naturale în baza unui consum estimat în perioada similară a anului precedent. De asemenea, dumneavoastră nu faceți nici o referire în acest sens, deci răspunsul nu este deloc acceptat.

În consecință, v-aș ruga să reveniți și să știm concret dacă se vor introduce sau nu abonamentele.

Mai fac o ultimă precizare, prin abonament se înțelege, așa cum este inclusiv la Romtelecom, de exemplu, unde sunt impulsuri, aici sunt cantități de gaz care, practic, în baza abonamentului s-ar plăti în avans.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Domnule secretar de stat, aveți dreptul la replică două minute.

Domnul Demeter Attila:

Cum am zis prima dată, abonamentul nu conține prețul gazului, ci niște costuri fixe. Asta știu, deci reprezintă un fel de siguranță pentru investitorul care a făcut investiție, nu în gaz, ci în conducte, în rețele.

Aici, cum să spun, dacă vrem să vină investitori străini vrem să investească oamenii, trebuie să dăm o siguranță ca să poată să facă un calcul economic și prin acest abonament, undeva ajutăm pe investitori să vină și să investească la rețelele de gaze. În momentul de față nu avem.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor? Doamna secretar de stat Lucia Varga să dea răspunsul la doi deputați, doamnei deputat Monica Maria Iacob Ridzi - Grupul parlamentar al PD și domnului deputat Dan Iosif - Grupul parlamentar al PSD. Domnii deputați nefiind în sală, doamna secretar de stat, vă rog să predați răspunsurile în scris.

Vă mulțumesc pentru participare.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 5 iulie 2020, 16:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro