Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 28-02-2005

Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2005

9. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului-ministru și membrilor Guvernului adresate de deputații:  
  9.6 Costache Mircea
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Urmează răspunsul dat domnului deputat Mircea Costache, Grupul parlamentar al PRM, dat de domnul secretar de stat Alexandru Mircea, Ministerul Administrației și Internelor.

Domnule deputat, dezvoltați interpelarea? Poftiți.

Domnul Mircea Costache:

Mulțumesc, doamnă președintă.

Am formulat o interpelare, pe care, probabil, mulți dintre colegi și dintre cetățenii României, pe care îi reprezentăm, o așteaptă. Așteaptă multă lume un răspuns la întrebarea dacă alegerile din 28 noiembrie 2004 au fost sau nu corecte. Pentru că, recent, o delegație a OSCE a învederat, între altele, și faptul că dânșii dețin informații clare, certe, privind fraudarea alegerilor din 28 noiembrie 2004. De altfel, principalele forțe politice, atât PSD, PD, PNL, și PRM, în perioada imedat de după alegeri, au acuzat faptul că s-au comis, de către unii sau de către alții, fraude electorale.

Aștept răspunsul domnului secretar de stat, după care îmi rezerv dreptul de a face comentarii asupra răspunsului. Mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule secretar de stat, aveți cuvântul.

Domnul Alexandru Mircea (secretar de stat, Ministerul Administrației și Internelor):

Mulțumesc, doamnă președintă.

Stimate domnule deputat Mircea Costache,

În legătură cu interpelarea dumneavoastră, prin care sesizați faptul că anumite formațiuni politice: "Au acuzat existența evidentă a unor fraude electorale" și solicitați să vi se comunice măsurile întreprinse de Ministerul Administrației și Internelor pe linia verificării acestora, vă comunic următoarele.

Până la data de 24 februarie 2005, la unitățile de poliție au fost primite un număr de 191 de sesizări privind faptele de natură penală prevăzute de Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, din care: 109 sesizări au fost formulate de către reprezentanții formațiunilor politice; 14 au fost primite din partea președinților sau a membrilor comisiilor de votare; 15 au fost semnalate de mass-media; 11 au fost primite din partea unor organizții; 19 au fost primite de la persoane fizice; 23 fiind constatate din oficiu.

Din totalul de 191 de sesizări, de fapt, lucrări penale înregistrate, într-un număr de 51 de dosare s-a dispus începerea urmăririi penale, după efectuarea actelor premergătoare, fiind deja soluționate și înaintate la Parchet, cu următoarele soluții: 31 cu propunere de sesizare a instanțelor de judecată; 10 cu propunerea de scoatere de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ; 6 cu propunerea de scoatere de sub urmărire penală; în 2 cazuri s-a dispus declinarea competenței; într-un caz, încetarea urmăririi penale și într-un alt caz clasarea. În 87 dintre aceste sesizări s-a constatat că faptele reclamate nu sunt de natură penală ori nu se confirmă, propunându-se neînceperea urmăririi penale. În prezent, se află în lucru un număr de 53 de dosare penale.

Soluționarea dosarelor sus-amintite a presupus identificarea și cercetarea unui număr de 296 de persoane, urmând a fi extinse cercetările și cu privire la alte persoane, în dosarele care se mai află în lucru.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule deputat, dacă doriți să interveniți? Aveți cuvântul.

Domnul Mircea Costache:

Mulțumesc încă o dată.

Cunoștință mai veche, domnul ministru secretar de stat Alexandru Mircea ne-a dat un răspuns care vrea să convingă prin date statistice. Situația este ceva mai complexă. Eu mă aflu printre cei care au sesizat organele Ministerului de Interne în legătură cu fraude în timpul exercitării scrutinului din 28 noiembrie, la care n-am primit un răspuns până în ziua de astăzi.

În schimb, îi voi da domnului ministru, după ce le voi multiplica, liste cu persoane: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, cartea de identitate, care au votat în municipiul Buzău, la Secția nr. 38 și la Secția nr. 39, din localul Liceului pedagogic, spre exemplificare, să vadă și dânsul de unde sunt persoanele și să le urmărească, în câte localități au mai votat în aceeași zi. Pentru că, în județul Buzău s-au înregistrat 32.500 de votanți pe liste speciale; și, tot atunci, 20.000 de voturi nule; și, tot atunci, foarte multe abateri de la lege, care țin de sfera fraudei.

Dacă domnia sa consideră că alegerile au fost corecte, e bine să existe în această țară și un punct de vedere de această natură. Numai să nu fie singular, pentru că impresia unanimă este că s-au comis fraude grosolane.

Eu o să-i pun dânsului la dispoziție și procese-verbale modificate în mod grosolan, cu câte 5, 6, 7 ștampile și alte probe, pe care nu le dețin numai eu, le dețin foarte mulți oameni, care, până la urmă, vor trage probabil semnalul de alarmă care trebuie tras, și de la tribuna Parlamentului, așa cum o fac acum, dar și în alte împrejurări, pentru a ajunge o dată și o dată la un proces de maturizare a societății românești, care să curme furturile din economie și să curme și furtul furturilor, votul de conștiință al cetățeanului!

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnule secretar de stat Alexandru Mircea, doriți să mai interveniți la această interpelare? Poftiți.

 

Domnul Mircea Costache (din sală):

Ce să-mi mai spună domnul Mircea?

Domnul Alexandru Mircea:

Pentru formularea răspunsului la această întrebare am făcut o documentare mai amplă și, în momentul de față, mă aflu în posesia tuturor dosarelor al căror număr statistic l-am precizat mai devreme. Îl informez pe domnul deputat că în momentul de față, la Inspectoratul de poliție al județului Buzău s-au finalizat sau se află în curs de cercetare mai multe dosare penale. Și dacă timpul dumnealui sau timpul dumneavoastră vă permite acest lucru, eu pot să dezvolt în mod convingător, în legătură cu această chestiune.

Doamna Daniela Popa:

Nu. Conform regulamentului, nu aveți voie decât la două minute. Dar, după ce expuneți răspunsurile la celelalte interpelări, puteți să stați...

 

Domnul Mircea Costache (din sală):

Nu mai intervin, aștept răspunsul scris și formulez atunci.

Doamna Daniela Popa:

Răspuns scris? Bine, mulțumesc mult.