Paul Magheru
Paul Magheru
Sittings of the Chamber of Deputies of March 14, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.29/21-03-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 14-03-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 14, 2005

9. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului ministru și membrilor Guvernului de către deputații:  
  9.3 Paul Magheru
 
see:

Doamna Daniela Popa:

Urmează răspunsul la interpelarea domnului deputat Paul Magheru, Grupul parlamentar al P.R.M. Din partea Ministerului Justiției, domnule secretar de stat, poftiți, aveți cuvântul.

Domnul Mihai Eftimescu:

Nu am mai cerut drept la replică. Este o treabă de Parchet și de Justiție, așa cum este și răspunsul al următoarea interpelare, a domnului deputat Magheru.

Deci, dispozițiile art. 102 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților stabilesc că magistrații care au la data intrării în vigoare a acestei legi norma de bază la instituții de învățământ superior juridic, au obligația ca începând cu anul universitar următor să-și transfere norma de bază la instanța sau parchetul unde funcționează ori să renunțe la calitatea de magistrat.

Există și prevederile art. 6 din aceeași lege, care reglementează în mod expres condițiile în care un magistrat poate desfășura o altă activitate, respectiv poate ocupa o altă funcție publică sau privată.

Analizând aceste două texte, rezultă fără echivoc faptul că magistrații, judecători sau procurori, care au și o funcție didactică în învățământul superior, sunt obligați să figureze cu norma de bază la instanța sau parchetul la care funcționează.

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, însă, nu Ministerul Justiției, ci Consiliul Superior al Magistraturii este instituția competentă să verifice și să analizeze aspectele legate de existența unor situații de incompatibilitate a funcției de magistrat cu funcția de conducere la o instituție de învățământ superior.

În măsura în care se vor prezenta date concrete cu privire la anumiți magistrați, aflați într-o stare de incompatibilitate, Ministerul Justiției nu va putea face altceva decât să aducă la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii aceste aspecte, deoarece acesta este forul competent să le verifice.

În ceea ce privește incompatibilitățile privind calitatea de parlamentar, în art. 81 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri privind asigurarea transparenței în exercitarea demnității publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, se arată: "Calitatea de deputat sau senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, potrivit Constituției, cu excepția celei de membru al Guvernului". Iar în art. 81 alin. 2 se enumeră situațiile asimilate funcției publice de autoritate.

Prin dispozițiile art. 83 din aceeași lege se stabilește sarcina fiecărui parlamentar, obligația de verificare a situațiilor care ar putea genera incompatibilitatea legală cu statutul de deputat sau senator.

Conform art. 190 din Regulamentul Camerei Deputaților, deputatul care se află în una din incompatibilitățile prevăzute mai sus, va demisiona din funcțiile care sunt incompatibile cu mandatul de deputat, în termen de 10 zile de la apariția cazului de incompatibilitate.

Articolul 194 stabilește că aceste cazuri de incompatibilitate vor fi examinate de Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților. Am trecut peste detalii, am punctat elementele esențiale ale reglementării.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc. Domnule deputat, dacă doriți să interveniți, aveți cuvântul.

Domnul Paul Magheru:

Doamnă președintă de ședință,

Stimați colegi,

Domnule secretar de stat,

Particip pentru prima dată la o ședință inedită, când se prezintă pentru a da răspunsuri la interpelări ministrul și un secretar de stat. Din păcate, am observat că a procedat la un criteriu selectiv, doamna ministru a răspuns doar unei persoane. Aș vrea să vă spun că, pe de o parte, mă simt lezat de faptul că dumneaei se încumetă să răspundă la anumiți parlamentari, iar la alții nu. Dar, în același timp, mă bucur că l-a onorat pe șeful meu, adică pe liderul și pe președintele Lucian Bolcaș.

În ceea ce privește răspunsul pe care vreau să vi-l dau, adică în ceea ce privește interpelarea mea, la fel, și eu vreau să vă spun că sunt foarte nemulțumit de răspunsul pe care mi-l dați. Eu vă așteptam și doream să adresez aceste cuvinte personal doamnei ministru, pe motivul că o mare parte din populația României și-a pus mari speranțe în dumneaei, având în vedere proveniența dintr-un segment al societății civile. O societate civilă preocupată, dacă nu chiar obsedată de un Parlament curat, obsedată de o țară curată și de împărțitori de dreptate curați.

Or, din păcate, s-a observat că cei chemați să facă dreptate - mă refer la magistrați, sau chiar la unii parlamentari -se complac într-o situație de incompatibilitate. Și vine domnul secretar de stat acum și în loc, măcar, să se fi autosesizat sau să fi sesizat ceea ce s-a publicat în presă (în presă s-au dat 11 cazuri de asemenea situații de incompatibilitate), mă trimite pe mine, deputatul, care prin regulament nu am dreptul să adresez interpelări decât ministerului și nu C.S.M.-ului și primului ministru și vine și-mi spune cui să mă adresez, în loc ca, dând curs unei intenții într-adevăr justițiare, necesare, să facă acest lucru.

Apoi, mai voiam s-o rog pe doamna ministru, în legătură cu aceste incompatibilități, să-i spun și, eventual, s-o rog să se intereseze prin secretarul de stat dacă are cunoștință că un proiect de lege al Guvernului, care a fost propus încă în 29 septembrie, a fost impus de către Uniunea Europeană ca o condiție obligatorie pentru semnarea dosarului de justiție. Aș vrea s-o întreb dacă știe, dacă are cunoștință de faptul că are un itinerar foarte interesant, chiar datorită faptului că sunt acest incompabilități, incompatibilități la nivel foarte înalt. La nivelul celor care trebuie să facă dreptate și chiar la nivelul parlamentarilor.

Am vrut s-o întreb și am s-o rog să cerceteze ce este cu proiectul de lege al Guvernului care se numește "pentru modificarea și completarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției". Aș vrea să vă spun că semnarea dosarului de justiție a fost condiționat în regim de urgență de modificarea și completarea acestei legi.

Or, la această oră, foarte pe scurt, pentru că am în față fișa proiectului de lege, dată în 29 septembrie 2004, exact la două zile după ce a intrat în legalitate statutul magistraților. Acest dosar, acest proiect de lege, a fost înregistrat la Senat - prima Cameră de dezbatere a fost Camera Deputaților - Senatul fiind o Cameră decizională. Deci era într-o procedură de urgență. Ce s-a întâmplat?

În data de 29 a fost înregistrat la Senat, iar, de atunci, timp de două săptămâni: pe data de 6 se trimite la o comisie, tot pe data de 6, la altă comisie și în data de 12.10, deci rețineți, în 12 octombrie 2004 se trimite la altă comisie. De atunci, dosarul acesta stă închis într-un sertar, vorba lui Ion Minulescu, așteptând ca cineva să-și mai aducă aminte și de el, ascuns pe undeva printr-un sertar.

Scoateți, vă rog, domnule secretar de stat, din sertarul unde zace acest proiect de lege cerut de Uniunea Europeană, ca să semnăm acest capitol de justiție. Scoateți, vă rog, de la Senat dosarul acesta și o să vă convingeți că sunt foarte mulți senatori, parlamentari care au interesul să nu se înființeze acea preconizată Autoritate Națională de Integritate.

Cui îi este frică de Autoritatea Națională de Integritate? Din păcate, unor parlamentari, unor magistrați nedemni, pentru că sunt și din aceștia, trebuie să recunoaștem, pentru funcția pe care o dețin și care preferă să-și servească interesele lor personale. De la înalta funcție de parlamentar sau de deputat, închid într-un sertar un proiect de lege cerut de Uniunea Europeană.

Și eu vin ca secretar, acum, sau ca Monica Macovei, și plec de la răspunsul acesta foarte important, nu dau răspunsul direct și las în plata domnului integrarea europeană a României, pentru că în spatele acestui dosar de interes, se ascund interesele marilor noștri responsabili la nivel parlamentar. Sun dezamăgit, sunt deziluzionat, sunt - cum să vă spun - necăjit, pentru că Ministerul Justiției, chemat să supraveghze acest lucru, încearcă să se îmbete cu apă rece. Încearcă, încă o dată, să favorizeze, dacă vreți, responsabilii din sfera înaltă a dreptății și a puterii din România.

Doamna Daniela Popa:

Da, poftiți domnule secretar de stat, puteți interveni.

Domnul Mihai Eftimescu:

Domnule deputat,

Aveți informații foarte corecte din punct de vedere cronologic, proiectul este la Comisia juridică a Senatului. Ne este foarte greu să facem vreo presiune asupra acestei comisii, dar îmi voi permite să semnalez în scris, cu toată deferența, domnilor deputați. Intervenția dumneavoastră este pentru o lege la care și noi ținem, și pe noi ne deranjează că a rămas puțin blocată acolo. Deci la asta ținem foarte mult.

Am răspuns astfel și la a doua interpelare.

Interesul nostru este să treacă acea lege, vă asigur.

 

Domnul Paul Magheru (din sală):

Nu vi se pare că este prea mult din 12 octombrie?

Domnul Mihai Eftimescu:

Nu putem presa, este ...

Doamna Daniela Popa:

Nu, nu intrați în dialog cu sala. Mulțumesc.

Răspunsul la interpelarea domnului deputat Florin Iordache, Grupul parlamentar al PSD, tot din partea Ministerului Justiției.

Domnul Mihai Eftimescu:

Încă o problemă, în care, iată, o substitui pe doamna ministru, care își cere mii de scuze față de dumneavoastră, dar mâine începe o vizită foarte importantă la Bruxelles. Până în ultimul moment, a pregătit materiale și vă asigur că nu a făcut o discriminare.

Față de domnul Bolcaș avea o foarte mare datorie. Dânsa ar fi dorit să răspundă personal și își cere scuze, omisiunea este a mea, că am uitat să vă transmit aceste scuze. Vă rog să aveți îngăduință, pentru că realmente are o misiune foarte importantă și data viitoare vă va răspunde la mai multe interpelări.

Doamna Daniela Popa:

Domnule secretar de stat, un minut.

Domnul deputat Florin Iordache de la PSD este în sală? Nu este în sală. Atunci, vă rog, să predați răspunsul în scris.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 13 avril 2021, 14:00
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro