Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 15, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.31/22-03-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 15-03-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 15, 2005

3. Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 576/2004

 

Domnul Adrian Năstase:

  ................................................

Reexaminare, la cererea președintelui României, a Legii privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul?

Vă rog, domnule secretar de stat.

Domnul Mircea Alexandru (secretar de stat, Ministerul Administrației și Internelor):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Proiectul în discuție a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului în cursul anului 2004. Președintele României a solicitat reexaminarea textului, pentru motive ce vizau procedura de acordare a pașapoartelor diplomatice și, respectiv, pentru clarificarea mențiunilor ce trebuie înscrise în pașaport.

Analizând motivele cuprinse în cererea de reexaminare, Senatul, în calitatea sa de cameră sesizată, a hotărât să modifice textele respective din proiectul de lege, iar Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților a hotărât să supună plenului, spre adoptare, proiectul de lege în forma adoptată de Senat la data de 21 februarie 2005.

Având în vedere aspectele prezentate, vă adresez rugămintea să adoptați prezentul proiect de lege în forma în care l-a adoptat și Senatul.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc foarte mult.

Punctul de vedere al comisiei. Doamna deputat Manuela Mitrea.

Doamna Manuela Mitrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

În toamna anului trecut, cele două Camere ale Parlamentului au adoptat legea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Odată trimisă spre promulgare, președintele României a cerut reexaminarea acestei legi, întrucât unele din dispoziții contravin prevederilor Constituției României.

Președintele a mai cerut reexaminarea unor prevederi ce țin de dreptul ministrului de externe de a acorda pașapoarte diplomatice și menționarea domiciliului în pașaport.

În speță, a cerut eliminarea din art. 8 a lit. v) a dreptului foștilor parlamentari de a-și păstra pașapoartele diplomatice după expirarea mandatului și a solicitat la lit. u) limitarea dreptului ministrului de externe de a acorda discreționar pașapoarte diplomatice persoanelor care îndeplinesc misiuni oficiale, numai la perioada acestor misiuni și pe bază de mandat.

Totodată, s-a cerut eliminarea lit. e) din art. 34 alin. 1, ce se referea la menționarea în pașaport a faptului că titularii cu domiciliu în străinătate și-au păstrat acest domiciliu și după dobândirea cetățeniei române.

Menționarea domiciliului corespunde cu documentele tipizate din Uniunea Europeană.

S-a mai solicitat, de asemenea, completarea art. 28 alin. 4, pentru claritate, cu stabilirea faptului că interdicția de a părăsi țara, instituită într-o cauză penală, condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate și internarea într-un centru de reeducare sau institut medical educativ, operează și în cazul posesorilor de pașapoarte diplomatice.

În ședințele din februarie 2005, comisia sesizată pe fond și plenul Senatului, așa cum a prezentat și domnul secretar de stat, au adoptat raportul de reexaminare, cu amendamentele care țin seama și rezolvă favorabil toate aceste solicitări ale președintelui.

Comisia noastră a fost sesizată pentru raport de reexaminare, în vederea dezbaterii în plenul Camerei.

Este vorba de o lege organică, iar Camera Deputaților este Cameră decizională.

În ședințele din 8 și 14 martie, membrii comisiei au redezbătut Legea privind regimul liberei circulații în străinătate și au convenit că solicitările de reexaminare sunt pe deplin justificate. De altfel, în acest sens s-a pronunțat și actualul Guvern, la comisie fiind atunci prezenți reprezentanții Ministerului Administrațiilor și Internelor și cei de la Ministerul Afacerilor Externe.

În concluzie, vă propun și eu să votăm acest proiect de lege în forma adoptată de Senat, care înglobează și soluționează favorabil toate aceste aspecte cerute pentru reexaminare.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc foarte mult.

Dacă dorește cineva să ia cuvântul în cadrul dezbaterilor generale? Domnul Adrian Severin, din partea Grupului P.S.D.

Domnul Adrian Severin:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Probabil că în această fază a dezbaterii nu sunt prea multe lucruri de spus, în legătură cu proiectul de lege propriu-zis. Și Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susține concluziile puse de comisie și, deci, susține votarea sau revotarea acestei legi în forma în care ea a fost amendată după dezbaterea în comisie.

Este vorba - și de aceea Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat dorește să facă unele sublinieri în cadrul dezbaterilor generale - despre un drept fundamental. Este vorba despre un drept pe care înainte de Revoluția din 1989 românii nu l-au avut, este un drept pe care l-au dobândit după aceea și este un drept care nu poate fi tratat cu ușurință de către nimeni.

Dezbaterea de astăzi are loc într-un context special. Din nefericire, este vorba despre contextul creat prin trimiterea înapoi în țară, în condiții destul de discutabile a unui număr mare de cetățeni români. Unii dintre ei se pare că au părăsit țara cu documente care nu erau conforme regulilor europene. Alții, însă, probabil cei mai mulți, au avut documentele acestea în regulă.

Și din acest punct de vedere, se ridică o serie întreagă de probleme grave pe care dezbaterea de astăzi nu le poate escamota.

Pe de o parte, este vorba de maniera în care românii sunt tratați și respectați în străinătate. Și dacă avem a ne plânge în legătură cu modul în care concetățenii noștri au fost tratați, aceasta poate fi reproșat autorităților străine, dar poate fi reproșat și felului în care România astăzi a reușit să fie respectată în lume. Nu putem să nu ne gândim că anumite declarații de politică externă care sunt sfidătoare la adresa Uniunii Europene au creat ocazia unor asemenea manifestări la adresa cetățenilor români.

Pe de altă parte, nu putem decât exprima îngrijorarea față de faptul că Guvernul României nu a luat măsurile elementare pentru protecția celor care s-au găsit din vina sau mai ales fără vina lor într-o situație delicată.

Este absolut inadmisibil ca, în condițiile în care discutăm cu seninătate despre dreptul la liberă circulație a cetățenilor români, acești cetățeni aflați în afara granițelor țării, să nu se poată bucura de protecția propriului lor stat.

Există o formulă celebră în dreptul roman sau din perioada romană, prin care oricare cetățean roman, aflat în afara imperiului și pus într-o situație delicată, putea spune: "civis romanus sum", "sunt cetățean roman", și prin aceasta se simțea sub protecția țării sale. Din păcate, românii noștri astăzi nu pot să spună: "sunt cetățean român" și această afirmație să atragă siguranța că Guvernul țării lor îi protejează și că protecția acestui Guvern are ecou în străinătate.

Iată de ce o asemenea lege importantă în sine rămâne o vorbă goală, atâta timp cât Guvernul nu este în stare să se ridice la nivelul principiilor pe care legea le consacră.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Popa, din partea Grupului parlamentar al P.U.R.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Cred că dezbaterea proiectului de lege astăzi nu putea să parvină într-un moment atât de potrivit, având în vedere contextul în care s-au derulat unele evenimente ale politicii noastre și mă refer aici la problema reîntoarcerii autobuzelor cu cetățenii de la frontiera Spaniei, obligate să facă cale întoarsă. Sigur că este un aspect neplăcut, dar trebuie să plecăm de la ideea că, indiferent în ce calitate suntem, turiști sau altă calitate, noi trebuie să respectăm legile țării.

Faptul acesta s-a consumat datorită a două evenimente, care sigur au influențat negativ această acțiune. În primul rând că turiștii noștri nu au respectat legislația în vigoare, să prezinte toate documentele care erau necesare și, în al doilea rând, disfuncționalităților care au apărut între Ministerul de Externe și poliția de frontieră, lipsa de comunicare și disfuncționalități în aceste două instituții au condus la această situație.

Noi nu trebuie să-i acuzăm acum pe cei din Spania sau din alță țară europeană de rea-credință, că nu vor să ne primească. Noi trebuie să fim foarte serioși și să respectăm legislația, să prezentăm documentațiile care se cer în aceste momente.

De asemenea, nu trebuie să excludem din acest cerc vicios asociația cărăușilor transportatori care merg pe ideea aceasta, de a face aceste transporturi fără a respecta o legislație în vigoare și, bineînțeles, chiar conducând la încălcarea ei.

Noi mergem la frontieră și avem acest parfum balcanic de a eluda legea, de a împrumuta valută, de a încerca să-i convingem pe cei din afară că noi avem dreptate.

De aceea, eu cred că la dezbaterea acestui proiect de lege trebuie să fim foarte atenți, este foarte bine venit. Noi, Grupul parlamentar al P.U.R., îl vom susține și trebuie să avem în vedere ca pe viitor aceste aspecte să nu se mai întâmple, să funcționeze cele două instituții care sunt vitale în problema aceasta și, nu în ultimă instanță, noi trebuie să avem în vedere că toate aceste situații nedorite care s-au petrecut și zilele acestea, aduc o atingere gravă imaginii României.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Mulțumesc foarte mult.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Emil Strungă:

Eu aș vrea să fac doar o scurtă precizare, pentru că altfel riscăm să ne pierdem vremea în mod inutil, așa cum am făcut-o și în după-amiaza zilei de ieri.

Această lege a fost votată odată în Parlament și ea, în principiu, a fost adoptată.

Ceea ce se cere acum este doar reexaminarea ei în ce privește drepturile parlamentarilor de a-și păstra pașaportul de serviciu. Aceasta este modificarea esențială care s-a cerut la această lege, pe care în principiu am adoptat-o în Comisia de politică externă din care fac parte și care acum este supusă atenției dumneavoastră.

Toate celelalte declarații care se fac acum de la această tribună și-ar fi avut foarte ușor locul la dezbaterile politice și nu aici. Așa că, din punctul acesta de vedere, eu aș ruga pe domnul președinte, dacă sunt intervenții strict referitoare la acest capitol, ele să se materializeze în continuare, dacă nu, să trecem la vot.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc pentru această intervenție, mai curând de procedură, aș spune, decât dezbatere generală.

Stimați colegi,

Dacă mai dorește cineva să participe la dezbateri generale? Dacă nu, trecem la dezbaterea pe articole.

Avem mai multe puncte asupra cărora trebuie să ne pronunțăm.

La art. 8 lit. u). Se propune textul adoptat de Senat.

Dacă sunt observații? Nu sunt observații.

Supun votului dumneavoastră această modificare.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

La art. 8 lit. v). Textul adoptat de Senat.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 28 alin. 4. Se propune textul adoptat de Senat.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 34 alin. 1 lit. e). Se propune textul adoptat de Senat.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Acestea erau modificările solicitate în cadrul procedurii de reexaminare.

Este vorba de o lege organică. Vom da votul final săptămâna viitoare, marți. Am avut o convenție în cadrul Biroului permanent. Deci, marțea viitoare la ora 11,00.

Vă mulțumesc.

Am verificat cu inițiatorul dacă este eliminată lit. e) de la art. 34.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie vendredi, 16 avril 2021, 5:28
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro