Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 25, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.55/03-05-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 25-04-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 25, 2005

13. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului de către deputații:  

   

Doamna Daniela Popa:

    ................................................
 

Urmează deputații care au prezentat și care prezintă întrebări, interpelări pe scurt, fie scris, fie oral.

Și începem cu Daciana Sârbu, are o singură interpelare, depusă în scris.

 
Ștefan Baban

Domnul deputat Ștefan Baban?

   

Domnul Ștefan Baban:

O jumătate de minut, doamnă președintă, vă rog să-mi acordați.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Da, sigur.

 
 

Domnul Ștefan Baban:

Doamnă președintă,

Am două interpelări și amândouă sunt adresate domnului ministru al Ministerului Economiei și Comerțului, domnul Codruț Ioan Șereș. Una se referă la industria confecțiilor textile din România, cea de a doua la industria minieră din România. Vă mulțumesc.

Și vă anunț că depun și interpelarea scrisă a domnului coleg Vlad Hogea. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc.

Domnul deputat Costache Mircea? Nu este prezent în sală.

 
Monalisa Găleteanu

Doamna deputat Monalisa Gălețeanu?

 

Doamna Monalisa Găleteanu:

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Prima interpelare se adresează domnului Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului. Subiectul interpelării se referă la refacerea și modernizarea Sălii Polivalente din Craiova.

Este cunoscut faptul că Sala Polivalentă din Craiova a fost distrusă în noiembrie 1994, în urma unui incediu devastator. De atunci, lucrările au fost începute, dar nu s-au finalizat. Solicităm domnului ministru suplimentarea sumei de 220 de miliarde de lei, pentru evitarea degradării lucrărilor deja efectuate și pentru introducerea în circuitul cultural sportiv a acestui obiectiv.

Cea de a doua interpelare, dacă îmi permiteți să o prezint la fel de succint?

 
 

Doamna Daniela Popa:

Da, poftiți.

 
 

Doamna Monalisa Găleteanu:

Se adresează domnului Mircea Miclea, ministrul educației și cercetării. Subiectul interpelării: "Informatică fără matematică?"

Interpelarea și întrebarea pe care i-o facem, în același timp, domnului ministru, se referă la faptul că recent, la Sibiu, a avut loc o întâlnire a reprezentanților diferitelor departamente de informatică din universitățile românești, în cadrul căreia s-a stabilit ca în facultatea de informatică numărul orelor și al cursurilor de matematică să fie mult redus. Dezideratul major al Uniunii Europene este ca studentul să fie mobil. cu ceea ce este acum pe cale de a se întâmpla la noi, un student, care, să zicem, a studiat în primii trei ani matemtica, nu ar mai avea o șansă reală să facă un masterat în finanțe și bănci; iar, de asemenea, un student la informatică nu va mai putea să facă un masterat în matematici aplicate, prin reducerea numărului de cursuri de matematică la facultatea de inforamtică. Mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Paul Magheru

Domnul deputat Paul Magheru? Pe scurt, prezentați interpelarea.

 

Domnul Paul Magheru:

Vă mulțumesc.

Doamnă președintă de ședință,

Stimați colegi,

Am două interpelări.

Prima este adresată domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Foarte pe scurt, în 1968, Episcopia Romano-Catolică a cedat pentru folosință veșnică statului român un celebru palat baroc, devenit ruină. Între timp, a apărut, după cum se știe, Ordonanța de urgență nr. 94/2000, devenită Legea nr. 501/2002, care dădea voie retrocedării, inclusiv în natură.

Având în vedere retrocedarea acestui imobil și având documentele incontestabile că retrocedarea în natură, contrar legii, a fost rezultatul unui troc politic între vechea guvernare PSD și UDMR, noi cerem primului-ministru să se aplece asupra acestei cauze, asupra negoțului care s-a făcut în legătură cu retrocedarea acestui palat baroc. Nu suntem împotriva retrocedării, nici măcar în natură, cu atât mai mult cu cât noul Guvern dorește să-și asume răspunderea în legătură cu retrocedarea, și este foarte bine, suntem europeni, vrem să fim europeni, să respectăm proprietatea, să respectăm retrocedarea, inclusiv în natură, dar, dacă s-au făcut niște documente și niște cheltuieli și retrocedări, ne gândim că și statul român are dreptul să-și primească despăgubirile legale, normale, naturale și echitabile, așa cum cere și cum dorește toată lumea.

A doua interpelare este adresată domnului ministru al muncii, solidarității sociale și familiei, Gheorghe Barbu, prin care ne permitem să intervenim și să-l rugăm să ia măsuri ca, printr-o ordonanță de urgență sau un proiect de lege, să stopeze cumva abuzul unor cetățeni de Ordonanța de Guvern nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi materiale celor care au suferit din cauza unor persecuții etnice, având în vedere maniera cum se procedează până acum; chiar astăzi a fost propus și votat un proiect de lege privind chiar renunțarea la prorogarea termenului de depunere a cererilor.

Aș vrea să vă spun că, din păcate, am fost sesizați de Comisiile de pensionari care sunt în județe, se abuzează cumplit de aceste lucruri și oameni care n-au suferit absolut deloc de aceste chestiuni, pe bază de doi martori, de cele mai multe ori mincinoși cu acte în regulă, aș vrea să vă spun că s-a făcut și o demonstrație. Și anume: s-au luat doi indivizi care și-au adus doi martori și s-au recuzat ulterior, că n-au dreptul, au vrut să facă dovada că ei, în câteva zile, pot obține acest drept.

În această situație, i-am ruga pe cei de la minister să scutească, în felul acesta, statul român de despăgubiri ireale, mincinoase și care păgubesc bugetul statului român.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Laurențiu Mironescu are o interpelare depusă în scris, domnul deputat Dan Radu Rușanu o interpelare depusă în scris, domnul deputat Ioan Aurel Rus interpelare depusă în scris.

 
Ioan Țundrea

Domnul deputat Ioan Țundrea.

 

Domnul Ioan Țundrea:

Doamnă președintă,

Doamnelor și domnilor deputați,

Am o interpelare adresată domnului ministru Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului.

Obiectul interpelării: "Finalizarea Drumului Național 57".

Domnule ministru,

Vă invit la o deplasare cu mașina pe malul Dunării, pe DN 57, într-o zonă de o frumusețe unică dar, din păcate, vă asigur că nu veți reuși să remarcați nimic din splendoarea naturii, datorită drumului denivelat și plin de gropi. Clisura Dunării face parte din județul Caraș-Severin și este situată pe defileul fluviului, de la intrarea acestuia pe teritoriul românesc și până la Porțile de Fier.

DN 57 este în modernizare de peste 15 ani și nefinalizarea lucrărilor împiedică dezvoltarea turismului în zona Clisurii Dunării, care are cel mai spectaculos și sălbatic defileu european.

Zona monoindustrială Moldova Nouă este, din păcate, la fel de săracă și uitată de foștii și actualii guvernanți, ca de altfel tot județul Caraș-Severin.

Deși în Clisura Dunării există un potențial imens pentru dezvoltarea turismului și oportunități suficiente atât pentru investitorii români, cât și pentru cei străini, nefinalizarea DN 57 anulează orice speranță a locuitorilor din acest ținut că vor mai avea locuri de muncă sau li se va schimba nivelul de trai.

Pentru a scoate localitățile zonei din starea de sărăciei care se accentuează este prioritară finalizarea DN 57. Acest drum trebuie să fie inclus pe lista celor care se vor finaliza în acest an.

Integrarea în Uniunea Europeană depinde și de modul în care integrăm fiecare din județele țării la cerințele impuse României.

Vă solicit sprijin pentru integrarea județului Caraș-Severin în rândul județelor României care să aibă drumuri moderne, la nivel european.

Solicit Ministerului Transporturilor, Construcțiilor, și Turismului să analizeze stadiul lucrărilor, modul de decontare, calitatea lucrărilor și finalizarea cât mai urgentă a lucrărilor pe DN 57 care au fost începute imediat după declanșarea Revoluției române. Sper ca asocierea temporală cu acest moment, să nu rămână și în cazul DN 57 tot o enigmă.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Attila Kelemen, interpelare depusă în scris.

 
Viorel Pupeză

Domnul deputat Viorel Pupeză. Poftiți, aveți cuvântul.

 

Domnul Viorel Pupeză:

Vă mulțumesc, doamna președintă.

Doresc să adresez o interpelare domnului Vasile Blaga, ministrul administrației și internelor.

În sinteză, este vorba despre o alunecare de teren care a avut loc cu o lună în urmă în comuna Feldru din județul Bistrița-Năsăud și care a produs pagube deosebite la un număr de șapte familii, prin distrugerea caselor și a gospodăriilor anexe. După această catastrofă naturală, să spunem așa, am fost invitat, împreună cu primarul localității, la fața locului și am intervenit pe lângă autoritățile județene pentru a se lua măsurile necesare în vederea asigurării unor alte suprafețe de teren pentru refacerea construcțiilor de locuințe. Sigur că după această deplasare a noastră în teritoriu autoritățile județene n-au intervenit în mod operativ. De aceea, consider că este nevoie, la nivelul Ministerului Administrației și Internelor să se ia măsurile necesare în așa fel încât durerea acestor oameni să poată fi soluționată cât mai repede cu putință.

Vă mulțumesc.

Voi lăsa interpelarea în scris și cer răspuns în scris și verbal.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Da, vă mulțumesc.

 
Adrian Moisoiu

Domnul deputat Adrian Moisoiu.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Am două interpelări. O primă interpelare este adresată domnului prim-ministru al Guvernului României, domnului Călin Popescu Tăriceanu. Are ca obiect Ansamblul folcloric de stat "Rapsodia Călimanilor" din Toplița, județul Harghita, care este în prag de desființare. În clipa de față, deja, o parte din membrii ansamblului sunt înscriși la șomaj, și care, de fapt, reprezintă numai o parte din situația dramatică în care se zbate cultura românească în județul Harghita.

Ca urmare, solicităm domnului prim-ministru măsuri de finanțare a acestei misiuni culturale românești și sunt dator să subliniez o frază pe care dânșii m-au mandatat s-o spun aici, că românii din Harghita așteaptă din partea dânsului un semn care să le confirme că și pentru ei, în România, soarele răsare de la București.

Cea de a doua interpelare este adresată doamnei Monica Luisa Macovei, ministrul justiției, și are ca obiect privatizarea ilegală, modul în care s-a vândut pachetul de acțiuni la S.C. Balneoclimaterica Sovata, motiv pentru care la 8 octombrie 2002 am înregistrat un denunț penal la Parchetul Național Anticorupție, ce are numărul 670. Pe parcursul timpului, de două ori, în două convorbiri telefonice, domnul procuror Șuhan m-a asigurat că problema este în lucru. La 24 mai 2004, ca răspuns la o nouă interpelare, făcută la 17 mai, doamna secretar de stat Rodica Constantinovici m-a asigurat că se fac verificări amănunțite și voi primi informații complete.

Pentru că am încredere în doamna ministru Luisa Macovei, o întreb dacă, după doi ani și jumătate, aș putea să primesc un răspuns corespunzător din partea noii conduceri a Ministerului Justiției.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Bogdan Pascu nu este prezent. Domnul deputat Tudor Mătușa are interpelare depusă în scris, domnul deputat Valentin Iliescu.

 
Valentin Adrian Iliescu

Vă rog, domnule deputat. Aveți cuvântul.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Vă mulțumesc, doamna președintă.

Interpelarea mea este adresată domnului ministru al muncii, solidarității sociale și familiei, Gheorghe Barbu și, foarte pe scurt, este vorba despre salarizarea conducerilor Societăților Române de Radio și difuziune și Societății Române de Televiziune.

După cum bine se știe, am dorit un răspuns cât mai iute din partea domnului ministru, având în vedere desfășurarea, în această perioadă, a Comisiei parlamentare de anchetă referitoare la activitatea celor două societăți și solicitarea mea se referă la exprimarea unui punct de vedere oficial față de salarizarea președinților - directori generali ai celor două societăți și, implicit, a consiliilor de administrație, neconformă cu articolul 23 alin. 2 din Legea nr. 41/1994, solicitându-i domnului ministru un punct de vedere oficial, precum și intrarea în legalitate.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc. Domnul deputat Vlad Gabriel Hogea a depus interpelarea în scris.

 
Aurel Vlădoiu

Domnul deputat Aurel Vlădoiu. Poftiți, aveți cuvântul.

 

Domnul Aurel Vlădoiu:

Mulțumesc, doamna președintă.

Interpelarea o adresez domnului ministru Ioan Codruț Șereș, ministrul economiei și comerțului, și semnalez situația gravă de la orașul Ocnele Mari și mă opresc la trei probleme foarte importante. Nici până la această oră cetățenii nu au primit despăgubirea ca urmare a catastrofei din 2001; starea jalnică a infrastructurii din orașul- stațiune Ocnele Mari și, de asemenea, nici până astăzi nu s-a stabilit zona de risc și oamenii nu pot să construiască nici, cel puțin, un coteț pentru păsări.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Rovana Plumb

Doamna deputat Rovana Plumb.

 

Doamna Rovana Plumb:

Mulțumesc, doamna președintă.

Interpelarea mea este adresată doamnei Sulfina Barbu, ministrul mediului și gospodăririi apelor. Trag un semnal de alarmă față de situația lacului de acumulare Brădișor, sursă de apă potabilă a 150.000 de locuitori din județul Vâlcea și, nu în ultimul rând, față de efectele dezastruoase, pe termen lung, pentru acești locuitori care nu au dreptul de a se bucura de un mediu sănătos și curat. Aștept, din partea ministrului mediului, programele pe termen scurt, mediu și lung, asupra măsurilor pe care le veți adopta în sprijinul populației din această zonă.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat. Domnul deputat Dan Dumitru Zamfirescu are două interpelări depuse în scris, domnul deputat Ilie Merce o interpelare depusă în scris.

 
Lia Olguța Vasilescu

Doamna deputat Lia Olguța Vasilescu. Poftiți, doamna deputat, aveți cuvântul.

 

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Vă mulțumesc, doamna președintă.

Interpelarea mea, de fapt, a fost depusă în scris. Atât voiam să-i mai spun ministrului transporturilor și, sper să se consemneze în stenogramă, și anume faptul că este vital pentru zona Olteniei să se redeschidă aeroportul civil, pentru că altfel nu vom putea beneficia nici de investitori. De patru ani de zile, cel puțin, de când am avut tot felul de contacte cu investitorii străini, aceștia mi-au reproșat faptul că nu se pot deplasa în zona noastră, nici în Craiova, nici în celelalte județe din Oltenia, pentru că nu au, efectiv, un aeroport, nu se pot deplasa cu avionul în această zonă. Ar fi foarte important pentru noi ca măcar acest Guvern să facă ceva în legătură cu subiectul respectiv.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumec.

 
Gabriela Nedelcu

Domnul deputat Nicolae Popa a depus interpelarea în scris, domnul deputat Vasile Pușcaș a depus interpelarea în scris, domnul deputat Marius Iriza nu este prezent, doamna deputat Gabriela Nedelcu.

 

Doamna Gabriela Nedelcu:

Doamnă președintă,

Interpelarea este adresată domnului ministru al sănătății Mircea Cinteză. Subiectul interpelării este: care va fi soarta bolnavilor care au beneficiat de un transplant pentru că, deși există un program național pentru transplant, care ar trebui să asigure gratuitatea monitorizării pacienților care au beneficiat de transplant, în prezent, Ministerul Sănătății nu respectă protocoalele de tratament și nu asigură analizele gratuite periodice și suportarea integrală a costurilor aferente medicației.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

 
Mircia Giurgiu

Domnul deputat Mircia Giurgiu.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, doamna președintă.

Prima interpelare este adresată domnului Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale. Obiectul interpelării: problema cu care se confruntă Uniunea "Munților Apuseni".

O a doua interpelare este adresată doamnei Monica Octavia Muscă, ministrul culturii și cultelor. Obiectul interpelării: problemele cu care se confruntă Editura Leda din Cluj-Napoca.

Două interpelări sunt adresate domnului Mircea Cinteză, ministrul sănătății.

Prima se referă la deblocarea posturilor Serviciului de ambulanță Cluj, un serviciu care este de interes public și este nevoie să funcționeze la întreaga capacitate.

A doua interpelare, tot legată de Serviciul de ambulanță al județului Cluj, este cea referitoare la modificarea Hotătârii de Guvern nr. 867/2002 și trecerea acestuia în cadrul Consiliului Județean Cluj.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Și eu vă mulțumesc.

Aș vrea să fac apel la două articole din Regulamentul Camerei Deputaților, art. 162, care specifică următorul fapt, că: "Nici un deputat nu poate adresa mai mult de două întrebări în aceeași ședință" și, din art. 164, alin. 3: "În ședința consacrată dezbaterii interpelărilor un grup parlamentar nu poate prezenta mai mult de o interpelare. În cazul în care timpul consacrat interpelărilor permite, un grup parlamentar poate dezvolta și o a doua interpelare".

Am făcut această precizare astfel încât, în cazul în care, într-o ședință viitoare un grup parlamentar nu primește răspuns la o interpelare în limita de timp impusă de program, să știe că aceasta este consecința celor două articole 162 și 164 alin. 3.

Vă mulțumesc mult.

Cu aceasta închidem ședința noastră de astăzi.

Vă mulțumesc pentru prezență, o seară bună!

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 19,15.

 
     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie lundi, 20 mai 2019, 3:45
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro