Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 26, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
21-04-2021
20-04-2021
19-04-2021
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 26-09-1996 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 26, 1996

3. Adoptarea ordinii de zi și a programului de lucru  

Domnul Marțian Dan:

................................................

Trecem la examinarea lucrurilor legate de activitatea noastră pentru săptămâna viitoare, să examinăm programul de lucru al Camerei și ordinea de zi.

Începem cu programul de lucru.

Dacă sunt observații? Avem deci, aici în vedere la ziua de miercuri și o variantă a doua, de la 8,30 la 16,30 - ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului - dacă vor apare necesități de mediere a unor texte în urma menținerii, prezervării unor deosebiri între unele texte din rapoartele Comisiilor de mediere de la cele două Camere. Dacă sunt observații în legătură cu programul de activitate? Nu sunt. Vi-l supun votului.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă.

Abțineri? Nu sunt, a fost aprobat programul.

Trecem la ordinea de zi și va propun să discutăm tot pe capitole, Capitolul I și apoi Capitolul II.

Dacă sunt observații în legătură cu Capitolul I? Domnul Florin Negoiță.

Domnul Florin Negoiță:

Mulțumesc, domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Aș dorii ca problema de la punctul 13 la Capitolul I să fie mutată, pentru că tot am amânat-o, la locul 7, pentru că, din cât am înțeles, s-a epuizat problema nr. 7 și, ca să nu mai vin a doua oară, domnule președinte, și pentru Capitolul II vă rog ca propunerea privind statutul personalului didactic de la punctul 5 să devină problema nr. 1 pentru ziua de marți.

Domnul Marțian Dan:

Bun, sta o să vedem noi când trecem la Capitolul II. Dar nu am înțeles ce este cu punctul 13, de ce să-l aducem la 7? Noi am terminat proiectul de Lege privind privatizarea societăților comerciale bancare cu capital majoritar de stat și va urma votul.

Domnul Florin Negoiță:

Comisia juridică avea finalizat raportul, dar a intervenit domnul Tănasie, fiindcă și dânsul avea amendamente la Legea notarilor, și atunci s-a tot amânat în fiecare zi de luni acest punct.

Domnul Marțian Dan:

Deci, domnule Negoiță, mai spuneți o dată că nu am înțeles.

Domnul Florin Negoiță:

Deci, de la 13 să fie mutat la 7.

Domnul Marțian Dan:

Pct.13 l-am terminat, dar probabil că avem ediții diferite.

Domnul Florin Negoiță:

Da, domnule președinte, avem ediții diferite.

Domnul Marțian Dan:

Noi avem la punctul 18 proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.36/1995, Legea notarilor publici și a activității notariale. Să fie la ce punct? 13?

Domnul Florin Negoiță:

Deci, de la 18 să fie mutat la 7.

Domnul Marțian Dan:

Eu nu cred ca trebuiie sa băgăm înaintea ratificării unor acorduri , convenții...

Domnul Florin Negoița:

Eu sunt de acord cu dumneavoastră, accept punctul de vedere al dumneavoastră, înaintea ratificărilor, deci după ratificiări.

Domnul Marțian Dan:

Și după aceea avem rapoartele comisiilor de mediere,vedeți și dumneavoastră.

Domnul Florin Negoiiță:

La 13, cum ați spus dumneavoastră.

Domnul Marțian Dan:

Păi, vedeți, nu ați vrut să acceptați amendamentul meu.

Supun votului dumneavoastră propunerea de a introduce punctul 18 la poziția 13.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă.

Abțineri? 2 abțineri.

A fost aprobată propunerea.

Domnul Zoner

Tot la Capitolul I, da?

Mai sunt observații la Capitolul I?

Domnule Ruse, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Corneliu Ruse:

Domnule președinte, am impresia că este foarte încărcată agenda Capitolului I, de aceea vă propun ca, imediat după punctul 2 din ziua de marți, să se reporteze toate acele probleme care nu au fost dezbătute luni, la care nu au apucat să fie terminate discuțiile și voturile. Sunt chestiuni foarte importante începând cu punctele 15, 16, 17, 18 și cred că după ce vom termina cu Legea de transformare a FPP-urilor este și locul acestor dezbateri. Eventual dacă nu se termina... care nu se vor termina din ele, 16, 17, 18, 15 să le reportăm de la poziția 2 încolo.

Domnul Marțian Dan:

E foarte complicată treaba asta, dar vreau să vă spun, iintenția este deci ca în cursul zilei de luni să lucrăm de la orele 16 până la orele 20 în plenul Camerei. Este, dacă vreți o modificarea față de programul nostru, devenit clasic pentru ziua de luni. Și eu aș zice totuși să lăsăm lucrurile așa cum sunt și luni, dacă anumite puncte rămân neexaminate, se poate discuta dacă le continuăm marți sau miercuri sau nu. Și v-aș ruga să fiți de acord cu propunerea asta.

De acord, domnule Ruse, da? Bine, mulțumesc.

Mai sunt în legătură cu Capitolul I? Nu.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă.

Abțineri? Nu sunt.

A fost aprobat.

Aveți cuvântul, domnule Șerban Rădulescu Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Multumesc, domnule președinte,

Dacă vă amintiți la ședința inaugurală, partea a II-a, când dumneavoastră ați prezidat, am cerut și atunci ca Statutul personalului didactic să aibă prioritate în discuțiile și în dezbaterile noastre.

Până la urmă situatiia este cea pe care o cunoașteți și riscăm ca această propunere legislativă să nu fie adoptată în cadrul acestei sesiuni. Cu atât mai mult cu cât au început deja dezbaterile și se poate rezolva această chestiune în zilele pe care le mai avem la dispoziție, eu propun ca această propunere legislativă să figureze pe locul 3. Nu este pe locul 3.

Domnul Ilie Nica (din bancă):

Locul 1 a dispărut.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

A, a dispărut, atunci pe locul 2. Nu nu, adică vreau să spun, mă rog, ca să fiu foarte clar, să terminăm dezbaterile privind Statutul personalului didactic și apoi să trecem la proiectul de Lege privind înființarea șii organizarea Agenției pentru dezvoltare și amenajare rurală. (Vociferări în sală)

Păi, trebuie să fim consecvenți, domnilor, au început dezbaterile și, cel puțin, a existat și o cutumă aici în acești 4 ani, ca aceste legi care au început să fie discutate să fie în continuare discutate și terminate. Mai avem încă câteva zile, vreți ca personalul didactic să rămână fără statut, nu aveți decât.

Dar eu propun, și vă rog, domnule președinte, eu am propus acest lucru, v-am spus de la ședința inaugurală. Toți au găsit motive ca să nu o discutăm și s-o întâziem, mă rog, cu chiu cu vai am început discuția, am ajuns la jumătate sau chiar la mai mult de jumătate, și, ca atare, vă rog să-i dați prioritate.

Deci, să fie trecută pe locul 2.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Domnul Tabără, va rog.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Așa cum discutam și am ridicat problema în birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, am considerat și consider și acum faptul că noi ar trebui să încheiem un pachet de legi. E adevărat, ceea ce spunea și domnul deputat Zoner aici, legat de Statutul cadrelor didactice, dar mă refer aici și la această Lege a Statului cadrelor didactice cât și cea a Agenției de Dezvoltare Rurală, pentru că Legea pentru înființarea și organizarea Agenției de Dezvoltare Rurală este în procedură de urgență. Eu v-aș propune să o discutăm lunii după masă, pentru că ar putea să meargă foarte repede, după care să începem și să continuăm dezbaterile la Statutul cadrelor didactice. Pentru că sunt două legi cu care actualul Parlament poate să iasă în față. Și susțin acest lucru. Deci, Agenția pe primul loc și apoi statutul cadrelor didactice pe locul 2, în continuare.

Domnul Marțian Dan:

Da, alte observații?

Doamnelor și domnilor deputați,

Noi putem să aducem la ziua de luni o seamă de lucruri deși ne-am pronunțat asupra Capitolului I din ordinea de zi, dar nu cred că o să putem să isprăvim toate aceste chestiuni și atunci ne facem un fel de iluzii că noi putem dezbate toate aceste lucruri. Putem continua, eventual marți, miercuri, și așa mai departe. Nu, putem și joi, de ce nu ?

Chestiunea este următoarea, este puțin delicată, cu privire la propunerea legislativă privind Statutul personalului didactic, noi am dezbătut până la un anumit punct. Poate că ar fi bine, totuși, să găsim niște modalități în care să dezbatem, măcar în Camera Deputaților să îl finalizăm, să nu lăsăm la jumătatea drumului, mă rog, lucrul asupra acestui proiect de lege și, din punctul acesta de vedere, are o anumită raționalitate sugestia ca să-l punem pe locul 2.

Din sală:

Da!

Domnul Marțian Dan:

Supun votului dumneavoastră această propunere a domnului deputat...

Domnul Ilie Nica (din sală):

Pe locul 2, înaintea cărei legi?

Domnul Marțian Dan:

Inainte, pe locul 2, asta înseamnă că pct. 1 l-am isprăvit și atunci pct. 1 va fi proiectul de Lege pentru trnsformarea Fondurilor Proprietății Private în societăți de investiții financiare, după care să vină Statutul personalului didactic.

Da. Domnul Nica, vă rog.

Domnul Ilie Nica:

Domnule președinte,

Eu zic că să fim rezonabil, totuși.

Bun, facem Legea Statutului personalului didactic, dar ea tot nu se finalizează, este la prima lectură, este la prima Cameră, pe când, dacă facem Legea Agenției de Dezvoltare Rurală, ea poate să iasă. Ea este la a doua lectură. Dacă va fi votată, se poate realiza procesul de mediere și așa mai departe și finalizăm o lege.

Dacă mai prelungim cu încă, probabil, 6 luni, promulgarea acestei legi care este așteptată, știm bine, de 4 ani... Eu zic să mergem pe ideea de a scoate totuși Legea Agenției Rurale, pentru că încheiem un program de legiferare în domeniul agricol cu această lege, și, din moment ce legiferarea Legii Statutului cadrelor didactice tot n-o putem încheia, chiar dacă noi parcurgem această lege, o putem lăsa după Legea Agenției Rurale.

Domnul Marțian Dan:

Da. Bun, sigur că da, putem merge și pe această formulă, dar treaba delicată care va apare este aceasta, că o să lăsăm o lege, Statutul cadrelor didactice, care n-o să fie terminată măcar în Camera Deputaților, o lăsăm undeva, într-un anumit punct...

Domnul Ilie Nica:

Domnule președinte,

Există, după câte observ, înțelegere pentru acest lucru. Putem trece la Legea Statutului personalului didactic, eventual ne prelungim programul de lucru miercuri și rezolvăm și această lege, dar, zic eu, să nu lăsăm Legea Agenției de Dezvoltare și Amenajare Rurală, pentru că strangulăm un proces care este pe cale de a se încheia, de a se definitiva.

Domnul Marțian Dan:

Domnule Negoiță,

Vă rog, mai interveniți, după care o să supun la vot.

Vă rog să aveți răbdare.

Domnul Florin Negoiță:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Deși nu vreau să acuz starea jalnică în care se află băncile Parlamentului, dacă totuși avem respect față de școală, față de instituția care în sondaje lipsește de regulă, față de dascălii noștri, noi trebuie să finalizăm acest raport, chiar dacă prelungim acest program și cred, domnule președinte, apelez la bunăvoința dumneavoastră, ca programul pentru săptămâna viitoare să nu se încheie dacă nu se încheie Statutul cadrelor didactice.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

O să vedem ce se întâmplă. Nu trebuie să anticipăm.

Eu supun votului propunerea domnului deputat Serbn Rădulescu Zoneri, deci, ca pct. 4 - propunerea legislativă privind Statutul personalului didactic să fie trecută înaintea proiectului de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Dezvoltare și Amenajare Rurală.

Cine este pentru?

Dacă este cineva împotrivă?

Domnul Gavril Dejeu (din sală) :

Cvorumul!

Domnul Marțian Dan:

Vă propun următorul lucru: să trecem, atunci, la Cap. I, cum a propus domnul Tabără, pct. 3 de la Cap. II, cel referitor la Agenția pentru Dezvoltare și Amenajare Rurală, și..., la sfârșitul Cap. I.

Cine este pentru?

Domnul Ilie Nica (din sală):

Dar se reportează pentru marți, atunci?

Domnul Marțian Dan:

O să discutăm asta luni, în funcție de felul cum lucrăm.

Cine este pentru?

Dacă este cineva împotrivă? Un vot.

Abțineri? Sunt 4 abțineri.

Supun votului dumneavoastră, acum, ordinea de zi în ansamblu.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Impotrivă? Nu este nimeni împotrivă.

Abțineri? Sunt două abțineri.

Vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Intrerupem lucrările.

Ne vedem luni și vom activa conform programului pe care l-am adoptat.

x

Lucrările ședinței iau sfârșit la 12,36.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 22 avril 2021, 3:32
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro