Gheorghe Adrian Miuțescu
Gheorghe Adrian Miuțescu
Sittings of the Chamber of Deputies of May 31, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.76/07-06-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 31-05-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 31, 2005

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.13 Adrian Gheorghe Miuțescu - declarație cu titlul "Corupția în justiția argeșeană";

 

Domnul Dan Radu Rușanu:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, domnul deputat Adrian Gheorghe Miuțescu.

Domnul Adrian Gheorghe Miuțescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi deputați,

Titlul declarației mele politice este "Corupția în justiția argeșeană".

Inainte de a fi ales deputat de Argeș, semnalam o serie de nereguli și disfuncționalități în justiția argeșeană. Nici după aproape 6 luni de la alegerile parlamentare și prezidențiale, reprezentanții justiției argeșene nu dau semne că ar dori o schimbare în bine, în folosul cetățeanului, demonstrându-se neputința de a-și face datoria ca și putere a statului. Mass-media locală, opinia publică prezintă cazuri de mare corupție în dosare de renume la nivel național. Judecătoriile din județul Argeș sunt pline de dosare, dosare care au o cauză comună: corupția. Au fost prejudiciați oameni simpli, care de ani de zile își susțin prin tribunale cauza, cu eforturi materiale și consum psihic deosebit. Împotriva acestor oameni s-au unit interesele financiare ale puternicilor județului Argeș din fosta guvernare; în fața acestora, nu a existat justiție, dreptate sau adevăr.

Cu toate că există dovezi concrete de prejudiciu adus statului român și cetățenilor săi, justiția nu își face datoria. Cazurile de corupție pe care vi le prezint pe scurt în continuare vă sunt cu siguranță cunoscute. În toate aceste cazuri justiția, la nici un nivel, nu a luat încă nici o măsură concretă de combatere a corupției, la tragere la răspundere a celor vinovați.

Dosarul ARO este cel mai cunoscut caz de corupție din județul Argeș. Situația de la ARO Câmpulung a adus municipiul Câmpulung într-o situație economică fără precedent; uzina ARO a fost cumpărată cu 150 000 de dolari, ca după doar câteva luni de la dobândirea pachetului majoritar de acțiuni, una din secții să fie vândută cu 2,7 milioane de dolari.

John Perez nu a ținut cont de prevederile contractului semnat la achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni și a vândut cele mai moderne secții și fabrici de pe platformă. Despre situația de la uzina musceleană se pare că există oameni gata să depună mărturii, vizavi de implicarea, în procesul de privatizare al ARO, a unor persoane de renume din fosta guvernare.

Dosarul LACTAG este unul mult discutat în județul Argeș. După obținerea frauduloasă a unei finanțări SAPARD de 2,5 milioane de euro, se pare că inspectorii Direcției Generale a Finanțelor Publice Argeș au constatat existența evaziunii fiscale prin neînregistrarea în contabilitate a unor venituri. Aceeași Lactag câștigă prin fraudă licitația pentru Programul "Cornul și laptele", prezentând o documentație incompletă, iar ulterior a livrat în școli produse la jumătate din gramaj, încălcând astfel o hotărâre de Guvern.

Dosarul CONARG este de mult timp în lucru la PNA Argeș, în acest dosar au fost chemați să dea declarații responsabili din cadrul primăriei Pitești. Firma respectivă a primit în ultimii 4 ani lucrări de 500 de miliarde din bugetul municipiului Pitești, în condițiile în care ar exista dovezi clare că aceste lucrări au fost supraevaluate.

Dosarul METRO este un dosar de renume la nivel local. Acest dosar privește împroprietăriri abuzive cu terenuri ale unor persoane, terenuri pe care în momentul de față este construit complexul METRO Pitești. Parte din terenuri au fost trecute abuziv de pe raza comunei Oarja pe raza comunei Bradu, fiind prejudiciați astfel adevărații proprietari. Ulterior, din proprietatea comunei Bradu, aceste terenuri, împreună cu altele care se aflau de drept în comuna Bradu, au fost trecute în posesia unor anumite persoane și apoi au fost vândute către METRO.

În urmă cu puțin timp, Prefectura Argeș a efectuat la Primăria Bradu un control în urma căruia s-au dovedit foarte multe falsuri. Dosarul a fost trimis de Prefectură către Parchet, unde magistrații bat pasul pe loc.

Dosarul "Autostrada" privește împroprietăriri abuzive în locurile pe unde urma să treacă autostrada de centură: prin intermediul unor schimburi de terenuri și reconstituiri ale dreptului de proprietate, pe raza comunei Mărăcineni, de exemplu, pentru persoane care nu au avut niciodată teren în această comună, în favoarea unor persoane ale căror nume au o notorietate deosebită.

Dosarul "Maxi-Taxi" reprezintă un alt scandal de proporții în care au fost vehiculate nume reprezentative din administrația publică locală. "Caracatița maxi-taxi", așa cum a fost denumită această afacere de către un ziar săptămânal, aduce în prim planul presei locale nume sonore, precum consilieri locali ai PPRM-ului sau chiar directori de ziare, dar și membrii marcanți pe plan local ai PSD-ului.

Aceasta este poziția lipsită de autoritate pe care o are justiția în județul Argeș. Oare astfel îi răsplătim pe cetățenii buni platnici? Acești oameni, când merg la ghișeele unde își plătesc impozitele și taxele, o fac convinși de faptul că, achitându-și aceste obligații, își asigură accesul la un sistem corect care să le apere interesele, să le garanteze proprietatea și accesul la informație.

În campania electorală am promis oamenilor dreptate și adevăr. Oamenii au votat pentru "Dreptate și Adevăr".

Stimați colegi, justiția, dreptatea și adevărul nu au culoare politică!

Promisiunile electorale nu pot și nu trebuie să rămână la rang de promisiuni! Noi toți suntem datori să facem tot ce ne stă în putină să reformăm întreaga justiție, dar o reformă reală și nu una superficială ca cea realizată de PSD.

Din păcate, în județul Argeș, PNA-ul nu funcționează și nu își atinge scopul.

Stimați colegi, vă așteptați să existe democrație într-o țară în care justiția nu își face datoria? Sperați ca în România economia de piață să devină funcțională? Solicit magistraților să își facă datoria, pentru că de ei depinde, în mare măsură, bunăstarea românilor și a României.

De asemenea, solicit Ministerului Justiției demararea unor anchete dure în ceea ce privește dosarele enumerate mai sus, precum și la nivelul magistraților argeșeni; totodată vă asigur că voi acorda tot sprijinul în sensul efectuării unei analize corecte a tuturor acestor cazuri.

Este necesar ca accesul la justiție să fie liber, este obligatoriu ca oamenii să fie egali în fața legii. Oamenii au ales, electoratul a decis: Dreptate și Adevăr și nu să Continuăm împreună! Le suntem datori. Iar în ceea ce privește corupția în justiția argeșeană, eu vă promit ca lucrurile își vor urma traiectoria corectă.

Vom lupta și vom învinge! De ce? Pentru Dreptate și Adevăr!

Vă mulțumesc.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 26 mai 2019, 2:15
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro