You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 31-05-2005

Sittings of the Chamber of Deputies of May 31, 2005

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.36 Rareș Șerban Mănescu - prezentarea câtorva inițiative ale Ministerului Educației și Cercetării de relansare a învățământului preșcolar;

Domnul Grigore Crăciunescu:

................................................

Domnul Rareș Șerban Mănescu:

Printr-o inițiativă a Ministerul Educațieiși Cercetării va fi lansat un program de reformă a învățământului preșcolar ce va fi finanțat printr-un împrumut în valoare de 43 de milioane de euro de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Salutăm decizia ministerului care negociază termenii împrumutului și lucrează la proiectul de reformă ce va viza reabilitarea clădirilor grădinițelor, dotarea cu mobilier și material didactic, schimbarea programei educaționale, pregătirea personalului educator, dar și o componentă de suport pentru copiii cu probleme speciale - deficiențe de gândire, de vorbire, de dezvoltare motrică - și părinții acestora.

Sperăm cu toții că programul va primi finanțarea externă de care învățământul preșcolar are atâta nevoie.

Totodată, ministerul a decis realocarea pentru învățământul preșcolar a 1,5 milioane de euro din bugetul de stat pe 2005, aceste fonduri urmând să fie folosite în programele de pregatire a educatoarelor și pentru dotarea cu material didactic și de evaluare a capacităților fizice și psihice ale copiilor.

Având în vedere că după 1989 acest segment al învățământului românesc a fost ignorat aproape total, poate că a venit momentul să ne îndreptăm atenția spre copii, căci ei sunt viitorul țării. Pe de altă parte, daca investiția în copii este timpurie, remedierea deficiențelor de cunoaștere și comportamentale dă rezultate mai bune și ajută la reducerea pe viitor a ratei repetenției și a abandonului școlar, lucru arătat de nenumărate studii.

Un lucru este clar, învățământul românesc trebuie scos din izolarea în care s-a aflat în ultimii ani și compatibilizat cu standardele europene.

Suntem siguri că demersurile Ministerului Educațieiși Cercetării vor avea un final favorabil, iar rezultatele ce vor fi demonstrate în timp vor fi pe măsura așteptărilor!