Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 30, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 30-09-1996 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 30, 1996

3. Completare ordine de zi: introducerea proiectului de Hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al Camerei Deputaților pe anul 1997

Domnul Adrian Năstase:

................................................

De asemenea, supun votului dumneavoastră să introducem pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli al Camerei Deputaților pe anul 1997, în procedură de urgență, pentru miercuri, 2 octombrie.

Dacă sunteți de acord cu această propunere.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă? Un vot împotrivă.

Abțineri? 4 abțineri.

Mai multe comisii au cerut permisiunea să se întrunească pentru a definitiva rapoarte. Spre exemplu, Comisia juridică, la sala 29.

Deci, deocamdată vă pot anunța că sunt 187 de voturi pentru. O să vă anunț și voturile împotrivă.

Stimați colegi,

Ca să nu existe nici un fel de discuții asupra procedurii, eu vă propun ca joi dimineață, înainte de dezbaterea proiectului de lege, să mai facem un vot privind introducerea pe ordinea de zi, ca să nu existe... Deci, acest vot să-l considerăm ca un vot privind acceptarea procedurii de urgență, procedura să fie declanșată conform regulilor noastre și în ziua de joi dimineață, în măsura în care va exista raportul comisiei vom face încă un vot care să confirme introducerea... N-as vrea să existe nici un fel de umbră asupra desfășurării regulamentare a procedurii.

Și, deci, din acest punct de vedere eu o să vă rog să mai facem joi dimineață, în măsura în care vom avea raportul comisiei, încă un vot privind includerea pe ordinea de zi. Este adevărat că ordinea de zi se modifică în principiu numai în prima zi a săptămânii, însă aceasta este procedura obișnuită. Fiind vorba însă de o procedură specială, modificarea ordinii de zi se poate face și în celelalte zile.

Ca atare, această modificare a ordinii de zi poate fi aprobată de către Cameră și într-o altă zi decât în ziua de luni.

Domnule Gavra, aveți cuvântul.

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte,

Aici ați avut dreptate, că modificarea se poate face și în ziua în care ne spune Regulamentul la articolul legat de regimul de urgență al dezbaterii unui proiect de lege.

Vreau să vă spun că tot ce s-a făcut până acum este împotriva firii și a Regulamentului și vă anunț încă o surpriză totală, deci, cine a încercat asemenea chestiuni propun să fie sancționat în Camera Deputaților, indiferent că este vorba de președintele comisiei, care trebuie schimbat, că mai mult decât atât n-a făcut în 4 ani de zile; dacă este vorba de aparatul tehnic, secretar general - să fie sancționat și chiar destituit din funcție și o să venim cu o asemenea propunerea pentru că deja la comisie s-a primit avizul Consiliului Legislativ. Este culmea neobrăzării și a nerușinării! Deci, avizul trebuia să vină începând de astăzi; trebuia trimis la consiliu și deja este anexat. Ce înseamnă asta? Ce se mai vrea în țara asta? Ce se mai vrea în țara asta? Să votăm toți o chestiune că cineva comandă? Dacă așa doriți, vă rog frumos să ne spuneți acest lucru, să plecăm acasă. Poate că ceilalți care vin o să aibă mai multă înțelepciune decât noi.

Vă mulțumesc. (Rumoare, vociferări, agitație, discuții contradictorii cu unii deputați din sală).

Domnul Adrian Năstase:

Domnul deputat Ivanciu Văleanu. Vreau să vă spun că procedura a început la Senat și acolo s-a cerut, după părerea mea...

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Este o altă Cameră....

Domnul Adrian Năstase:

Dar, nu se cere avizul la cealaltă Cameră. N-are rost să stăm acum...

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Citiți Regulamentul....!

Domnul Adrian Năstase:

Nu, nu. Domnul deputat Ivanciu Văleanu.

Domnul Ivanciu Nicolae-Văleanu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Nu atac persoane, pentru că nu este în caracterul meu.

Abordez o problemă și anume o problemă de procedură, care a fost într-un fel abordată și de domnul Gavra, dar într-un fel propriu.

Dați-mi voie să o abordez și eu așa cum trebuie. Eu am primit pe ziua de 27 septembrie adresa semnată de președintele Camerei Deputaților, în care....

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Mare greșeală...!

Domnul Ivanciu Nicolae-Văleanu:

... în care mi se aduce la cunoștință următorul text: "În conformitate cu prevederile art. 86 din Regulamentul Camerei Deputaților vă înaintăm alăturat spre dezbatere și avizare proiectul Legii pentru ratificarea tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinatate între România și Republica Ungară, semnat la Timișoara la 16 septembrie. Cu acest proiect, comisia este sesizată în fond.

Proiectul de lege a fost trimis spre avizare Comisiei juridice, de disciplină și imunități urmând ca potrivit art. 61 din Regulamentul Camerei să stabiliți, cu consultarea acesteia, termenul până la care vă va fi remis avizul".

Ce a făcut președintele comisiei? Nu scrie nicăieri că este vorba de o procedură de urgență. Președintele comisiei, care o conduce de 4 ani de zile, a apreciat că este absolut necesar să aibă cel puțin o consultare de urgență cu colegii săi, sau, dacă întrunim cvorumul, să dezbatem acest proiect de lege și să elaborăm raportul, așa cum cer toate regulile.

Când se va stabili că este de urgență asta este o altă chestiune, lucru care s-a făcut astăzi.

Domnul Adrian Năstase:

Da, am reținut.

Domnul Ivanciu Nicolae-Văleanu:

Prin urmare, președintele și-a făcut datoria și nimic altceva. Orice comisie elaborează un raport, discută un raport.

Domnul Adrian Năstase:

Am reținut, domnule Văleanu.

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Chestiunea este foarte clară. Dacă comisia până acum a făcut anumite discuții sau nu le-a făcut, este o problemă proprie a comisiei. Din punctul de vedere al procedurii, dânșii numai din acest moment vor fi sesizați, sau, mai bine spus, nu vor fi sesizați decât la momentul în care vor fi finalizate și amendamentele și atunci vor putea în mod oficial să se pronunțe asupra acestei chestiuni.

În rest, dacă dânșii au luat tratatul din ziar sau l-au primit, este o chestiune care nu are relevanță sub aspectul procedurii.

Domnul Gavra.

Domnul Ioan Gavra:

Deci, pentru domnul președinte al comisiei și îl rog să mă scuze, că are părul alb, dacă dânsul avea puțintică răbdare în 4 ani să vadă Regulamentul, dacă a primit de la președinte, este o încălcare a procedurii regulamentare. N-avea voie să primească de la președinte nimic absolut.

Dacă știați, puteați să returnați și era simplu pentru că dumneavoastră aveați onoarea de președinte al comisiei.

La art. 86, pe care îl citați, dari nu-l cunoașteți, de acolo, din ce v-a trimis, scrie:"Proiectele sau propunerile legislative se trimit de îndată către Biroul Permanent al Camerei Deputaților și numai după aceea se trimit la comisie".

Ați înțeles cum vine chestiunea în Parlamentul Românie?!
Vă mulțumesc frumos.

Domnul Adrian Năstase:

Da, este foarte clar sub aspectul procedurii. Sub aspectul procedurii lucrurile sunt foarte clare.

Stimați colegi,

Eu vă rog să ne rezervăm pasiunile pentru dezbaterea pe fond. Sigur că este o chestiune tensionată și este firesc să fie așa, dar eu vă rog să avem deocamdată răbdarea....

Domnule deputat, să lăsăm pentru joi, pentru astăzi am dat deja două ore din programul pe care îl aveam pentru această chestiune introductivă.

Eu v-aș ruga să fiți de acord să mergem mai departe. Avem foarte multe puncte pe ordinea de zi și așa cum se spunea aici sunt foarte multe proiecte de legi care așteaptă să fie finalizate. De aceea, vă rog încă o dată să fiți de acord să continuăm cu aceste chestiuni, să putem să mergem mai departe.

În ceea ce privește procedura, repet, joi dimineață, în măsura în care din punctul de vedere al derulării la nivelul comisiei va exista și raportul comisiei, vom exprima un vot care va da într-un fel, va stabili dacă dumneavoastră sunteți de acord sau nu să introducem pe ordinea de zi acest punct.

Vă consult dacă sunteți....

Să vă spun rezultatul final al votului. 187 - pentru; 19 - împotrivă și 135 de abțineri.

Am să rog ca această listă să fie distribuită pentru presă astfel încât alegătorii să știe care este situația în legătură cu prezența la Cameră.

Vă rog, domnule deputat.

Aveți cuvântul.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Vă rog să mă iertați că intervin, dar cred că problema nu se pune așa și nu acest vot este cel care a dat prezența. Am spus că la acest vot nu participăm. Deci, ăsta este adevărul și ăsta trebuie să-l spunem.

Și, a doua, în numele grupului parlamentar al PUNR vreau să o spun cu toată tăria, nu este prima dată când și într-o altă parte s-a încercat o încălcare și s-a diminuat prestigiul Camerei Deputaților. Astăzi s-a încălcat o lege de către Camera Deputaților, o lege a ei proprie.

Mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

În ceea ce privește prima observație, cred că aveți dreptate și vom face publică lista la primul apel nominal, nu la cel de-al doilea. Observația domnului deputat Tabără este corectă.

În ceea ce privește cel de-al doilea aspect, dați-mi voie să am o părere diferită. Consider că am încercat pe cât am putut să țin seama de observațiile care s-au prezentat, chiar și precizarea ulterioară legată de un vot suplimentar pentru joi. Am ținut seama de prevederile art. 103 și 104, încercând să respect procedura, dând în același timp un sens util totuși deciziilor pe care le luăm și, în același timp, împiedicând pe cei care doresc să vadă drepturile procedurale ca pe forme de abuz care să împiedice rezolvarea pe fond.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie lundi, 12 avril 2021, 9:02
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro