Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 19, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.121/26-09-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 19-09-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 19, 2005

10. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului de către deputații:  

   

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

    ................................................
 

În partea a doua avem o listă impresionantă de deputați înscriși pentru prezentarea pe scurt a interpelărilor. O parte dintre aceștia au depus în scris. I-aș ruga pe domnii deputați care doresc să le susțină oral să se prezinte.

 
Cosmin Vasile Nicula

Domnul deputat Kovacs Attila a fost aici și a dorit să susțină oral această întrebare. Este prezent? Regret. Domnul deputat Tabără a depus în scris. Domnul Claudiu Pop a depus în scris. Domnul deputat Iuliu Nosa a depus în scris. Domnul deputat Cosmin Vasile Nicula, 2 interpelări, în scris.

Domnul deputat Răzvan Bobeanu, 2 interpelări.

Sunteți prezent?

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Cosmin Vasile Nicula:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință,

Am trei interpelări pe care doresc să le dau citire, la care solicit răspunsul în scris.

Prima interpelare este adresată domnului ministru Codruț Sereș și subiectul interpelării este "Prețul produselor petroliere".

În actuala conjunctură economică a țării, rog să-mi detaliați modul în care Guvernul pe care îl reprezentați și ministerul pe care-l conduceți gestionează inconsecvența prin care S.N.P. Petrom majorează și reduce prețul produselor petroliere, după o politică de prețuri numai de ei știută.

A doua interpelare este adresată domnului ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, iar subiectul interpelării se referă la evoluția producției agricole românești.

Domnule ministru, cum vă explicați faptul că în perioada în care dumneavoastră conduceți Ministerul Agriculturii, producția agricolă la principalele produse (grâu, porumb) este în scădere, iar importul la carne de porc și vită a crescut alarmant, datorită faptului că producția internă nu satisface cererea de pe piață. Care sunt măsurile pe care preconizați a le lua în a stopa acest flagel economic?

A treia și ultima interpelare este adresată domnului ministru al sănătății, Eugen Nicolăescu. Iar subiectul interpelării sună cam așa: Criza din unitățile medico-sanitare din Valea Jiului.

Pe zi ce trece, sistemul sanitar din România și implicit din Valea Jiului se îndreaptă spre faliment socio-economic. În condițiile în care platforma program pe care doriți să o puneți în aplicare este aplicabilă, vă rog, domnule ministru, să-mi detaliați modul în care poate fi salvat sistemul sanitar din județul Hunedoara și mai precis din Valea Jiului. Care sunt măsurile pe care doriți a le lua în următoarea perioadă, pe etape?

În acest sens, anexez memoriul primit de la Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.

Aștept răspunsul în scris.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
    ................................................
   

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

    ................................................
Kovacs Attila Béla Ladislau

V-aș ruga să-mi permiteți să continuăm lista cu interpelări.

Domnul Kelemen Attila.

   

Domnul Kovacs Attila Béla Ladislau (din sală):

Kovacs Attila!

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Iertați-mă, nu am reținut eu numele. De regulă, le pronunț corect.

 
 

Domnul Kovacs Attila Béla Ladislau:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea mea se adresează ministrului muncii și solidarității sociale, domnului ministru Gheorghe Barbu. Se referă la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice, Legea nr. 189/2000.

Nu vreau să prezint pe larg interpelarea, însă vreau să formulez foarte succint două propoziții din interpelarea respectivă.

Cer răspuns la o situație care a intervenit în județul Brașov și în special se referă la beneficiarii legii respective din județul Brașov, care au primit decizii de aprobare de la comisia județeană din Brașov în cursul acestui an, unii chiar din luna ianuarie, ca să primească anumite indemnizații și, până la urmă, aceste indemnizații nu au fost acordate.

Având în vedere că sunt persoane vârstice, cu pensii reduse, iar prin decizia comisiei județene, în mod legal, au devenit beneficiarii drepturilor prevăzute de aceste lege, consider că nu sunt motive care să justifice această întârziere sau această neplată a indemnizațiilor lunare. Mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Încă o dată, scuze, pentru că nu am reținut corect numele dumneavoastră.

 
Ioan Țundrea

Continuăm.

Doamna deputat Manuela Mitrea a depus în scris.

Domnul deputat Nicolae Bănicioiu, 3 interpelări.

Doamna deputat Ionela Bruchental Pop a depus în scris.

Domnul deputat Ioan Cindrea, 3 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Vasile Pușcaș a depus în scris.

Domnul deputat Ioan Țundrea. Vă rog să v-o susțineți, domnule deputat.

 

Domnul Ioan Țundrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelare adresată doamnei ministru Sulfina Barbu, ministru al mediului. Obiectul interpelării: "Speranța mediului în Caraș-Severin".

Doamnă ministru,

În urmă cu câteva luni, v-am adresat o interpelare referitoare la poluarea din Reșița, la care nu am avut onoarea să-mi răspundeți. Perseverent cum sunt, vă adresez, de această dată, rugămintea de a analiza proiectul înființării unei gropi ecologice între Reșița și Bocșa. Proiectul unei asemenea gropi ecologice a fost la Reșița, propus și aprobat cumva de fosta ministru al mediului, doamna Speranța Ianculescu.

Necesitatea protejării mediului cărășean, ca o alternativă la supraviețuirea județului și dezvoltarea de oportunități turistice sunt condiții sine qua non ale locuitorilor acestei zone, trădați și uitați de foștii și actualii guvernanți.

Eu, ca parlamentar de Caraș-Severin, am speranța că două doamne, fost și actual ministru al mediului, nu vor lăsa proiectul gropii ecologice de la Reșița ca frunza-n dungă.

Cu considerație, vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Le vom transmite spre cele legale.

 
Ioan Aurel Rus

Domnul deputat Ștefan Baban, 2 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Adrian Moisoiu, 2 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Costache Mircea, 2 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Vlad Hogea, 2 interpelări, depuse în scris.

Domnul deputat Ioan Aurel Rus. Dacă doriți să o susțineți? Vă rog.

 

Domnul Ioan Aurel Rus:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată doamnei ministru Monica Macovei, Ministerul Justiției.

Doamnă ministru,

Revin asupra cazului Susana Băloiu din Bistrița, decedată în condiții neelucidate până astăzi. Este așa de greu a se verifica cele expuse de mine în interpelarea anterioară? Cine se face vinovat că nu sunt audiați martorii care au ceva de spus? De ce poliția nu a prelevat probe în primele zile ale crimei? Se ascunde vreo persoană sus-pusă sau protejatul ei în spatele acestei crime?

Cer revizuirea competentă a cazului, iar răspunsul ce-l aștept sper să nu fie o simplă spălare pe mâini, ca cel pe care l-am primit.

A doua interpelare, domnule președinte, este adresată domnului ministru Mircea Miclea, Ministerul Educației și Cercetării.

La Școala generală din Ilva Mare, județul Bistrița Năsăud, vin elevi de pe mai multe văi și cătune aparținătoare, situate la kilometri distanță de unitatea de învățământ. O mașină de transport elevi ar ușura mult situația lor și ar fi un sprijin real privind procesul de învățământ. Doar intervenția promptă a ministrului poate rezolva această problemă și eu o cer.

Și, domnule președinte, cu îngăduința dumneavoastră, și cea de a treia interpelare, adresată domnului ministru Vasile Blaga, Ministerul Administrației și Internelor.

Domnule ministru,

Interpelarea mea are ca obiect cazul unic petrecut în comuna Merghindeal, județul Sibiu, unde, la alegerile locale din iunie 2004, Partidului România Mare i-a fost refuzat dreptul de a avea un consilier ales în consiliul local, menționând că, cercetând statistica alegerilor locale din comuna respectivă, s-a constatat acest lucru.

Cer verificarea statistică și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de încălcarea acestei legi, precum și îndreptarea situației.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
Aledin Amet

În continuare, domnul deputat Ioan Munteanu, 3 interpelări, depuse în scris.

Doamna deputat Minodora Cliveti, depusă în scris.

Domnul deputat Amet Aledin. Vă rog, domnule deputat, să o susțineți.

 

Domnul Aledin Amet:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Domnilor colegi,

În această seară, am o singură interpelare. Întrebarea este adresată domnului ministru al culturii, Adrian Iorgulescu.

Geamia Ismahan Sultan din orașul Mangalia este unul din cele mai vechi lăcașuri de cult din România. În acest moment, minaretul, turnul geamiei, este foarte înclinat, existând posibilitatea de a se prăbuși. Fiind declarată monument istoric aflat în patrimoniul României, geamia necesită de urgență reparații capitale.

În ce măsură se poate implica Ministerul Culturii din România pentru rezolvarea situației?

Vă mulțumesc frumos.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
Mihai Dumitriu

Domnul deputat Mihai Dumitriu. Vă rog să poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Mihai Dumitriu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Mircea Miclea, ministrul educației și cercetării. Subiectul: solicitarea cadrelor didactice universitare de la Facultatea de textile-pielărie din cadrul Universității tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, de a corecta Hotărârea de Guvern nr. 116/11.08.2005 și a introduce specializarea "tehnologia tricotajelor și confecțiilor" din domeniul ingineriei industriale în nomenclatorul specializărilor de licență.

Domnule ministru,

Din studiul documentului care mi-a fost pus la dispoziție de cele 28 de cadre didactice din cadrul facultății de textile din cadrul universității reiese necesitatea introducerii în nomenclatorul specializărilor de licență a specializării "tehnologia tricotajelor și confecțiilor". Argumentez solicitarea prin: specializarea solicitată este unică în Moldova și influențează decisiv dezvoltarea industriei de tricotaje și confecții din țară; facultatea dispune de un corp profesoral foarte bine pregătit și o bază materială de mare valoare, similară celei din Uniunea Europeană; specializarea este recunoscută de Federația europeană a asociațiilor naționale ale inginerilor; România fiind unul din marii producători de tricotaje și confecții din Europa, cererea de specialiști este mai mare decât numărul absolvenților; opțiunea candidaților la concursul de admitere din iulie 2005 s-a bazat, în proporție de 80%, pe existența specializării "tehnologia tricotajelor și confecțiilor".

Solicitarea este în consens cu integrarea noastră în Uniunea Europeană.

Solicit conducerii ministerului să analizeze cu atenție cerințele cadrelor și să întreprindă de urgență măsuri pentru a introduce specializarea "tehnologia tricotajelor și confecțiilor" în nomenclatorul specializărilor de licență, deoarece este cerută de piața muncii și este în interesul economiei naționale.

Vă mulțumesc.

 
Alecsandru Știucă

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnul deputat Gheorghe Sârb, depusă în scris.

Domnul deputat Cezar Preda, depusă în scris.

Domnul deputat Alecsandru Știucă. Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Alecsandru Știucă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului ministru al culturii, Adrian Iorgulescu.

Academia Română coordonează un proiect cultural de excepție, care ambiționează să redea literaturii române lucrări de fond, care legitimează spiritul european al culturii noastre. Au apărut în condiții deosebite, de excepție, colecții importante, citez doar câteva din ele: Colecția Pleiade - opere fundamentale: 58 de volume; Istoria românilor: în 9 volume; Dicționarul general al literaturii române; Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române.

Dar accentul cade în intervenția mea pe ediția manuscriselor eminesciene, proiectată în 21 de volume, au apărut deja primele două.

La intervenția Academiei Române la ex-ministrul culturii, doamna Mona Muscă, s-a înregistrat o expediere a problemei într-un plan derizoriu, pentru că problema editării manuscriselor eminesciene a preocupat personalități importante ale culturii noastre, aș cita numai pe Constantin Noica, și pentru faptul că aceste mauscrise, la ora actuală, nu mai pot fi folosite, vizionate, pentru că au intrat într-un proces de degradare iremediabil, iar editarea lor într-o carte, în 21 de volume, reprezintă o necesitate imediată și obligatorie.

Însă editarea unei astfel de cărți, care este specială prin natura ei, este extrem de costisitoare. A îndemna Academia să se adreseze sectorului privat pentru a face rost de banii necesari cred că este un răspuns nesatisfăcător.

De aceea ne interesează dacă domnul ministru Adrian Iorgulescu intenționează să se implice în această realizare de excepție a culturii române, așteptate de multă vreme. Și am dori să aflăm în ce mod și dacă acest lucru se poate realiza.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Petru Tărniceru

Domnul deputat Petru Tărniceru, 2 interpelări, depuse în scris. Sunteți prezent, domnule deputat? Vă rog să le susțineți.

 

Domnul Petru Tărniceru:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am două interpelări, în atenția domnului ministru Vasile Blaga, de la Ministerul Administrației și Internelor.

Prima interpelare se referă la municipiul Vatra Dornei. În luna mai 2005, a funcționat un detașament cu circa 100 de cadre de jandarmi, care asigurau liniștea și ordinea publică. Din acestă dată, nu cunoaștem motivele sau strategia căreia se datorează retragerea a 85 de jandarmi, din ei 100 rămânând doar 15 pentru a asigura paza și protecția.

De la Suceava, reședința de județ, până la Vatra Dornei, sunt 110 km, suprafață în care intervenția jandarmeriei nu se poate desfășura în timp util. Din luna mai, când au fost retrași cei 85 de jandarmi, a crescut starea de infracționalitate, acestea manifestându-se prin spargeri, furturi, tâlhării și perturbarea liniștii publice.

Este evident că această problemă este foarte serioasă și necesită soluții urgente. Cred că se impune o revenire a detașamentului retras, pentru a se evita pe viitor incidentele nedorite.

Solicit răspuns în scris și vă mulțumesc.

A doua interpelare se adresează tot ministrului Vasile Blaga, în legătură cu municipiul Câmpulung Moldovenesc, care se referă la situația încălzirii termice, care este dezastruoasă.

În acest moment, nu există nici o posibilitate de a asigura încălzirea și apa caldă pentru locuitorii municipiului, deoarece încălzirea termică se află într-un program de reabilitare a centralelor de distribuție a energiei termice, pentru a corespunde standardelor europene. Acest fapt face imposibilă darea în folosință a centralelor termice, în condițiile în care debutul iernii este tot mai apropiat.

Ținând cont că municipiul Câmpulung este situat într-o zonă montană, unde sezonul rece este foarte lung și foarte dur, dar și datorită faptului că nivelul de trai în această zonă este destul de scăzut, domnule ministru, considerăm că este necesară o subvenție pentru această perioadă, de până la 50%, la energia electrică și combustibil solid, pentru toți cetățenii care beneficiau de agentul termic de la centralele mai sus menționate.

Această problemă necesită o soluționare urgentă. Aștept răspuns scris și vă mulțumesc.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Mircia Giurgiu

Doamna deputat Grațiela Iordache a depus în scris.

Domnul deputat Mircia Giurgiu are 2 interpelări. Vă rog să le susțineți pe scurt.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată domnului Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor. Obiectul interpelării este situația grea cu care se confruntă salariații din cadrul Operei Naționale Române din municipiul Cluj Napoca.

A doua interpelare este adresată domnului Vasile Blaga, ministrul administrației și internelor. Obiectul interpelării îl reprezintă inundațiile din județul Cluj, fiindcă se caută tot felul de vinovați și se pare că prefectul a găsit unul. Totuși, dorim un punct de vedere al ministrului administrației și internelor.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Andrian-Sirojea Mihei

Dacă mai există cineva care s-a înscris la această listă de interpelări și nu a fost strigat? Vă rog, domnule deputat. Vă cer eu scuze, pentru că lista a fost alcătuită în oarecare grabă.

Poftiți, vă rog să vă recomandați.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Deputat Adrian Mihei. Adresez o interpelare domnului ministru al transporturilor, construcției și turismului, domnului Gheorghe Dobre, referitoare la contractul dintre Administrația Compania Națională a Canalelor Navigabile S.A. Constanța și Societatea comercială Deltaconst S.a. Tulcea. Mai precis, la scrisorile de garanție depuse la lucrările contractate în urma licitațiilor câștigate, scrisorii bancare, care se pare că nu sunt acoperite, chiar există suspiciunea de a fi false.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mulțumesc, domnule deputat.

Altcineva dintre domnii deputați, eventual, omiși pe listă?

În aceste condiții, vă rog să-mi permiteți să declar lucrările ședinței plenului Camerei Deputaților de astăzi, 19 septembrie, închise, prin epuizarea ordinii de zi.

Mulțumesc tuturor participanților.

Mulțumesc și personalului tehnic, care ne-a fost de ajutor.

Vă doresc noapte bună.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,58.

 
     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 17 avril 2021, 14:48
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro