Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 19, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.121/26-09-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
13-04-2021
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 19-09-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 19, 2005

8. Dezbaterea Proiectului de Lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu în armată și la trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 306/2005

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Următorul punct pe ordinea de zi: Proiectul de lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu în armată și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Acest proiect va fi dezbătut în procedură de urgență. Rog Comisia să ne fixeze timpii.

Domnul Mihai Stănișoară:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă propun cinci minute timp de dezbateri generale, cu un minut pentru fiecare intervenție.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Cinci minute dezbateri generale pentru șapte grupuri parlamentare și un minut pentru fiecare intervenție. Alte propuneri, sau obiecții la propunere?

Dorește cineva să obiecteze la aceste propuneri? Vă rog.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte,

Este, totuși, o lege importantă. Voi ruga președintele Comisiei să fie de acord cu 10 minute pentru dezbateri.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule președinte, vă rog să vă pronunțați.

Domnul Mihai Stănișoară:

Este în regulă.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Acum, eu ar trebui să răspund: este O.K.

Nu, domnilor deputați, este în ordine și este normal. Vă mulțumesc și dumneavoastră, domnule președinte, pentru înțelegere.

Din partea inițiatorului, vă rog.

Domnul Marius Bălu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Mă numesc Marius Bălu, sunt secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale.

Proiectul de lege privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat a fost inițiat ținându-se cont de actualul context al securității internaționale, precum și de actuala calitate a României, de membru al NATO.

În aceste condiții, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică, securitate națională au analizat posibilitățile de continuare a reformei structurilor militare, a restructurării acestora și a profesionalizării lor, având la bază voluntariatul.

Deși, în aparență, folosirea conscripților costă mai puțin, aceștia primind solde relativ mici în comparație cu salariile practicate la nivel național, de fapt, pe de altă parte, fonduri substanțiale sunt cheltuite pentru recrutarea și încorporarea lor și, mai departe, pentru hrănire, echipare, cazare și instruire.

Având în vedere cele sus-menționate, dar și faptul că profesionalizarea armatei și a celorlalte structuri militarizate va genera mai multă stabilitate sistemului de securitate națională, o forță incomparabil mai motivată, mult mai puține probleme de disciplină și costuri sensibil diminuate de instruire, s-a concluzionat, în mod indubitabil, că societatea trebuie să opteze pentru o forță militară bazată, în totalitate, pe voluntariat.

Prevederile legii sunt în acord cu principiile stipulate de Constituția României, republicată, care dispune la art. 55 alin. 2 că prin lege organică se vor stabili condițiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare.

Proiectat inițial doar pentru Ministerul Apărării Naționale, demersul legislativ a fost extins asupra tuturor instituțiilor din sistem, ca urmare a amendamentelor formulate în cadrul dezbaterilor în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, amendamente cu care am fost de acord în totalitatea lor.

Ținând cont de cele menționate, vă rog să acordați votul favorabil acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Raportul Comisiei, vă rog.

Domnul Mihai Stănișoară:

Domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Proiectul de lege menționat are ca obiect de reglementare suspendarea efectuării serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, începând cu data de 1 ianuarie 2007.

Consiliul legislativ a avizat favorabil acest proiect de lege.

De asemenea, Comisia juridică, de disciplină și imunități a avizat la fel, favorabil, proiectul de lege.

La lucrări au fost prezenți 21 de deputați din totalul de 22 de membri ai Comisiei, raportul Comisiei fiind adoptat cu unanimitatea voturilor celor prezenți. În urma dezbaterii, în ședința din 7 septembrie 2005, Comisia propune admiterea cu modificări a proiectului de lege.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mulțumesc, domnule președinte.

La dezbateri generale, domnul deputat Ponta, din partea Grupului parlamentar al PSD.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În numele Grupului social democrat, dar mi-aș dori să spun și în numele generației mele, nu numai că voi vota acest proiect, vă rog să-l votați, pentru că este un proiect pentru care foarte mulți, și tineri și mai puțin tineri, au luptat în ultima perioadă.

În anul 2003, în campania pentru votarea Constituției, împreună cu colegii de la Tineretul Național Liberal și cu cei aflați în organizația noastră social democrată de tineret, am încercat foarte mult să-i convingem pe tineri să voteze modificările aduse Constituției, și pot să vă spun că eliminarea serviciului militar obligatoriu a fost, poate, cel mai interesant punct pentru acești tineri, care au votat, nu pentru că nu au respect față de armată, ci pentru că au înțeles că o armată profesionistă este de zece ori mai bine pregătită decât o armată de oameni luați cu japca, care nu dispun de condițiile necesare.

În fiecare săptămână, trecând spre Târgu Jiu, ajung în locul în care tineri luați în serviciul militar obligatoriu la jandarmi au fost mutilați de mineri în anul 1999 și mi-aș dori să trăiesc clipa în care se va vedea cine a fost cu adevărat vinovat de acele lucruri.

Vreau să vă spun că nu fac o pledoarie pro domo, am efectuat stagiul militar obligatoriu în 1995, am învățat să-i respect pe militarii de carieră, adevărații militari, dar, în același timp, am învățat să urăsc un sistem care nu se dovedea deloc eficient și deloc adecvat anului 2000, spre care ne îndreptam. Din acest motiv voi vota legea.

Am uitat să spun că, în afară de o pneumonie, am mai învățat în armată să sufăr de frig și de foame. Nu credeam că o să-mi mai fie de folos, dar nu mă gândeam, în 1996, că va veni un Regim Băsescu-Tăriceanu, așa încât acum îmi este util.

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al PSD.)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dacă din partea altor grupuri parlamentare? Vă rog, domnule deputat.

Domnul Costică Canacheu:

Mulțumesc, domnule președinte, Canacheu mă numesc.

O lege bună are mulți părinți. Trebuie să evidențiem câțiva părinți consacrați ca atare. La dezbaterea proiectului de modificare a Constituției, Emil Boc, fostul nostru coleg, a fost unul dintre cei care a avut ca obiectiv adoptarea acestei legi.

Această lege nu este în favoarea tinerilor sau în defavoarea tinerilor. Această lege ne aduce în modernitate. Armatele mileniului trei nu mai sunt armate de conscripți, sunt armate de profesioniști. Aceasta se întâmplă acum și, iată, Guvernul Alianței face ce susține de câțiva ani și, astăzi, și prin votul dumneavoastră vom adopta o lege importantă pentru o armată de profesioniști a României.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Vă rog, domnule deputat și, imediat, și domnul deputat Hrebenciuc.

Domnul Toro Tiberiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

În numele Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România aș dori să declar și de la acest microfon că grupul nostru sprijină acest proiect.

Țin să reamintesc că, în legislatura trecută, am avut asemenea inițiativă legislativă care la vremea aceea nu a avut succes, dar ne bucură foarte mult că acum, la începutul noii legislaturi, în sfârșit, ajunge în fața Parlamentului acest proiect și am speranță că, și conform declarațiilor colegilor noștri, că va fi votat de Camera Deputaților și de Senat.

Țin să mai reamintesc că, în perioada campaniei pentru modificarea Constituției, acest punct a fost principalul atu al partidelor politice pentru a face lobby pozitiv pentru modificarea Constituției. Au trecut doi ani și, în sfârșit, am ajuns ca acest proiect să fie în fața Parlamentului.

Am speranța că acest vot va fi pozitiv din partea tuturor grupurilor parlamentare și, în continuare, cât mai repede, instituțiile statului vor elabora, conform acestei legi, acele măsuri care ne vor conduce la o armată profesionistă.

Mulțumesc pentru atenție.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnul deputat Hrebenciuc.

Îmi permiteți să vă atrag atenția, domnule deputat, că, din partea Grupului PSD, s-a luat cuvântul.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

O problemă de procedură.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog frumos.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Ce spun este în favoarea Alianței, așa că eu sunt convins că vor fi de acord.

Mi-am amintit când domnul Canacheu a vorbit despre ceea ce a susținut domnul Boc, și eu confirm că domnul Boc a susținut acest lucru atunci când am dezbătut Constituția, pentru că, în pachetul de negocieri, într-adevăr, PD-ul a avut la vremea respectivă și acest lucru. Și a mai avut un lucru, acesta era elementul de culoare, faptul că Parlamentul nu poate respinge o decizie a Curții Constituționale niciodată. Înainte de modificarea Constituției puteam să respingem cu două treimi. Așa, apropo de ce dezbatem acum cu Curtea Constituțională, părintele acestei modificări a Constituției este tot domnul Boc.

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea Grupurilor parlamentare ale PSD și PRM.)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Aș ruga personalul tehnic să răspundă sesizării unor deputați, cum că ar fi un fum în sală. Vă rog să verificați.

Vă rog, domnule deputat și, imediat, și dumneavoastră.

În orice caz, dați-mi voie să vă asigur că eu nu fumez. dacă aș fuma eu ar fi mai mult fum.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Adrian-Miroslav Merka:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor,

Și Grupul parlamentar al minorităților naționale susține această lege și am ținut să facem această precizare tocmai datorită importanței deosebite pe care o are o astfel de reglementare. Trecerea, după secole, de la serviciul militar conscript la serviciul militar obligatoriu, reprezintă o decizie care, poate, este mai ușor de luat, dar ferească Dumnezeu să trebuiască să revenim la ea.

(Rumoare în sală din cauza fumului.)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

O să vă rog, domnule deputat, să ne scuzați pentru o întrerupere de două minute.

Repet rugămintea către personalul tehnic, să verifice situația și să ne liniștească.

Domnilor și doamnelor colegi, până când personalul tehnic își face datoria, sper că sunteți de acord să continuăm dezbaterile noastre, acordându-i atenția și respectul cuvenit vorbitorului.

Vă rog să continuați, domnule deputat.

Domnul Adrian-Miroslav Merka:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Sper ca acest fum care a ieșit astăzi să nu fie de rău augur vizavi de legea pe care o discutăm și o votăm în momentul de față.

Eu aș vrea să rețin atenția, și acesta este motivul pentru care am luat cuvântul, colegilor din Parlamentul României, din Camera Deputaților, asupra faptului că, în momentul de față, se desfășoară o activitate de încorporare a unei serii de militari conscripți, lucru care se va repeta și în februarie, în iunie pentru militarii cu termen redus, și în octombrie anul viitor.

Fenomenul care se manifestă în momentul de față este tendința tinerilor, într-o bună majoritate, de a încerca să evite satisfacerea serviciului militar până după 1 ianuarie 2007, când acesta nu va mai fi obligatoriu.

De aceea, în momentul în care se va dezbate - și această problemă este o problemă extrem de importantă - bugetul pentru Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor și Serviciul Român de Informații, structuri care folosesc militari conscripți pentru anul 2006, este necesar ca Parlamentul României să fie mult mai înțelegător față de aceste structuri, astfel încât soldele ultimelor serii de militari conscripți să fie apropiate de salariul minim pe economie. Sub această formă vom reuși să atragem, totuși, tinerii, care trebuie să îndeplinească anumite criterii psihologice, medicale, de sănătate și de pregătire, către ultimele serii de serviciu militar conscript.

De asemenea, este necesar ca Ministerul Apărării, Ministerul Administrației și Internelor și Serviciul Român de Informații să ia niște măsuri care să vină în sprijinul acestor tineri care vor fi încorporați în ultimul an, astfel încât ei să poată fi prima serie de militari angajați pe bază de contract, deci militari voluntari.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Îngăduiți domnului fost ministru al apărării, domnul Pașcu, să ne împărtășească un cuvânt. O iau ca o amintire, și nu ca o luare de poziție din partea grupului.

Vă rog, domnule ministru.

Domnul Ioan Mircea Pașcu:

Vă mulțumesc foarte mult și permiteți-mi să-mi cer iertare că nu sunt îmbrăcat adecvat dar, venind direct de la aeroport, sunt nevoit să apar în fața dumneavoastră îmbrăcat puțin mai sport, așa, sau poate mai militar. Însă, în calitate de ministru, vreau să aduc spre cunoștința colegilor noștri și pentru stenogramă câteva informații care mi se par esențiale.

Vreau să vă spun că această renunțare la serviciul militar obligatoriu a fost analizată și decisă în Ministerul Apărării Naționale cu câțiva ani buni înainte și a făcut parte din negocierea noastră împreună cu NATO. Din acest punct de vedere, pot să vă spun că, chiar dacă nu ar fi apărut o lege astăzi, sau chiar mai înainte, Ministerul Apărării Naționale tot renunța la serviciul militar obligatoriu în 2007, urmând ca celelalte componente ale sistemului să-și continue practica de a lua militari în termen.

Problema pentru care această lege nu a apărut în mandatul trecut a fost deoarece a durat mai mult până când Ministerul de Interne a reușit să-și dea acordul pentru această formulă și măsură pe care Ministerul Apărării Naționale o analizase și o adoptase înainte.

Am adus aceste lucruri pentru informarea colegilor mei.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Adomniței, PNL.

Domnul președinte al Comisiei ne sugerează să scurtăm dezbaterile generale. Eu consider că ele fac, totuși, esența dezbaterilor noastre parlamentare și dați-mi voie să le dau continuitate.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Cristian Mihai Adomniței:

Domnule președinte de ședință,

Stimate doamne și domni deputați,

Este o zi deosebită, totuși, astăzi. Eu mă bucur foarte mult. La ora când revizuirea Constituției, în 2003, a fost votată, personal am fost la vot și eu și părinții mei și bunicii mei, pot să vă spun, și o bună parte din motivația pentru care eu, ca tânăr în România, am votat această Constituție, a fost faptul că prin ea se renunță la serviciul militar obligatoriu și se trece la cel pe bază de voluntariat.

Aș vrea să reușim să transmitem tinerei generații din România această nouă viziune a conducătorilor din România, a Guvernului Alianței Dreptate și Adevăr și a Coaliției, privind acest lucru, privind faptul că ne gândim că tânăra generație poate servi țării și în alt mod, în acele șase sau 12 luni de serviciu militar în care ar fi trebuit să o facă în mod obligatoriu.

Vă mulțumesc foarte mult și vreau să spun că, cu multă mândrie și bucurie, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota acest proiect de lege.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Repet rugămintea, Grupul parlamentar al PSD și-a exprimat punctul de vedere. Pardon, vă rog să poftiți, îmi cer scuze.

Domnul Nicolae Popa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am văzut că faceți anumite confuzii, așa-i la început.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Eu, ca și mulți dintre dumneavoastră prezenți astăzi în Parlament, facem parte din categoria celor care am făcut armata. Pentru unii a fost un chin, pentru alții a fost o plăcere, de aceea este recomandat acest proiect de lege, fiecare să facă ce dorește, pentru că așa este într-o libertate deplină. Și trebuie să avem în vedere modificările structurale care au avut loc în Europa și în lume, faptul că România a fost inclusă în NATO, faptul că mâine-poimâine aderă în structurile Uniunii Europene. Este nevoie de o reformă în armată, este vorba de o nouă gândire, este vorba de o armată profesionistă, care să facă față noilor cerințe și condiții.

De aceea, Partidul Conservator susține acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat. Aș dori să încheiem dezbaterile generale și să trecem la vot.

Da, domnule deputat Călian.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Așa cum mulți dintre colegii noștri au spus că și-au satisfăcut stagiul militar au menționat unii dintre ei condițiile în care și-au desfășurat acest stagiu militar. Ele persistă și astăzi, putem să afirmăm fără nici o rezervă, fără a greși faptul că încă astăzi militarii suferă, nu fac o armată așa cum ar trebui să și-o satisfacă, așa cum se mai face armată acolo unde încă într-adevăr mai este obligatorie această armată.

Este foarte important să ne gândim și la ceea ce va fi după ce va fi promovat acest proiect de lege. Este un proiect extraordinar pe care eu îl susțin fără nici o rezervă, dar mă gândesc că după promovarea lui, așa cum spuneam, trebuie să ne gândim foarte serios la soluțiile prin care să atragem voluntarii într-o armată de profesioniști. Dacă nu vom fi în măsură să creăm condiții adecvate din punct de vedere tehnic, din punct de vedere financiar, nu vom rezolva problema și ne vom trezi în 2007 că nu vom mai avea armată.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dacă mai sunt alte intervenții? Vă mulțumesc.

Să trecem la dezbaterea pe articole.

Titlul legii, astfel după cum a fost modificat printr-un amendament admis de comisie, dacă dorește să intervină cineva?

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri? Vă rog, domnule secretar. O abținere.

Art.1 al legii, text nemodificat.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri? Nici o abținere.

Art.2 al legii, așa cum a fost adoptat prin amendamentul admis de către comisie.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri? Nu sunt.

În unanimitate.

Art.2 alin.2, pct.4 din raportul comisiei. Textul nemodificat.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 3, astfel cum a fost modificat prin amendamentul admis de comisie.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 4, astfel după cum a fost adoptat de comisie.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Punctul 5, astfel cum a fost adoptat de către comisie.

Pentru?

Împotrivă?

Unanimitate.

Punctul 6, art. 6, în varianta adoptată de comisie.

Pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Articolul 7 în varianta adoptată de comisie.

Pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Fiind vorba despre o lege organică, votul final se va desfășura în cursul zilei de mâine.

Suntem la punctul final al primei părți al ordinii de zi de astăzi, fiind ora 18,00. Înainte de a trece la primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului și prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului, vă rog să-mi permiteți să facem o pauză de 10 minute.

Vă mulțumesc.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 13 avril 2021, 20:41
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro