You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 20-09-2005

Sittings of the Chamber of Deputies of September 20, 2005

  1. Intervenții ale deputaților:
    1.1 Vasile Mocanu - declarație intitulată "Unde este strategia din agricultură?";

 

Domnul Dan Radu Rușanu:

  ................................................

Are cuvântul domnul Vasile Mocanu din partea Grupului parlamentar al PSD. (Vociferări din partea Grupului parlamentar al PSD.)

Înțeleg că trebuie să schimbăm și secretarul Camerei Deputaților, înțeleg, și secretarul general al Camerei. De aceea trebuie schimbată conducerea Camerei Deputaților pentru că suntem "sabotați" acum.

 

Domnul Dan Iosif ( din bancă):

Să schimbăm Coaliția!

Domnul Dan Radu Rușanu:

Putem schimba și Coaliția, dacă vrei neapărat!

A venit și secretara, avem și stenogramă acuma dar, de obicei, este bine să ne ferim de stenograme, că știți că sunt niște precedente și nu ar fi bine neapărat cu stenograme.

Domnul Vasile Mocanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu ne este teamă de stenograme. S-a văzut cui îi este teamă.

Declarația mea politică de astăzi este intitulată: "Unde este strategia din agricultură?"

Agricultura a devenit o problemă de siguranță națională. Fără a rezolva grabnic problemele acestui sector, riscăm să îmbolnăvim grav și iremediabil întreaga economie.

În România, nivelul subvențiilor este insuficient și incomparabil mai mic față de nivelul subvențiilor din țările Uniunii Europene. Se știe că nu există țară cu agricultură performantă, fără subvenții masive din partea statului. Dar înainte de a da banii agriculturii, Guvernul este obligat să propună o strategie coerentă de dezvoltare a ei.

În caz contrar, fondurile, oricât de mari ar fi ele, nu vor avea nici un efect.

Strategia trebuie să se dezvolte în două direcții: restructurarea economiei rurale și comasarea terenurilor agricole. Cât timp o mulțime de oameni va produce puțin, agricultura nu va deveni eficientă.

Avem printre cei mai mulți fermieri din Europa. Până în 2010-2012, numărul agricultorilor trebuie redus la o treime, adică de la 4 la 1,5 milioane.

Dar pentru absorbirea celor care nu vor mai lucra pământul este necesară constituirea, în mediul rural, a unor activități neagricole, prin dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor. În ultimul an, nu s-a întâmplat nimic în această privință.

Este necesar apoi ca fermierii cu loturi mici să se constituie în asociații, apoi asociațiile să fie ajutate cu subvenții ca să achiziționeze utilaje moderne, îngrășăminte, erbicide, pesticide etc. Dar, până acum, nu s-a întâmplat nici în zona asta.

Iar când anunți subvenționarea motorinei cu câteva mii de lei, pentru ca numai peste câteva zile să se producă și o creștere a accizelor la combustibili, te întrebi pentru ce s-a mai făcut o asemenea promisiune.

Fără bani și fără un proiect clar de modernizare, agricultura românească moare. Sectorul agricol suferă de o legislație insuficientă, de lipsa unor produse bancare pentru finanțări, de o producție lipsită de competitivitate și de costuri enorme pentru demararea de noi proiecte.

Ne apropriem de ceasul al doisprezecelea. Integrarea în Uniunea Europeană trebuie să ne prindă cu temele făcute și la capitolul agricultură.

Dar să nu ne iluzionăm: în lipsa unui cadru legislativ privind creditul funciar, cât și a unor reglementări privind creditarea și finanțarea agriculturii, acest sector va resimți cel mai dureros impactul integrării în Uniunea Europeană.

Haideți să ne apucăm serios de treabă.

Mulțumesc.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc și eu, domnule coleg.