You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 20-09-2005

Sittings of the Chamber of Deputies of September 20, 2005

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.16 Marin Almăjanu - intervenție "pentru a denunța încă o dată ilegalitățile și încălcarea prevederilor constituționale de care se face vinovat Adrian Năstase";

Domnul Marin Almăjanu:

Mă adresez astăzi plenului Camerei Deputaților pentru a denunța încă o dată ilegalitățile și încălcarea prevederilor constituționale de care se face vinovat Adrian Năstase.

Zilele trecute, președintele în funcție al Camerei Deputaților a arătat opiniei publice, dacă mai era nevoie, de ce este importantă schimbarea sa din funcție.

După ce la sfârșitul lunii august, atunci când mai mult de o treime a membrilor Camerei Deputaților i-au cerut convocarea unei sesiuni extraordinare în care să se discute modificarea Regulamentului Camerei, Adrian Năstase a refuzat categoric, încălcând Constituția, zilele trecute președintele Camerei a recidivat.

Astfel, ziua de joi, 16 septembrie 2005, poate fi considerată o zi neagră pentru sistemul democratic românesc. Prestația de la prezidiul Camerei Deputaților a depășit orice limite legale și ale bunului simț. În tendința sa cunoscută de a amâna la nesfârșit discutarea modificărilor la noul Regulament, Adrian Năstase a dat un recital de oportunism politic bazat pe comiterea de ilegalități.

Fiind propusă trimiterea modificărilor la regulament la Comisia juridică pentru obținerea unui aviz de constituționalitate, Adrian Năstase a supus la vot această propunere. Întrebarea care se pune este de când o comisie a Parlamentului poate da un aviz de constituționalitate, în contextul în care numai Curtea Constituțională are acest atribut conferit prin lege. Mai mult, acest aviz se suprapunea peste decizia unei comisii speciale a Camerei Deputaților, Comisia pentru Regulament.

Trecând peste aceste aspecte, surprizele au apărut în ceea ce privește procedura de vot. Președintele de ședință a supus la vot propunerea mai sus amintită, numărând voturile pentru și contra dar "uitând" de abțineri. Aceasta este o altă gravă ilegalitate săvârșită de Președintele Camerei Deputaților.

Mergând mai departe, trebuie spus faptul că în aceeași ședință în plen, aceeași persoană a avut "mari probleme" în ceea ce privește contabilizarea voturilor, rezultând o fraudă în stilul deja cunoscut al PSD.

În cursul ședinței, Adrian Năstase a reușit însă o mare performanță la capitolul - încălcarea Constituției. Prin blocarea ușilor sălii și împiedicarea deputaților să-și exprime votul, președintele executiv al PSD a reușit să calce în picioare dreptul de a alege așa cum este el înscris în Constituție, ceea ce potrivit legii este considerat chiar infracțiune.

De ce toate aceste ilegalități? Răspunsul este foarte simplu. Pentru mențierea scaunului de președinte al Camerei Deputaților.

Nu consider ca o luptă politică oricât de importantă ar fi ea, să se dea fără respectarea dispozițiilor legale sau constituționale. Însăși esența de a fi a funcției pentru care luptă Adrian Năstase a fost golită de conținut prin măsurile luate de acesta.

Democrația și sistemul parlamentar românesc au primit astfel o gravă lovitură tocmai din partea cuiva care trebuia să vegheze la respectarea legii, dar se pare că interesul personal este mai presus de orice în cazul lui Adrian Năstase.

În lumina faptelor prezentate mai sus, acum, mai mult ca niciodată, schimbarea lui Adrian Năstase devine obligatorie, ca o garanție a revenirii la respectarea Constituției și a legilor în vigoare.

Vă mulțumesc.