You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 20-09-2005

Sittings of the Chamber of Deputies of September 20, 2005

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.36 Ion Luchian - despre datoriile la medicamente;

Domnul Ion Luchian:

Domnilor parlamentari,

Referitor la recentul conflict apărut între Ministerul Sănătății, pe de-o parte, și producătorii și distribuitorii de medicamente pe de altă parte, consider că situația creată, în urma căreia furnizorii de medicamente au amenințat cu sistarea livrării de medicamente către spitale și farmacii, se datorează proastei administrări a sănătății de către guvernarea PSD.

Astfel, peste 400 de spitale și 4500 de farmacii din România au datorii către distribuitorii și importatorii de medicamente care se ridică în prezent la aproximativ 300 de milioane de euro, aceste datorii acumulându-se din 2003 și până în martie 2005.

Este de înțeles supărarea distribuitorilor, care își primesc banii pe medicamente cu multe luni întârziere, însă nu este o soluție ca aceștia să sisteze distribuirea de medicamente către spitale și farmacii, acțiunea lor nefiind decât în detrimentul bolnavilor.

Or, este inacceptabil ca cetățeni care își plătesc la zi taxele pentru sănătate să intre în farmacii și să nu-și poată cumpăra medicamentele de care au nevoie pentru că farmaciile nu au acele medicamente, sau să fie internați într-un spital și să realizeze că nu pot fi tratați pentru că spitalelor le lipsesc medicamentele necesare, amplificându-se, astfel, drama bolnavilor.

Este de felicitat ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, care a reușit să găsească resurse cu care să achite până la sfârșitul lunii 20% din datoriile către furnizori, precum și reducerea prețului de raft al medicamentelor cu 9%.

În consecință, consider că negocierile dintre minister și furnizori trebuie să continue, pentru a se evita noi conflicte și, de asemenea, ministrul și noi toți cei aleși tocmai pentru a încerca să rezolvăm problemele, trebuie să găsim soluții pentru achitarea definitivă a datoriilor din sistem și pentru intrarea, o dată pentru totdeauna, în normalitate în privința sistemului sanitar.

Vă mulțumesc.