Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 03-10-2005

Ședința Camerei Deputaților din 3 octombrie 2005

17. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului:  
  17.4 Vasile Cosmin Nicula
 
consultă:

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Domnul deputat Cosmin Nicula.

Aveți cinci interpelări, da? Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Vasile Cosmin Nicula:

Mulțumesc, doamna președintă.

Voi fi foarte scurt, ținând cont de ora târzie.

Prima interpelare este adresată domnului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Subiectul acestei interpelări se referă la cooperația meșteșugărească și la situația din această activitate economică, unde solicit răspuns în scris.

A doua interpelare este adresată domnului ministru al transporturilor, construcțiilor și turismului, Gheorghe Dobre. Subiectul interpelării: Autostrada Nădlac-Deva-București.

Domnule ministru, în contextul actual, în care reprezentați Guvernul României - în calitate de ministru al transporturilor - vă rog să ne comunicați detaliat modul în care ministerul pe care îl conduceți se implică în construcția autostrăzii Nădlac-Deva-București, precum și etapele pe care le urmați în derularea acestui proiect, atât în acest an, cât și în perioada 2006 - 2008.

A treia interpelare este adresată domnului ministru al agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur. Subiectul interpelării: Proiectele SAPARD din județul Hunedoara.

În urmă cu 4 ani, județul Hunedoara a beneficiat din plin de pe urma Programului SAPARD. a câștigat prin intermediul consiliilor locale 32 de proiecte eligibile, fără finanțare la acea vreme, urmând ca pe rând, în urma punctajului obținut, să beneficieze de aportul acestui program de finanțare structurală.

Vă rog să detaliați modul în care ministerul pe care îl conduceți se implică în implementarea proiectelor declarate eligibile. Sunt interesat, în special, de perioada pe care o preconizați pentru ca aceste proiecte să fie finalizate. Solicit răspuns în scris.

Cea de a patra interpelare este adresată domnului Codruț Șereș, ministrul economiei și comerțului, și are ca subiect: Valea Jiului, între minerit și turism.

Semnalul de alarmă pe care doresc să-l trag este acela că dacă nu găsim soluții urgente, alternative, la una dintre cele mai importante ramuri economice în declin, și anume mineritul, activitate economică care reprezintă baza unei întregi comunități locale, în scurt timp îi vom avea pe conștiință pe locuitorii din Valea Jiului.

Vă rog să ne detaliați modul în care ministerul pe care-l conduceți se implică în rezolvarea acestui adevărat flagel economic, și să ne enumerați variantele "portocalii" de salvare a acestei zone greu încercate de economia de piață. Răspunsul îl solicit în scris.

Ultima interpelare din această seară este adresată tot domnului ministru Codruț Șereș, și are ca subiect înființarea Ministerului Comerțului Exterior.

Pornind de la datele certe că în viitorul apropiat, România se va integra pe deplin în structurile Uniunii Europene, și că una din ramurile importante ale acestei economii naționale este aceea de comerț exterior, vă rog să-mi detaliați modul în care Guvernul pe care îl reprezentați ia în calcul reînființarea Ministerului Comerțului Exterior, și care sunt măsurile pe care le luați în prezent pentru susținerea și încurajarea exportatorilor din țara noastră. De asemenea, solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.