Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 16, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
20-04-2021
19-04-2021
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 16-09-1996 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 16, 1996

4. Aprobare procedură de urgența pentru:

Domnul Marțian Dan:

................................................

În conformitate cu prevederile art. 102 din Regulamentul Camerei Deputaților, Biroul Permanent vă propune dezbaterea proiectelor de lege de la pct. 7 și 8 din această informare în procedură de urgență. Vă reamintesc deci că pct. 7 se referă la proioectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Dezvoltare și Amenajare Rurală, iar pct. 8 este proiectul de Lege pentru transformarea fondurilor proprietății private în societăți de investiții financiare.

Dacă în legătură cu cele două proiecte de legi pe care le propunem să fie examinate în procedură de urgență, sunt anumite comentarii? Nu sunt. Da, vă rog.

Domnul deputat Corneliu Ruse. Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Corneliu Ruse:

Domnule președinte,

În numele Grupului parlamentar al Partidului Democrat, solicit ca cele două proiecte de legi, care sunt de altfel legi organice, să nu fie discutate în procedură de urgență.

Motivele cred că sunt destul de clare: acest Parlament se află la sfârșitul mandatului și credem noi că nu mai suntem încă abilitați pentru a discuta legi organice, și în procedură de urgență. (Discuții în sala de ședință)

Domnul Marțian Dan:

Domnule Ruse,

Aici, eu cred că sunt două lucruri care trebuie disociate: din punct de vedere regulamentar, până la data de 16 octombrie când s-a constituit legal actuala legislatură, atât Camera Deputaților cât și Senatul pot examina proiecte de legi organice, în procedură de urgență sau obișnuit. Asta decide Camera Deputaților .

Cât privește celelalte lucruri pe fond, sigur că se poate discuta dacă aceste proiecte de legi este cazul să urmeze procedură de urgență sau nu.

Dar vreau, înainte de a da cuvântul domnului deputat Elek Barna, să reiterez în fața dumneavoastră un singur lucru, cunoscut de altfel: proiectul de Lege privind transformarea fondurilor proprietății private în societăți de investiții financiare este unul care comportă foarte mare urgență, pentru că, odată fiind încheiată operațiunea de privatizare în masă, rațiunea lor de a mai exista în forma cristalizată de Legea nr. 58/1991 nu mai există și, în afară de asta, știți foarte bine că noi am mai adoptat o lege care prelungea funcționarea lor temporară până când adoptam această soluție, care se impune. Deci sunt niște rațiuni în legătură cu aceste proiecte de legi.

Îl rog pe domnul deputat Elek Barna să poftească la tribună.

Domnul Elek Barna:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Desigur, oportunitatea procedurii de urgență este de înțeles, întrucât suntem la sfârșitul mandatului și timpul ne presează.

Cred că toată lumea și toate grupurile parlamentare sunt de acord cu această treabă. Dar, nu mai puțin consider eu că este adevărat că nu putem să ne aruncăm acum, din cauza presiunii timpului, sau sub această presiune a timpului, să lucrăm, să aducem niște legi organice, care, poate, vor avea niște repercusiuni, dacă nu grave, dar oricum nelalocul lor în cadrul societății și în cadrul procesului de privatizare spre care tinde toată societatea. Drept pentru care, domnule președinte, avem timpul până la 16 octombrie, cum ați spus, să analizăm aceste două proiecte de legi.

Eu m-aș referi, cu permisiunea dumneavoastră, foarte pe scurt, la acea lege mult discutată a A.D.A.R.-ului, a Agenției de Dezvoltare și Amenajare Rurală, care a comportat atâtea discuții, aici, în Camera Deputaților, dacă nu mă înșel, și dacă luăm calendarul competițional al Parlamentului, ne dăm sema că această lege a fost discutată în 1994, iar astăzi, venind înapoi, deci legea returnată de Senat, sau trimisă la Camera Deputaților, desigur, trebuie discutată și trebuie analizată, dar nu înainte de a se discuta în comisie, și nu înainte de a discuta în plen, și v-aș ruga nu în procedură de urgență, pentru că este o lege foarte importantă, lege care este pendentă de la Legea nr. 18, și fără de care, printre altele, nu poate funcționa Legea fondului funciar, nu pot să funcționeze o sumedenie de legi, care vin să reglementeze agricultura astăzi, și cred că nu mai este cazul să vorbim despre importanța agriculturii sau importanța bunului mers al agriculturii în societate.

Domnule președinte,

Vă rog foarte mult, stimați colegi, să apreciați la valoarea reală problema celor două proiecte de legi. Propunerea noastră concretă este să le discutăm pe amândouă, dar nu în procedură de urgență, să le analizăm și în comisie, și în plen, cu cea mai mare responsabilitate civică.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Marțian Dan:

Vă mulțumesc și eu.

Are cuvântul domnul deputat Valeriu Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Să-mi dați voie să nu fiu de acord cu colegul Elek Barna, și nici cu modul cum s-a pus problema aici, de a amâna legi extrem de importante.

Am spus-o încă de acum două săptămâni, că este foarte important ca acest Parlament să finalizeze legi de complementaritate, legi de pachet, și am spus cât este de important să se rezolve, de pildă, problema sectorului educației naționale, în care avem Legea învățământului și Statutul cadrelor didactice.

Avem Legea nr. 18, Legea Agenției de Dezvoltare Rurală, și am toată stima și considerația pentru colegul Elek Barna, dar Legea Agenției de Dezvoltare și Amenajare Rurală, pe care am dezbătut-o aici, a căzut la un vot în Camera Deputaților, a fost trecută prin Senatul României, unde a fost periată, chiar două dacă ar fi, și chiar 10 dacă erau, a fost o lege care a trecut cu foarte multe amendamente din partea întregii structuri a Camerei Deputaților. Este o lege absolut necesară pentru ca să-și aibă efect celelalte măsuri pe care le luăm în mediul rural. Mai mult, dacă vrem să discutăm despre piața pământului, despre ceea ce înseamnă creditarea, despre ceea ce înseamnă garanția pentru agricultor, pentru ceea ce înseamnă această lege pentru mediul rural și pentru țărănime și pentru structurile agrare, este absolut necesar ca noi să discutăm aici.

Argumentul celălalt, că ne ia mult timp, nu stă în picioare, pentru că noi, aici, am discutat-o pe îndelete și extrem de amănunțit, cu multe negocieri și cu Comisia de agricultură, și cu colegii parlamentari, și am găsit un obiect comun.

Eu susțin că este o necesitate și o mare realizare a acestui Parlament, dacă cele două legi de care am discutat, de complementaritate, se realizează aici, este vorba de Statutul cadrelor didactice și Legea Agenției de Dezvoltare Rurală.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Da. Vă mulțumesc și eu, domnule deputat Tabără.

Mai sunt alte observații? Da, vă rog, foarte scurt, însă, domnule Barna, da?

Domnul Elek Barna:

Mă rog, beneficiem de dreptul la replică.

Onorantul meu antevorbitor m-a nominalizat în această conjunctură. Departe de mine acest gând.

Eu, oricum, îi mulțumesc că este atât de atent la activitatea mea. La fel și eu sunt atent și îl urmăresc, dar problema este cu totul alta: eu nu am cerut, și să fie foarte clar, în plenul acestei Camere, n-am cerut, domnule președinte, o amânare, eu am cerut doar lucru, am cerut să ne apucăm să lucrăm și să elaborăm această lege muncind, n-am zis să amânăm, n-am zis să lăsăm pentru Parlamentul următor.

Eu am cerut și cer încă o dată, vă rog foarte mult, stimați colegi, eu cer să se aprobe această lege, respectiv să ne apucăm să lucrăm pe această lege până ne permite calendarul nostru intern.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Da. Vă mulțumesc.

Domnul deputat Petre Baniță are acum cuvântul.

Domnul Petre Baniță:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Legea A.D.A.R.-ului este o lege absolut necesară, ca să putem înainta cu definitivarea aplicării Legii nr. 18. Fără această lege nu se rezolvă problema circulației pământului și nu se rezolvă problema acționarilor și sunt 450.000 de oameni cărora trebuie să li se rezolve problema prin această lege. Ea a fost discutată de 3 ori. Ghinionul a fost că de fiecare dată a căzut la limita minimă.

Ca agricultor susțin cu multă căldură cele propuse de tovarășul... de domnul Tabără (rumoare, aplauze) și... se mai întâmplă asta, deci, propuse de domnul Tabără...

Domnul Marțian Dan:

Da, vă rog liniste!

Domnul Petre Baniță:

... și, domnule președinte, vă rog să mențineți, în continuare, în regim de urgență.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Doamnelor și domnilor deputați,

Eu cred că noi am putea găsi o linie care să reprezinte, să reflecte niște convergențe largi. Anume: dacă vă aduceți aminte, proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției de Dezvoltare Rurală, noi l-am dezbătut foarte amănunțit în cursul anului trecut și au fost foarte multe amendamente și noi am căutat să conciliem diferitele puncte de vedere în așa fel încât proiectul acesta de lege să fie, într-adevăr, expresia unei voințe largi în cadrul Camerei Deputaților. Avem deci, din acest punct de vedere, o muncă anterioară foarte serioasă. Varianta venită de la Senat prezintă, doar în unele locuri, deosebiri față de acel proiect de lege.

Având în vedere această muncă a noastră, eu cred că noi, fără să recurgem la procedura de urgență, am avea premizele necesare pentru a se elabora raportul la acest proiect de lege, a se discuta în comisii și a-l prezenta în așa fel încât, probabil în această parte finală a acestei activități pe care am făcut-o de la 2 septembrie, să putem lua în discuție, să ne pronunțăm și asupra acestui proiect de lege.

Aici eu cred că, dată fiind și importanța respectivului proiect de lege, că am putea merge pe linia de a satisface cererea care a fost făcută de unii colegi, de a dezbate în regim de urgență.

Cât privește proiectul de Lege pentru transformarea fondurilor proprietății private în societăți financiare de investiții, el comportă o anumită urgență și l-aș ruga și pe domnul Corneliu Ruse și pe domnul Elek Barna, care au avut obiecții, să înțeleagă că este nevoie de adoptarea acestei legi, discutarea ei în Camera Deputaților, adoptarea, operațiunea de mediere, în așa fel încât să nu lăsăm fondurile proprietății private cu un statut incert.

De aceea, aș insista ca în privința acestui al doilea proiect de lege să menținem, totuși, procedura de urgență.

Nu știu dacă domnul Ruse și cu domnul Barna, în urma acestei intervenții și a apelului pe care l-am făcut, mai insistă cu propunerile dânșilor.

Imi spuneți doar "da" sau "nu"...

Domnul Corneliu Ruse (din sală):

La punctul 2. La celaltă, în regim normal!

Domnul Marțian Dan:

La pct. 2, da?

Domnule Tabără?

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Eu insist ca și Agenția de Dezvoltare și Amenajare Rurală să rămână în regim de urgență, pentru că eu vreau să vă spun, fiind cel care am asistat în dezbaterea ei în Senat, că există și puncte de vedere de a întinde foarte mult analiza și aprobarea unei astfel de legi. Or, venită în procedură de urgență și având în vedere că ea a fost dezbătută în Camera Deputaților, și a fost dezbătută mult timp și cu multă atenție, să putem s-o aducem, s-o putem finaliza.

Nu este vorba de un Parlament neserios, așa cum s-a spus, sau că nu poate lucra foarte serios. După părerea mea se poate lucra încă foarte serios și două sau trei legi de maximă importanța le putem face în această procedură de urgență, pentru că ele sunt benefice, efectiv, pentru ceea ce înseamnă dezvoltare ulterioară a ruralului.

Imi mențin punctul de vedere, că trebuie s-o discutăm în procedură de urgență.

Domnul Marțian Dan:

Este un singur inconvenient: eu cred că pe fondul lucrurilor, raportul comisiei care va analiza în fond acest proiect de lege poate fi într-un timp relativ scurt elaborat și, din acest punct de vedere, să avem una din premisele esențiale pentru a trece la dezbateri. Va fi greu însă datorită faptului că este o lege în privința căreia sunt abordări diferite. Nu vor fi dezbateri generale și celelalte lucruri constrângătoare, izvorâte din procedura noastră de urgență.

Tocmai pentru că, împreună am decelat niște convergențe, cred că s-ar putea și cu o procedură obișnuită, dacă există dorința din toate părțile, să fie pregătit în așa fel încât să-l putem dezbate.

Domnule Monoranu, vă rog să interveniți.

Domnul Cornel Monoranu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi am mai folosit, știu eu, modelul ca atunci când o lege a fost discutată de două ori într-o Cameră și a fost discutată și în cealaltă, în Senat, articolele care au fost trecute în Cameră, și care au fost trecute și în Senat, să nu mai fie discutate, și să fie discutate numai articolele la care sunt puncte divergente acolo, pe sistemul acesta, și atunci să folosim acest sistem și acum și să dăm drumul la aceste legi.

Domnul Marțian Dan:

Bun. Este în afara Regulamentului acest lucru. Nu discutăm chestiuni care ies din Regulament.

Pentru noi, proiectul este cu totul nou, dumneavoastră știți ce se întâmplă cu un proiect de lege. Nu mai faceți propuneri din acestea care n-au acoperire cu prevederile și normele codificate de noi în Regulament.

Doamnelor și domnilor deputați,

Eu am să vă rog, deci, să vă pronunțați. Am căutat, mai ales în legătură cu proiectul de Lege privind Agenția de Dezvoltare Rurală să găsim niște convergențe mai largi. Văd însă că punctele de vedere sunt împărțite și va trebui să tranșăm.

Eu vă supun votului procedura de urgență pentru proiectul de Lege privind Agenția de Dezvoltare și Amenajare Rurală.

Cine este, vă rog, pentru? Sunt 74 voturi pentru.

Cine este, vă rog, împotrivă? Sunt 36 voturi împotrivă.

Abțineri, dacă sunt? Sunt 3 abțineri.

Rog pe domnii chestori să invite pe colegi în aulă.

N-a picat și nici n-a căzut, n-avem cvorum...

Rog pe domnii chestori să invite pe toți colegii în aulă. Am anunțat o prezența foarte consistentă, dar când este vorba s-o materializăm și în aulă, acolo este mai greu.

Îi rog pe domnii chestori să-i invite pe toți colegii în aulă.

Am anunțat o prezență foarte consistentă. Dar când este vorba s-o materializăm și în aulă, acolo este mai greu.

Doamnelor și domnilor deputați,

Resupun la vot propunerea ca proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Dezvoltare și Amenajare Rurală să fie examinat în procedură de urgență.

Cine este, vă rog, pentru? O să rog pe toți colegii să-și ocupe locurile în aulă. Noi, totuși, lucrăm. (Rumoare) Vă rog să poftiți în bancă, vă rog. Vă rog să vă ocupați locurile în fotoliile în care de obicei participați la lucrările Camerei.

Luați loc, domnule Stan, vă rog foarte mult. 95 de voturi pentru.

Contra, vă rog? 48 de voturi împotrivă.

Abțineri, vă rog? 5 abțineri.

Au participat la vot 148.

Îi rog pe domnii chestori să-i invite pe toți colegii în aulă.

Îi rog pe liderii grupurilor parlamentare să-i invite pe toți... Sunt, totuși, o seamă de colegi aici, la sediile grupurilor parlamentare, în alte părți. Este păcat ca noi să irosim timpul în aceste eforturi de a-i aduce în sală pe toți colegii noștri.

Domnule Dinu, vă rog eu, rămâneți în aulă, pentru că imediat supun din nou la vot și dacă ne găsim fiecare .., diferite probleme care nu mai suferă nici un fel de amânare, n-o să reușim să întrunim cvorumul...

Doamnelor și domnilor deputați,

Repun, din nou, la vot, pentru că n-a fost întrunit cvorumul necesar, propunerea de examinare în procedură de urgență a proiectului de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Dezvoltare și Amenajare Rurală.

Cine este, vă rog, pentru această propunere de examinare în procedură de urgență? 116 voturi pentru.

Împotrivă, vă rog? 34 de voturi împotrivă.

Abțineri, vă rog? 5 abțineri .

Îi rog pe domnii secretari să-i numere pe cei care sunt, pentru că sunt unii colegi de-ai noștri care sunt în sală, dar nu participă la vot și noi avem un articol care reglementează această chestiune. Vă rog să numărați.

Sunt 164 de colegi prezenți în sală. Îmi pare foarte rău dar, în aceste împrejurări, va trebui să facem o verificare dacă cei care într-adevăr, au semnat și-au și onorat această semnătură printr-o participare efectivă la lucrări.

(Rumoare)

Da, poftim, domnule Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Dacă se face apelul nominal, eu vă propun să facem și votul nominal. Este corect și putem să-l facem și pentru una, și pentru alta.

Domnul Marțian Dan:

Da, bun.

O să vă strige pe fiecare dintre dumneavoastră domnul secretar Raymond Luca și vă rog să vă pronunțați pentru dacă îmbrățișați alternativa dezbaterii în procedură de urgență a celor două proiecte de legi, sau nu. (Rumoare; vociferări)

Domnul Mircea Ciumara (din sală):

Forma de vot se pune la vot. Varianta de vot nominal trebuie votată de Cameră, nu trebuie propusă de cineva.

Domnul Marțian Dan:

Da, sigur, o să supunem la vot. (Rumoare; vociferări)

Da, domnule ... Votul nominal.

Bun. Cine este pentru a se exercita și votul nominal? Bun. Vă mulțumesc.

Împotrivă? (Rumoare; vociferări; clopoțel) 19 voturi împotrivă.

Abțineri? 6 abțineri .

Deci, Cu majoritate de voturi, s-a adoptat.... (Rumoare; vociferări)

Vă rog să fiți ... fiți pe pace! Nu vor fi 171 în aulă, e clar că nu am avut cvorum și decizia nu va fi valabilă. Dar, ca să nu prestabilim noi, ne va arăta strigarea catalogului ce se întâmplă.

Domnul Sorin Victor Lepșa:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți, facem apelul pentru că n-am avut cvorum acum 3 minute. Nu puteți spune că acest vot este valabil în cvorum, când am stabilit că nu avem cvorumul acum 3 minute. (Rumoare; vociferări)

Trebuie să numărați voturile, să vedem: avem cvorumul de a adopta această hotărâre? Pentru că nu stabilim cvorumul după apel, când n-am avut, cu 3 minute înainte, cvorum. (Rumoare)

Domnul Marțian Dan:

Eu credeam că dumneavoastră, în calitate de chestor, îmi spuneți că veți lua măsuri să nu iasă nimeni. Dar, uite, că ies și intră, știți? (Râsete)

Dar probabil că nu sunteți de data asta chestor. V-ați lepădat de haina de chestor și, mă rog, sunteți unul dintre participanți la această dezbatere. Nu e nici o problemă, stimați colegi.

Domnul Sorin Victor Lepșa:

Domnule președinte, cred că ne-am învârtit ... văd că este și Emil aici în toată clădirea... pe toate coridoarele. (Rumoare)

Deci, nu este problema numai a chestorului, este problema fiecăruia, conștiința fiecăruia și este și o problemă a liderilor de grup.

Domnul Marțian Dan:

Nu. Este o problemă a terminării cu ipocrizii în această Cameră. Este o problemă ca cei care semnează să aibă onestitatea civică și de altă natură să participe la lucrări. Este o problemă ca unii să nu-i semneze pe alții care știm că nu sunt aici. Știți? Așa că este problema să terminăm cu ipocriziile acestea. (Rumoare; vociferări)

Domnul Mircea Ciumara:

Domnule președinte, două probleme procedurale.

Prima: propunerea privind forma de vot o face șeful grupului, nu oricine din sală. Nu știu ca la PUNR să fi propus șeful grupului. (Rumoare; vociferări)

Domnul Marțian Dan:

Bun. Este lider de grup domnul Tabără. Dar, poftiți, continuați, vă rog. (Rumoare)

Vă rog, vă rog ....

Domnul Mircea Ciumara:

Mă ascultați? În al doilea rând, domnule președinte, calitatea de președinte de ședință nu vă permite să aduceți acuzații de ipocrizie domnilor deputați. Vă rog să vă cereți scuze. (Rumoare; vociferări)

V-ați încălcat atribuțiile statutare. (Rumoare)

Domnul Marțian Dan:

Eu sunt în parte de acord cu ceea ce spuneți dumneavoastră, domnule Ciumara. Nu știu în ce ipostază v-ați simți dumneavoastră, când, anunțați la deschiderea lucrărilor că sunt prezenți pe baza listelor 260. Și la o jumătate de oră, nu suntem, vorba aceea, nici măcar pentru a întruni cvorumul. Eu înțeleg că este neplăcut să facem diferite remarci, dar este o situație nefirească; nefirească.

Domnul Mircea Ciumara:

Sunt de acord că este nefiresc, dar interpretez ca fiind scuze astea, da? Atunci le accept. (Rumoare)

Domnul Marțian Dan:

Domnule Berciu, vă rog să poftiți. Îl ascultăm pe domnul Berciu.

Domnul Ion Berciu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Mă miră faptul că domnul Tabără, stând prea mult în Executiv, a uitat niște norme parlamentare. Nu se poate, e inadmisibil să se considere un vot valabil în lipsă de cvorum. Vă rog foarte mult, faceți apel la niște norme pe care le-am învățat de 3 ani și ceva, 4 ani, aproape. (Rumoare)

Domnul Marțian Dan:

Doamnelor și domnilor,

Ca să nu fie nici un fel de probleme, o să facem o strigare a catalogului. Vom marca prezența. Dacă de data asta se va repeta ceea ce se întâmplă la noi aici în Cameră, după strigarea votului unii pleacă și când vom supune la vot aceste chestiuni, ne vor pune în dificultate, o să strigăm și a doua oară catalogul și, în funcție de aceasta a doua strigare, vom stabili cei care sunt îndreptățiți să primească anumite drepturi, în funcție de participarea la lucrări. (Rumoare)

(Domnul Valeriu Tabără solicită să i se dea cuvântul)

Haideți să nu mai pierdem timpul cu .... Un minut, vă rog.

Domnul Valeriu Tabără:

Două precizări - una pentru domnul coleg deputat Ciumara: sunt liderul grupului parlamentar PUNR. Deci, în această calitate, am venit și am făcut propunerea.

A doua problemă: oricum, stimate domnule coleg Cristea, vreau să vă fac o precizare - și este o mare surpriză pentru mine aici, că încercăm să blocăm o lege fundamentală pentru ceea ce înseamnă și proprietate și rezolvare .... (Rumoare) ... și rezolvare pentru acționari. (Clopoțel)

Este ceea ce trebuia să facem mai demult. Iar dacă vreți mai multă distrugere de proprietate și de exploatații, vă aparține.

Domnul Marțian Dan:

Bun. Eu vă propun să încheiem această dispută de natură procedurală și să răspundeți prezent la strigarea catalogului, pe care o s-o facă domnul secretar Raymond Luca.

Domnul Raymond Luca:

Județul ALBA

Berciu Ion

prezent

Crișan Eugen

prezent

Dărămuș Nicolae Octavian

absent

Gavaliugov Corneliu Dan

absent

Maier Ioan

absent

Popa Mircea-Ioan

absent

Județul ARAD

Bold Ion

prezent

Hui Ion

prezent

Jurcă Teodor

prezent

Putin Emil-Livius-Nicolae

absent

Roman Emil

prezent

Tokay Gheorghe

prezent

Țărnea Marta Nora

absentă

Județul ARGEȘ

Drăguț Dumitru

prezent

Duță Adrian

prezent

Jugravu Marin

prezent

Leonăchescu Nicolae

prezent

Nistor Iulian

absent

Pițigoi Barbu

prezent

Rizescu Sergiu-George

absent

Stan Vasile

prezent

Ursu Doru-Viorel

absent

Zgondea Gheorghe

absent

Județul BACĂU

Bălan Corneliu

prezent

Bibire Ovidiu Genaru

prezent

Brăneanu Dumitru

absent

Corniță Ion

prezent

Dan Matei-Agathon

absent

Moldoveanu Marcel

prezent

Nistor Vasile

absent

Popa Aron Ioan

prezent

Postolache Mihăiță

absent

Protopopescu Cornel

prezent

Roșca Nicolae

prezent

Județul BIHOR

Bot Octavian

prezent

Feric Emeric

prezent

Floruța Crăciun

prezent

Moldovan Teodor

absent

Rákóczi Ludovic

prezent

Serac Florian

prezent

Székely Ervin Zoltán

prezent

Szilágyi Zsolt

prezent

Șuta Vasile

prezent

Țepelea Gabriel

prezent

Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD

Catarig Ioan

prezent

Coc Dorel Alexandru

prezent

Sîntu Ioan Teodor

prezent

Sonea Ioan

prezent

Szilágyi Zoltan

prezent

Județul BOTOȘANI

Afrăsinei Viorica

absentă

Clocotici Toader

absent

Manolescu Tudor

absent

Ota Alexandru

absent

Pintilie Octav

absent

Simionovici Alexandru

absent

Teodorescu Mihai

absent

Județul BRAȘOV

Bran Vasile

absent

Danciu Florea

prezent

Iuliano Valentin

prezent

Lepșa Sorin Victor

prezent

Pica Ioan Victor

prezent

Pop Horia

prezent

Stoica Emil

prezent

Tănăsie Petru

prezent

Torok Ernest

prezent

Zavici Nicolae

prezent

Județul BRĂILA

Băteanu Nicolae

prezent

Ionescu Smaranda

prezentă

Negoiță Florin

prezent

Petre Petrică

absent

Sassu Alexandru

absent

Județul BUZĂU

Albu Alexandru

prezent

Angelo Ion-Florian

absent

Mladin Liviu

prezent

Mohora Tudor

absent

Partal Petre

absent

Petrescu Ovidiu Cameliu

prezent

Pîslaru Dumitru

prezent

Județul CARAȘ-SEVERIN

Enache Dragoș

prezent

Mănescu Miron

prezent

Popescu Mircea

prezent

Sturza Popovici Cornel

absent

Vilău Ioan Adrian

absent

Județul CĂLĂRAȘI

Alecu Aurelian Paul

Prezent

Gurău Ion

Prezent

Naidin Petre

Prezent

Nicolae-Văleanu Ivanciu

Prezent

Voicu Vasile

Absent

Județul CLUJ

Ciurtin Costică

Prezent

Crețu Mircea

Prezent

Gavra Ioan

Absent

Kónya-Hamar Alexandru

Prezent

Lițiu Petru

Prezent

Matei Vasile

Prezent

Mátis Eugen

Prezent

Rațiu Ion

Absent

Roman Ionel

Absent

Tănasă Ioan

Prezent

Județul CONSTANȚA

Ciumara Mircea

Prezent

Dumitrescu Ioan

Absent

Gemil Tasin

Absent

Hristu Ion

Absent

Ionescu Vasile

Prezent

Joca Romulus Ioan

Prezent

Liță Mihai

Absent

Mangiurea Anton-Marin

Prezent

Marinescu Ioan-Sorin

Prezent

Moinescu Dumitru

Prezent

Niculescu-Duvăz Bogdan Nicolae

Absent

Radu Alexandru Dumitru

Prezent

Rușid Feuzia

Absentă

Județul COVASNA

Birtalan Ákos

Prezent

Dragomir Aurel

Absent

Márton Árpád-Francisc

Prezent

Zsigmond László

Absent

Județul DÎMBOVIȚA

Boștinaru Victor

Prezent

Constantin Constantin

Prezent

Diaconescu Sorin-Constantin

Absent

Ghiță Constantin

Absent

Patriciu Dan Costache

Absent

Popa Daniela

Prezentă

Rădulescu-Zoner Constantin Șerban

Prezent

Vrabie Corneliu-Dan

Absent

Județul DOLJ

Baniță Petre

Prezent

Berceanu Radu Mircea

Absent

Brezniceanu Alexandru

Absent

Dobrescu Doru Mihai

Absent

Dragomir Constantin-Romeo

Absent

Grigoraș Neculai

Prezent

Lungu Marin

Prezent

Nicu Vintilă

Absent

Panait Mihail

Prezent

Popescu Emil-Teodor

Prezent

Șomîcu Simion Silviu

Prezent

Județul GALAȚI

Arhire Constantin

Absent

Călin Nestor

Absent

Chirilă Trifu

Absent

Chivu Neculai

Absent

Danilescu Ion

Prezent

Iamandi Ioan-Cătălin

Absent

Iorga Leonida Lari

Absent

Leonte Mircea

Prezent

Lixăndroiu Viorel

Prezent

Județul GIURGIU

Iușut Mihail

Prezent

Pavel Viorel

Absent

Priceputu Laurențiu

Absent

Sârbu Chiriaca

Prezentă

Județul GORJ

Bălăeț Mitică

Prezent

Gheorghe Constantin

Absent

Golu Mihail

Prezent

Gorun Gheorghe

Absent

Hoară Constantin Emil

Prezent

Tomescu Ion

Prezent

Județul HARGHITA

András Imre

Absent

Antal István

Absent

Asztalos Ferenc

Absent

Borbély Emeric Dumitru

Absent

Nagy Benedek

Absent

Județul HUNEDOARA

Ana Gheorghe

Prezent

Bucur Mihail

Prezent

Fekete Jolt Zoltan

Absent

Hortopan Ion

Prezent

Ifrim Dumitru

Prezent

Șteolea Petru

Prezent

Știrbu Aurel

Prezent

Timiș Ioan

Prezent

Județul IALOMIȚA

Cristea Gheorghe

Prezent

Dumitrescu Ion

Prezent

Galin-Corini Vlad-Vladimir

Absent

Tarna Gheorghe

Prezent

Județul IAȘI

Bondariu Ionel

Absent

Calance Dumitru

Absent

Dănilă Fănică

Prezent

Ioan Petru

Prezent

Ionescu Ion

Absent

Lupu Vasile

Prezent

Roman Gheorghe

Prezent

Soroceanu Valentin

Prezent

Stanciu Anghel

Prezent

Străchinaru Ioan

Prezent

Trepcea Dan Florin

Absent

Vitcu Dionisie

Prezent

Județul MARAMUREȘ

Bertzi Theodora

Absentă

Brânzei Gheorghe

Prezent

Bud Nicolae

Absent

Dunca Tudor Gavril

Absent

Filip Niculae

Prezent

Man Mircea

Absent

Mazalik Iosif Alfréd

Absent

Popa Gheorghe

Prezent

Tcaciuc Ștefan

Absent

Județul MEHEDINȚI

Drăghiea Nicolae

Absent

Nică Mihail

Prezent

Nicolicea Eugen

Absent

Penescu Victor

Prezent

Tânjală Mihai

Absent

Județul MUREȘ

Borbély Ladislau

Absent

Bucur Coriolan

Prezent

Burcă Petru

Prezent

Elek Barna

Prezent

Iosif Ovidiu-Valeriu

Prezent

Kerekes Károly

Prezent

Lădariu Lazăr

Prezent

Mureșan Ioan

Prezent

Németh Ioan

Prezent

Județul NEAMȚ

Bivolaru Ioan

Prezent

Burlacu Viorel

Prezent

Dobrescu Smaranda

Prezentă

Mardare Constantin

Prezent

Rădulescu Cristian

Absent

Seniuc Corneliu

Prezent

Stancov George-Iulian

Prezent

Vasilescu Valentin

Prezent

Județul OLT

Argeșanu Valentin

Prezent

Bagdasar Simion

Prezent

Chiostec Mircea

Prezent

Cojocaru Anișoara

Prezentă

Gâtan Ilie

Absent

Ilie Ștefan

Prezent

Popescu Costel-Eugen

Prezent

Județul PRAHOVA

Alexandru Nicolae

Prezent

Dobre Gheorghe

Prezent

Dobrescu Ion

Absent

Ivănescu Paula Maria

Prezentă

Munteanu Mircea Mihai

Prezent

Mureșan Ioan

Prezent

Nica Ilie

Prezent

Nicolau Anton

Prezent

Opriș Constantin Remus

Absent

Pitca Adrian Constantin

Prezent

Ruse Corneliu Constantin

Prezent

Silvaș Mircea-Anton

Absent

Țurlea Petre

Prezent

Județul SATU-MARE

Pécsi Ferenc

Prezent

Pop Ioan

Absent

Pop Viorel

Absent

Sălăjean Gheorghe

Absent

Toduț Gheorghe

Absent

Varga Attila

Absent

Județul SĂLAJ

Bara Radu-Liviu

Prezent

Jecan Aurel

Prezent

Pop Vasile-Gheorghe-Victor

Prezent

Vida Iuliu

Prezent

Județul SIBIU

Dejeu Gavril

Absent

Frunzescu Daniel

Prezent

Luca Raymond

Prezent

Radu Tudor

Prezent

Teodoriu Bujor-Bogdan

Prezent

Tobă Francisc

Prezent

Wittstock Eberhard-Wolfgang

Prezent

Județul SUCEAVA

Babiaș Iohan-Peter

Absent

Bratu Emilian

Prezent

Chiriac Mihai

Prezent

Constantinescu Toader

Prezent

Costin Anatolie

Prezent

Fodor Mihai

Prezent

Ghilea Sabin

Prezent

Lazăr Nicolae

Prezent

Mândroviceanu Vasile

Prezent

Monoranu Corneliu

Prezent

Potolincă Vasile

Prezent

Județul TELEORMAN

Berechet Constantin

Absent

Calotă Floarea

Absentă

Cristea Vasile

Absent

Dumitriu Marian

Prezent

Olteanu Mihail

Prezent

Pantiș Sorin

Absent

Videanu Adriean

Absent

Județul TIMIȘ

Bárányi Francisc

Absent

Boroș Emil

Prezent

Dabu Romulus

Absent

Dugulescu Petru

Absent

Gvozdenovici Slavomir

Absent

Ivanciov Carol Matei

Absent

Munteanu Vasile Dorin

Absent

Popovici Vasile

Absent

Rusu Horia Mircea

Absent

Stănescu George

Prezent

Tabără Valeriu

Prezent

Vintilescu Teodor

Prezent

Județul TULCEA

Antonescu George Crin Laurențiu

Prezent

Lazia Ion

Prezent

Nicola Ilie

Absent

Suhov Petru

Absent

Verbina Dan

Absent

Județul VASLUI

Alexandrache Georgică

Prezent

Buzatu Dumitru

Absent

Dan Marțian

Prezent

Grădinaru Maricel

Prezent

Ioniță Mihnea-Tudor

Absent

Marcu Grigore

Prezent

Știrbu Georgeta

Prezentă

Județul VÎLCEA

Baciu Severin

Prezent

Câutiș Gheorghe

Prezent

Diaconescu Daniel Mircea

Prezent

Istrate Rada

Prezentă

Răban Grigore

Prezent

Rotaru Constantin

Prezent

Județul VRANCEA

Anastasiu Călin-Emil

Absent

Popescu Aurelian-Octavian

Prezent

Severin Adrian

Absent

Tudorachi Spiridon

Prezent

Udrea Florian

Prezent

Veber Laurențiu Felician Doru

Prezent

Municipiul BUCUREȘTI

Athanasiu Alexandru

Absent

Avramescu Constantin Gheorghe

Absent

Babiuc Victor

Absent

Brahaș (Vițu Ionel) Cornel

Prezent

Cazimir Ștefan

Prezent

Cerveni Niculae

Absent

Costache Daniel George

Prezent

Cunescu Sergiu

Prezent

Diaconescu Ion

Absent

Dinu Ion

Prezent

Dobrescu Răsvan

Prezent

Duțu Ion

Absent

Furo Iuliu Ioan

Prezent

Iliescu Agata Maria (Nicolau)

Absentă

Ionescu Constantin

Absent

Ionescu-Galbeni Niculae-Vasile-Constantin

Prezent

Marinescu Bogdan

Absent

Marinescu Ioan

Prezent

Mușetescu Ovidiu Tiberiu

Absent

Năstase Adrian

Absent

Pascu Horia-Radu

Prezent

Pavlu Mircea

Prezent

Părăluță Mihail

Prezent

Porojan Mircea

Prezent

Răducanu Gheorghe

Prezent

Roman Petre

Absent

Sălcudeanu Petre

Prezent

Tănase Stelian

Absent

Teculescu Constantin

Prezent

Vosganian Varujan

Prezent

Weber Otto-Ernest

Absent

SECTORUL AGRICOL ILFOV

Comănescu Gheorghe

Prezent

Fițion Gheorghe

Prezent

Ivanovici Constantin

Absent

Păunescu Costel

Prezent

Domnul Cornel Sturza Popovici (din sală):

Domnule președinte, nu se mai face apelul celor care n-au fost în sală?

Domnul Marțian Dan:

Nu, numai la votul nominal se strigă a doua oară, care nu au răspuns rămân absenți! Ce să facem, nu sunteți scutit, ați semnat, sunteți prezent la lucrări, nu aveți un statut de selectivitate, vă punem absent!

Doamnelor și domnilor deputați,

O să ne spună domnul secretar Raymond Luca foarte repede care este situația în urma strigării apelului nominal și atunci vom reveni în legătură cu punctele pe care le-am discutat mai înainte.

Ultima propunere legislativă se referă la modificarea conținutului art. 3 din Legea nr. 68/1992, inițiată de domnul deputat Ioan Catarig. Această propunere legislativă va fi înaintată în vederea examinării în fond la Comisia juridică, de disciplină și imunități, iar pentru avize la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Doamnelor și domnilor deputați,

În urma strigării apelului nominal, au răspuns 212 deputați, deci avem cvorumul. Vă rog acum să vă pronunțați în legătură cu proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Dezvoltare și Amenajare Rurală, în sensul examinării lui în procedură de urgență.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă, vă rog? Vă rog să numărați voturile împotrivă!

Domnul Mircea Ciumara (din sală):

Nu mai este vot nominal? S-a făcut propunerea de către un șef de grup!

Domnul Marțian Dan:

Nu mai este... Am hotărât!

Domnul Cornel Sturza Popovici:

Ați încălcat procedura, domnule președinte!

Domnul Marțian Dan:

Da, așa am hotărât!

60 de voturi împotrivă.

Domnul Răsvan Dobrescu (din sală):

Și pentru, câte?

Domnul Marțian Dan:

Vă spun imediat, au fost 212 la apelul nominal...

Domnul Răsvan Dobrescu:

Nu, câte mâini sunt?

Domnul Marțian Dan:

Abțineri, vă rog? 12 abțineri.

Cu majoritate de voturi, s-a aprobat procedură de urgență. (Rumoare.)

Vă rog!

Domnul Răsvan Dobrescu:

Vă rugăm să ne comunicați câte voturi au fost, pentru că apelul nominal este relevant numai pentru prezența la lucrările Camerei, însă aici este vorba de un vot și trebuie să stabiliți dacă este majoritate și care este această majoritate. Acest lucru nu se face pe baza apelului nominal, ci pe baza numărului de mâini care s-au ridicat sus când dumneavoastră ați întrebat cine este pentru. Deci, vă rugăm să ne comunicați și, dacă nu știți, vă rugăm să refaceți votul!

Domnul Marțian Dan:

Domnule Răsvan Dobresuc, îmi pare foarte rău că la sfârșit de legislatură aproape discutăm pe marginea unor lucruri care sunt foarte bine stipulate în regulament. Iată ce spune art. 113, și am să vă spun că este vorba de penultimul alineat: "Înainte de votare, președintele poate cere verificarea cvorumului prin apel nominal sau prin numărare de către secretar." Am făcut această verificare prin apel nominal. "Deputații care nu își exercită dreptul de vot, dar care au fost prezenți în sala de ședințe, intră în numărul regulamentar de stabilire a cvorumului." Am avut 212 care au răspuns la votul nominal...

Din sală:

Care regulament?

Domnul Marțian Dan:

Care regulament? Regulamentul Camerei.

Deci, domnule Dobrescu, au fost 212 deputați care au răspuns la apelul nominal, 60 de deputați au votat împreună și 12 s-au abținut, înseamnă că pentru au fost 126 de voturi. Cu majoritate de voturi, s-a aprobat procedură de urgență.

Punctul următor: propunerea de examinare în procedură de urgență a proiectului de Lege pentru transformarea fondurilor proprietății private în societăți de investiții financiare.

Domnul Aurelian Paul Alecu (din sală):

Acestea sunt legi în procedură de urgență? Nu puteți și noaptea, fără Parlament? Mai făcea unu așa...

Domnul Marțian Dan:

Nu cred că o să lucrăm noaptea, nu de altceva, dar dumneavoastră veniți foarte rar și probabil că nu știți ce se întâmplă aici...

Domnul Aurelian Paul Alecu (din sală):

Păi, s-ar putea...

Domnul Marțian Dan:

Domnule Alecu, vă rog eu, marcați-vă altfel prezența!

Domnul Aurelian Paul Alecu (din sală):

Dacă doriți să-mi dați cuvântul 5 minute, v-o marchez eu de nu mă uitați! Îmi dați cele 5 minute?

Domnul Marțian Dan:

Nu vi le dau!

Domnul Aurelian Paul Alecu (din sală):

Rău faceți, dar tot v-am marcat!

Domnul Marțian Dan:

E o iluzie...

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă? 61 de voturi împotrivă.

Abțineri, vă rog? 3 abțineri.

Cu majoritate de voturi, s-a aprobat procedură de urengență.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 21 avril 2021, 2:34
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro