Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.154/24-10-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
13-04-2021
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 17-10-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005

10. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului de către deputații:  

   

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

    ................................................
 

Trecem la prezentarea pe scurt a interpelărilor.

 
Iuliu Nosa

Sunt înscriși, în următoarea ordine: domnul deputat Cezar Preda cu două interpelări, sunt depuse în scris. Domnul deputat Iuliu Nosa, vă rog, domnule deputat, pe scurt.

 

Domnul Iuliu Nosa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată primului-ministru al Guvernului României și are ca obiect Ordonanța Guvernului nr. 42/2005 privind instituirea unor măsuri de reorganizare a Casei de Economii și Consemnațiuni.

Rog, prin această interpelare, pe domnul prim ministru să revizuiască art. 3 și 7 din Ordonanța respectivă, în ideea realizării unui proces de privatizare corect și transparent.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Adrian Valentin Iliescu

Doamna deputat Manuela Mitrea a depus în scris, domnul deputat Aledin Amet, depusă în scris, domnul deputat Gabriel Vlase, depusă în scris, domnul deputat Vasile Pușcaș, depusă în scris, domnul deputat Vasile Filip Soporan, doamna deputat Daciana Sârbu, depusă în scris, domnul deputat Adrian Valentin Iliescu aveți trei interpelări. Pe scurt și pe rând, domnule deputat, vă rog.

 

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Interpelarea mea, domnule președinte, este adresată ministrului economiei și resurselor, domnul Codruț Seres, și se referă la situația de la Trans Electrica SA în privința utilizării fibrei optice.

În principiu, despre ce este vorba. În perioada 2001-2004, Guvernul României a făcut un important credit cu garanții guvernamentale pentru instalarea unui fascicul de fibră optică cu acoperire națională. Acest fascicul de fibră optică a fost închiriat de conducerea PSD-istă de atunci a SC Trans Electrica către o firmă clientelară, evident, tot a fostului partid de guvernământ, firmă care obține beneficii uriașe prin subînchirierea acesteia către alte firme.

Problema cea mai gravă este că, recent, conducerea Ministerului Administrației și Internelor, în vederea satisfacerii unor cerințe la nivelul Uniunii Europene, a solicitat conducerii Trans Electrica un fascicul de fibră optică pentru operaționalizarea sistemului de securizare a frontierei dar, din păcate, repet în condițiile în care această fibră optică este închiriată în condiții absolut oneroase unei firme clientelare, Ministerul Administrației și Internelor a fost refuzat, ceea ce cred că este în defavoarea României.

Cea de a doua interpelare este adresată tot

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Iertați-mă, domnule deputat, rugămintea mea este să indicați numai obiectul și aveți dreptul numai la trei minute de dezvoltare, când se răspunde. Vă rog, domnule deputat.

 
 

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Cea de a doua interpelare este adresată tot domnului ministru Codruț Seres, ministrul economiei și resurselor, și, în această interpelare, îl rog să prezinte strategia Ministerului Economiei și Resurselor privind modul în care acesta va combate risipa de energie la nivelul blocurilor prefabricate din beton, locuite de cetățeni, având în vedere faptul că mai multe instituții europene au criticat modul în care Guvernul României, actualul Guvern și precedentul Guvern, nu au o strategie pe această temă.

Cea de a treia interpelare este adresată ministrului afacerilor externe, domnul ministru Mihai Răzvan Ungureanu, și îl rog pe domnul ministru să ne prezinte demersurile oficiale ale actualului Cabinet în privința stopării lucrărilor de către autoritățile ucrainene la construcția Canalului Bîstroe.

Fac afirmația că am făcut o interpelare pe aceeași temă fostului ministru de externe, Mircea Geoană, și fostului prim ministru, Adrian Năstase, acest lucru se întâmpla în iunie 2004, nici până în ziua de astăzi nu am primit un răspuns din partea domniilor lor.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Ștefan Baban

Domnul deputat Emil Radu Moldovan are depusă în scris, domnul deputat Ștefan Baban, vă rog.

 

Domnul Ștefan Baban:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cât ne costă integrarea? Este interpelarea adresată doamnei ministru al Ministerului Integrării Europene, Anca Daniela Boagiu.

O întâmplare fericită, zic eu, tot discutăm despre domnia sa altăzi.

A doua interpelare este adresată domnului Gheorghe Barbu, ministrul Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei: Necesitatea coșului minim de consum.

Aș mai vrea să-mi permiteți să-l rog pe domnul Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, și pe domnul Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, care au, fiecare, câte o interpelare din 13 octombrie și sigur că acceptăm și răspunsul la întrebările mele și din partea unor secretari de stat.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Horia Văsioiu

Domnul deputat Ioan Aurel Rus, două interpelări depuse în scris, domnul deputat Costache Mircea, depusă în scris, doamna deputat Aurelia Vasile, depusă în scris, doamna deputat Rodica Nassar, depusă în scris, domnul deputat Dan Ioan Popescu, interpelare depusă în scris, domnul deputat Alexandru Mănăstireanu, depusă în scris, domnul deputat Horia Văsioiu, două interpelări.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Horia Văsioiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, domnul Josef Birtalan, iar obiectul interpelării îl prezintă refuzul Consiliului Județean Brăila de a stabili caracterul funcție de director general al Direcției generale a asistenței sociale și protecție a copilului. În textul interpelării, rog pe domnul președinte să uzeze de prerogativele pe care le are potrivit art. 20, alin. 3, lit. b, din Legea nr. 188/1999 și de legitimitatea procesuală activă și să sesizeze instanța de Contencios administrativ în ceea ce privește refuzul sistematic al Consiliului Județean Brăila de a stabili caracterul funcției de director general al Direcție generale de asistență socială și protecția copilului și solicit răspunsul în scris.

A doua interpelare, dacă-mi permiteți, domnule președinte, este adresată ministrului comunicațiilor și tehnologiei informației, domnului Szolt Nagy, iar obiectul interpelării reprezintă modul în care sunt distribuite pensiile în județul Brăila. Adresez rugămintea domnului ministru să atragă atenția conducerii Companiei naționale Poșta Română SA de modul în care, în județul Brăila, se distribuie pensiile care sunt condiționate de achiziționarea unor produse care, în mod normal, nu ar trebui să aibă nici o legătură cu obiectul de activitate al companiei sus-amintite. De asemenea, răspunsul îl solicit în scris.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Vasile Cosmin Nicula

Domnul deputat Marin Diaconescu a depus în scris.

Domnul deputat Vasile Cosmin Nicula, vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Vasile Cosmin Nicula:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Prima interpelare este adresată domnului ministru Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului, și are ca subiect "Nepotismul, activitatea principală a conducerii Ministerului Transporturilor". Pe scurt, vreau să vă informez faptul că, după ce domnul ministru a schimbat și a suspendat, ilegal, toți directorii din minister, a venit rândul directorilor din subordinea societăților, din subordinea ministerului. Și aici vreau să dau exemplu Societatea Metrorex S.A., unde actualul director face presiuni asupra directorilor adjuncți pentru a numi în funcții de conducere executive fini, nepoți, copii, ceea ce, în opinia mea, este un act ilegal datorită faptului că responsabilitatea conducerii acestor unități este relevantă și foarte importantă.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule deputat, iertați-mă, veți dezvolta obiectul interpelării când veți primi răspunsul. Vă rog, pe scurt.

 
 

Domnul Vasile Cosmin Nicula:

Mulțumesc.

Următoarea interpelare este adresată domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății, și se referă la persoanele suferinde de diabet, bătaia de joc a Guvernului Tăriceanu. Pe scurt, o să prezint, practic, numai subiectul interpelării, nu mai dau curs citirii acestei interpelări. Aștept răspunsul în scris din partea domnului ministru sau domnilor miniștri, nu accept răspuns din partea secretarilor de stat.

A treia interpelare este adresată domnului Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului. Subiectul interpelării: Să trăiți bine și să călătoriți bine! Se referă, practic, la necesitatea scoaterii vizelor pentru Europa și retragerea imediată a reglementărilor din Ordinele 820/2005 și 900/2005 ale Ministerului Administrației și Internelor.

Ultima interpelare din această seară este adresată domnului Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru al României. Subiectul interpelării...

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Iertați-mă că vă întrerup. Interpelările adresate primului-ministru în altă ședință, domnule deputat. Aici sunt interpelări adresate numai membrilor Guvernului.

 
 

Domnul Vasile Cosmin Nicula:

Mulțumesc, domnule președinte. Și primul-ministru este membru al Guvernului.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Desigur, oricând, în altă ședință vă rog.

 
 

Domnul Vasile Cosmin Nicula:

Vă mulțumesc.

 
Ioan Țundrea

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnul deputat Ion Călin, depusă în scris, doamna deputat Gabriela Nedelcu, depusă în scris, domnul deputat Viorel Pupeză, depusă în scris, domnul deputat Daniel Buda, depusă în scris, domnul deputat Beckes-Garda Dezső-Kálmán, depusă în scris, domnul deputat Petre Călian, două interpelări depuse în scris, doamna deputat Cornelia Ardelean, depusă în scris.

Domnul deputat Ioan Țundrea. Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Ioan Țundrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voi face un rezumat. Interpelarea este adresată domnului ministru Gheorghe Dobre. Obiectul interpelării: Portretul trist al porturilor la intrarea Dunării în țară.

Vreau să spun ultimele fraze, cu două întrebări. Care este stadiul investiției la portul vertical din Moldova Veche, finanțat de Agenția porturilor fluviale dunărene din Giurgiu Și doi: care este stadiul proiectului de modernizare a portului Moldova Veche, în valoare de 4 milioane euro, finanțat de Uniunea Europeană și având termenul de finalizare în anul 2006.

Voi depune la secretariat interpelarea integrală și aștept răspuns oral și scris.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Monalisa Gălăteanu

Domnul deputat Kerekes Károly a depus în scris, domnul deputat Ilie Merce a depus în scris, domnul deputat Iulian Iancu a depus în scris, domnul deputat Alexandru Știucă, o interpelare depusă scris, doamna deputat Lia Olguța Vasilescu, depusă scris, domnul deputat Florin Iordache, depusă scris.

Doamna deputat Monalisa Gălăteanu. Am pronunțat corect de data aceasta. Vă rog, doamna deputat.

 

Doamna Monalisa Gălăteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Am o singură interpelare în această seară. Se adresează domnului Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru al Guvernului României.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă întrerup, doamna deputat. Interpelările adresate primului-ministru în altă ședință, consacrată special.

 
 

Doamna Monalisa Gălăteanu:

Vă rog totuși, să prezint pe scurt subiectul, fiind unul foarte arzător, referitor la subfinanțarea învățământului românesc. Este o situație fără precedent. După cum știți, ministrul educației a fost nevoit să-și depună demisia și, de aceea, eu mă aflu în situația de a nu putea adresa interpelarea direct ministrului educației ci primului-ministru care consider că este direct răspunzător de această situație, legată de subfinanțarea învățământului și, implicit, de demisia ministrului educației.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, am luat act, doamnă deputat.

 
 

Doamna Monalisa Gălăteanu:

Deci, îmi permiteți să prezint pe scurt?

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Ați dezvoltat-o. În momentul în care se vine la răspuns, veți putea s-o dezvoltați mai mult.

 
 

Doamna Monalisa Gălăteanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, doamna deputat.

 
Mircia Giurgiu

Domnul deputat Victor Sanda, depusă în scris, domnul deputat Cătălin Matei, depusă în scris, domnul deputat Mircia Giurgiu, opt interpelări.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Primele două interpelări sunt adresate domnului Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale. Prima se referă la problema cu care se confruntă și îngrijorarea cu privire la situația creată de apariția gripei aviare; a doua se referă la problema cu care se confruntă proprietarii de cai bolnavi din județul Cluj; următoarea interpelare este adresată doamnei Monica Macovei, ministrul justiției, obiectul interpelării îl reprezintă situația celor două barouri de avocați, unu paralel, din România; următoarea interpelare este adresată domnului ministru Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, obiectul interpelării: activitatea ambasadorului României din Austria; o altă interpelare este adresată domnului Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, construcțiilor și turismului, obiectul interpelării: problemele care au fost create de căderea primei zăpezi din această noapte; următoarea interpelare este adresată domnului Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor, și se referă la problemele cu care se confruntă sindicaliștii din cadrul Teatrului Național și salariații din cadrul Teatrului Național din Timișoara; altă interpelare este adresată domnului Vasile Blaga, ministrul administrației și internelor și se referă la problema cu care se confruntă locuitorii municipiului Câmpia Turzii care au rămas fără căldură în urma unei hotărâri de Consiliu local (a venit iarna și nu au nici o sursă de încălzire), iar ultima interpelare este adresată domnului Codruț Seres, ministrul economiei și comerțului, obiectul interpelării îl reprezintă problema cu care se confruntă salariații de la SC Romaero SA Băneasa.

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Sergiu Andon

Domnul deputat Sergiu Andon, în aplicarea învățăturilor biblice: "Și cei din urmă vor fi cei dintâi."

 

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cele mai simple intervenții ale dumneavoastră, începând cu acordarea cuvântului, sunt o desfătare pentru unii dintre noi.

Domnule președinte,

Profit de faptul că susțin pe scurt, oral, ca să relev fața nevăzută a ice-bergu-lui acestei interpelări. Prin ea solicităm președintelui Autorității Naționale pentru Tineret să explice politica Guvernului în materie de turism școlar și tabere școlare, aparent o temă nu chiar de sezon. În profunzimea ei, această interpelare încearcă să stopeze o nouă posibilă aventură a privatizării, pentru care există serioase informații, și anume riscul de translare dubioasă a tuturor terenurilor taberelor școlare către persoane necunoscute, în condițiile unor hiatusuri legislative pe care le-am depistat. În funcție de răspunsul domnului președinte vom adânci conținutul interpelării.

Mulțumesc respectuos.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da, domnule deputat. Am și eu o întrebare la interpelarea dumneavoastră. Acest președinte căruia îi adresați, este membru al Guvernului, ca să suporte o interpelare?

 
 

Domnul Sergiu Andon:

Este autoritatea care răspunde de politica Guvernului iar din punct de vedere organizatoric este instituție publică autonomă în subordinea Guvernului și bugetată din bugetul Cancelariei primului-ministru.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da, dar vedeți, și Constituția și Regulamentul sunt restrictive. Mi-am permis să fac această discuție pur colegială pentru că și alți colegi de ai noștri au adresat întrebări și interpelări diferitelor autorități fără să se adreseze membrilor Guvernului care tutelează aceste autorități.

 
 

Domnul Sergiu Andon:

Nu avem, din păcate. În cazul nostru chiar nu avem. Am văzut și Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor, Casa de Asigurări, dar în cazul Autorității Naționale pentru Tineret chiar nu avem o structură guvernamentală, dar avem politică guvernamentală, scrie în legea de organizare.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Așa este.

 
 

Domnul Sergiu Andon:

Va fi recunoscător nu în cadrul ședinței, ci imediat după, dacă mi-ați putea face...

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Poate este o schemă de meditație pentru viitorul Regulament.

 
 

Domnul Sergiu Andon:

Asta da. Dar cred că nu sugerați să îmi retrag interpelarea.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu, ați justificat o problemă și este interesant.

 
 

Domnul Sergiu Andon:

Este interesantă. Viitorul Regulament neîndoielnic ar trebui să o rezolve.

Cu respect.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule coleg, cu același respect.

Stimați colegi, declar închise lucrările ședinței de astăzi a plenului Camerei Deputaților.

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 19,37.

 
     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 14 avril 2021, 4:49
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro