Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.154/24-10-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 17-10-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005

5. Dezbaterea Proiectului de Lege privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetățenii străini și apatrizi, precum și de către persoanele juridice străine. (Rămas pentru votul final.)

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Trecem mai departe.

Proiect de Lege privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetățenii străini și apatrizi precum și de către persoanele juridice străine.

Lege organică, adoptată de Senat.

Vă rog, domnule deputat, pe procedură.

Domnul Dan Nica:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Acest proiect de lege este prioritate legislativă pentru Uniunea Europeană. Așa cum a fost decis săptămâna trecută, la dezbaterile proiectelor de lege care sunt prioritare pentru Uniunea Europeană s-a hotărât ca doamna ministru Anca Boagiu să fie prezentă.

Vreau să reiterez această solicitare a noastră, cu atât mai mult cu cât domnia sa, astăzi, a mai făcut o nouă declarație, în care spunea: "Proiectele de legi, din păcate, care sunt trimise de către Guvern Parlamentului nu sunt dezbătute de către Parlament". Ba, mai mult, și vă citez: "Aceste proiecte de lege ajung într-un mod cu totul inacceptabil la Biroul Permanent, în loc să ajungă la comisii".

Pentru că nu știm ce a vrut să spună doamna ministru și nici măcar nu știm ce trebuie să facem în această situație, vă solicit să nu luați în discuție acest punct, domnule președinte, până când doamna ministru Boagiu nu va fi prezentă la dezbateri.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Rădulescu. Pe aceeași problemă? Da. Vă rog.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Și noi socotim de mare importanță ca votul asupra unor priorități legislative pentru Uniunea Europeană să se dea în cunoștință de cauză și în deplină transparență și tocmai pentru aceasta propun să uzăm de prezența aici a domnului secretar de stat Ciocănea, de la ministerul cu pricina, sau de doamna secretar de stat Georgeta Ionescu, de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, care pot să ne lumineze.

Mulțumesc. (Vociferări.)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mulțumesc, domnule deputat.

Vă rog, domnul deputat Miron Mitrea.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule președinte,

Fiind vorba de un proiect de lege foarte important, solicităm prezența în sală la dezbatere și a ministrului de externe. Vă citesc din Regulamentul Camerei: "Prezența membrilor Guvernului, când este solicitată în sală, este obligatorie".

Deci, la acest proiect de lege, solicităm să fie prezenți în sală cei doi miniștri: ministrul integrării europene și ministrul de externe. Până atunci, sigur, nu putem dezbate proiectul de lege. Conform regulamentului, putem merge mai departe și invitații să vină, că trebuie să vină și la Parlament.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte de ședință,

Onorat prezidiu,

Distinși membri ai Guvernului (aplauze ale deputaților din PSD),

Vă rog să luați act că ne aflăm astăzi într-o situație foarte delicată și trebuie să chibzuim împreună cum procedăm. Spun acest lucru pentru că, prin Constituția României, este un articol în care se precizează că, atunci când li se solicită prezența în Parlament, miniștrii, în mod obligatoriu, trebuie să fie prezenți. Deci este o obligație dincolo de regulament. Deci, stimați colegi, textul regulamentului reia, de fapt, textul Constituției.

Cu regulamentul am mai negociat, adică "Mai lasă, cucoane, mai dă ceva jupâne..." și ne-am înțeles. Dar facem lucrul ăsta și cu legea fundamentală, adică, Constituția?

Eu cred că nu am curajul să fac așa ceva. Și cred că nici domnul președinte de ședință, care și-a făcut un obicei din a spune că niciodată nu va încălca o prevedere constituțională.

Ca atare, credem că este necesar să fie, pe o cale sau alta, anunțați domnii miniștri și dânșii să vină la aceste dezbateri importante.

Spun asta cu atât mai mult cu cât distinsul senator Berceanu, în legislatura anterioară, a suspendat două ședințe de plen tocmai pe acest motiv și Puterea de atunci i-a dat dreptate. Vreau să văd, Puterea de acum dă dreptate Constituției sau distinsei doamne deputat și ministru Anca Boagiu?

De aceea, domnule președinte de ședință, cred că ori trecem peste acest proiect de lege, până vine doamna ministru, ori facem o pauză, cum s-a făcut când a cerut domnul deputat Berceanu la vremea respectivă, spre a nu fi puși în situația, practic, imposibilă, de a încălca o prevedere constituțională.

Cred că trebuie să chibzuim, pentru că, altfel, vom face o cutumă, tocmai în Parlamentul României să nesocotim, spun, așa cum am făcut deseori cu regulamentul, și Constituția, ceea ce este inacceptabil.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Eugen Nicolicea:

Cred că doamna ministru nu știe art. 131 alin. 2, care spune că "Membrii Guvernului sau reprezentanții acestora au acces la lucrările Camerei" și probabil consideră că nu are acces. Eu le spun că, tot în același articol, se spune că dacă li se solicită participarea, prezența lor devine obligatorie. Deci este obligatoriu ca doamna ministru să vină aici, o anunțăm că are dreptul să vină aici și mai are și o dublă obligație, având în vedere și cealaltă funcție, de parlamentar, pe care o are.

În aceste condiții, prezența fiind obligatorie și nefiind îndeplinită această condiție, este foarte clar că nu putem să dezbatem acest proiect de lege, nu putem să votăm. Dacă se va insista, atunci, eu am să mă abțin, pentru că aș dori să votez acest proiect de lege sub îndrumarea doamnei ministru.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, domnule deputat, poftiți, tot pe procedură.

Domnul Cornel Știrbeț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Desigur, toți colegii sunt de părere că prezența ministrului la dezbaterea proiectului de lege este obligatorie. Și, într-adevăr, în art. 131 din regulament, pct.2 sau alin. 2, se spune: "Membrii Guvernului sau reprezentanții acestora au acces la lucrările Camerei. Dacă li se solicită participarea, prezența lor devine obligatorie".

Cum participarea nu s-a solicitat până astăzi...

Voci din sală:

Cum să nu? De săptămâna trecută! (Vociferări, proteste.)

Domnul Cornel Știrbeț:

Până astăzi! Iar astăzi dezbatem acest proiect de lege, eu cred în capacitatea tuturor colegilor mei de a putea să dezbată acest proiect de lege chiar fără prezența ministrului...

Voci din Opoziție:

Să nu crezi!

Domnul Cornel Știrbeț:

...cu atât mai mult cu cât avem prezent ministrul secretar de stat.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Pe procedură, vă rog, domnule Árpád.

Domnul Francisc Árpád Márton:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să spun antevorbitorului meu că i s-a solicitat acest lucru doamnei ministru încă săptămâna trecută, că dorim ca la aceste proiecte de lege să fie prezentă.

Totodată, am fost de acord, săptămâna trecută, ea fiind plecată și neputând fi înștiințată la timp, ca să nu fie prezentă săptămâna trecută, luni și marți. Dar o săptămână ca să ajungă informația către doamna ministru că solicităm ca la aceste legi să fie prezentă printre noi și în calitate de deputat și în calitate de persoană care dorește să funcționeze cât mai bine această Cameră, să-și aducă și ea aportul la această funcționare benefică a Camerei. Noi credem că dacă, într-adevăr, se justifică astăzi ca domnia sa să nu fie prezentă aici, să nu îngreunăm demersul nostru de adoptare a acestor proiecte de legi importante pentru integrarea noastră, astăzi să fim de acord să fie prezent domnul secretar de stat dar de mâine, în mod obligatoriu, ca să se audă de la acest microfon, să fie și doamna ministru aici dacă chiar o îngrijorează atât de mult modul cum lucrăm noi în Cameră.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, domnule deputat. Imediat, iertați-mă, vă dau cuvântul. Mai avem un înscris și-i rog pe domnii secretari să mă ajute cu atenția distributivă.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Cristian Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

În acest moment ne aflăm într-o situație puțin mai specială decât una obișnuită.

În primul rând, legat de prezența ministrului la dezbaterea unui proiect de lege. Această prezență este, în mod normal, obligatorie. Orice ministru își cunoaște programul și știe când intră legile pe care le urmărește și sunt importante, în dezbatere pe ordinea de zi.

Deci suntem convinși că în acest moment, că așa ar fi normal, mai ales că doamna deputat Boagiu este ministru, dar a fost și deputat, cunoștea foarte bine că astăzi avea de obținut un vot din partea Parlamentului, că este majoritate, că este opoziție, pentru o lege importantă. Prezumția că nu ar fi fost chemată, că nu ar fi fost încunoștințată ș.a.m.d. nu există.

Din păcat, doamna deputat Boagiu, cu foarte puține zile în urmă și la mai puțin de o lună și ceva de când a preluat prerogativele funcției de ministru, deși este deputat, s-a adresat - în opinia mea - Parlamentului aplicându-i o mustrare musculoasă, am putea să-i spunem, legat de activitatea acestuia vizavi de proiectul de legiferare în domeniul integrării.

Vreau să vă spun că această ofensă a fost adresată, în principal, colegilor din majoritate, pentru că domniile lor trebuie să-i asigure doamnei ministru suportul. Dar noi suntem solidari cu domniile lor și suntem de acord că nu este normal să ți se facă observație pentru o treabă pe care, de fapt, tu ți-o duci la îndeplinire, pentru că nu a existat lege în Parlamentul României care să aibă ca prioritate integrarea și să nu fi fost dezbătută și susținută, inclusiv de Partidul Social Democrat, și, cu toate acestea, am primit niște apostrofări, o lecție, din partea unei colege de-a noastre pe care, oricum, când era deputat, nici nu prea o vedeam prin sală. Mă uit în ochii colegilor mei de la Partidul Democrat să-mi spună mie că n-am dreptate, așa, ca între colegi de Parlament, și vine în fața presei, face o apreciere extrem de negativă la activitatea Parlamentului după care, domnia sa, când are proiecte de legi, și vreau să vă spun că tot dumneavoastră, cei din majoritate, ați solicitat, printr-un vot, în Biroul permanent prezența specială a doamnei deputat. Dar noi nu trebuie să-i cerem prezența specială doamnei deputat.

Suntem la mai puțin de o săptămână de un moment important, Raportul de țară. Vin de la Parlamentul European. Nu îndrăznește un parlamentar din Parlamentul European să nu fie în sală când vine un comisar pe care l-ai invitat să dea un răspuns la o întrebare sau la o dezbatere. Chiar săptămâna trecută a fost un astfel de duel, să spunem, între majoritate și celelalte partide, și partidele din opoziție împotriva voinței majorității populare, au obținut ca un comisar important să vină să dea seamă în fața Parlamentului.

Deci, domnilor colegi, suntem într-o dublă situație de culpabilizare a demersului unui ministru al Guvernului. 1. Ne sancționează pe noi, că nu ne vedem de treabă și 2. Când este să-și facă treaba nu vine.

Domnilor colegi, noi avem o cutumă. Cutuma noastră este următoarea, și ține de buna desfășurare a activității în Parlament, atunci când un ministru nu poate sau consideră că proiectul de lege nu este fundamental necesar să-l susțină în plen sau, din contră, crede că are un secretar de stat care este mult mai priceput, specializat într-un anumit domeniu, putem accepta, pentru că în Constituție și în Regulament vorbim de membrii Guvernului or, secretarii de stat, pe care-i respect pentru activitatea domniilor lor, nu sunt membri ai Executivului.

Deci am acceptat astfel de situații. Însă acum și astăzi, urmare: 1- a proiectului de lege care este foarte important; 2- a faptului că doamna Boagiu s-a adresat, în opinia mea, extrem de dur și neadevărat din acest punct de vedere Parlamentului cu o observație care nu este nici pertinentă, nici reală și era normal să vină aici să-și susțină, măcar prima oară când ajungeam la această discuție, că data trecută tot a mai zis și măcar a avut justificarea că nu este în țară.

Acum, noi ne uităm la dumneavoastră, dumneavoastră vă uitați la noi. Mâine iese doamna Boagiu la televizor și spune: iar nu au vrut ăia din Parlament să ne treacă legile integrării. La o săptămână față de raport. Și răspunsul nostru care este? Al nostru este cum este, că suntem în opoziție. Dar al dumneavoastră, domnilor din majoritate? Doamna Mona Muscă, venim de la Parlamentul European amândoi. Ați văzut foarte bine, în ședința din săptămâna trecută, cum s-a pus problema.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule deputat, vă rog să mă iertați că vă întrerup, îmi pare rău că vă întrerup.

Este o problemă de procedură, vă rog să încheiați.

Domnul Cristian Sorin Dumitrescu:

Vă rog să mă scuzați, domnule președinte de ședință, am făcut aceste mici explicații ale intervenției mele pentru a arăta că nu avem nici un motiv fie să discutăm proiectele unde sunt prezenți și să mai așteptăm până vine doamna ministru, că mai avem încă o oră dar, oricum, nu putem să discutăm acest proiect de lege fără să avem de față prezența ministrului Boagiu, în condițiile în care domnia sa și-a creat o parte din această situație. Corect? Uite, și colega mea este de acord.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul Marcu Tudor este înscris pe listă.

Domnul Marcu Tudor:

Mulțumesc, domnule președinte,

Am în mână Regulamentul actual, dar și cel care urmează a-l înlocui pe acesta. În ambele regulamente, obligația amintită anterior, de a fi prezenți miniștrii atunci când li se solicită, este prevăzută.

Dar eu aș vrea să fac o remarcă. Nu este nevoie de obligație, deoarece chiar prezența noastră ca parlamentari este obligatorie. Or, eu vă amintesc, domnilor, și, dacă sunteți de bună credință, cădeți de acord cu mine, că în timp de aproape cinci ani de zile eu n-am văzut-o pe doamna Boagiu decât de două ori. Poate de trei, că oi fi lipsit și eu vreodată, dar nu cred că am lipsit, și s-ar fi putut să fie.

Problema este alta. Și-a luat salariul doamna Boagiu timp de cinci ani? (Opoziția afirmă.) Păi dacă și-a luat salariul, să-l dea înapoi, deoarece nu l-a meritat, pentru că salariul se face după prezență. (Aplauze din partea opoziției.) Acum, salariul de ministru și-l ia? (Opoziția afirmă.) Dacă și-l ia și nu-și îndeplinește obligațiile, să-l dea înapoi. Să-l dea la pensionarii la care face apel toată ziua doamna Mona Muscă pentru că tot au nevoie și tot există o lejeritate în a afirma că noi nu le facem ce trebuie la pensionari, dar noi ne ridicăm salariul atunci când nu-l merităm.

Domnule președinte de ședință, vă rog să faceți demersurile necesare pentru a se reține din salariu doamnei "Mona Boagiu", (Răsete din partea opoziției.) deoarece domnia sa a făcut dovada că persiflează total lucrările Parlamentului timp de cinci ani. Activitatea domniei sale a fost relevată zilele trecute pe un ziar de prestigiu, "Jurnalul Național", care, chiar dacă este condus de domnul Voiculescu, a făcut o remarcă în urma căreia doamna Anca Boagiu nu a existat în Parlament timp de cinci ani.

Demersul meu se înscrie în ideea de a returna banii, pentru că tot suntem acuzați că luăm, unii dintre noi, banii degeaba. Eu nu vreau să fiu acuzat pentru așa ceva.

Și, ca atare, domnule președinte, vă rog să luați măsurile necesare. Ori întrerupeți acest punct și faceți demersurile necesare pentru a returna banii luați degeaba ca parlamentar de doamna Boagiu, și lucru care am ruga să fie făcut cunoscut și domnului Tăriceanu, în aceeași măsură.

Vă mulțumesc.

Domnul Tăriceanu pentru a lua măsurile pentru deducerea salariului doamnei Boagiu.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule Tudor Marcu, nu dialogați cu sala. Am mai spus, aici vorbiți cu eternitatea.

Vă rog, domnule Florin Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aș vrea să fac cunoscut un alt articol din cadrul Regulamentului în vigoare, art. 202 alin. 4. În alin. 4 se spune foarte clar: "Prezența deputaților, membri ai Guvernului, la lucrările în plen ale Camerei Deputaților este obligatorie la (...) dezbaterea și adoptarea proiectelor de legi și a propunerilor legislative din sfera lor de competență".

Ar trebui să ni se precizeze dacă doamna Boagiu mai are în competență integrarea, pentru că dumneaei are integrare numai atunci când critică Parlamentul. Ar trebui să ne precizeze dacă mai are în competența dumneaei integrarea și, atunci, dumneaei ar trebui să se prezinte în fața Parlamentului pentru a susține proiectele de legi care vizează integrarea și, pentru cunoștința dumneavoastră, aș vrea să vă spun că reprezentanții Ministerului Integrării nici în dezbaterea în comisie nu au fost prezenți. Au fost reprezentații Ministerului Justiției, la nivel de secretari de stat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, la nivel de directori generali.

Iată, stimați colegi, cum înțeleg reprezentanții Ministerului Integrării să sprijine legile privind integrarea.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Călian.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Deși majoritatea miniștrilor sunt și parlamentari, a devenit o practică ca majoritatea dintre dânșii să lipsească. Îi vedem doar atunci când mai dezbatem câte o moțiune. Mi se pare un lucru anormal și, v-aș propune, domnule președinte, în numele Grupul parlamentar al Partidului România Mare, ca cel puțin la propunerile legislative care sunt prioritate în vederea integrării în structurile europene, să participe, în mod obligatoriu, ministrul de resort.

De asemenea, dacă nu este timp, domnule președinte și stimați colegi, vă propun ca aceste proiecte legislative să le discutăm de mâine, la ora 23, pentru ca miniștrii să aibă timp să participe la lucrări.

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea opoziției.)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mocanu Vasile.

Îi asigur pe toți colegii mei că domnii secretari întocmesc corect listele.

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Și din partea Puterii și din partea opoziției s-a adus aici, în discuție, prevederea constituțională și regulamentară ca miniștrii să fie prezenți, obligați, atunci când sunt invitați în fața Camerei Deputaților, pentru a-și susține proiectele de lege.

Nu pot fi de acord cu domnul Arpad care aici, la microfon, datorită faptului că aici noi nu suntem la piață, nu putem într-o zi să acceptăm să vină miniștrii și într-o altă zi să nu vină miniștrii. Într-o zi să stăm de vorbă cu secretarii de stat și într-o zi să stăm de vorbă cu miniștrii. Noi trebuie să fim consecvenți, mai ales că suntem în perioada în care modificăm și votăm proiectul de modificare a Regulamentului Camerei. De aceea merg treburile așa cum merg. Nu putem să ne târguim că, dacă îi invităm sau dacă ministrul vrea să vină sau nu vrea să vină.

Scrie clar în Constituție și în Regulament că ministrul are obligația să vină la dezbateri. Și cu asta am încheiat-o.

Mulțumesc mult.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Nicolae Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Aș vrea să-i răspund domnului deputat Márton, care este un prieten de-al nostru, că domnul președinte Voiculescu nu mai este proprietar nici al televiziunii, nici al ziarului, nici al radioului. Dânsul s-a retras din afaceri de acum doi ani de zile, a și făcut public acest lucru, și, ca atare, se poate verifica acest lucru la Registrul Comerțului sau în orice acte doriți dumneavoastră. Eu știu că domnul Márton a făcut o remarcă de bună - credință, deci nu-l acuz de nimic.

În ceea ce privește tema noastră de astăzi, sigur că Partidul Conservator, membrii Grupului Partidului Conservator ar fi vrut să vină cu o propunere: să acceptăm chiar și chestiunea aceasta, să discutăm proiectul de lege. Dar, dacă mă uit pe ordinea de zi, vedem aici că sunt, deja, cinci proiecte de lege prioritate pentru Uniunea Europeană. Deci nu putem să le discutăm atâta timp cât doamna ministru Boagiu nu este prezentă. Cutumele parlamentare, regulamentare sunt clare. Trebuie să participe la aceste ședințe. Mai mult de atât, avem o notă, tot de la doamna ministru Boagiu, care ne sesizează cu privire la înființarea, funcționarea Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, și spune domnia sa că "În raportul de țară privind progresele înregistrate de România pentru anul 2004, Comisia Europeană semnalează probleme serioase cu privire la sistemul de achiziții publice și recomandă întărirea considerabilă a eforturilor pentru alinierea legislației naționale la prevederile comunitare și implementarea acestora în domeniul achizițiilor publice". Dacă este așa de important acest proiect de lege, de ce nu vine doamna ministru sau chiar și ministrul afacerilor externe, să fie prezenți amândoi la aceste dezbateri și, ca atare, noi propunem ca toate aceste proiecte de lege să fie amânate până când vor fi prezenți în sala Parlamentului.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Mona Muscă. V-am notat și pe dumneavoastră, domnule deputat.

Vă rog.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mă voi adresa, în primul rând, colegilor din opoziție și spun colegilor din opoziție și nu opoziției pentru că sunt absolut de acord cu dumneavoastră, după nouă ani de parlament, că, într-adevăr, așa trebuie. Miniștrii trebuie să vină să susțină proiectele, să colaboreze în adoptarea proiectelor lor cu Parlamentul României.

Pe de altă parte, însă, vreau să vă aduc în atenție două lucruri. De foarte multe ori, când dumneavoastră erați la putere și erau chestiuni importante, am acceptat și noi, pe vremea aceea în opoziție, să discutăm și cu cei trimiși de miniștri, și sunt aici destul de mulți miniștri de pe vremea aceea, drept urmare, există, la ora actuală, doi secretari de stat aici care pot să facă față discuției pe integrarea europeană și pe legile, pe proiectele care sunt acum în dezbatere.

În al doilea rând, așa cum dumneavoastră ați spus întotdeauna că în problemele de interes național aveți flexibilitate și sunt probleme într-adevăr importante, mai ales integrarea în Uniunea Europeană, am rugămintea, față de dumneavoastră, să acceptați să începem dezbaterile pe legile integrării în Uniunea Europeană, chiar dacă dumneavoastră aveți dreptate să chemați în sală și ministrul integrării.

Rugămintea mea este să dovediți, așa cum uneori ați mai făcut-o, că ceea ce spuneți poate trece de la vorbă la faptă și că, fiind vorba de interesul național, dumneavoastră puteți să treceți peste această chestiune de data aceasta.

Vă mulțumesc frumos, anticipat, pentru hotărârea pe care o veți lua.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Vă rog, domnul deputat Paveliu. Fiind vorba de probleme de procedură, nu dau cuvântul a doua oară acelorași deputați. Să nu vă supărați. Numai pentru un drept la replică, aceasta este altceva.

Vă rog, domnule.

Domnul Marian Sorin Paveliu:

Domnule președinte,

Aici, în sală, s-a făcut auzită de la acest microfon dorința ca doamna ministru Anca Boagiu să participe la această ședință și, cred că dintr-un punct de vedere, oricare dintre deputați are dreptul să facă acest lucru.

De asemenea, în urmă cu o săptămână, aceeași dorință a fost exprimată de la același microfon. Studiind art. 29, cu privire la atribuțiile pe care le au Biroul permanent al Camerei Deputaților și Comitetul ordinii de zi, n-am găsit un articol care să permită ca altcineva decât Camera să ia decizia ca, în această situație, doamna ministru să fie prezentă.

De aceea, vă rog să supuneți la vot dorința pe care au exprimat-o unii membri, respectiv ai Partidului Social Democrat, de a participa doamna ministru și, dacă votul Camerei va lua această decizie, atunci cred că prezența domniei sale aici este absolut obligatorie.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dau cuvântul, în ordine, Aurelia Vasile, PSD. Vă rog, doamnă.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cred că trăim anormalul în Camera Deputaților. La comisie primim tot felul de amendamente și adrese din partea Ministerului Integrării și de la alte asociații și organizații. Le discutăm fără prezența sau în prezența celor care nu au împuternicire pentru a-și însuși amendamente sau a avea un punct de vedere față de problemele ridicate în cadrul comisiilor. După ce avem ședința de comisie primim alte hârtii din partea ministerelor, care mai cer o modificare, iarăși un termen, în condițiile în care Camera Deputaților își pierde timpul în condițiile dezbaterii Regulamentului, uitând de aceste legi pe care astăzi le consideră foarte importante și nu pot să mai amâne încă o zi până se vor prezenta cei îndrituiți, conform Regulamentului Camerei, să le susțină, dar pot să pună pe ordinea de zi altele, pe care noi nu le considerăm prioritare.

Legat de faptul că nu totdeauna și în guvernarea trecută au fost prezenți miniștri, este o mică deosebire. Acei miniștri nu au jignit niciodată Parlamentul României, așa cum se întâmplă astăzi, și, cred eu, că ar trebui să ia notă, domnule președinte, de acest lucru. Suntem parlamentari, suntem cei care trebuie să controlăm legislativul și vă rog să mă credeți că astăzi se întâmplă exact invers.

Cer, în continuare, să amânăm dezbaterea acestor legi până când miniștrii și cei care trebuie să le susțină vor lua loc în aceste locuri.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Dan Nica s-a mai înscris.

Domnul Dan Nica:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamna deputat Mona Muscă spunea că în legislatura trecută miniștrii, atunci când aveau o problemă, erau scuzați de către plenul Parlamentului, și vreau să spun că așa este. Dar, din păcate, domnia sa nu fusese informată că existase o decizie a Camerei Deputaților în ceea ce o privește pe doamna ministru Boagiu, și anume de a fi prezentă la dezbaterea legilor prioritare pentru integrarea în Uniunea Europeană, și această decizie a fost luată la începutul săptămânii trecute.

Deci, din acest punct de vedere, situația nu era comparabilă și, într-adevăr, prezența doamnei ministru în plenul Camerei Deputaților era o obligație, din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât interveniseră două elemente. Primul: săptămâna trecută, doamna ministru a spus că legile prioritare pentru integrare în Uniunea Europeană nu sunt aprobate și nu sunt dezbătute de către Parlament, iar astăzi, doamna ministru, într-o declarație pe care a dat-o agențiilor de presă și care a fost preluată de către toate ziarele pe care, probabil, le vom citi mâine, a spus că în continuare Parlamentul României nu se ocupă de dezbaterea și adoptarea legilor prioritare pentru integrarea în Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, sunt situații, și vreau să ne spună doamna ministru care sunt acele situații, să putem să corectăm aceste lucruri, dacă ele sunt adevărate, când proiectele de lege sunt trimise direct Biroului permanent, și acestea nu ajung la comisii. Deci, dacă există asemenea lucruri, de o gravitate pe care noi o considerăm excepțională, ar trebui ca doamna ministru să vină aici. Și aceasta a fost rațiunea pentru care noi am insistat să fie prezentă doamna ministru. Pentru că noi credem că nu merităm să fim acuzați degeaba, spunem noi, sau poate în necunoștință de cauză, și nu cred că este normal să avem un dialog noi, Parlamentul României, cu doamna ministru Boagiu, prin intermediul mas-media; cu tot respectul pentru mas-media. Are un lucru să ni-l spună, să vină să ni-l spună de la microfonul Camerei Deputaților și să ne spună precis: uitați, stimați deputați, sau doamnelor și domnilor deputați, există proiectul de lege X, Y, Z pe care dumneavoastră nu l-ați adoptat. Deci discutăm în general despre integrarea în Uniunea Europeană, dar aceste lucruri concrete lipsesc.

Aceasta a fost motivația demersului nostru. Vă reamintesc, el a fost susținut și votat de către toate grupurile parlamentare din Camera Deputaților.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc și eu.

Stimați colegi, s-a discutat pe această problemă de procedură o oră, exact din timpul de lucru al Camerei, ca să se ajungă la concluzia că, în conformitate cu articolul 136 din Regulamentul Camerei Deputaților, președintele de ședință este cel care hotărăște în problemele privind respectarea Regulamentului.

Ne aflăm în următoarea ecuație, aproape matematică, nu juridică. La propunerea reprezentanților grupurilor parlamentare care susțin arcul guvernamental și cu votul unanim al tuturor membrilor Biroului permanent, săptămâna trecută, Biroul permanent a adresat o invitație formală doamnei ministru Anca Boagiu de a participa la dezbaterea legilor privind integrarea. Deci avem o hotărâre a Biroului permanent în acest sens.

În conformitate cu 131 alin. 2 al Regulamentului, în cazurile în care există o asemenea invitație, prezența ministrului devine obligatorie, astfel cum este obligatorie și în conformitate cu alin. 202 alin. 4 din Regulament, atunci când se dezbat legile care privesc domeniul său de activitate.

A dezbate acum, după o invitație expresă a Biroului permanent și după niște prevederi ale Regulamentului, un proiect de lege în lipsa doamnei ministru ar fi cel puțin o lipsă de respect față de o hotărâre a Biroului permanent și o încălcare a Regulamentului Camerei Deputaților. Dar, mai presus decât aceasta, conform art. 111 alin. 2 din Constituția României, pe care am jurat cu toții să o respectăm, "Membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului. Dacă li se solicită prezența, participarea lor este obligatorie". Iar în conformitate cu art. 102 alin. 3, "Guvernul este alcătuit din prim-ministru, miniștri și alți membri stabiliți prin lege organică".

Am tot respectul pentru domnii secretari de stat, a căror activitate o apreciem cu toții, dar nu sunt membri ai Guvernului, conform Constituției. Și nu vom încălca Constituția României în nici un mod.

În aceste condiții, dezbaterea proiectului de lege este amânată până la ora sau data când doamna ministru își va îndeplini obligația constituțională. (Aplauze din partea stângă a sălii.)

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 17 avril 2021, 14:38
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro