Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.154/24-10-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 17-10-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005

7. Dezbateri procedurale asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2005 privind înființarea Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Urmează Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.74/2005 privind înființarea Autorității Naționale pentru reglementarea și monitorizarea achizițiilor publice.

Procedură de urgență. Rog președintele comisiei, vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Am citit în presă cum Ministerul Integrării atunci când certa Parlamentul, nominalizase în mod expres această ordonanță de guvern care trebuia aprobată prin lege.

Deci, ținând cont că acest proiect de lege a creat multe dezbateri în momentul dezbaterii lui, solicit ca ministrul integrării și secretarul general al Guvernului să se prezinte pentru susținerea acestui proiect de lege.

Cred că este obligatoriu, pentru că în momentul în care am citit în presă că nu ne desfășurăm activitatea, Comisia de industrii și, în general, Parlamentul, am fost nemulțumită și necăjită pentru că în acea săptămână pierdusem toate orele pe dezbaterea regulamentului și în acea săptămână nici măcar nu au fost comisiile pentru a putea să ne facem treaba de parlamentari.

Solicit în continuare ca ministrul integrării și secretarul general al Guvernului să se prezinte la dezbateri.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da. Și domnul deputat Stanciu dorește să ia cuvântul.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte de ședință,

Onorat prezidiu,

Distinsă doamnă ministru Anca Boagiu?!

Discutăm, domnule președinte, stimați colegi, de o oră și aproape un sfert și vă spun sincer că nu înțeleg. Unde poate fi doamna ministru? Pentru că, bănuiesc, că în București cu girofar ajungeai într-o oră și un sfert. Să aibă unele probleme?! Să i se fi descărcat bateria la telefon? Că sunt distinșii colegi aici care puteau s-o sune de la începutul discuțiilor, venea și ne spunea și nouă, ba una, ba de alta. Și poate și de integrare dacă o fi aflat câte ceva?!

De aceea, dacă a venit, îmi dați voie s-o salut pe distinsa noastră colegă și să-i urăm succes în a explica cum e cu achizițiile.

Vă mulțumesc. Și sper că ne vom respecta reciproc și nu vom mai dialoga prin translatorul presă.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Mă simt nevoit să fac precizarea că doamna Anca Boagiu înainte de a fi ministru, este colega noastră deputat.

 

Domnul Marcu Tudor (din bancă):

Nu e, domnule, colega noastră, că nu am văzut-o deloc pe aici.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mai dorește cineva? Vă rog.

Domnul Marian Jean Marinescu:

Domnule președinte, vă rog în mod respectuos să tratăm cu toții acest subiect al legilor integrării cu grija și cu atenția cu care merită să le tratăm. Dacă vom considera că doamna ministru Boagiu trebuie să fie prezentă, dacă vom considera că nu a respectat o decizie a Biroului permanent, este un subiect. Dar a face din acest subiect o unitate de măsură egală cu a transforma acest pachet de legi într-o chestie pentru care merită să ne răfuim unii cu alții, cred că este un lucru deplasat.

Vă rog din toată inima, timp mai este foarte puțin din această ședință, mai este un sfert de oră, ar trebui să dăm un semnal pentru toți cei care ne aud și toți cei care preiau aceste stenograme și să trecem să discutăm măcar o lege, că mai mult probabil că n-o să mai avem timp, și dacă este cazul, suntem convinși că doamna ministru mâine va fi la prima oră aici pentru a continua această discuție. Dar a transforma acest subiect într-un circ, este un lucru care ne dăunează și cred că o parte din răspundere vă revine și dumneavoastră ca președinte de ședință.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog să-mi permiteți și mie să mă alătur, domnule deputat, în ideea de sobrietate a dezbaterilor parlamentare.

Domnul deputat Pușcaș. Vă rog.

Domnul Vasile Pușcaș:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Mă asociez și eu intervenției colegului care spunea să tratăm cu toată sobrietatea și cu toată atenția aceste teme, noi toți, sigur că da.

Intervenția mea este pe procedură. Deci, nu discut decizia Biroului și aș vrea să-l rog pe domnul președinte de comisie să ne spună dacă există tabel de concordanță la acest proiect legislativ, pentru că ceea ce spuneați și dumneavoastră și la substanțele periculoase, unde se transpune acquis-ul, este nevoie ca legea să fie însoțită de tabelul de concordanță, ca să știm cu toții ce directivă se transpune și să vedem exact cum se transpune.

Aceasta, din câte știu eu, este o solicitare a procedurii legislative când se transpune acquis-ul comunitar. Și pentru rigurozitate, pentru seriozitate, să știm exact absolut, da, este urgență, suntem absolut de acord, acesta este acquis-ul, acesta este tabelul de concordanță și aceasta este transpunerea care o avem. Am scurta foarte mult probabil din dezbateri, am scurta foarte mult din timp și ar fi urgența urgențelor.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnul secretar de stat de la Ministerul Integrării dorește să dea explicații în legătură cu lipsa doamnei ministru. Să-l ascultăm. Vă invit să-l ascultăm. E un act de politețe.

Vă rog, domnule secretar de stat.

Domnul Adrian Ciocanea (secretar de stat, Ministerul Integrării Europene):

Mulțumesc, domnule președinte.

Mă numesc Adrian Ciocanea, secretar de stat la Ministerul Integrării Europene.

Am luat legătura cu doamna ministru telefonic și mie mi-a spus că a verificat și n-a găsit...n-a fost informată că trebuie să fie prezentă în fața Parlamentului astăzi. (Vociferări din partea deputaților din Opoziție)

În momentul de față se află într-o întâlnire în afara ministerului și a spus că mâine dimineață, la prima oră, va fi prezentă aici.

Aceasta este informarea pe care aveam s-o fac. Ăsta e mandatul meu pentru a vă informa.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Marcu Tudor (din sală):

Și ne convoacă pentru mâine din nou?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Era într-adevăr o datorie de politețe să informați Camera. Să ne întoarcem la acest proiect de lege. (Doamna deputat Aurelia Vasile dorește să intervină)

Da, doamna deputat, ați mai avut o problemă de procedură.

Doamna Aurelia Vasile:

Și o să mai am. Vă mulțumesc. (Vociferări)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog să procedați din nou atunci.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc.

Cred că la ceea ce a spus colegul nostru, secretarul de stat de la Ministerul Integrării, nu era problema noastră, ci era problema ministrului de legătură cu Parlamentul, în sarcinile dumnealui, în atribuții este a anunța miniștrii să se prezinte pe proiectele de legi care sunt pe ordinea de zi a Camerei.

Deci nu trebuiau trimise invitații nici din partea Biroului, nici din partea comisiilor, nici din partea întregii Camere a Deputaților.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Dar eu cred că îndeplinirea obligațiilor constituționale nu are nevoie de explicații. Îl rog pe domnul președinte al comisiei, înainte de a se pronunța și asta era procedura pe care doream s-o urmez și în continuare, înainte de a se pronunța asupra timpilor, să se pronunțe dacă este vorba de o lege a integrării sau nu.

Domnul Dan Ioan Popescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Au fost, în practică, două intervenții înaintea luării mele la cuvânt care, pe de o parte, domnul deputat Pușcaș mi-a pus o anumită întrebare, distinsul coleg de la Partidul Democrat a ridicat o altă problemă.

Ca președinte al Comisiei pentru industrii și în integralitatea ei, Comisia pentru industrii, tratează cu maximă seriozitate toate aceste proiecte legislative. De aceea, am petrecut împreună cu colegii de la Partidul Național Liberal, de la Partidul Democrat, de la Partidul Conservator, foarte multe ore în dezbaterea acestor proiecte de legi și multe din ele au ieșit îmbunătățite din comisie și aprobate în acea formă de către plenul Camerei Deputaților.

Am constatat, însă, domnule președinte, referitor la întrebarea domnului deputat Pușcaș, că în ultima perioadă de timp se accelerează introducerea unor proiecte de lege care nu au nici o legătură sau legătură puțin directă cu acquis-ul comunitar. Nu mai există acel tabel de concordanță, ci, dimpotrivă, se interpretează printr-o traducere destul de dâmbovițeană o serie de directive ale Uniunii Europene, multe din ele care nu se aplică nici la țările membre ale Uniunii Europene, ci sunt date ca recomandări, să fie analizate de țările membre ale Uniunii Europene și noi vrem să le introducem în actul legislativ românesc.

Multe din aceste, repet, proiecte de lege au un efect extraordinar de puternic asupra cetățenilor, asupra nivelului de trai al cetățenilor și dau un exemplu pe care l-am avut la comisie chiar săptămâna trecută legat de protejarea tehnică a clădirilor, niște certificate care nu se aplică nicăieri în Uniunea Europeană și vrem noi să începem în România acest lucru, ca o modalitate clară de plata unor servicii suplimentare de către unele persoane.

Legat de acest proiect de lege, domnule președinte, și întrebarea dumneavoastră. La acest proiect de lege se impune prezența ministrului integrării, cu atât mai mult cu cât este o problemă de fond, de maximă importanță pentru România, pentru Parlamentul României.

Vorbim despre înființarea autorității naționale pentru reglementarea și monitorizarea achizițiilor publice. În forma venită de la guvern, această autoritate era în subordinea primului ministru, iar nominalizarea șefului acestei agenții era făcută de primul ministru.

Un distins senator al Partidului Democrat, domnul Marinescu, a venit cu un amendament care mie mi s-a părut extrem de corect, ca această instituție de maximă importanță pentru transparența achizițiilor publice să fie trecută în directa coordonare a Parlamentului.

S-a dezbătut în cadrul Comisiei de industrii o perioadă destul de lungă acest proiect de lege cu luări la cuvânt pro sau contra acestui amendament.

Marea majoritate a colegilor din Comisia de industrii și-au însușit acest amendament, mai mult, consideră obligatoriu, în vederea unei transparențe totale a achizițiilor publice și, mai ales, pentru a se elimina fenomenele de corupție indiferent de ce guvern este la conducerea României, ca această autoritate să fie în directa coordonare a Parlamentului și să poată prezenta rapoarte periodice în fața Parlamentului României.

Din această cauză, eu consider că cel puțin pentru această lege nu este vorba numai de respectarea acestui tabel de concordanță legat de legile pentru Uniunea Europeană, dar este o problemă de principiu care trebuie dezbătută și înțeleasă în adevăratul sens al legii de către colegii parlamentari. Trebuie dezbătută cu ministrul integrării, cu șeful Cancelariei Guvernului, tocmai pentru a aduce, fiecare partid în parte, argumentele de susținere pe de o parte a locului în care trebuie să așezăm această autoritate, repet, de maximă importanță, a atribuțiilor pe care trebuie să le aibă această autoritate, a efectelor pe care le are, reglementările pe care această autoritate le va pune în aplicare, unde vor fi publicate, dacă vor fi publicate în Monitorul Oficial. Pentru că trebuie să asigurăm o transparență totală.

Deci sunt multe aspecte care vor trebui dezbătute în plenul Camerei Deputaților. Se impune ca o necesitate prezența reprezentantului Guvernului, prin ministrul integrării, dar și reprezentantul primului-ministru în prezența șefului Cancelariei primului-ministru.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Ați subliniat și importanța actului Biroului permanent. Eu aș vrea să vă spun că problema este rezolvată simplu de expunerea de motive semnată de domnul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Realizarea unui sistem al achizițiilor publice eficient și credibil reprezintă unul din elementele fundamentale ale procesului de integrare în Uniunea Europeană.

Cu aceasta punct. Se amână până va fi prezentă doamna ministru Anca Boagiu.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 17 avril 2021, 14:54
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro