Manuela Mitrea
Manuela Mitrea
Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.154/24-10-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
13-04-2021
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 17-10-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 17, 2005

9. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului de către deputații:
  9.2 Manuela Mitrea
 
see:

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Doamna deputat Manuela Mitrea, o întrebare adresată Ministrului Culturii și Cultelor.

Vă rog, aceeași precizare, dacă primiți răspunsul unui secretar de stat?

Doamna Manuela Mitrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bineînțeles că sunt de acord să primesc răspunsul de la domnul secretar de stat. Vreau, totuși, să-l întrebați pe domnul secretar de stat dacă mai este nevoie să dezvolt întrebarea, sau dânsul cunoaște problema.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog să puneți întrebarea pe scurt, aveți un minut.

Doamna Manuela Mitrea:

Mulțumesc.

Doresc să știu care este situația exactă a derulării proiectului de restaurare la Mânăstirea Strehaia și care este strategia Ministerului Culturii și Cultelor în ceea ce privește continuarea lucrărilor de conservare, protejare și restaurare la acest monument istoric și de arhitectură religioasă, unic în zona Olteniei.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Domnule secretar de stat?

Domnul Ioan Onisei:

Doamna deputat, să îngăduiți să ajungă domnul ministru. Este blocat în trafic, n-am știut că întârzie, că aș fi luat și eu răspunsurile cu mine. Nu este tocmai domeniul pe care-l păstoresc și vin de la o altă reuniune. Altminteri, aș fi avut răspunsurile cu mine.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Doamna deputat, dacă doriți să mai comentați? Nu.

Domnul deputat Viorel Oancea, o întrebare adresată domnului ministru al sănătății, care este prezent. Domnul deputat Viorel Oancea, însă nu ne onorează. Îmi pare foarte rău, nu se răspunde decât deputaților care sunt prezenți.

  ................................................
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Doamna deputat Manuela Mitrea. O întrebare adresată domnului ministru al sănătății. Vă rog, întrebarea, pe scurt.

Doamna Manuela Mitrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doresc să știu care este situația reală a fondurilor repartizate secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie din structura Spitalului județean Drobeta Turnu Severin, având în vedere că DSP Mehedinți nu a primit până în prezent nici o dovadă concretă în acest sens. Întrebarea a fost adresată, menționez, pe data de 26 septembrie 2005.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, domnule ministru.

Domnul Eugen Gheorghe Nicolăescu:

Stimată doamnă deputat, Ministerul Sănătății a comunicat Direcției de sănătate publică Mehedinți, prin adresa 5.826/2005 și vă dăm și răspunsul scris, că cele două secții ale maternității din Drobeta Turnu Severin, respectiv Secția obstetrică-ginecologie și Secția de neonatologie fac parte din acest Time Program Low nr. 2, program de împrumut prin fondul global și Banca Mondială, componenta 1.

Programul, însă, nu și-a început încă derularea. Astfel, în funcție de bugetul ce se va aproba pe anul 2006, vor fi demarate sau nu lucrări de reabilitare la secțiile sus-menționate.

Eu sper, și fac o extensie la textul pe care-l veți primi scris, și se va consemna în stenogramă, sper că în cadrul bugetului pe 2006, cheltuielile de capital care vor fi aprobate de Parlament vor fi suficiente, așa cum am propus noi, în proiectul de buget, ca să putem să "înglobăm" și această secție în plan.

De asemenea, după cum știți, în această localitate există un nou sediu pentru maternitate și nou-născuți, care este, de asemenea, într-un stadiu destul de avansat.

Decizia asupra direcției către care vor merge fondurile de la Banca Europeană nu a fost încă luată.

Există programe desfășurate prin Banca Mondială, dar numai în APL 2, Componenta 1 se urmărește alocarea de fonduri pentru lucrările civile la maternități.

În acest moment UMP-ul Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății se află în stadiul pregătirii documentelor necesare licitației, pentru atribuirea contractelor de proiectare lucrări civile.

Sper ca în luna decembrie, după aprobarea bugetului, când vom face o reevaluare a lucrărilor de investiții pe 2006, să putem să vă invităm la o discuție finală cu toți cei care sunt interesați pentru lucrările de investiții și dacă vom găsi soluții împreună o vom face.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Doamna deputat, aveți două minute pentru răspuns.

Doamna Manuela Mitrea:

Mulțumesc, domnule președinte. Nu le voi utiliza. Eu îi mulțumesc domnului ministru al sănătății, sunt mulțumită în acest moment de răspunsul dânsului. Înțeleg că nu poate în acest moment să-mi dea un alt răspuns și sper și eu, ca și dânsul, ca lucrurile să intre în normal, să primim banii necesari, așa cum au fost prevăzuți în programul de care amintea și dânsul și ca în luna decembrie să luăm împreună o decizie înțeleaptă.

Mulțumesc mult.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Înainte de a trece mai departe vreau să anunț prezența pentru a da răspunsuri a domnului ministru Adrian Iorgulescu. În numele domniei sale a răspuns domnul secretar de stat, căruia îi mulțumim. Colegii noștri deputați au acceptat acest răspuns. Dar, dați-mi voie, din nou, să apreciez prezența domnului ministru ca fiind constituțională și regulamentară.

 

Domnul Adrian Iorgulescu:

Mai aveam un răspuns.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Dacă mai era un răspuns de dat, vă rog, domnule ministru.

Domnul Adrian Iorgulescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Ca răspuns la întrebarea doamnei deputat Manuela Mitrea, privind situația exactă a derulării proiectelor de restaurare la Mânăstirea Strehaia și referitor la strategia Ministerului Culturii și Cultelor, în ceea ce privește continuarea lucrărilor de conservare, protejare și restaurare a acestui monument istoric, vreau să vă comunic următoarele:

Ansamblul Mânăstirii Strehaia a fost introdus în Programul național de restaurare, finanțat de Ministerul Culturii și Cultelor, în 1997.

S-au executat până în prezent următoarele lucrări, lucrări de proiectare, avizate de Comisia națională a monumentelor.

La turnul clopotniței: expertiza tehnică, proiectul tehnic, detalii de execuție.

La pavilionul de observație de pe latura de est: expertiză tehnică, proiect tehnic și proiect sistematizare verticală, în zona adiacentă.

La biserică: proiect tehnic și detalii de execuție pridvor, în 2002.

Pentru întregul ansamblu, studiul de prefezabilitate în 1999 și studiu de fezabilitate în 2002.

Lucrările de execuție au însemnat lucrări la turnul de clopotniță, lucrări de consolidare și restaurare și pot să vă spun că aceste lucrări se află în curs de finalizare.

În planul național de restaurare au fost prevăzute pentru anul 2005 următoarele lucrări, în continuare: la palat, proiectul de restaurare, faza proiect tehnic, și la turnul de clopotniță, finalizarea lucrărilor de restaurare.

Menționăm că în afara acestor lucrări finanțate de Ministerul Culturii și Cultelor au mai fost realizate următoarele construcții, în incinta respectivă, finanțate de mânăstire. Este vorba despre un corp de chilii în colțul de sud-vest și un grup sanitar pe latura de nord.

Din păcate, așa cum ați observat și dumneavoastră, lucrările executate de către mânăstire nu au avut la bază proiecte avizate de Comisia Națională a Monumentelor Istorice și întrucât restaurarea ansamblului din fondurile Minsiterului Culturii se referă numai la obiectele de incintă înscrise în lista monumentelor istorice, construcțiile noi necesare mânăstirii urmează a se realiza din fondurile sale, dar numai pe baza unor proiecte avizate de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, cu respectarea propunerilor studiului de fezabilitate.

Cât privește strategia ministerului nostru privind restaurarea ansamblului istoric, acesta urmărește, deocamdată, proporțional cu bugetul disponibil, finalizarea lucrărilor începute și realizarea proiectelor tehnice necesare derulării unor noi lucrări în anii care urmează.

Politica Ministerului Culturii și Cultelor, în problema asigurării ritmicității lucrărilor și reducerii timpului de desfășurare a restaurării ansamblului istoric, are în vedere realizarea, pe de o parte, de parteneriate, de cofinanțare public-privat, între Ministerul Culturii și Cultelor și alte instituții, autorități publice centrale, locale și, pe de altă parte, parteneriat public privat cu investitorii, fundația, asociații, ONG-uri, care au ca scop protejarea monumentelor istorice.

Prin urmare, am fi foarte recunoscători nu numai doamnei deputat, ci și celorlalți parlamentari, dacă prin autoritatea conferită ar putea sprijini efortul Ministerului Culturii și Cultelor de grăbire a finalizării lucrărilor, prin atragerea unor investiții suplimentare.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumim, domnule ministru.

Dacă doamna deputat are de comentat acest răspuns și foarte amplu și ministerial?

Doamna Manuela Mitrea:

Eu îi mulțumesc domnului ministru pentru amabilitatea de a fi aici și de a răspunde dânsul direct întrebării formulate de mine.

Răspunsul dânsului a fost, într-adevăr, așa cum ați menționat și dumneavoastră, foarte amplu și foarte ministerial. Mie nu-mi revine acum decât sarcina să urmăresc în continuare ce se întâmplă cu lucrările, cel puțin cele în derulare din anul 2005 și accept provocarea domnului ministru de a face o întâlnire și a găsi împreună alte soluții de finanțare, pentru ca lucrurile acolo să se deruleze într-un alt mod, nu cel de până acum.

Vă mulțumesc și aștept din partea domnului ministru, probabil că are și răspunsul scris, pentru că aș vrea să îl am.

Mulțumesc mult.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Dacă domnul ministru mai are vreo întrebare la care trebuie să răspundă? După câte văd eu, nu.

Vă mulțumesc, domnule ministru.

Domnul deputat Ion Mocioalcă este prezent? O întrebare pentru domnul ministru al sănătății. Lipsește. Vă mulțumesc, domnule ministru.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 14 avril 2021, 5:36
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro