Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 15-11-2005

Ședința Camerei Deputaților din 15 noiembrie 2005

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Gheorghe Firczak

Intervenții ale deputaților: Gheorghe Firczak - declarație-omagiu lui Vasil Turok Hetes, întâiul președinte al Consiliului Mondial al Rutenilor;

Domnul Gheorghe Firczak:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Omagiul lui Vasil Turok Hetes".

La sfârșitul săptămânii trecute, din păcate, Vasile Turok Hetes, întâiul președinte al Consiliului Mondial al Rutenilor, a trecut la cele veșnice. Profesor, dramaturg și activist cultural rutean, originar din Regiunea Preșov, Vasil Turok Hetes a absolvit studiile secundare la Bratislava și s-a înscris la Universitatea Comenius. Timp de mai bine de 20 de ani, între 1965 și 1985 el a predat slovacă, ruteană, filosofie și estetică la Școala medie din Preșov. Începând cu anul 1985 a activat ca dramaturg la Teatrul Duhnovici din aceeași localitate unde, spre sfârșitul anilor '80, a pus în scenă pentru prima dată piese de teatru în limba ruteană.

După revoluția din anul 1989, Vasil Turok Hetes a devenit conducătorul renașterii naționale rutene în Slovacia. În timp ce prezida Societatea renașterii rutene a înființat publicația săptămânală de limbă ruteană Narodnâi Novinki, un program de televiziune în limba ruteană în Slovacia și o secție ruteană în cadrul Universității din Preșov.

Este, de asemenea, adevărat că datorită intervenției sale în mare parte, Teatrul Duhnovici din Preșov a adoptat o orientare ruteană începând cu anul 1990. De atunci și până în prezent a tradus în ruteană și a pus în scenă mai multe piese de teatru din repertoriul mondial. Ca președinte fondator al Congresului mondial al rutenilor, Vasil Turok Hetes a avut succes în convingerea rutenilor din Slovacia și din țările vecine să interacționeze cu organizații ale minorităților naționale din alte părți ale Europei. Totodată, a îndeplinit funcția de vicepreședinte executiv al Organizației Maison de Pays, o organizație cu sediul în Franța care reprezintă popoarele fără țară.

Permiteți-mi să vă prezint și omagiul președintelui actual al Consiliului mondial al rutenilor, academician Paul Robert Magoci: "Vasil a fost o personalitate unicat printre ruteni, a fost un clarvăzător și chiar dacă a iubit profund cultura ruteană, nu s-a lăsat orbit de această dragoste și nu s-a lăsat îndepărtat de cultura universală și de lumea în ansamblu. Vasil și-a legat ultimii 10 ani ai vieții sale de teatru, pe care l-a transformat într-un instrument de popularizare a limbii rutene. A atins în mare măsură acest țel când a prezentat versiunea proprie a operelor însemnate din repertoriul universal, a căror tematică a pătruns în inima fiecărui om, indiferent de naționalitate și limbă. Vasil a fost clarvăzător, de asemenea, și în munca socială pentru binele rutenilor, ca fondator și, în decursul multor ani, ca președinte al Consiliului mondial al rutenilor, el a înțeles mișcarea ruteană în cel mai larg sens al acestui cuvânt, ca un fenomen care cuprinde nu numai geografic teritoriul din America până în Ucraina, ci ca pe ceva care are trecut, prezent și înseamnă și viitor. Pentru Vasil poporul rutean nu se termina nici la granițele Slovaciei, nici bineînțeles în instituțiile din Preșov sau în apartamentele persoanelor individuale din Bratislava. Din această cauză, Vasil nu s-a lăsat atras în bălăcăreala unor războaie, în care ambițiile personale au fost ridicate deasupra interesului pentru toți rutenii.

Astăzi, mai mult ca niciodată, rutenii din Slovacia și din lumea întreagă au nevoie de această atitudine intuitivă și universală. Vasil nu mai este fizic printre noi, însă spiritul și convingerile lui trebuie să rămână cu noi pentru totdeauna.

Vor fi oare rutenii din întreaga lume, și mai ales rutenii din Slovacia, capabili să trăiască după principiile lui Vasil? Dacă într-adevăr îl respectați pe Vasil Turok Hetes, atunci în momentele când îi prezentați ultimul omagiu, veți lăsa la o parte toate simpatiile sau antipatiile personale și după exemplul și moștenirea lui Vasil, veți activa pentru binele poporului rutean din întreaga lume".

Vă mulțumesc.