Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 21, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.183/28-11-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
28-07-2020
27-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 21-11-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 21, 2005

16. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului.  

   

Domnul Dan Radu Rușanu:

    ................................................
 

Trecem la lista cu deputații înscriși pentru a prezenta interpelări pe scurt.

Domnul Cătălin Buhăianu Obuf a depus în scris; domnul Cristian Stănescu a depus în scris; domnul Ilie Merce a depus în scris; domnul Dumitru Zamfirescu - în scris; domnul Ștefan Baban - în scris; domnul Costache Mircea - în scris; domnul Răzvan Bobeanu - în scris.

 
Aledin Amet

Domnul Amet Aledin. Vă rog.

Se pregătește domnul Cosmin Vasile Nicula.

 

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

În seara aceasta am două interpelări.

Prima dintre ele este adresată domnului Adrian Iorgulescu, ministrul culturii.

O instituție reprezentativă a Comunității turco-tătare, în perioada 1902-1967 a fost seminarul musulman din Medgidia.

După 1967, an în care s-a închis unitatea școlară, clădirea s-a degradat până la prăbușire. Comunitatea turco-tătară din România dorește ca, pe terenul care-i aparține, să ridice o clădire cu destinația de centru cultural. În ce măsură Ministerul Culturii ne poate sprijini în demersul nostru, în condițiile în care există oameni de afaceri dornici să sponsorizeze acțiunea?

Cea de a doua interpelare este adresată domnului Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor.

În Dobrogea există o veche localitate, Hagieni. Din păcate, aceasta nu beneficiază de un drum asfaltat care să facă legătura cu șoseaua principală. Rezolvarea situației ar duce la îmbunătățirea vieții locuitorilor respectivei așezări.

În ce măsură acest demers poate constitui o prioritate?

Vă mulțumesc frumos.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Vă mulțumesc.

 
Cosmin Vasile Nicula

Domnul Cosmin Vasile Nicula.

 

Domnul Cosmin Vasile Nicula:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Prima interpelare este adresată domnului Mihail Hărdău, ministrul educației și cercetării. Are ca subiect dezvoltarea învățământului românesc.

În condițiile bugetului limitat propus de Guvernul României pentru Ministerul Educației și Cercetării, vă rog să-mi comunicați care este soluția adoptată de dumneavoastră pentru continuarea procesului de dezvoltare și modernizare a învățământului românesc, în vederea aducerii acestuia la standardele impuse de integrarea României în Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice.

Solicit răspunsul în scris.

A doua interpelare este adresată domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății și are ca subiect finanțare crematoriu.

În condițiile în care Ministerul Sănătății a fost sesizat în numeroase rânduri asupra situației precare a Crematoriului de deșeuri din cadrul Spitalului județean Hunedoara și a faptului că acesta nu a fost autorizat din punct de vedere al mediului și este un focar de poluare extrem de periculos pentru locuitorii municipiului Deva, vă rog să-mi comunicați care sunt soluțiile găsite de către dumneavoastră pentru construirea unui nou crematoriu, sau pentru refacerea capitală a celui existent.

Solicit, de asemenea, răspunsul în scris.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Vă mulțumesc.

 
Octavian-Mircea Purceld

Domnule Mircea Purceld, ați depus în scris? Vreți să și citiți? Vă rog.

 

Domnul Octavian-Mircea Purceld:

Am două interpelări, amândouă adresate domnului ministru Gheorghe Dobre.

În prima, vreau să tratăm puțin problema reparării Șoselei Timișoara-Lugoj, care este singura șosea, de fapt, care leagă Timișoara de București, pe 50 km și lucrarea a intrat în al cincilea an de viață. Dacă s-ar fi făcut măcar 10 km pe an, lucrarea trebuia să fie gata astăzi. Șoseaua asta se mai cheamă și "șoseaua morții" și sper să reușesc să-l sensibilizez pe domnul ministru pentru finalizarea acestei lucrări.

A doua interpelare, adresată tot domnului ministru Dobre, se referă la faptul că o foarte mare parte din terenurile pe care se află clădirile administrative și pistele de decolare ale Aeroportului Internațional Timișoara, au fost trecute în proprietatea unei comune limitrofe, comuna Gearmata.

Aici se ridică o serie de probleme de carte funciară și, mai mult, faptul că prefectura nu a intervenit la timp, pentru a acționa în contenciosul administrativ acțiunea abuzivă a Primăriei Gearmata.

Aș dori să cunosc poziția domnului ministru.

Și am o întrebare, dacă-mi îngăduiți să profit de prezența domnului ministru Borbély: de două săptămâni aștept un răspuns în legătură cu lucrările din zonele inundate din județul Timiș, în special cele din zona comunei Foeni.

Eu mai aștept, că răbdare am, dar oamenii de acolo stau sub zăpadă deja, că ninge.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Mihai Dumitriu a depus în scris.

 
Cornelia Ardelean

Doamna Cornelia Ardelean.

 

Doamna Cornelia Ardelean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Voi prezenta foarte pe scurt. Interpelarea mea se adresează domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății și are loc în urma dezbaterilor pe pachetul de legi privind sănătatea, care au avut loc la Arad.

În interpelare, solicit sprijinul domnului ministru, de a acorda sectorului medicină primară 15% din fond, având în vedere că medicina preventivă, chiar dacă nu este vizibilă imediat, este importantă și va duce la diminuarea cheltuielilor din domeniul sănătății.

Vă mulțumesc.

 
Ioan Țundrea

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnul Ioan Țundrea.

 

Domnul Ioan Țundrea:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Am două interpelări și vreau să le prezint pe scurt.

O interpelare este adresată domnului ministru Vasile Blaga. Este vorba de tulburare de proprietate. Domnul ministru nu este implicat. Este un abuz făcut pe vremea Guvernului P.S.D.

O să las interpelarea, pentru că este mai lungă, în scris. Aștept un răspuns scris și oral.

O altă interpelare este adresată domnului ministru Mihail Hărdău, ministrul Educației și Cercetării. Sper să mă ajute, într-o ședință de Guvern care va urma, să scoatem Hotărârea de Guvern pentru a restaura un monument istoric. Este vorba de Casa Corpului Didactic din județul Caraș-Severin.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Valentin Adrian Iliescu

Domnul Valentin Adrian Iliescu.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am și eu două interpelări. Ambele sunt adresate domnului ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu.

Prima dintre ele: este numele unui cetățean din București, Domnica Dobre, domiciliată în str. Afinului nr.61, sector 1, care este o persoană ce a plecat pe baza legislației existente în vigoare și respectând toate condițiile, să lucreze în Marea Britanie, ca menajeră la Consulatul Pakistanului din Marea Britanie.

Repet, în condițiile în care a îndeplinit toate condițiile legale (avea permis de muncă, toate documentele le-a obținut prin Ministerul Afacerilor Externe), femeia a mers și a lucrat ca în sclavagism, fiind tratată în condiții inumane, fără să fie plătită și fără să fie tratată așa cum era normal. S-a întors în țară, repet, după 2 ani de muncă, fără să fie plătită, cu ajutorul Ambasadei României din Marea Britanie.

Din păcate, în ciuda tuturor demersurilor de a-și recupera banii pentru munca prestată acolo, Ministerul Afacerilor Externe nu a întreprins nimic pentru a o ajuta în demersul dumneaei.

Cea de a doua interpelare se adresează tot ministrului de Externe, domnul Mihai Răzvan Ungureanu, și se bazează pe situația Canalului Bîstroe. În urmă cu două săptămâni am primit un răspuns din partea Ministerului Afacerilor Externe, cum că, pe baza demersurilor internaționale ale Guvernului României, lucrările de construcție a Canalului Bîstroe au fost stagnate.

Recent, însă, lucru confirmat și de o declarație făcută unui post de televiziune din România, Ministerul de Externe ucrainean a reluat lucrările, fapt care aduce prejudicii serioase României, și implicit echilibrului ecologic din Delta Dunării.

Aștept pentru cele două întrebări răspuns scris și oral.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Valeriu Tabără

Urmează domnul Valeriu Tabără.

 

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Interpelarea este adresată Ministerului Economiei și Comerțului, domnului ministru Codruț Șereș, iar obiectul interpelării este importul și exportul de produse agroalimentare în și din România, în perioada 1.01.2004 - 31.12.2004 și 1.01.2005 - 31.10.2005.

Stimate domnule ministru, se știe că importurile de produse agricole și alimentare sunt o cauză a dezechilibrelor balanței de plăți a României.

În același timp, importurile de produse agricole și alimentare, fără măsuri adecvate, distorsionează grav piața internă agroalimentară și afectează grav producătorii agricoli români, care sunt puși în situația, din păcate, repetată an de an, de a nu-și putea valorifica producția obținută, în care se investesc surse financiare proprii și de la bugetul de stat (a se vedea subvențiile).

Este inexplicabil, cum sub o formă sau alta, produsele similare realizate în agricultura României sunt concurate, speculativ, prin importuri masive, nu de puține ori subvenționate în țările de origine, atât pentru producția lor, cât și pentru exportul acestora.

Având în vedere consecințele economice asupra agricultorilor români, vă rog, domnule ministru, să prezentați scris și oral situația importurilor și exporturilor, în perioada menționată mai sus, la următoarele produse: carne de porc; carne de pasăre; grâu pentru panificație; grâu furajer; făină de grâu; porumb; orz și orzoaică pentru bere; malț pentru bere; ulei alimentar; fibre de bumbac; fibre din alte plante textile; șrot de soia și de floarea-soarelui.

În același timp, vă rog, domnule ministru, să ne precizați și nivelul taxelor vamale la aceste produse pentru România, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova.

Solicit răspunsul scris și oral.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc și eu.

 
Mircia Giurgiu

Domnul Mircia Giurgiu are două interpelări.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată domnului Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor.

Obiectul interpelării îl reprezintă situația cu care se confruntă Societatea "Somvetra" Gherla.

După ce, începând cu luna februarie a.c., am tras numeroase semnale de alarmă, iată că, în acest moment, s-a închis societatea.

Solicităm direcției de specialitate din minister efectuarea unui control pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo.

A doua întrebare este adresată domnului Sebastian Vlădescu, ministrul finanțelor publice.

Obiectul interpelării îl reprezintă un ordin dat în 25 martie 2005, prin care s-a înființat Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, și prin care județul Cluj pierde anual aproximativ 800 milioane de euro, prin virarea banilor publici din buget către această direcție generală.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Paul Magheru

Domnul deputat Paul Magheru.

 

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte de ședință,

Am două interpelări. Răspunsurile pot veni pe rând, și presimt că așa va fi.

Prima interpelare este adresată ministrului educației și cercetării.

Obiectul interpelării este necesitatea elaborării unui proiect de lege privind asigurarea calității educației, în condițiile în care legislația calității în învățământul superior a intrat într-un impas, în sensul că ordonanța de urgență care voia să rezolve acest lucru a căzut, iar în vigoare este o lege care a fost abrogată de ordonanța care a căzut.

Este o situație inedită, neobișnuită, de echivoc legislativ, administrativ, organizatoric. De aceea, intervenim și rugăm, chiar cu sugestii, în legătură cu elaborarea unui proiect de lege privind asigurarea calității, care să nu mai evite Parlamentul, să fie trecut prin Parlament, și mă rog, alte propuneri pe care ni le-am permis să le facem și să atragem atenția asupra acestor lucruri.

A doua interpelare este adresată domnului ministrului apărării naționale.

Obiectul interpelării: "Suplimentarea temporară a numărului de angajați la arhivele medicale din cadrul UM 02405 - Pitești, pentru accelerarea termenului de recalculare a pensiilor la care sunt îndreptățiți, pentru că, din păcate, la această oră răspunsurile către petenți nu pot fi expediate în termenul legal.

În prezent, de exemplu, răspunsurile care se dau, cu întârziere, este o întârziere mai mare de 8 luni. Vă imaginați, apoi, când vor începe recalcularea pensiilor?

Mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Florin Iordache

Domnul deputat Florin Iordache.

 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului ministru al educației și cercetării, domnul Mihail Hărdău, și vizează Colegiul Național "Mihai Viteazu" din Caracal.

Acest edificiu de învățământ este realizat în proporție de 70%, iar interpelarea mea este adresată domnului ministru, să-mi precizeze care sunt măsurile pe care intenționează să le ia ministerul pe care-l conduce, pentru finalizarea lucrărilor de construcție a acestui colegiu.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Mihai Dumitriu

Cine mai dorește?

Poftiți, domnule deputat Dumitriu.

 

Domnul Mihai Dumitriu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează ministrului educației și cercetării, domnului Mihail Hărdău.

Scopul interpelării: "Modificarea Hotărârii de Guvern nr.1.251, publicată în Monitorul Oficial al României nr.977/3 noiembrie 2005, privind corectarea alin.2 și dându-i următoarea formă: "Unitățile de învățământ special menționate la art.1 alin. 1 vor avea cantine școlare și, după caz, internate școlare".

Conținutul interpelării: "Domnule ministru, vă aduc în atenție Hotărârea de Guvern nr.1.251, publicată în Monitorul Oficial al României nr.977/3 noiembrie 2005, privind unele măsuri de îmbunătățire a activității de învățare, instruire, compensare, recuperare și protecție socială a copiilor, elevilor, tinerilor cu cerințe educative speciale, din cadrul sistemului de învățământ special și special integrat.

În primul rând, toată aprecierea mea pentru acest act normativ care legiferează anumite situații existente din teritoriu, care au fost promovate și puse în practică cu mult curaj de persoane cu funcții de răspundere. Am în vedere învățământul special integrat, grupe/clase de elevi infestați cu virusul HIV, școli în penitenciare, școli în spitale.

În al doilea rând, am speranța că vor fi înlăturate anomaliile care există acum în teritoriu, în anumite județe, în unitățile de învățământ special coordonate de inspectoratele școlare, unde cantina și căminul sunt coordonate și gestionate de Direcția Județeană de Protecție a Copilului. Mai explicit: un copil care frecventează o astfel de unitate de învățământ, și care nu îndeplinește condițiile pentru a fi instituționalizat, pentru a beneficia de cantină și cămin trebuie să se prezinte la Comisia de Expertiză, care emite o decizie ce-i facilitează acest acces, prin îngrădirea drepturilor părinților.

În al treilea rând, cu tot respectul, consider că intenționat sau nu, art.1 alin.2 din hotărârea de guvern menționată este redactat într-o formă inacceptabilă, și care nu este în concordanță cu art.1 alin.1 și cu realitatea existentă în teritoriu, generând confuzie, întrucât conține art.1 lit.a).

În consecință, solicit de urgență conducerii Ministerului Educației și Cercetării să intervină pentru a modifica alin.2 din art.1 din Hotărârea de Guvern nr.1.251/2005, dându-i forma: "Unitățile de învățământ special menționate la alin.1 vor avea cantine școlare și, după caz, internate școlare".

Prin această modificare, Hotărârea de Guvern nr.1.251 publicată în Monitorul Oficial al României nr.977/3 noiembrie va legifera revenirea în administrarea unităților școlare de învățământ special a cantinelor și căminelor care le-au avut în gestionare și le au în patrimoniu".

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Kovacs Attila

Domnul deputat Kovacs Attila.

 

Domnul Kovacs Attila:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează Guvernului României.

Obiectul interpelării este următorul: pe parcursul aplicării ei, Ordonanța guvernamentală nr.105/1999, aprobată prin Legea nr.189/2000 privind aprobarea OG nr.105/1999 pentru modificarea și completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate, din motive politice, de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, s-a confruntat cu o serie de deficiențe.

Deputații U.D.M.R., în repetate rânduri au sesizat Guvernul că ordonanța, în afara județelor Harghita, Covasna și Mureș, de regulă se aplică în defavoarea etnicilor maghiari, mai cu seamă cu privire la refugiații din Ardealul de Sud, în urma Dictatului de la Viena.

Multă vreme Uniunea noastră avea convingerea că aplicarea eronată și tendențioasă se datorează faptului că instituțiile care aplică legea, casele teritoriale de pensii, dau o interpretare greșită legii, manifestând un comportament antimaghiar.

Însă, Adresa Casei Naționale de Pensii și Asigurări de Sănătate, cu nr.3.448/18.08.2005, trimisă Organizației județene a U.D.M.R. - Brașov, ne-a convins că interpretarea antimaghiară a legii se datorează chiar Casei Naționale de Pensii și Asigurări de Sănătate.

Prin această adresă, doamna director Doina Păuna dă următoarea explicație legată de această ordonanță: "Din interpretarea tehnologică a prevederilor ordonanței rezultă că atât obiectul, cât și scopul reglementării, îl constituie acordarea unor drepturi compensatorii pentru prejudiciile suferite de persoanele persecutate de regimurile respective, în speță de regimul hortyst, instaurat vremelnic în Ardealul de Nord ca urmare a Dictatului de la Viena, în perioada arătată, din motive etnice".

Încadrarea în prevederile Legii nr.189/2000 se face pentru persoanele care au fost persecutate etnic și care și-au părăsit domiciliul, refugiindu-se pe un teritoriu ocupat, în speță Ardealul de Nord, aflat sub jurisdicția statului ungar, pe un teritoriu unde să nu mai fie persecutate din același motiv, în contextul realităților istorice de la acea dată.

Mă mir că această ordonanță inițiată de Departamentul pentru Protecția Minorităților Naționale, cu scop reparatoriu, persoanelor persecutate etnic de către regimurile instaurate în România, după 5 ani de aplicare a luat o întorsătură eronată, opusă scopului acestei legi.

Ce intenții are Guvernului pentru a schimba optica unei instituții guvernamentale, cum este C.N.P.A.S., pentru aplicarea corectă a legii.

Nu credeți că ar fi cazul să fie schimbat acest conducător de instituție, care îndrumă într-un sens greșit casele județene de pensii pentru aplicarea acestei ordonanțe?

Mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
Mirela Elena Adomnicăi

Doamna Mirela Adomnicăi, vă rog.

 

Doamna Mirela Elena Adomnicăi:

Mulțumesc, domnule președinte,

Interpelarea mea este adresată domnului Sebastian Vlădescu, ministrul finanțelor publice, și are ca obiect fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene și Planul național de dezvoltare 2007-2013.

Planul național de dezvoltare este primul instrument care va fundamenta accesul României la fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene, după data aderării, în calitate de stat membru.

Acest plan va sta la baza negocierii cu Comisia Europeană a priorităților și obiectivelor strategice de dezvoltare a României pe care Uniunea Europeană le va sprijini cu fondurile structurale și de coeziune în perioada de referință.

După calendarul de lucru stabilit cu Comisia Europeană, Planul național de dezvoltare 2007 - 2013 și programele operaționale trebuie finalizate și aprobate de către Guvernul României în luna decembrie a anului curent, trebuind a fi transmise ulterior Comisiei Europene.

Având în vedere importanța pe care îl are acest program pentru România, perioada scurtă până la definitivarea lui, vă rugăm să ne comunicați dacă va fi asigurată cofinanțarea proiectelor incluse în acest plan, și, mai ales, în ce mod?

Când va fi reglementată normativ, având în vedere că primarii, ca ordonatori de credite, trebuie să aibă deja o previzionare financiară pentru bugetele locale din 2006 și 2007, când vor trebui să întocmească documentația premergătoare, respectiv studii de fezabilitate, studii tehnice, studii de piață.

Solicit răspuns verbal și în scris.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc.

 
 

Cu această ocazie am încheiat ședința de interpelări de astăzi.

Vă mulțumesc. O seară plăcută!

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 19,13.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 7 august 2020, 7:38
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro